Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Adriana Denisa Cristodor, care l-a trimis în judecată pe torționarul Vișinescu, propusă procuror şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică de la Parchetul General

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a făcut luni propuneri pentru ocuparea unor funcții de conducere în Ministerul Public. Pentru funcția de prim-adjunct al Procurorului Peneral, Predoiu l-a propus pe actualul Procuror General interimar, Bogdan Licu. Iar pentru funcția de adjunct al Procurorului General, pe Maria Magdalena Militaru.

Pentru posturile de adjunct la DIICOT și DNA au fost propuse Oana Daniela Pâțu și, respectiv, Mădălina Scarlat. Funcția de Procuror Şef al Secţiei parchetelor militare a Parchetului General ar putea fi ocupată de Cătălin Ranco Pițu, cel care a instrumentat ancheta în dosarul Revoluției și i-a trimis în judecată pe Ion Iliescu și pe Gelu Voican Voiculescu.

Iar propunerea pentru funcția de procuror șef al Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este Adriana Denisa Cristodor, cea care l-a trimis în judecată pe torționarul Alexandru Vișinescu, condamnat la închisoare pentru crime împotriva umanității.


Bogdan Licu - o propunere controversată

Propunerea lui Bogdan Licu este considerată una controversată, acesta fiind acuzat că și-a plagiat teza de doctorat „Corupția – risc major la adresa securității naționale”,  susținută sub coordonarea lui Gabriel Oprea la Academia SRI.

Predoiu și-a susținut însă decizia, în conferință de presă, spunând că „nu există niciun verdict oficial al unei autorităţi competente în domeniu care să stabilească în speţa respectivă dacă domnul Licu a plagiat sau nu a plagiat, că despre asta este vorba.”

„Nu cunosc la ora asta dacă sunt proteste sau nu, eu ştiu că nu, pot fi păreri, opinii pro sau contra, oricine are dreptul la această opinie, chiar şi ministrul Justiţiei. Ceea ce am avut în vedere în ceea ce-l priveşte pe domnul procuror Bogdan Licu a fost în primul rând faptul că a avut curajul profesional să lanseze, să relanseze dacă vreţi, Dosarul Revoluţiei, foarte greu de refuzat un procuror care şi-a asumat o astfel de decizie. Pe lângă experienţa pe care cred că nu o poate contesta cineva şi travaliul pe care l-a depus în această perioadă de interimat la Parchetul General”, a afirmat ministrul Justiției.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult