Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Admiratul domn Lavrov: Un propagandist bolșevic, rătăcit în timpul nostru

S. LAvrov

Foto: Alexander Shcherbak / TASS / Profimedia

Conferința de presă a ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, de după întâlnirea de la Antalya (Turcia) cu delegația Ucrainei, ne-a amplasat pe toți în cel mai propriu univers comunicațional bolșevic. Mai pe scurt, S. Lavrov este un exemplu de propagandist și apparatchik bolșevic cu toate armele din dotare, dar în primul rând cu cele ale logocrației, ale limbajului și gândirii specifice regimurilor totalitare. Oricare ar fi fost întrebările jurnaliștilor prezenți, aceștia nu l-au putut „așeza” în termenii răspunsurilor și comunicării în care „cuvintele au înțeles”. 

Limbajul propagandistului bolșevic S. Lavrov a apelat în mod evident la cele trei anulări ale comunicării logocratice: „anularea logicii”, „anularea realității” și „anularea limbajului”. Comunicarea lui Lavrov se înscrie în așa numita „vorbire cinetică”, adică limbajul modifică permanent sensul stabilit al cuvintelor în „variante instabile și ambigue”. Mai pe înțeles, orice întrebare a jurnaliștilor a fost deturnată de la sensul ei de o sumedenie de digresiuni în care Lavrov propunea o altă realitate. Astfel, el a venit cu o lecție învățată în care tematica divagațiilor, total excentrică realității războiului, era structurată de afirmații precum: „Vestul și SUA sunt malefice și au cauzat acest război”, „Rusia nu a invadat Ucraina”, „civilii nu au fost omorâți de armata sovietică”, „există laboratoare de arme biologice în Ucraina, înființate de SUA” etc. 

Peste tot, o retorică perversă asumată temeinic de ideologia și propaganda bolșevică, în care minciuna și evitarea realității au făcut o carieră îndelungată în istoria omenirii din ultimul secol. Logocrația și limba de lemn în comunism au fost instrumentele de bază ale ideologiei bolșeviste și naziste. Să nu uităm că experimentele lingvistice, care au debutat în Rusia țaristă înainte de 1917 și s-au dezvoltat după această dată, s-ar putea să fi inspirat logocrația și limbajul de lemn bolșevic. Dacă ne gândim la Cercul lingvistic de la Moscova, la V. Skolvski și L. Jakubinski, aceștia au fost cei care au inspirat limba de lemn și regimul logocratic comunist. Funcțiile limbii de lemn, așa cum le-au analizat Orwell și T. Todorov, au fost concentrate pe descentrare sau pe „doublethink”: „cel care luptă pentru comunism/trebuie să știe să se bată și să nu se bată/să spună adevărul și să nu-l spună/să-și țină promisiunile și să nu și le țină/să se expună pericolului și să fugă de primejdie/să se facă recunoscut și să rămână invizibil. (G. Irimiaș, „Structurile textuale ale discursului politic totalitar”, 2008).

Într-un asemenea context al divagațiilor, al evitării, al minciunii, al alienării semantice s-a amplat și S. Lavrov la conferința de presă de la Antalya. El este un produs rudimentar al așa-numitului Institut al limbajului și al gândirii, înființat în 1931 în URSS. Limbajul și gândirea, limba și ideologia au fost instrumente eficiente în modelarea „omului nou”, bolșevic, iar acest institut este expresia convingătoare a logocrației comuniste. Ceea ce este întru totul năucitor este modul în care unii jurnaliști, analiști și comentatori politici îl apreciază pe S. Lavrov și îl declară ritos ca unul dintre cei mai mari diplomați ai lumii. Puțină minte, multă prostie și nebăgare de seamă. În realitate, S. Lavrov este un îmbâcsit și fanat ideolog de partid din stirpea lui Troțki, Stalin sau Dzerjinski, el ilustrând modul în care se derulează astăzi falimentul diplomației care ar trebui să însemne: negociere, arta dialogului, căutarea soluțiilor, inteligență și astuție, abandonarea prejudecăților, adaptabilitate la situații noi, o bogăție umană, sufletească, un „făcător de pace”, un atașat intereselor propriei țări și nu doar ale conducătorilor săi, căutarea binelui reciproc și a compromisului admisibil.

Serghei Lavrov nu le are pe niciuna dintre acestea. El rămâne un propagandist bolșevic, întârziat și rătăcit în timpul nostru, manipulator a cărui inteligență atât de admirată de netoți stă doar în vârful limbii. El împrăștie îndoieli în legătură cu așa-numita știință diplomatică, etalând minciuna logocratică ce a făcut atâta rău omenirii. Acest exemplu ne face să ne gândim, pe de o parte, la formalismul scrobit al etichetei și comportamentului diplomatic în care, în mod misterios, „nu spui tot, nu crezi tot, nu faci tot”, întrucât diplomația este în primul rând o artă a escamotării, iar pe de altă parte, ne gândim la școala noastră diplomatică și la numirea ambasadorilor în diverse țări. Este vorba de o școală condusă de improvizați care reciclează meserii străine diplomației, iar ambasadorii, precar pregătiți, sunt numiți la plesneală. Desemnările lor se fac din interese de partid, din fidelități față de președintele țării, din familiarisme și nepotisme originate în trecutul comunist al țării. Pe lângă toate acestea, S. Lavrov este o rămășiță urâtă „a unui trecut care nu trece”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un articol foarte bun, care dezvoltă pentru cititorii obișnuiți, ca mine, ceea ce a spus Ambrose Bierce în „Dicționarul Diavolului” definind cuvântul „Diplomație - Arta patriotică de a minți pentru țara ta.” Și bolșevicii au avut diplomați, nu-i așa? Și naziștii, și sovieticii de dinainte, și rușii după Gorbaciov. Oricum în ruși nu poți să ai încredere - istoria lor e plină de dovezi -, iar actualul lor ministru de externe o confirmă din plin, de parcă a învățat pe dinafară ce l-a învățat... Baronul de Münchhausen. Iar aprecierile de-a gata ale diferiților „lucrători cu gura” autohtoni, de genul: „e un ticălos, dar e titrat” fac mai mult rău decât bine.și sunt tot mai convins că asta este și intenția respectivilor. Dar comentariile de mai sus îmi dau speranță.
    • Like 1
  • Acum, in monotonia mediatica rezultata dintr-un razboi care evolueaza lent, ne-am apucat de psihanaliza. Ne-am avantat in fisele medicale, anamnezele, sau fisele scolare ale unor Putin si Lavrov. Cu ce ne ajuta sa stim daca Putin are un IQ scazut? Cu ce ne incalzeste ca... un 'respins de KGB', un 'onanist visator si frustrat' pe care l-au muscat in curtea scolii doi sau trei caini in copilarie, darama orase intregi la propriu? Cu ce ne incalzeste ca un monstru ucigas cu facies de buldog 'old school' linge mana stapanului 'ratat' care semneaza moartea a zeci sau sute de oameni nevinovati? La ce folosesc toate aceste balarii mediatice?
    Putin a fost un elev mediocru. Ei bine, si ce-i cu asta?! Ar fi fost mai misto ca unul mai inteligent sa omoare oameni?
    Dar, sa speram, ca mai devreme sau mai tarziu vom afla ceva despre fisa anatomo-patologica a celor mai sus amintiti. Aia ar fi intr-adevar interesant. In timp ce rontai un sandwich in fata ecranului, sa afli ce fel de intestine, vezici, sfinctere si urme de creier aveau in ei respectivii scelerati.
    • Like 3
  • Sincer si eu am fost siderat de aprecierile Cristinei Cileacu la adresa acestui vierme bolsevic care se crede diplomat, mai ales ca stimabila a vorbit cu o gramada de diplomati la viata ei. Insa e o atitudine generalizata romaneasca de o oarecare stima catre mojicii de la rasarit. Am auzit multi spunand ca ”rusii sunt oameni de nota 10 dar Putin e problema” sau ca ”ei saracii sunt spalati pe creier de propaganda”.
    Sincer sunt de alta parere intrucat am crescut intr-o dictatura comunista fara internet, insa parintii mei refuzau sa fie spalati pe creier si ascultau Europa Libera si Vocea Americii ca sa auda si cealalta parte a discursului. Rusul de azi nu vrea sa iasa din bula si sincer n-are oua sa iasa in strada, n-a avut niciodata. Cand ai rana in stomac de la foame, mai uiti de rele cand vezi ce armata glorioasa ai si ce conducator puternic care nu se lasa umilit de imperialistii capitalisti.
    Pe langa Europa Libera am mai crescut cu povestile strabunicei despre eliberatorii sovietici care destupau butoiul de vin cu securea in loc sa scoata cepul, sau luau porcul din batatura si-l fierbeau cu tot cu maruntaie in niste cazane uriase in curtea ta sub privirile flamande ale familiei pagubite. Cand am mai crescut am hotarat sa-mi formez opinia din experientele proprii, considerand ca o natie ce i-a dat pe Dostoievski, Puskin sau Lomonosov nu poate fi badaranita complet. Rusii pe care i-am cunoscut personal au fost in mare parte in concedii si par sa mearga toti pe motto-ul tatucii Stalin: Mai bine prea mult decat insuficient. Betivani grei, ghiolbani, galagiosi, barfitori si surprinzator aroganti cu un aer de superioritate fata de vestici, asta in timp ce-si umpleau bidoane de plastic cu tequila de la barul all inclusive ca sa aiba si pt acasa.
    • Like 4
  • Nimic nou sub soare in discursul acestui bolsevic jalnic, Lavrov, pe care l-am numit anterior calau (si mentin acest calificativ). El nu a primit de la Putin decat un mandat: sa repete la nesfarsit mesajul "cine nu e cu noi, e impotriva noastra". Acesta este modelul sovietic de diplomatie iar cei doi criminali pomeniti mai sus il aplica magistral.
    • Like 2
  • Dorin check icon
    În privința lui Lavrov cred că problema ar trebui pusă așa:
    Ipotetic, vorbind, ar fi capabil Lavrov să reprezinte profesional, ca ministru de externe, un alt stat? Irlanda sau Argentina sau Izrael sau....
    Abia atunci ar putea fi apreciată prestația lui diplomatică.
    Părerea mea e că Lavrov n-ar putea reprezenta altceva decât o Rusie Autocrată (ceea ce e un pleonasm) sau poate Coreea de Nord.... în general o dictatură.

    Dar esența articolului e în ultimele lui rânduri, cele care vorbesc despre precaritatea diplomaților noștri. E un fapt. Îngrijorător!
    Dar acest aspect nedorit și contraproductiv nu vine din neglijența sau îngăduința celor care decid numirea lor, ci este sistemic. E consecința directă a sistemelor politice bazate pe partide.
    • Like 0
  • Da, am auzit chiar la o televiziune oarecum respectabilă, din partea unei diariste specializată pe probleme de politică externă, aceste aprecieri asupra excelentei prestații, în general, a acestui politruc, diplomat de cariera. Nimic mai penibil decât prestația acestui propagandist. După perestroika când accesul la arhivele sovietice afost posibile s-a văzut marea influență a propagandei sovietice în Europa de vest.. Reviste, personalități culturale cumpărate și organizate pentru propaganda rusă, extrem de puternică după cea hitleristă. Foarte bună, apreciată și cea românească sub Ceaușescu (azi susținută de niște caraghioși de tip Șoșoacă et Comp. și a unor așa ziși comentatori politici (niște nulități) Lavrov, „marele diplomat” este la nivelul unei debutante de tip Șoșoacă (toate tâmpeniile acestei individe reluate de toate televiziunile și ziarele câte mai sunt). Cine știe, și poate, faceți comparație între diplomații noștri din trecur și cei actuali trimiși ca ambasadori în lume.
    • Like 2
  • Nume check icon
    Nu inteleg ce ce ne "deranjeaza" atât de mult atitudinea lacheului Lavrov, pentru ca nu este nimic altceva decât un cititor de hârtii a mesajelor lui Putin. El nu are nici un fel de putere, din ce am înțeles nu este neaparat în cercul foarte apropiat al lui Putin.
    Si cred ca facem în continuare aceeași greșeală sa ii "evaluam" și "analizam" pe ruși după valorile și principiile vestului, visând ca cândva ei vor adera la valoriile și principiile noastre. Greșit. Foarte greșit. Ei nu vor fi nicioadata vestici. Nici nu doresc sa devină vestici. Vedeți cum se comporta oligarhii ruși în vest, și marea majoritate a rușilor când ajung în vest: badarani, nesimțiți, inculți care cred ca pentru ca au bani, toți ceilalți trebuie sa devină sclavii lor. Noi trebuie sa ii luam așa cum sunt - adica ordinari - și tratati corespunzător.
    Si ar fi un moment foarte bun ca Europa sa se trezească și anumite tari ca Austria, Germania, Elveția, Cipru, UK sa înțeleagă ca a face în continuare afaceri cu rușii înseamnă te murdărești cu sânge pe mâini.
    • Like 6


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult