Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Adriana Denisa Cristodor, care l-a trimis în judecată pe torționarul Vișinescu, propusă procuror şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică de la Parchetul General

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a făcut luni propuneri pentru ocuparea unor funcții de conducere în Ministerul Public. Pentru funcția de prim-adjunct al Procurorului Peneral, Predoiu l-a propus pe actualul Procuror General interimar, Bogdan Licu. Iar pentru funcția de adjunct al Procurorului General, pe Maria Magdalena Militaru.

Pentru posturile de adjunct la DIICOT și DNA au fost propuse Oana Daniela Pâțu și, respectiv, Mădălina Scarlat. Funcția de Procuror Şef al Secţiei parchetelor militare a Parchetului General ar putea fi ocupată de Cătălin Ranco Pițu, cel care a instrumentat ancheta în dosarul Revoluției și i-a trimis în judecată pe Ion Iliescu și pe Gelu Voican Voiculescu.

Iar propunerea pentru funcția de procuror șef al Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este Adriana Denisa Cristodor, cea care l-a trimis în judecată pe torționarul Alexandru Vișinescu, condamnat la închisoare pentru crime împotriva umanității.


Bogdan Licu - o propunere controversată

Propunerea lui Bogdan Licu este considerată una controversată, acesta fiind acuzat că și-a plagiat teza de doctorat „Corupția – risc major la adresa securității naționale”,  susținută sub coordonarea lui Gabriel Oprea la Academia SRI.

Predoiu și-a susținut însă decizia, în conferință de presă, spunând că „nu există niciun verdict oficial al unei autorităţi competente în domeniu care să stabilească în speţa respectivă dacă domnul Licu a plagiat sau nu a plagiat, că despre asta este vorba.”

„Nu cunosc la ora asta dacă sunt proteste sau nu, eu ştiu că nu, pot fi păreri, opinii pro sau contra, oricine are dreptul la această opinie, chiar şi ministrul Justiţiei. Ceea ce am avut în vedere în ceea ce-l priveşte pe domnul procuror Bogdan Licu a fost în primul rând faptul că a avut curajul profesional să lanseze, să relanseze dacă vreţi, Dosarul Revoluţiei, foarte greu de refuzat un procuror care şi-a asumat o astfel de decizie. Pe lângă experienţa pe care cred că nu o poate contesta cineva şi travaliul pe care l-a depus în această perioadă de interimat la Parchetul General”, a afirmat ministrul Justiției.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult