Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Agenția Germană de Presă (DPA): „România sărbătorește 100 de ani de la anexarea fostei provincii maghiare Transilvania”. Reacția ambasadei României la Berlin

DPA  - ZDF - centenar

Postul național german de televiziune ZDF a publicat de Ziua Națională a României o știre preluată de la Agenția Germană de Presă (Deutsche Presse Agentur) care preciza că „România sărbătorește 100 de ani de la anexarea fostei provincii maghiare Transilvania”. Ambasada României la Berlin a reacționat și a solicitat corectarea informației, potrivit unei scrisori făcute publice pe site-ul ambasadei României în Republica Federală Germană.

„Astăzi, Transilvania se află în centrul României. Nu întotdeauna a fost așa", scrie în informația difuzată de ZDF. 

„România sărbătorește 100 de ani de la anexarea fostei provincii maghiare Transilvania. Prin acest câștig teritorial, în urma prăbușirii Austro-Ungariei, după Primul Război Mondial, România și-a mărit teritoriul cu aproximativ o treime. În Transilvania, românii erau atunci majoritari. Reprezentanții celor 800.000 de germani care trăiau acolo au votat de asemenea anexarea la România. Cei mai mulți germani din România au emigrat de atunci", se arată în informația publicată de ZFD și preluată de la DPA.

Ambasada României la Berlin a trimis DPA o scrisoare în care își exprimă consternarea față de „formularea tendențiosă” din știrea difuzată și solicită în mod ferm „repararea acestei grave erori de interpretare a istoriei”.

„Stimate domnule Gösmann,

Cu consternare am luat la cunoștință despre informarea Dvs. legată de Ziua Națională a României din data de 1 Decembrie 2018, preluată de ZDF.

Formularea tendențioasă, deja din menționarea cuvântului "anexare" în titlul articolului, este regretabilă și indică o cunoaștere cel puțin deficitară a istoriei.

În data de 1 Decembrie 1918 a avut loc la Alba Iulia Marea Adunare Națională, unde au participat 100.000 de persoane și s-a hotărât Unirea provinciilor istorice, cu participarea tuturor partidelor, tuturor confesiunilor religioase, tuturor stărilor sociale. Documentul adoptat atunci, Proclamația de la Alba Iulia, a fost semnată mai întâi de reprezentanți ai minorității germane din Transilvania și Bucovina.

Dacă actul din 1 decembrie 1918, bazat pe principiul autodeterminării și al votului democratic al majorității, recunoscut prin tratatele de pace de la Versailles (1919) și Trianon (1920) este echivalent cu Anschluss-ul Austriei de Hitler din 1938, atunci înseamnă că eu, ambasadorul României, țară membru în UE și NATO, în 2018 și Dvs., director general al DPA în Germania, țară-membru în UE și NATO, în 2018, trăim în lumi și momente istorice complet diferite.

Dacă acest lucru înseamnă pentru Dvs. anexare, atunci întreaga arhitectură geopolitică, de după Primul Război Mondial, reprezintă doar o serie de anexări.

Cer în mod ferm repararea acestei grave erori de interpretare a istoriei.

Cu salutări cordiale,

Emil Hurezeanu

Domnului Sven Gösmann

Redactor-șef

Deutsche Presse Agentur"

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    Cu 2 dicționare și întrebat un vorbitor nativ, enigma a fost dezlegată: "Anschluss" nu are nimic peiorativ, se face și de bună voie, se traduce mai degrabă "alipire". Utilizarea improprie îi aparține lui Hitler, nu se pot scoate din vocabular toate cuvintele folosite de el...Pentru celălalt termen există "Anexion". Dl Hurezeanu are un nivel de germană mult mai bun ca al meu, de ce n-a aflat înainte de a stârni beleaua? Aceasta-i întrebarea....
    • Like 0
  • mike mike check icon
    Wow! Dragi maghiari va rugam sa nu va entuziasmati prea tare. Probabil ca DPA a confundat ziua de 1 Aprilie cu 1 Decembrie. Pe loc repaus!
    • Like 2
  • Ionel check icon
    Felicitari ambasadorului nostru. Europarlamentarii romani, Macovei, Preda, Stolojan, Ungureanu...etc CE FAC !? Poate se sesizeaza si ei sau discuta cu popularii nemti.....ori ridica aceasta pervertire a istoriei in parlamentul european !!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult