Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Afișarea unor bannere rasiste sau xenofobe nu-i transformă pe golani în strategi geopolitici, ci transformă societatea într-o cloacă

Banner Romania-Kosovo

Două lucruri se amestecă grav în povestea de pe Stadionul Național.

Unul ține de ceea ce credem noi despre Serbia sau Kosovo. Iar acest aspect este complet irelevant. Că suntem favorabili unei poziții politice sau celeilalte, nu are nicio importanță.

Celălalt ține de felul în care înțelegem regulamentele care încadrează o manifestare sportivă. Putem admite fără mare dificultate că UEFA și FIFA sunt ipocrite, dar în fotbal (ca și în alte sporturi) sunt descurajate, chiar interzise, manifestările politice ale sportivilor sau suporterilor. 

Poate să nu ne placă asta, dar sportul contemporan e construit în întregime pe ideea de spectacol, iar în numele acestei idei se caută să se elimine orice fel de ingerință politică sau tensiune care riscă să afecteze spectacolul și banii uriași pe care îi generează. Organizarea Cupei Mondiale de fotbal în Qatar a fost un astfel de spectacol financiar care a ignorat cele mai elementare drepturi ale omului. Profitul obscen e ceea ce a transformat sportul în spectacol global.

Revenind la oile noastre: faptul că niște suporteri extremiști, recunoscuți pentru violențele lor verbale și fizice, crescuți pentru a deveni extremiști, se prevalează astăzi și sunt apărați în numele libertății de exprimare, este un lucru la fel de ipocrit.

Căci nu despre libertate de exprimare e vorba în violență, chiar dacă individul sau grupul violent se exprimă liber cu gura sau cu pumnul, ci este vorba tocmai de distrugerea posibilității pentru celălalt de a se exprima.

Așa cum spuneam, e absolut irelevant ce credem noi ca suporteri despre Serbia și Kosovo. Doar că simpatiile noastre specifice au afectat capacitatea de a judeca și i-au făcut pe unii să justifice golănia, violența și lipsa de respect prin recursul la libertatea de exprimare.

De multă vreme această banda de huligani trebuia destructurată și fiecare membru al ei trebuia monitorizat, așa cum se întâmplă în democrațiile avansate. Nu sunt cetățeni care se exprimă civic, sunt doar o rețea de indivizi agresivi al căror singur motiv să se reunească este violența. Tot în numele „libertății de exprimare” aceiași ultrași au provocat violentele de la 10 august 2018. Dar statul român e la fel de incapabil și, probabil, de complice și în acest caz.

Aduceți-i la putere pe acești golani și partidul care s-a născut din mijlocul lor și o să vedeți atunci libertate de exprimare.

Pentru a încheia: relația Serbia-Kosovo e discutată, negociată și decisă politic și geopolitic. Afișarea unor bannere politice (sau rasiste sau xenofobe) nu-i transformă pe golani în strategi geopolitici și nici în factori de decizie, ci transformă societatea într-o cloacă în care, așa cum vedem deja în România, toți par a se pricepe la toate și până la urmă iese un haos de nedescris, cu morți, accidente și explozii în jurul nostru.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Nu, dar face o știre bună și audiență maximă. Adică umflă venitul celor care lucrează în mass-media. Și iată cum se răspândește prostul gust: prin mass-media.
  • Like 0
 • Nume check icon
  Noi nu avem o democratie avansata prin urmare noi nu avem notiunea de respect, adica libertatea mea se termina atunci cand deranjez libertatea celuilalt, direct sau indirect. Faptul ca activitatea lor va duce la meciuri de fotbal fara spectatori inseamna o limitare a libertatii mele.
  De aceea eu sper sa primim o pedeapsa maxima pentru ca numai asa astfel de comportamente vor fi luate in considerare de autoritati si corectate acolo unde trebuie, chiar si cu forta daca trebuie.. Ce fac astfel de indivizi este nu este patriotism si nici romanism, ci ce fac ei este chiar impotriva poporului pe care ei sustin la il "iubesc"si il "respecta: Sunt anti-romani, anti-patrioti si in ciuda folosirii reliegiei noastre ca justificare si legimitate sunt de fapt si anti-credinciosi si anti-ortodocsi pentru ca religia naostra ortodocsa traiditionala nu propavaduieste violenta, dimpotriva.
  Pana la urma exista un singur lucru bun aici pentru ca sunt sanse ca cei care ii sustin pasiv sau chiar tacit, sa isi dea seama cat mai curand ca nu aceasta este directia corecta pentru acest popor.
  • Like 0
 • Ion check icon
  Kosovo, e Kosovo!
  • Like 0
 • RazvanP check icon
  Vorbim despre aceeași UEFA care flutura OFICIAL steaguri curcubeu în meciurile CE de la Budapesta?
  "Fără politică", nu?
  • Like 0
 • Alo, pai nu va este putin rusine? Daca in loc de Kosovo se scria despre Ucraina, mai erau rasiste sau xenofobe, sau politice aceste bannere???? Si Kosovo s-a format ca tara {ha!} tot printr-un rapt teritorial dintr-o tara suverana, in urma unui razboi purtat de Nato contra Serbiei, bombardamente zilnice ale avioanelor Nato asupra Belgradului .....ce, ati uitat sau nu este la fel ca in Ucraina cu Rusia ?.....si printr-un Diktat - cuvantul e corect ales pt ca a avut Germania port-drapel. Cu ce difera Kosovo de Ucraina, de nu poti sa spui nimic???? Si ultima data cand m-am uitat, Romania nici macar nu a recunoscut independenta Kosovo. Prin urmare, am fost fortati sa jucam cu o regiune a Serbiei, daca judecam corect. Sa va fie rusine !!!!!
  • Like 3
  • @ Eliza Mioc
   Știu că și mamele contributorilor sunt brave și curajoase ca Eliza Mioc. Despre tați nu pot spune nimic. Kosovo are numai tați.
   • Like 0
  • @ Eliza Mioc
   Nume check icon
   Nu inteleg de cand atata iubire cu Serbia. Ar fi bine sa ii intrebati si pe romanii care incercau sa fuga in timpul comunismului in Occident si care au fost prinsi de militia sarba si trimisi inapoi si predati organelor de represiune de atunci.
   P.S. Eu cred ca nu mai pot patriotii romani de Serbia si de Kosovo. Este frica ancestrala a unor cetateni care poate nu au fost niciodata in Transilvania, ca Transilvania locuita majoritar de romani se va separa vreodata de Romania. Si atunci ma intreb: ar avea cumva motive romanii transilvaneni sa doreasca sa se separe pentru ca altfel cum s-a putea intampla asa ceva?
   • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult