Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

De ce nu îi convine statului bitcoin? Vom ajunge vreodată să folosim bitcoin ca monedă? Poți pierde toți banii schimbați în bitcoin? Întrebări și răspunsuri despre criptomonede

Bitcoin  2021

Foto: Justin Lane / EPA / Profimedia

Bitcoin îndeplinește toate caracteristicile banilor, caracteristici care se învață în liceu sau în anul I de facultate. Aceste trăsături sunt:

- raritate;

- omogenitate;

- divizibilitate;

- portabilitate;

- durabilitate;

De fapt, acestea sunt caracteristicile mijloacelor de schimb. Pentru ca un mijloc de schimb să ajungă să joace rolul propriu-zis de monedă, el trebuie să fie larg acceptat. Cu alte cuvinte, moneda (banii) sunt mijlocul de schimb larg acceptat de majoritatea oamenilor de pe toate continentele.

Dacă nu avem timp să deschidem un manual de economie, putem să aruncăm o privire pe site-ul Băncii Centrale Europene. BCE explică natura schimbătoare a banilor. Cândva, oamenii foloseau banii-marfă, precum aurul. Apoi am ajuns să folosim „fiat money" sau, așa cum suntem obișnuiți să spunem, bani de hârtie.

Banii-marfă, precum aurul, aveau valoare intrinsecă. Ce înseamnă asta? Că dacă aceste obiecte și-ar fi pierdut vreodată rolul monetar (de mijloc de schimb), ele tot ar fi continuat să rămână valoroase, pentru că oamenii le foloseau pentru alte întrebuințări, pentru a-și confecționa bijuterii, pentru a-și pune dinți sau pentru a produce alte bunuri. Spre deosebire, cu banii de hârtie nu mai ai ce face odată ce funcția lor monetară dispare. Așa a fost cazul mărcii germane, de exemplu, sau al francului francez - au fost înlocuite de euro și vechile bancnote mai au doar valoare numismatică, mai degrabă zero.

Bitcoin nu are valoare instrinsecă. Nu poți să-l mănânci, nu poți să-l torni în fundația casei, nu poți să-l bagi în sobă ca să te încălzești. Din acest punct de vedere nu este nicio diferență între bitcoin și dolar sau euro.

Bitcoin are însă niște avantaje sau trăsături accentuate față de banii convenționali. Spre deosebire de banii emiși de guvern care pot fi inflaționați la infinit, oferta de bitcoin este fixă: 21 de milioane de unități; deci bitcoin nu poate fi printat la cerere, producția sa nu poate fi politizată, nu poate fi folosit în scop electoral, pentru a satisface cerințele absurde ale unor sindicate sau baroni locali etc. Bitcoin este foarte divizibil, într-un milion de părți, și divizibilitatea poate crește, deci bitcoin poate fi folosit teoretic pentru orice fel de plăți. Bitcoin se bazează pe o tehnologie care oferă utilizatorului proprietatea sigură asupra banilor. Apropo, zilele acestea circula o știre despre statul german care a confiscat 60 mil. bitcoin, dar nu are acces la bani pentru că nu știe parola.

Așadar:

1. Să spui că bitcoin are valoare zero e un truism. Cu ce e deosebit de leu sau de dolar?

2. Să spui că bitcoin consumă resurse, e o dovadă de analfabetism economic. La fel s-a spus despre aur, că este costisitor de scos din pâmânt. Da, dar nu acesta este costul de oportunitate al folosirii aurului sau al bitcoin. Costul de oportunitate îți arată ce pierzi dacă nu folosești aur sau bitcoin, anume că trebuie să suporți toate nenorocirile provocate de inflațiile și hiperinflațiile pustiitoare care au afectat omenirea. Prin urmare, când ai de ales între aur și banii de hârtie, nu alegi banii de hârtie fiindcă fabricarea lor costă puțin decât dacă n-ai învățat economie.

Asta înseamnă că bitcoin e infailibil? Nu, nimic nu e perfect pe lume. Înseamnă că valoarea lui e echivalentul a 50 000 de dolari? Habar n-am, nu poate spune nimeni. De fapt, bitcoin nici nu este monedă încă. El este folosit ca mijloc de schimb, dar nu are o largă acceptabilitate. Interesul pentru criptomonede crește, însă, dovadă că BCE vorbește despre ele, dovadă că procesatorii de plăți sunt interesați să le integreze ș.a.m.d. 

Poți pierde bani dacă cumperi bitcoin? Da, bineînțeles. Poți pierde toți banii pe care i-ai schimbat în bitcoin? Teoretic da, fiindcă nu are valoare instrinsecă, dar practic e greu de crezut, fiindcă tehnologia pe care se bazează este foarte utilă și de viitor. Vom ajunge vreodată să folosim bitcoin ca monedă? Nu știu, este posibil, de asta unii au cumpărat deja, fiindcă anticipează că acest lucru se va întâmpla.

Este cererea de bitcoin alimentată artificial? Da, firește, din moment ce în lumea aiuritoare în care trăim poți să te împrumuți cu dobândă negativă și deci este încurajată cheltuiala de orice fel, de haine, de excursii, de mașini scumpe, de case, de bitcoin. Deci nu doar cererea de bitcoin este alimentată artificial, ci cererea de orice. Asta înseamnă inflație - anume că banii își pierd valoare în raport cu aproape orice lucru. Normal că își pierd valoarea în raport cu pământul sau cu bitcoin; apropo, nici pământul, nici bitcoin nu se mai fabrică (scuze, mai sunt foarte puțini bitcoin de "minerit" în următoarea sută de ani).

Foto: Justin Lane / EPA / Profimedia

Este recomandabil să cumperi bitcoin? Dacă îl privești ca pe jocul la Caritas atunci nu, nu e recomandabil, decât dacă ai un apetit foarte mare pentru risc.

S-ar putea dovedi o achiziție înțeleaptă? Posibil, pe termen lung. Utilizarea lui se extinde.

Cui nu-i convine bitcoin? Statului, politicienilor. Vor face orice pentru a păstra monedele actuale produse discreționar, fără limită.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din pacate autorul (ca multi altii) face un titlu de tip clickbait si apoi in corpul articolului. Dumnezeu cu mila. Nu se raspunde la cea mai importanta intrebare. De ce guvernele nu sint ok cu bitcoin ? poate ca asta le si face atractive, faptul ca diversi actori cu bani urit mirositori, nu au nici un interes sa iasa la vedere. Deci da, cu cit mai multi bani din droguri, arme, trafic de carne vie, oligarhi cu conturi inghetate, Nord Coreea, etc avem pe lume cu atit BTC va creste. Cum zic US sau UE ca vor sa legifereze, etc, cum se prabusesc, fug banii in alte instrumente.
    • Like 0
  • Fenomenal. Sunt doar 21 milioane de bitcoini. Dar fiecare bitcoin poate si avea o infinitate de fractiuni. Ghici cati bitxoni sunt in continuare. Diferenta ar fi va la un moment dat cei 21 de milioane de bitcoini ar puteabfi detinuti doar de o singura persoana. Hai sa zicem Elon Musk. Maine vinde tot ce a cumparat si anunta si restul prostimii ca Bitcoin e de porc ai ca nu merita. Cam cat ar scadea valoarea Bitcoini? Valoarea asta mare si volatila este data doar de visele de imbogatire a multora care nu au chef sa munceasca pentru asta. Ma rog daca mai faci si tranzactii cu coca, organe si alte alea parca merita sa tranzactionezi discret.
    • Like 2
  • Exista trei feluri de bani:

    Bani lui 'Dumnezeu' - aurul, argintul care asa cum a spus autorul, au valoare intrinseca. Adică sunt valoroși și dacă nu sunt folosiți ca mijloc de schimb avand utilitate pentru oameni. Cum avem cerere automat avem și un preț mai mare de 0 pentru el.
    Bani statului - sau moneda Fiat, nelegata de vre-un alt instrument financiar, valoarea ei vine din încrederea sociala. Este de fapt o hartie prin care ceilalți membri ai societăți spun ca te vor ajuta cu ce ai nevoie. Exista cerere de bani intrinseca cauzata de stat care aduna taxe și impozite. Este cea mai proasta metoda de acumulare de capital, inflația sau scăderea valorii te afectează direct la fel ca și printatul de bani de către BNR.
    Dobanda în Europa este de 0% la momentul actual - mai pe românește ești plătit (inflatia) 2-3-4 % din valoare pe an sa te împrumuți. De aici și umflarea multor produse financiare mai ales cu efect de 'asigurare' împotriva inflației.
    De asemenea Băncile au dreptul sa îți devalorizeze bani de obicei în raport de 1-10. Pentru un leu în cont banca poate împrumută 10.
    Banii oamenilor - bitcoin, etherum și alte criptomonede. Este același lucru ca și bani statului dar mai corect pentru omul de rand. Guvernul nu poate printa bitcoin când are chef sa te bage în ruina, băncile nu pot crea 10 bitcoin pentru fiecare 1 bitcoin depozitat - Are o cantitate constanta în timp cu riscuri de tip 3rd party (al 3-lea om) inexistente pentru omul de rand. Ca sa exemplific riscul de genul : ai o asigurare de viata de încasat dar firma asiguratoare a dat faliment - asta este un risc 3rd party, valoarea asigurări tale fiind determinata nu numai de suma din contract ci și de capabilitatea asiguratorului de a plăti.

    Dacă e sa alegi între bitcoin și Ron/Euro/Dolar sa alegi bitcoin e un no-brainer.
    Dacă e sa alegi între bitcoin și metale prețioase avem urm criterii :
    -bitcoin este în număr limitat în univers, prin definiție cred ca sunt limitați la 21 milioane.
    - aurul deși limitat în prezent datorita limitărilor tehnologice de scanare, forare și transport exista în abundenta.
    Cu asta în minte putem trage concluzia următoare : nu ai un apetit de risc mare - aur, altfel bitcoin.
    Și pentru cei care spun ca bitcoin nu are nici-o valoare sa mai citească 1 data textul. Eliminarea unor riscuri aduce valoare - altfel nimeni nu mai plătea asigurări ca și exemplu.

    Bitcoin este un produs nou - prețul lui se va stabiliza la un moment dat și nivelul va depinde de acceptarea acestuia de cât mai mulți oameni, companii și alte entități. Fiecare astfel de entitate ce accepta bitcoin ca și metoda de plata ii creste prețul - parte din piața din acel domeniu al entității putând fi tranzacționat în bitcoin. Dacă entitățile renunță la plata în bitcoin sau alte monede de genul automat valoarea lui scade. La momentul actual nu știu nici măcar o instituție medie/mare care sa fi renunțat la tranzacțiile în bitcoin odată acceptate. Ba chiar opusul - și băncile au început sa între pe fir.
    Cum cantitatea de bani Fiat este infinita prețul unui bitcoin teoretic poate fi infinit.

    PS: prețul unui bitcoin este fix și necunoscut noua, ce fluctuează este puterea de cumpărare a banilor Fiat.
    • Like 1
  • Interesant articolul.Totusi, daca bitcoin are un plafon fix, 21 milioane, cum a confiscat statul german 60 mil.de bitcoin? Poate bitcoin in valoare de 60 mil.de euro.
    • Like 1
    • @ Mihai Andrei Ursuianu
      :)) pai 60 mil euro sunt aproximativ doar 3000 de bitcoin(aproximativ).
      • Like 1
  • Deocamdată, bitcoin este un instrument pur speculativ, foarte volatil și cu o rată a riscului mai mare decît a oricărui alt instrument financiar existent în prezent. Merită să cumperi doar dacă ești dispus să pierzi acei bani sau să îi ții blocați pe termen nedefinit în speranța că bitcoin va deveni cîndva de largă utilizare.

    Totuși, nu ne explică stimabilul domn un lucru: presupunînd că bitcoin ajunge să fie utilizat ca monedă pe scară largă, ce s-ar întîmpla cînd ar atinge acea limită maximă de 21 de milioane? Pentru că mai mult ca sigur ar atinge-o destul de rapid dacă ar deveni de largă utilizare.

    Mult succes la achiziționat o "monedă" cu care dimineața e posibil să poți cumpăra un palat iar seara de-abia să mai poți cumpăra o mașină la mîna a doua.
    • Like 3
    • @ Bogdan Tabarcea
      -Deocamdată, bitcoin este un instrument pur speculativ, foarte volatil și cu o rată a riscului mai mare decît a oricărui alt instrument financiar existent în prezent. -
      DV trageti concluzii fara a cunoaste in detaliu subiectul....iar presa il popularizeaza cu jumatate de gura, daca asa ar fi gindit si cei care au achizitionat in 2007 la pret de 100$/BTC -nu mai iesea nimic....in ceea ce priveste "speculativ" hai sa fim seriosi au trecut mai bine de 10 ani de la lansare si inca nu a crapat ; din contra si-a marit valoarea de mii de ori.
      • Like 0
    • @ cetateanul turmentat
      Bitcoin este pur speculativ pentru ca in viata obisnuita nu il putem folosi. Vrei sa cumperi o casa, ai salariul in euro dar vrei sa ii paatrezi in bitcoin. Daca ai ghinionul sa fii in contratimp cu marii speculanti in domeniu e posibil sa iti iei o guma cu banii care credeai ca valoreaza cat o casa.
      • Like 1
  • Cu ce e deosebit de leu sau de dolar?
    Daca am un depozit in lei in banca, si banca este jefuita sau da faliment, statul imi garanteaza suma pana la un plafon.
    Daca am 1btc intr-un portofel la un procesator de plati crypto si ala da faliment sau ii este sparta securitatea sau efectiv imi fura banii, NIMENI nu imi garanteaza nimic.
    Eu vad o mare diferenta.

    In plus, bitcoin folosit drept moneda si-a pierdut de mult orice avantaj, devenind un instrument speculativ de profit rapid cu risc mare. O tranzactie costa enorm pentru a fi un instrument fezabil pentru plati curente (de ex. la supermarket), dureaza si cateva ore sau zile (in functie de comisionul platit minerilor). Toti care cumpara acum o fac cu gandul ca isi vor face iesirea inainte de un crash major, nu pentru ca prezinta vreun avantaj.

    Sunt n alte crypto monede cel putin la fel de bune, sau mult mai bine gandite, care valoreaza cvasi zero.

    Tehnologia asta ar putea fi mult mai utila daca ar fi implementate monede digitale, controlate de state. (plus utilitatea reala in alte domenii unde blockchain poate duce la reduceri de costuri enorme). Cum ar fi sa scapam de tot de notari?
    • Like 3
    • @ Furati Mai Cu Spor
      'Daca am un depozit in lei in banca, si banca este jefuita sau da faliment, statul imi garanteaza suma pana la un plafon.
      Daca am 1btc intr-un portofel la un procesator de plati crypto si ala da faliment sau ii este sparta securitatea sau efectiv imi fura banii, NIMENI nu imi garanteaza nimic.'
      Ba exact pe dos - nu înțelegi cum funcționează bitcoin. Bitcoin-ul nu este ținut de un procesator ci de o rețea întreaga de mineri. Bitcoin este mai securizat decât un seif într-o banca prin tehnologia de criptare folosita. Nimeni nu îți poate fura bani( fără pierderea parolei de la portofel sau cu acceptul tău).
      Ai plecat și tu pe fenta cu depozitele bancare- statul îți garantează numărul de bacnote pana la un plafon dar nu și valoarea lor.
      Iar dacă banca a dat faliment este foarte posibil ca valoarea acelui numar sa difere destul de mult. Ca sa nu mai zic ca un depozit bancar pierde valoare dacă luam în calcul inflația. Singura care plătea peste inflație la mometul actual e TBI (3,8% net). Inflația pe anul trecut este de 2,7 % - deci un profit de 1%. Anul asta este de așteptat o inflație de 3,5%.
      • Like 2
    • @ ControlTheNarrative
      hai sa explic asa: sa zicem ca am un cont la un exchange. pt a putea schimba valuta fiat cu crypto monezi, sau crypto monezi intre ele. Transfer bitcoini sau altceva din portofelul meu, intr-un portofel pe acel site (la care am acces cu user, parola si autentificare in 2 pasi (sper). Peste noapte renumitul exchange dispare sau este spart (cauta pe google, s-au intamplat cateva mari tunuri de genul acesta in istoria bitcoin).
      Asa din senin, site-ul nu mai poate fi accesat, la fel ca "banii" mei, cu toate parolele din lume. Cu cine ma judec? cu insulele Cayman?
      Da, daca ai un hard wallet, nu ti-l sparge nici dracu. Dar in momentul in care intri pe un exchange sa faci schimburi esti la fel de vulnerabil ca in tramvaiul 41. Nu conteaza minerii aici si securitatea transferurilor de la o adresa la alta, ci faptul ca cineva ar putea avea posibilitatea de a-ti transfera banii tinuti temporar pe exchange, fara a fi tras la raspundere.
      De unde totul trebuia sa fie descentralizat, rapid, fara costuri, transferul de bitcoini a devenit un cosmar.
      Eu nu pot justifica valoarea.
      Tu compari inflatii de 5-6% cam cat a avut Romania in ultimii ani cu volatilitatea cryptomonedelor? Daca inflatia are valori de 300% cat are bitcoin intr-un an, atunci statul e probabil in faliment si ar fi bine sa strangi graunte, nu bitcoini sau lei. Eu nu am spus ca e bine sa iti tii banii in depozite, doar ca riscul e mult mai mic in a tine banii asa, fata de a pune banii in crypto monede.
      • Like 1
    • @ Furati Mai Cu Spor
      Statul iti garanteaza pe dracu' , cel putin statul roman. Cine naiba iti da banii inapoi daca iti cloneaza cineva cardul? Nimeni. Simpla problema la bitcoin , momentan , ii ca nu are mare accept . Nu poti cumpara la magazin , nu iti poti achizitiona casa , platesti taxe. Momentan ii doar un obiect de specula si pentru tranzactii dubioase. Dar are potential, chiar foarte mare.
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      banca iti da banii inapoi daca ti se cloneaza cardul si poti dovedi asta.
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      banca si asigurarile pe care le are.
      Am patit-o, in 2minute 3 plati de 199 euro au zburat catre niste locatii fantoma. Sunat la banca si blocat cardul, cerut alt card, facut reclamatie, depus si la politie, si peste 3 saptamani banca a returnat banii prin blocarea tranzactiilor.
      • Like 1
  • Criptomonede = necorporale neasumate si negarantate (nici chiar moral). Combinatie letala intre schema Ponzi si pariurile de pe Bursa (instrumente derivate), Ce mai, Caritas curat, cine intra primul, pariaza pe crestere si actioneaza cu calm, isi marcheaza profitul si iese, lasandu-i pe ceilalti sa urle la luna!
    • Like 0
    • @ Cristian Dogar
      Liviu check icon
      E si un mod foarte eficient de spalare a banilor diferitilor traficanti. Cum nimeni nu ii controleaza atunci banii negri pot fi folositi in voie.
      Dar pana la urma, e un mod foarte bun sa aduni banii prostilor cu vise de imbogatire rapida si la momentul critic sa faci cash-out.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult