
Foto Inquam Photos / Alex Nicodim
S-a deschis Aeroportul Braşov-Ghimbav, iar prima cursă a plecat de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă din București și a durat circa 30 de minute. Dincolo de zborul inaugural, păstrarea unei rute București-Brașov este o absurditate care nu face decât să intensifice poluarea generată de industria aeronautică.

Foto captura video /Facebook Aeroportul Internațional Brasov
Ce fac alții? Spre exemplu, o interdicție privind zborurile interne pe distanțe scurte, acolo unde călătoriile care pot fi efectuate în două ore și jumătate cu trenul, a fost promulgată pe 23 mai în Franța. „Acesta este un pas esențial și un simbol puternic în politica de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. În timp ce luptăm fără încetare pentru decarbonizarea stilului nostru de viață, cum putem justifica utilizarea avionului între marile orașe care beneficiază de legături regulate, rapide și eficiente cu trenul?”, a declarat Clement Beaune, ministrul francez al transporturilor.
- O analiză CNN arăta la finalul lunii trecute că tot mai mulți europeni încearcă să găsească curse de tren, ca alternativă la zboruri, odată ce a luat amploare pe continent mișcarea „flight shame” (rușine zborurilor), prin care oamenii sunt încurajați să aleagă alternativa mai ecologică a șinelor.
- Iar companiile și statele europene au început să vină cu soluții. De pildă, pe lângă exemplul Franței, transportatorul olandez KLM încheie parteneriate feroviare pe anumite rute, în timp ce în țări precum Spania, Germania și Austria prețul biletelor de tren a fost redus, devenind astfel mai atrăgător pentru cetățeni.
- Mai mult, în 2020, guvernul austriac a salvat transportatorul național, Austrian Airlines, cu condiția să anuleze toate zborurile pentru care o călătorie pe calea ferată ar putea dura mai puțin de trei ore. În realitate, doar ruta de zbor Viena-Salzburg a fost eliminată, iar numărul de curse de tren pe această rută a crescut. O călătorie la fel de scurtă, de la Viena la Linz, a fost mutată pe calea ferată încă din 2017. În același an, guvernul a lansat și o taxă de 30 de euro pentru toate zborurile sub 350 de kilometri cu plecare de pe aeroporturile austriece.
- La rândul său, guvernul spaniol a anunțat planuri de reducere a zborurilor pentru călătoriile care, dacă ar fi făcute cu trenul ar dura mai puțin de două ore și jumătate. Numai că în acest caz măsura ar urma să fie implementată până în 2050.
- Sectorul aviației, în ansamblu, reprezintă în prezent aproximativ 2,5% din emisiile globale de CO2, însă contribuția sa globală la schimbările climatice este estimată a fi mai mare, din cauza celorlalte gaze emise și a infrastructurii necesare funcționării aeroporturilor. Potrivit UE, emisiile din aviație în Europa au crescut în medie cu 5% de la an la an între 2013 și 2019, anul de dinainte de pandemie.
Dacă tot traficul aerian pe rute de sub 500 de kilometri ar trece la o altă formă de transport public, s-ar economisi 5% din emisiile de CO2 intracomunitare, conform rezultatelor unui raport din 2022, comandat de Asociația Europeană a Liniilor aeriene regionale (ERA), împreună cu o serie de alte organisme din industria aerospațială.
- De reținut și că companiile aeriene nu plătesc taxe pe combustibilul din UE, iar biletele de avion sunt scutite de TVA. Acestea sunt beneficii de care nu se bucură alte mijloace de transport.
- Ideea limitării zborurilor și trecerii la trenuri este susținută de mare parte dintre cetățenii europeni. Potrivit unui sondaj din 2020, 62% dintre aceștia ar susține interzicerea zborurilor pe distanțe scurte. „Pentru mulți factori de decizie, interzicerea zborurilor pe distanțe scurte și sprijinirea industriei feroviare este un câștig ușor în fața publicului, în special în Europa”, a declarat pentru CNN Montserrat Barriga, directorul general al ERA.
- Jon Worth, fondatorul grupului de advocacy public Trains for Europe, spune că mulți oameni ar alege trenul, numai că prețurile ridicate și frecvențele scăzute reprezintă piedici. „Pe destul de multe coridoare, calea ferată ar putea primi o parte din transportul multimodal, mult peste cea actuală. Operatorii feroviari s-au concentrat mai degrabă pe maximizarea profitului, decât pe cota de piață. Aceasta din urmă poate fi realizată, fie prin gestionarea căilor ferate ca serviciu public, fie prin introducerea unei concurențe mai mari”, explică Worth.
- O conexiune mai bună între calea ferată interurbană și aeroporturi ar reduce, de asemenea, nevoia de zboruri pe distanțe scurte. Worth adaugă că este esențial să se ofere bilete combinate, astfel încât, de exemplu, dacă un tren întârzie și conexiunea este pierdută, călătorii sunt primți pe următorul, așa cum se întâmplă acum cu zborurile de legătură.
- Acest lucru funcționează destul de bine în țările în care companiile aeriene și operatorii de tren cooperează, inclusiv Germania, Austria, Franța, Elveția și Spania, iar o propunere de lege numită Servicii de mobilitate digitală multimodală urmează să fie adoptată de Comisia Europeană în anul acesta, cu scopul de a facilita acest tip de călătorie intermodală pe o scară mai largă.
- Dacă ne întoarcem la cazul Franței, ei bine, timpii mai scurți de călătorie cu trenul și frecvențele crescute pot însemna închiderea mai multor rute aeriene interne atunci când interdicția va fi revizuită, căci măsura adoptată de guvernul de la Paris este valabilă doar trei ani. Cu toate acestea, progresele în domeniul tehnologiei curate privind zborul pot schimba în cele din urmă perspectivele și pentru aviația regională.

inaugurare aeroportul Brasov/ Inquam Photos / Alex Nicodim
- Zborurile pe distanțe scurte vor fi probabil primele segmente ale industriei aviației care se vor decarboniza, mai transmite CNN, deoarece majoritatea proiectelor aflate în derulare în domeniile aviației electrice, hibrid-electrice și alimentate cu hidrogen se concentrează tocmai pe avioane mici concepute pentru a acoperi distanțe foarte scurte.
- Dezbaterea pare să continue în următorii câțiva ani, pe măsură ce parametrii de mediu, sociali, economici, politici și tehnologici care modelează această discuție continuă să evolueze, dar și pe măsură ce criza climatică continuă.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
păi arată-ne care este comparația între cursa aia de avion și miile de mașini care stau bară la bară în weekend pe Valea Prahovei, alea nu poluează?
Nu a zis nimeni ca Tarom va avea curse directe la BV. Nu strica mai multa documentare inainte de a scrie. In ceea ce priveste povestea cu francezii si cum gandesc transportul aerian vs tren, este o chestiune absolut normala si eficienta, inclusiv din p de vedere al emisiilor, insa este o utopie sa comparam transportul aerian cu cel feroviar din Romania. Transportul feroviar in Romania este cu cel putin 50ani in urma celui din Franta.
Interzici avion de tren nu te poți atinge interzici masini cu autonomie decenta unde ajungi ?! Interzicerea deplasării voalate în hard eco. Unde adepții gretei îs real minoritari dar f vocali și pe gustul decidenții.
Adio manifestații masive nu mai ai cum ajunge :(
Cand vom putea compara, in castig, caile ferate romane actuale cu cele ale tarilor care prefera traficul feroviar de persoane, pe distante de sub 300 km, in timp civilizat si in conditii civiizate,atunci sa venim si noi cu critici si propuneri. Pana atunci lasati imitatia deoparte si multumiti-va ca apar noi aeroporturi. Daca nu apareau era rau, daca apar nu trebuie folosite decat in conditiile celor din vest!