Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Adriana, românca salvată, cu copiii ei, după 40 de ore în hotelul îngropat de avalanșă în Italia: „Am rezistat doar cu o sticluţă de apă...”

Pescara, 22 ianuarie. Cinci zile de la cutremurele din Italia, cinci zile de când avalanşa din Apenini a lăsat în urmă o Italie disperată şi multe familii îndurerate. Vineri, când aproape nimeni nu mai spera, au fost găsiţi 10 supravieţuitori.

„Să-mi spuneţi ce s-a întâmplat, nu-mi amintesc nimic. A fost cutremurul, apoi un zgomot puternic...avalanşă? Nu ştiu, nu mi-am dat seama de nimic.."

Aşa s-a adresat Adriana salvatorilor, care au reuşit vineri dimineaţă să o scoată din infernul hotelului Rigopiano. Era sub stare de şoc şi acuza o durere puternică în zona capului - „a căzut ceva peste mine, nu ştiu", a povestit românca, citată de cotidianul italian IlMessaggero.

A găsit forţa să-şi ridice fiul şi să-l salveze, atunci când pompierii i-au găsit. Micul Gianfilippo, în vârstă de opt ani, a rămas în tot acest timp lângă ea, sub trei metri de zăpadă.

Inimă de mamă. Adriana a reuşit să ofere şi indicaţii pentru recuperarea fiicei sale, Ludovica, 9 ani: ”Intraţi să-mi luaţi fata, este în camera alăturată". O „cameră" în care timp de mai bine de 40 de ore nu au avut ce mânca, cum se încălzi, sau cum să bea apă. Un spaţiu întunecat.

(Foto Guliver/Getty Images)

Aproape îngheţaţi de frig, Adriana şi copiii ei rămaşi atâtea zeci de ore sub acea grămadă de zăpadă şi moloz au scăpat cu viaţă.

Infirmieră într-un centru de ajutor din Pescara, românca şi-a susţinut fără încetare copiii şi au încercat să o facă în egală măsură şi persoanele cu care a împărtăşit aceeaşi experienţă.

„Eram într-un fel de hol, sub un epistil, o arhitravă care ne-a protejat. Ne-am adunat forţele şi ne-am încălzit între noi", a adăugat femeia. „Nu am avut mâncare, am rezistat doar cu sticluţă de apă rămasă pe un scaun."

„Este un miracol!" , a spus vineri Giampiero Parete, după ce a primit vestea. Cu lacrimi în ochi, soţul şi tatăl şi-a îmbrăţişat familia după o zi jumătate de disperare, trecând într-o secundă de la agonie la extaz.

Când avalanşa a lovit hotelul, el era în maşină, îi căuta o aspirină soţiei. A fost primul care a dat alarma, sunându-şi pe Whatsapp un prieten bucătar.

„Să-mi spuneţi că soţia şi copiii mei sunt vii!" , le-a transmis salvatorilor atunci când a fost preluat de echipele medicale ajunse la faţa locului, zece ore după ce avalanşa din Rigopiano a îngropat de vii peste 30 de oameni.

Recuperat din hipotermie la spitalul din Pescara, Giampiero şi-a revenit repede şi a aşteptat noutăţi. Era deja externat, atunci când a aflat că au fost găsiţi opt supravieţuitori şi că soţia şi fiul lor sunt printre ei. În câteva ore a aflat că şi fiica lui a fost găsită şi salvată. Potrivit aceluiaşi cotidian, IlMessagero, care a avut corespondenţi şi în centrul operativ şi în apropierea supravieţuitorilor, Giampiero ar fi cerut să fie internat iar, ca să-şi poată vedea şi îmbrăţişa familia. La ora 15:00 s-a întâlnit cu Adriana, într-o zonă a spitalului rezervată exclusiv acestor cazuri.

O îmbrăţişare cu mii de semnificaţii, apoi un plâns care le-a transformat suferinţa într-o bucurie imensă. Atunci, Adriana a cedat în faţa emoţiilor şi a povestit că i-a fost teamă, teamă că nu vor supravieţui: "În acel moment nu mai credeam, nu mai speram. Dar am văzut lumină şi ne-am simţit ca şi cum ne-am fi născut a doua oară!"

Apoi, toate gândurile şi preocupările au fost pentru fiica Ludovica, pe atunci încă absentă.

„Ştim că e bine şi că vom fi împreună în curând", a spus Adriana. La ora 19, în acelaşi loc a ajuns şi micuţa, după o călătorie aventuroasă cu elicopterul şi cu ambulanţa de la aeroport până la spital.

Când şi-a văzut sora, Gianfilippo, care rămăsese lipit de televizor la desene animate, a sărbătorit mai mult decât toţi. „A fost un miracol şi mulţumim celor care l-au realizat, salvatori şi medici", a adăugat Adriana, „şi vreau vreau să trimit un mesaj de speranţă celor care sunt încă sub zăpadă în hotelul Rigopiano şi pentru rudele lor, disperate".

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Ma bucur sincer pentru ei. Au avut sansa!
    Le urez sa fie sanatosi si impreuna!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult