Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

O decizie pragmatică: România deschide piața muncii pentru cetățenii ucraineni care vor să rămână la noi

refugiati - Ucraina

Foto: Robert Ghement / EPA / Profimedia

Guvernul României a aprobat o serie de derogări de la legislația imigrării, pentru a permite cetățenilor ucraineni să se angajeze în România, fără a mai fi necesară obținerea avizului de muncă și a vizei de lungă ședere. Potrivit Ordonanței de Urgență 20, adoptată în data de 8 martie 2022, toți cetățenii ucraineni care vor semna un contract individual de muncă cu o societate românească își pot prelungi șederea prin obținerea unui permis de ședere în scop de muncă, direct de pe teritoriul României, fără să mai fie obligați să iasă din țară.

Astfel, odată cu adoptarea noii reglementări, cetățenii ucraineni vor avea la dispoziție două opțiuni suplimentare în ceea ce privește stabilirea în România: angajarea directă, fără a mai fi nevoie de obținerea unei vize și a unui aviz de muncă, și solicitarea protecției temporare conform directivei europene ce oferă în mod automat dreptul de ședere și de muncă. Autoritățile române urmează să publice zilele următoare procedura de aplicare pentru aceste reglementări.

Conform OUG 20, persoanele care nu dețin documente care să dovedească experiența profesională și calificarea necesară ocupării unui loc de muncă sau lipsa unor antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care urmează să o desfășoare pot semna o declarație pe proprie răspundere, pe baza căreia să beneficieze de prevederile noii reglementări. În cazul acestor persoane, dreptul de muncă este limitat la cel mult doi ani, urmând ca în zilele următoare autoritățile să publice procedura de încadrare în muncă pentru această categorie.

Pe de altă parte, excepțiile introduse prin OUG 20 nu sunt aplicabile în cazul profesiilor reglementate în România, conform legislației în vigoare (precum medic, farmacist, arhitect etc.), indiferent dacă activitatea se desfășoară în calitate de salariat sau în mod independent.

Măsurile de sprijin implementate de guvern sunt binevenite în contextul actual, în care există un flux masiv de persoane care intră în România, dintre care o mare parte au capacitatea de a munci. Astfel, acestea vor putea să își asigure mijloacele de întreținere necesare, în situația în care aleg să rămână în România, existând deja multiple inițiative în acest sens, precum platforme ce au ca scop cuantificarea ofertei și cererii de forță de muncă.

Noile măsuri din OUG 20 nu sunt aplicabile membrilor familiilor cetățenilor ucraineni care vor beneficia de excepțiile menționate în vederea angajării. Pentru aceștia, rămân în vigoare condițiile anterioare, respectiv obținerea admisiei, a vizei de lungă ședere și a permisului de ședere în scopul reîntregirii familiei, dar și posibilitatea de a aplica pentru protecție temporară odată ce procedura va fi publicată de către autoritățile române (probabil în următoarele zile).

Facilitarea accesului liber la muncă și posibilitatea reglementării dreptului de ședere într-un mod facil și rapid, atât pentru cetățenii ucraineni, cât și pentru membrii familiilor lor, ar plasa România pe lista țărilor din Uniunea Europeană cu un regim favorabil în vederea stabilirii pe termen mediu și lung. Acest lucru ar putea crește gradul de atracție și retenție al României pentru cetățenii ucraineni, astfel încât țara noastră să nu mai fie doar o zonă de tranzit spre țările din vest.

A contribuit Mihaela Vechiu, Manager, Servicii Dedicate Angajatorilor Globali, Deloitte România

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • majoritatea sunt mame cu copii, si oameni in varsta. Putini sunt in segmentul de angajat imediat full time. Si sper sa nu fie platiti sub nivelul lor, asa cum se intampla cu multi emigranti in multe alte tari.
  • Like 2
 • Nume check icon
  La penuria de forță de munca atât calificata cât și necalificata ar ideal sa rămână cât mai multi ucrainieni în țară. Totuși nu cred. Nu am fost și nu suntem prea atractivi din punct de vedere salarial, chiar dacă costurile de zi cu zi sunt mai mici și mai este și o problema destul de serioasă de limba. Politica noastră păguboasă de a tine salariile mici pentru ca chipurile nu suntem productivi ne lovește direct în plex, și nu numai în acest caz cu refugiații ucrainieni, dar mai ales și cu migranții România.
  • Like 4
  • @ Nume
   Așa e dar aici au multe alte avantaje. Nu suntem atractivi salarial dar spre deosebire de UK ,Polonia , Ungaria sau Franța unde de asemenea sunt probleme de limbă nu au dreptul la muncă asigurat ca să nu mai spun de faptul că UK i-a întors înapoi în Franța pentru viză. Apoi nici o țară din cele în care au emigrat cei mai mulți (Polonia,Ungaria,Germania,UK,Slovacia,Franța) nu asigură educația în limba maternă ca la noi(să nu uităm că nici romanii din Ukraina nu aveau acest drept). Germania e singura țară în care au drept de muncă dar acolo ca de altfel în nici o țară din vest cu salarii atractive nu se pune problema educației în alte limbi în afară de cea din țara respectivă. Or pentru copiii care au emigrat asta va însemna alienare culturală și cand se vor întoarce (dacă se vor întoarce) ei nu vor mai avea nimic în comun cu Ukraina în afară de numele primit la naștere.
   • Like 2
  • @ Rusu Liviu
   .......nu se vor mai intoarce !!!!
   • Like 0
  • @ Lucian Mihai Cojanu
   Nume check icon
   Odată ce au ajuns în Vest de la varsta frageda și au făcut scoli acolo și au beneficiat de un conform mult mai ridicat decât acasă plus oportunități de educație, dezvoltare, rezidenta și chiar cetățenie, sigur nu se vor întoarce prea multi. Vedem și în cazul RO. Nu este vorba numai de cele 4-5 milioane de romani plecați, dar de încă 4-5 milioane de copii ai lor, nepoți care nu se vor întoarce.
   • Like 2
  • @ Nume
   Dan check icon
   In acest domeniu ,avem mai multe dezavantaje ,
   --In cadrul firmelor ,nu prea sunt multi vorbitori de L,Enleza , si nici slarizarea nu prea le place , Multi prefera sa plece ,mai departe ,cu rscul ,ca sunt mai departe de ,casa lor .Totusi avantajele sun in avantaj ptr ambele parti , ei ca au o sursa de trai ,iar noi , ca avem o mana de lucru ,!
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult
sound-bars icon