Foto: Idil Toffolo / Shutterstock Editorial / Profimedia
Trăim anumite vremuri în care investițiile sunt extrem de căutate de români, contrar așteptărilor că pandemia ar avea un impact negativ în economie. Tot mai mulți români au început să investească și să fie interesați de acest domeniu. Poate datorită promovării excesive a criptomonedelor sau a creșterii companiilor de tehnologie din SUA, însă putem observa că interesul domeniului a crescut și sper ca acest interes să se vadă și asupra banilor pe care românii îi dețin în bănci, la dobânzi mult mai mici decât inflația.
Cu o inflație care se află în creștere, decizia de a apela la investiții este ideală pentru cei care au o sumă de bani. Dacă analizăm cele mai recente știri care anunță o suprainflație la nivel global, atunci este mai mult ca important ca noi să ne concentrăm pe achiziția de active care ar putea să ne ferească de impactul ei.
Un lucru important pe care îl putem învăța de la cei mai mari investitori este că banii aduc alți bani, iar achiziția de active pentru a dezvolta mai multe surse de venit este mereu o prioritate pentru ei.
Indiferent de suma investită, achiziția de active care să se aprecieze în timp este o soluție bună în orice perioadă prin care trecem.
Un impact pozitiv al pandemiei este și faptul că tot mai mulți români au economisit bani și au început să se gândească la modul în care pot valorifica economiile adunate.
O primă acțiune - să ne protejăm de cursul valutar și să ne schimbăm banii în euro
Și acum să revenim la întrebarea: Cum am investi 100.000 de lei?
Cred că, în primul și primul rând, ar trebui să fim conștienți că moneda noastră națională pierde anual față de euro. An de an, euro este mai scump cu cel puțin 0,10 lei, iar o primă acțiune este să ne protejăm de acest curs valutar și să ne schimbăm banii în euro. Așa ne-am proteja de inflația din România care este mult mai mare în comparație cu cea din Europa (care și ea este într-o continuă creștere – aproximativ 2,2% la momentul scrierii articolului).
Este deja un pas important dacă ne protejăm de acest schimb valutar ce se anunță să ajungă cât de curând la borna de 5 lei pentru 1 euro.
Faptul că avem 100.000 lei este un plus semnificativ. Am reușit să economisim și să ne gândim la investiții.
Având în vedere perioada în care trăim, criza sanitară și o mult anunțată criză economică, bursele aflându-se la cote maxime cu multe companii care cresc, ideal este ca noi să ne protejăm investiția.
A cunoaște momentul ideal de a investi este imposibil de previzionat și de aici vine recomandarea strategiei de investiție DCA (Dollar-Cost Averaging) care spune să împărțim suma de bani pe mai multe luni pentru a investi constant, în fiecare lună, o sumă de bani.
Este mai puțin riscant să investești cei 100.000 lei în 10 luni (10.000 lei în fiecare lună) decât să investești 100.000 lei dintr-o mișcare. Faptul că investești lunar te ajută să nu lupți contra pieței. Poți achiziționa instrumente financiare la diferite prețuri care într-o lună să fie mai mici și în altă lună mai mari, dar media să fie cea care te va interesa cel mai mult.
Dacă am stabilit și modul de investiție, atunci ajungem și la organizarea portofoliului. Pentru începători, recomandarea ar fi de a studia bine piața, poate, de a parcurge un curs de investiții și de a alege instrumentele care sunt cele mai la îndemână.
Fără să fac o recomandare în acest sens, ci doar îmi exprim opinia (fiecare dintre noi trebuie să ne analizăm tipologia de investitor individual), un portofoliu ar trebui să arate după cum urmeaza: 10-15% cash (te va ajuta să achiziționezi în momentele de coborâre – de criză), 50-55% acțiuni (de preferat un indice care are o mișcare de 7-8-10% anuală în ultimii 20-30 de ani – ar putea fi un ETF care să replice indicele S&P500 (top cele mai mari companii din SUA) sau MSCI World (peste 1.600 de companii din top 10 țări dezvoltate din lume), 5-15% într-un instrument care ar putea să-ți dubleze investiția (exemplu clar ar fi Bitcoin sau alte criptomonede din top 10 capitalizare sau ETF-uri pe acțiuni cu șanse mari de creștere pe domenii precum: technologie, robotică, energie verde), iar pentru protecție, restul de 25-30% ar putea să fie instrumente mai puțin riscante sau instrumente care vor ajuta la creșteri pe o perioadă de incertitudini și anume: aur, argint, obligațiuni și titluri de stat.
Acest protofoliu, care la o primă vedere pare unul complicat, poate fi gestionat dintr-un singur cont de broker sau tranzacționare, iar implicarea ta poate dura câteva minute pe lună, dacă strategia este bine realizată încă de la început.
Privind retrospectiv, ne putem aștepta la un randament minim de 10-15% pe an, dar și cu posibilitatea de a avea creșteri spectaculoare în funcție de procentele atribuite investițiilor cu risc mai ridicat.
Înainte de orice investiție îți recomand să aloci minimum 3 luni pentru a stăpâni bine fiecare instrument de investiție și recomand să începi cu pași mici. Lumea investițiilor poate părea complicată din afară, însă este foarte ușoară, dacă îți stabilești clar obiectivele, strategia și structura portofoliului încă de la început.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.