Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Agresiunea împotriva României încurajată și de ei și de noi

Recent, asistând la prelegerea pe teme de securitate a unui domn general în rezervă, am învățat un nou termen: agresiune acinetică. Probabil că nici dumneavoastră nu vă este familiar, în condițiile în care am constatat că o căutare în română pe Google nu dă aproape niciun rezultat. Este un termen care definește acel tip de agresiune la care poate fi supusă o țară, în opoziție cu atacul clasic, care presupune echipamente militare aflate îndeobște în mișcare: tancuri, avioane, vapoare, rachete, infanteriști etc. Este un tip de agresiune la care astăzi sunt supuse din ce în ce mai multe țări și care este purtată pe canale ne-ortodoxe.

O enumerare care nu își propune să fie exhaustivă ar identifica printre astfel de mijloace de agresiune: generarea de știri false, atacurile cibernetice, finanțarea anumitor mișcări politice, cultivarea neîncrederii în conducători sau alianțe, radicalizarea și polarizarea societăților în scopul slăbirii lor etc. Agresiunea acinetică a prins țările din NATO nepregătite și de abia acum încep să fie puse în aplicare strategii coordonate de contracarare. Rezultatele cred că nu sunt convingătoare încă. 

În această acțiune de răspuns coordonat s-a înrolat și România. Că este vorba de centre de securitate cibernetică ce acoperă, la solicitarea NATO, inclusiv securitatea cibernetică a Ucrainei, sau că este vorba de înființarea Laboratorului pentru Război Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), ca să mă refer doar la două proiecte, în esență obiectivul este comun: neutralizarea agresiunilor acinetice. Demersuri similare vedem și în alte state europene, România nefiind nici pe departe o excepție.

Și totuși există o dimensiune pe care România este unică în acest tablou, prin faptul că oferă o oportunitate unică celor care își propun să o agreseze acinetic. Această vulnerabilitate este cu atât mai importantă cu cât, ca țară de frontieră, România se află printre statele cu cea mai mare expunere geopolitică. Deoarece visul oricăror puteri regionale este existența unor țări de frontieră cât mai slabe, cât mai ușor de penetrat. Realitatea ne arată că și în cazul altor țări de frontieră un astfel de obiectiv este țintit prin cultivarea neîncrederii, a dezbinării și frustrării generale, prin punerea la îndoială a sistemelor liberale.

Însă în cazul României toate acestea vin cu un bonus. Bonusul oferit de posibilitatea de a săpa la temelia dezvoltării economice a țării prin încurajarea, alimentarea unui sentiment adânc înrădăcinat în societate. Acel sentiment de neîncredere profundă în modul în care este gestionat banul public, sentiment care a dus de ani de zile la o presiune permanentă în direcția scăderii bugetului național raportat la PIB (Produsul Intern Brut), adică la mărimea economiei.

Încurajarea la nivelul opiniei publice a aspirațiilor pentru cheltuieli cu educația și sănătatea, care, raportate la PIB, să aibă un „nivel european", concomitent cu încurajarea scăderii impozitelor, este rețeta sigură care duce în final la generarea frustrărilor colective ce nu fac decât să slăbească o națiune. Iluzia statului utopic cu cheltuieli bugetare generoase și venituri minuscule este cât se poate de atractivă, chiar dacă economic nu are niciun sens. Și tocmai pentru că este atât de atractivă, clasa politică din ultimul deceniu s-a repezit să o satisfacă.

O armă perfectă pentru o agresiune acinetică astăzi, care, pentru a-și atinge scopul, nu trebuie decât să întrețină o astfel de iluzie. Încet, încet, crăpăturile economiei se lărgesc, iar dezintegrarea ei va servi perfect obiectivului avut în vedere: oprirea investițiilor publice, menținerea în subdezvoltare a zonei de … est a țării (deci asigurarea penetrabilității ei), teribila frustrare a populației prin servicii de sănătate și învățământ subfinantate, pierderea încrederii în liderii țării, încurajarea indiferenței tinerilor și a emigrării lor. O țară de frontieră cu astfel de crăpături este o victimă sigură, cu atât mai mult cu cât faliile de dezvoltare dintre regiunile istorice vor continuă să se lărgească.

Eronat, vor spune unii. Cum să fim victimă, când tocmai au crescut cheltuielile de apărare la 2% din PIB? Întrebarea pe care militarii ar trebui să și-o pună este „pentru cât timp?". Pentru că o țară care în loc să se dezvolte economic echilibrat și susținut urmează cântecul sirenelor văzute sau nevăzute ce o încurajează să își scadă veniturile bugetare nu are cum să susțină pe termen lung un astfel de buget de apărare. Deși, culmea, păstrarea lui la acest nivel ar putea servi de minune agresorului.

Coexistența dintre un buget de apărare la standardele europene și bugete de sănătate și educație la standarde africane va fi calea sigură pentru a transforma, în percepția publică, armata într-o castă. În spiritul agresiunii acinetice, această fisură apărută între armată și populație ar veni mănușă, și cu cât o astfel de discrepanță majoră va fi menținută mai mult, cu atât mai bine. Până la urmă, armata este în momentul de față în topul încrederii populației, deci orice fisură în acest fundament de încredere, prin alocarea, ca țară europeană, a celui mai mare procent din veniturile bugetare pentru apărare, nu ar face decât să șubrezească în timp simpatia populației, din cauza perpetuării lipsurilor în alte domenii.

(clic pe imagine pentru a mări)

Există și opinii care susțin că, de fapt, România nu se confruntă cu o situație de anormalitate. Pentru că statele europene dezvoltate, în perioada lor inițială de dezvoltare, au avut și ele venituri bugetare raportate la PIB scăzute, raport ce a crescut apoi odată cu gradul de dezvoltare economică și instituțională a țării. Cu alte cuvinte, gradul de colectare a putut fi îmbunătățit doar în timp, odată cu atingerea unor standarde mai înalte de dezvoltare.

Într-adevăr, dacă analizăm ultimii 50 de ani vom observa că multe state vest europene au plecat de la o pondere a veniturilor din taxe și impozite de aproximativ 30%, pentru a ajunge acum la 43-50%. Problema este că România, după 25 de ani, nu doar că nu reușește să treacă pragul de 30%, dar politicile fiscale planificate pentru următorii ani nici nu ne dau speranțe în acest sens. Ceea ce sugerează că ceva este profund în neregulă.

Pentru că problema nu ține de fapt de gradul de dezvoltare economică, un argument pertinent în acest sens fiind servit președintele Consiliului Fiscal care spunea: „Dacă România ar avea aceleași venituri raportate la PIB ca și Bulgaria, am avea surplus bugetar".

La finalul prezentării domnului general am îndrăznit să îi pun o întrebare. „Nu considerați bugetul minuscul al României o problemă de securitate națională?"

„Îmi pare rău, nu mă pricep la subiecte economice", a răspuns domnia sa. 

Articol publicat pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Joe Doe Joe Doe check icon
    Cu presedinte care ne trimite chelneri in Eu pt ca asta se cauta....ce mai e de spus.
    • Like 0
  • Ce zice nenea ala general cu "agresiuni acinetice" e de fapt manipulare si dateaza de foarte mult timp, dar deh, dl general tocmai ce a inventat holly hole of macaroana ! :) . Vulnerabilitatea ceea mai mare a Romaniei e tocmai aia de care e foarte mandru dl Razgandeanu, Parlamentul ! E mai simplu sa mituiesti 5 sau 10 parlamentari si ei isi fac treaba cu exces de zel, poate !
    • Like 0
  • N-o să scadă niciodată in mod semnificativ "încrederea" - declarată in sondaje - a românilor în Armată. Armata e un mit adânc înșurubat (de propaganda comunista) în conștiința românilor, deși revoluția din 1989 ne-a găsit cu trupele total nepregatite și subdotate (in caz ca alt stat și-ar fi propus sa ne agreseze).

    Armata și biserica vor ieși mereu bine in sondaje, pentru ca românilor le e frică sa răspundă cinstit până și sub anonimat.
    • Like 0
  • check icon
    Deocamdată, nu există agresiune mai mare împotriva României decât nesimțirea și nepăsarea criminală a românilor, dezmățul cheltuielilor inutile, incoerența administrativă, incoerența din educație, batjocura din justiție... Românii nu cred în liderii lor, nu cred în Parlament (cel mai grav lucru), nu cred în justiție... O țară unde există un asemenea curent de opinie este, prin definiție, o țară slabă și vulnerabilă.
    • Like 2
    • @
      check icon
      Spuneti ca e grav ca romanii nu cred in parlament sau in liderii lor. O fi grav de e perfect justificat... Si nu e vina romanilor.. E vina liderilor si parlamentului.. Ca-s de tot rasu... Cum poti sa crezi in niste escroci sau in cel mai bun caz in niste ciudati cu probleme psihice ?!! Ca asa sunt 95% din elitele romaniei...
      • Like 0
    • @
      check icon
      Nu ați priceput despre ce este vorba, nu continui discuția. Stimă.
      • Like 0
    • @
      "Nesimtirea si nepasarea" romanilor este o realitate incontestabila. Dar cine a cultivat-o sub masca democratiei, a respectarii libertatii si drepturilor individuale? Cine a degradat procesul educarional, denigrandu-l, dand drept de "analiza" elevilor, fara discernamant la varsta lor? Nu cumva chiar "parlamentul" romaniei, alcatuit si condus in cei 28 de ani de la inceperea subminarii si aservirea tarii, de catre hoti, semianalfabeti, tradatori, vanzatori de tara! Vedeti ce fac in prezent presedintele senatului si cel al camerei deputatilor! Cine sunt ei in realitate si cine ii sprijjina in "aspiratiile" lor! Cum ai putea avea incredere si respect pentru o asemenea adunatura de borfasi care nici macar nu mai au tactul de a se ascunde, o fac pe fata, cu impertinenta si desconsiderare a institutiilor menite a mentine ordinea. Ei, parlamentarii romani, sunt adevaratii dusmani ai tarii.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      check icon
      Cred că înțeleg: 1. Parlamentul trebuie desființat; 2. ca atare, nu vor mai fi alegeri; 3. deoarece țara trebuie condusă cumva, un sobor de generali și de colonei vor alege conducerea țării pt 25 de ani; 4. acest sobor va fi format din cei care recită frumos poezii de Adrian Păunescu și care au titlul de doctor luat cu prof. dr. Gabriel Oprea. 5. Cei care se opun acestor noi reglementări vor fi arestatți, torturați și, în final, vor muri în chinurile iadului. 6. Protestele Uniunii Europene vor fi ignorate, deoarece România va cere unificarea cu Coreea de Nord fiind compatibile ideologic.
      Mi-a scăpat ceva?
      • Like 0
    • @
      Da, foarte multe altele.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      check icon
      Ei, acuma mai spuneți dv. câteva din astea multe altele, vă ascult.
      • Like 0
  • check icon
    Când oare România nu a fost prinsă cu„ pantalonii în vine„ la orice capitol, social,politic,economic sau militar? Este un dat ca politicienii acestei țări să fie în mare doar niște parveniți de proastă calitate(excepțiile nu fac decât să întărească regula).Avem politicieni atât de mărunți, că nici măcar nu pricep că dacă ar ajuta țara să prospere,automat ar prospera și ei cu tot cu furturile lor.Normal că în atare situație cei ce ne vor răul profită din plin,speculând nemulțumirile și ignoranța populației plus lipsa de scrupule și lăcomia așa zișilor lideri.
    • Like 1
  • check icon
    Domnule Crăciun,
    Toate riscurile/amenințările, pe care generalul in rezerva le numeste in mod filosofic "acinetice", sunt cunoscute de foarte mult timp, de regula sunt considerate "neconvenționale" in opozitie cu cele "conventionale/traditionale/militare"!
    Am scris despre "riscurile neconventionale de securitate" (recomand "Bioterorismul si pandemiile - riscuri majore de securitate in secolul XXI") si nu imi propun sa detaliez aici, dar nicio categorie de riscuri/amenintari nu devine efectivă decât in conditii de vulnerabilitati asociate fiecarui tip de risc!
    De exemplu, riscurile/amenintarile de tip "informational" (indiferent ca sunt din domediul media - fake news, cibernetic etc) nu devin efective daca vulnerabilitatea pre-existenta nu le permite! Personalizând puțin, vă precizez ca atacurile spionajului rusesc nu ar putea fi eficace daca institutii importante din Romania nu ar fi pline de "cârtițe" ale serviciilor ruseşti! Ma opresc aici cu demonstratiile, deoarece trebuie sa imi termin țuica bisericească ortodoxă şi slănina tradițională națională! Dacă mă înțelegeți ce vreau să zic!
    • Like 1
  • check icon
    Așa cum bine au observat mulți, între aceștia și istoricul Lucian Boia, este insinuată ideea că stâlpii dezboltării durabile și sănătoase sunt reprezentați de Biserică și de Armată. Fals, unicul stâlp al unei dezvoltări durabile și sănătoase este PARLAMENTUL. Toate țările dezvoltate azi au avut și au sisteme parlamentare solide, chiar dacă executivul cade în păcate. Or, observați cum sistematic tocmai Parlamentul și parlamentarii sunt bălăcăriți sistematic. Cine câștigă din bălăcărirea fundamentului democratic? Dictatura. În ultimele zile observ că mai apare un fals stâlp al democrației: BNR.
    Mergeți pe un drum total greșit, doamnelor și domnilor. Când vă veți da seama de acest lucru s-ar putea să fie prea târziu.
    • Like 0
    • @
      check icon
      @Nicu Adrian Udriște , parlamentul ar fi un fundament al democrației atâta timp când s-ar ocupa exclusiv de prosperitatea țării pe care o reprezintă prin legi adecvate, împreună cu armata și da, cu acest BNR care a tot scos din rahat economia acestei țări în clipele de cumpănă, să fie stâlpii de bază ai democrației românești. Atâta timp cât parlamentul se comportă dictatorial,este interesat exclusiv de prosperitatea proprie, caută să elimine sau subjuge puterea juridică ca să-și ascundă matrapazlâcurile ilegale,ba mai mult, caută permanent de ceva ani încoace să legifereze sub o formă sau alta, permisivitatea hoției la nivel înalt, parlamentul NU are cum să fie un stâlp al democrației în România,ci dimpotrivă,e dușmanul ei tacit.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Da, scrieți exact cum vor neo-dictatorii, sunteți «pe linie» și total greșit. Faptul că mulți parlamentari nu ar trebui să fie acolo este chiar esența chestiunii. Cine i-a pus acolo? Păi tocmai acest sistem închis, dictatorial, care și-i alege pt a fi votați, că doar nu putem vota pe cine dorim noi, ci pe cine e pe acele buletine.
      V-ați năpustit să răspundeți repede și nu ați analizat deloc gravitatea situației, chiar deloc.
      • Like 0
    • @
      check icon
      E de-a dreptul amuzanta asta cu "Parlamentul si parlamentarii sunt balacariti sistematic". Parlamentul si parlamentarii se balacaresc singuri... pai bre... Parlamentul si parlamentarii trebuie sa-si castige statul de stalp... pai cu Bacalbasa, Codrin Stefanescu sau Vasile Blaga, Turcan sau Gherghiu vrei tu sa devina parlamentul stalp ?!! Pai cum sa nu iei in ras parlamentul si parlamentarii cand ei chiar sunt de ras ?!! Ce ai vrea ? Sa ma fac ca nu vad ?! Sa-i consider niste modele si niste oameni de urmat a caror decizii si pareri is corecte ?!! Asa cum spuneam 95% din ei sunt niste escroci profesionisti sau in cel mai bun caz niste ciudati cu probleme psihice. Si tu vrei ca astia sa devina stalpul tarii ?!! Nu ti se pare amuzant ?!
      • Like 0
    • @
      check icon
      Si cum ar trebui sa fie ca sa poata fi votati oamenii care merita ?!! Va spun eu ca nu exista solutie... Orice sistem si orice forma de guvernamant din orice timp ai vrea tu are o singura axioma constanta... Actualele elite, recruteaza si formeaza viitoarele elite. Restul e doar ipocrizie si utopie... Niciodata nu vei ajunge sa votezi pe cineva daca nu este deja elita. Iar elita nu poate ajunge decat sprijinit de actuala elita.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Cred că am priceput unde bateți: soluția este o dictatură, de ex. DNA über alles. Corect?
      • Like 1
    • @
      Da, dar ce este de făcut atunci când, " marile si reprezentativele " partide politice promovează in parlament si pe funcții parlamentare indivizi, in majoritate, ca cei ai noștri? Si nu ai de unde alege alții.
      • Like 1
    • @
      check icon
      qqqqqqqq
      Cred că am priceput unde bateți: soluția este o dictatură, de ex. DNA über alles. Corect?
      qqqqqqqq

      Nu... De ce sa fie asta solutia. Solutia nu ar trebui sa fie un parlament democratic populat cu elite care merita sa devina stalpul tarii ?!! Nu e mai normala solutia asta ?!!

      Dar nu-mi cereti mie sa ma fac ca nu vad... Daca actualul parlament ar fi stalpul tarii ar fi o catastrofa pentru tara asta... Si dumneavoastra asta doriti... ASta imi cereati mie... Tre sa fii de-a dreptul retardat sa-ti doresti asta pentru tara ta.... Asta inseamna distrugerea garantata a tarii... Tocmai pentru ca am avut si avem parlamentul populat de escroci a permis distrugerea tarii.. Nu faptul ca parlamentul nu a fost stalp.. ba tocmai ca a fost prea mult stalp.. De asta am ajuns aici...

      Tre sa fii de-a dreptul ticalos sa ceri ca un parlament populat de escroci sa fie stalpul tarii... pentru ca e calea sigura spre jefuirea tarii... la fel cum a fost jefuita si pana acum de escrocii de parlamentari de pana acum... De fapt de escrocii de elite de pana acum.. Din toate domeniile... Nu doar din politica... Si din mediul de afaceri si din administratie si din sport si din cultura... In toate domeniile in ultimii 27 de ani au fost elite doar niste escroci care ne-au jefuit si au distrus tara... Si nu imi faceti procese de intentie cand ma bucur ca cineva vrea sa faca curatenie si sa scape tara de aceste elite... Indiferent ca acel cineva se cheama DNA sau americanii CIA sau cine mai vrei tu... Oricine isi doreste sa dispara din viata sociala elitele de pana acuma e prietenul meu... Pentru ca asta e singura solutie... Plecarea actualelor elite din fruntea societatii si inlocuirea lor cu altele de o calitate mai buna... Unde incape in solutia asta dictatura si alte aberatii pe care le spui tu acolo ?!! Ca nu inteleg cum ai ajuns la concluzia asta ?!!

      Tu incerci sa legitimezi si sa faci jocurile unor escroci.. Care sub masca democratiei vor sa fie protejati de jaful pe care l-au facut... Ba mai mult.. Vor sa ramana in continuare la butoane ca sa poata sa fure linistiti ca si pana acum fara sa-i deranjeze Bruxellul, CNN-ul, americanii si altii din astia...
      • Like 0
  • Printre mijloacele de agresiune enumerate de dvs, se numără și cultivarea neîncrederii în conducători. Cam tot articolul e o cultivare a neîncrederii în conducători și în măsurile lor economice. Deci, da, titlul articolului e bun, agresiunea acinetica împotriva României e încurajată și de dvs.
    • Like 2
    • @ Serban Maraciuc
      Cred ca increderea oarba este la fel de periculoasa ca lipsa de incredere. Pana la urma ne dorim o societate democratica nu-i asa?
      • Like 1
    • @ Serban Maraciuc
      check icon
      @Serban Maraciuc , cultivarea neîncrederii față de conducători este formată tocmai pe faptul că acești conducători sunt nevolnici, neprofesioniști,hoți și fac jocul dușmanilor țării.Dacă un popor are conducători care arată clar că vor să aducă beneficii țării lor(vezi Germania), cultivarea neîncrederii e infimă din lipsă de fundamente, așa că d-le Șerban nu mai interpretați tedențios textul că nu păcăliți pe nimeni.
      • Like 0
    • @ Serban Maraciuc
      Ce era de comentat la adresa celor scrise de dv. a fost bine exprimat de florin oprea. Putin cam dur dar la obiect.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult