Două lucruri se amestecă grav în povestea de pe Stadionul Național.
Unul ține de ceea ce credem noi despre Serbia sau Kosovo. Iar acest aspect este complet irelevant. Că suntem favorabili unei poziții politice sau celeilalte, nu are nicio importanță.
Celălalt ține de felul în care înțelegem regulamentele care încadrează o manifestare sportivă. Putem admite fără mare dificultate că UEFA și FIFA sunt ipocrite, dar în fotbal (ca și în alte sporturi) sunt descurajate, chiar interzise, manifestările politice ale sportivilor sau suporterilor.
Poate să nu ne placă asta, dar sportul contemporan e construit în întregime pe ideea de spectacol, iar în numele acestei idei se caută să se elimine orice fel de ingerință politică sau tensiune care riscă să afecteze spectacolul și banii uriași pe care îi generează. Organizarea Cupei Mondiale de fotbal în Qatar a fost un astfel de spectacol financiar care a ignorat cele mai elementare drepturi ale omului. Profitul obscen e ceea ce a transformat sportul în spectacol global.
Revenind la oile noastre: faptul că niște suporteri extremiști, recunoscuți pentru violențele lor verbale și fizice, crescuți pentru a deveni extremiști, se prevalează astăzi și sunt apărați în numele libertății de exprimare, este un lucru la fel de ipocrit.
Căci nu despre libertate de exprimare e vorba în violență, chiar dacă individul sau grupul violent se exprimă liber cu gura sau cu pumnul, ci este vorba tocmai de distrugerea posibilității pentru celălalt de a se exprima.
Așa cum spuneam, e absolut irelevant ce credem noi ca suporteri despre Serbia și Kosovo. Doar că simpatiile noastre specifice au afectat capacitatea de a judeca și i-au făcut pe unii să justifice golănia, violența și lipsa de respect prin recursul la libertatea de exprimare.
De multă vreme această banda de huligani trebuia destructurată și fiecare membru al ei trebuia monitorizat, așa cum se întâmplă în democrațiile avansate. Nu sunt cetățeni care se exprimă civic, sunt doar o rețea de indivizi agresivi al căror singur motiv să se reunească este violența. Tot în numele „libertății de exprimare” aceiași ultrași au provocat violentele de la 10 august 2018. Dar statul român e la fel de incapabil și, probabil, de complice și în acest caz.
Aduceți-i la putere pe acești golani și partidul care s-a născut din mijlocul lor și o să vedeți atunci libertate de exprimare.
Pentru a încheia: relația Serbia-Kosovo e discutată, negociată și decisă politic și geopolitic. Afișarea unor bannere politice (sau rasiste sau xenofobe) nu-i transformă pe golani în strategi geopolitici și nici în factori de decizie, ci transformă societatea într-o cloacă în care, așa cum vedem deja în România, toți par a se pricepe la toate și până la urmă iese un haos de nedescris, cu morți, accidente și explozii în jurul nostru.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
De aceea eu sper sa primim o pedeapsa maxima pentru ca numai asa astfel de comportamente vor fi luate in considerare de autoritati si corectate acolo unde trebuie, chiar si cu forta daca trebuie.. Ce fac astfel de indivizi este nu este patriotism si nici romanism, ci ce fac ei este chiar impotriva poporului pe care ei sustin la il "iubesc"si il "respecta: Sunt anti-romani, anti-patrioti si in ciuda folosirii reliegiei noastre ca justificare si legimitate sunt de fapt si anti-credinciosi si anti-ortodocsi pentru ca religia naostra ortodocsa traiditionala nu propavaduieste violenta, dimpotriva.
Pana la urma exista un singur lucru bun aici pentru ca sunt sanse ca cei care ii sustin pasiv sau chiar tacit, sa isi dea seama cat mai curand ca nu aceasta este directia corecta pentru acest popor.
"Fără politică", nu?
P.S. Eu cred ca nu mai pot patriotii romani de Serbia si de Kosovo. Este frica ancestrala a unor cetateni care poate nu au fost niciodata in Transilvania, ca Transilvania locuita majoritar de romani se va separa vreodata de Romania. Si atunci ma intreb: ar avea cumva motive romanii transilvaneni sa doreasca sa se separe pentru ca altfel cum s-a putea intampla asa ceva?