Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ai accepta să lucrezi pentru un șef mai tânăr?

Mult timp am crezut că pentru cineva dornic să construiască proiecte faine de la zero în interiorul unei organizații, cel mai nefast context este acela când ai un șef în prag de pensionare ce adoră efectiv păstrarea status quo-ului și munca remote de pe marginea piscinei – unde, cu un singur click, trimite un ”NU” ferm la orice inițiativă ce ar putea transforma, schimba sau amenința adorata sa stare de confort. Nu știu dacă voi ați avut ”bafta” aceasta, eu însă am pățit-o de două ori și nu e amuzant.

Acum însă, cu coexistența mix-ului de generații la locul de muncă, cu avântul pe care antreprenoriatul îl ia inclusiv pe meleaguri mioritice, cu goana după resurse specializate – te poți regăsi în una din situațiile de mai jos:

Ai rămas fără job dintr-un motiv sau altul, nu contează. Ai +40. Cea mai faină și interesantă ofertă ai primit-o de la o companie dinamică, inovatoare, cu amprentă globală. La interviu ai ocazia să îl intâlnești pe cel căruia urmează să îi raportezi. Ocupă o poziție de VP și sesizezi siderat că nu are mai mult de 25 de ani. Ai accepta să ii raportezi direct?

Ești fericită cu locul tău actual de muncă, ești aici de aproape 20 de ani, nu te mai surprinde nicio schimbare, le-ai cam văzut pe toate. Întotdeauna ai fost apreciată de șefii tăi. De ceva luni însă ești foarte tensionată, simți că nu mai ești apreciată de noua șefă care s-a alăturat recent companiei. Evident este mai tânără și faci tot felul de speculații apropos de cum a ajuns ea să ocupe o astfel de poziție la vârsta ei în timp ce tu ai rămas cumva pe același rol de vreo 10 ani încoace… Indiferent cât de mult ai incercat ca lucrurile să se desfășoare normal, simți că nu mai ești apreciată ca altădată, te simți deja un pion în plus printre atâtea fețe noi care nici macar nu prea mai folosesc email-ul ci comunică pe alte canale. Vei continua să lucrezi pentru un șef mai tânăr? Până la urmă dacă Robert de Niro in ”Internul” a reușit, tu de ce să nu reușești?

Ai rămas brusc fără job. Compania s-a restructurat. Ai fost luat pe nepregătite. Conduci echipe operaționale de ceva ani, ai experiență și multe programe de instruire la activ – nu vezi niciun impediment momentan cu excepția faptului că, baza ta de contacte e de-a dreptul antichizată. Până îi dai un refresh major întâlnindu-te cu headhunteri îți arunci un ochi pe anunțurile din piață. Și constați că unele companii precizează ”we offer a young environment ” Hmm – pe vremea când încă mergeai la interviuri orice legat de vârstă era discriminatoriu… Oare te-ar mai angaja cineva să conduci o echipă operațională cu vreo 15-20 de ani mai tânără?

(Foto Guliver/Getty Images)

Si lista de exemple poate continua. De altfel un studiu pe comportament organizațional din 2016 arată că majoritatea angajaților mai în vârstă decât șefii lor manifestau mai multe emoții negative precum teama, mânia în comparație cu cei ce aveau șefi cu ceva ani în plus la purtator decât proprii subordonați. Studiul demonstrează că spargerea modelului cu care ne-am obișnuit – construiești de jos, ai șef matur, progresezi pas cu pas etc. devine deranjantă – shiftul de generații poate avea un impact psihologic negativ. Apare sentimentul de a nu fi apreciat și recunoscut pentru experiența ta, apare resentimentul de a nu te fi cățărat poate atat de rapid ca noul șef pe scara ierarhică, apare spaima de a nu fi concediat de un șef ce poate nu agrează să aibă prea mult ”grey hair” la masa deciziilor.

Daca ești cumva într-o astfel de situație, iată câteva abordări ce te pot ajuta:

Mentoring. Nu degeaba ai acumulat experiență de muncă și viață, tentația de a da un sfat sau de a ghida vine natural așa că în loc să-ți lași mintea să se ocupe cu tot felul de gânduri neproductive, ajută-ți echipa și fă mentoring cu cei ce au nevoie! Aidoma secvențelor din ”Internul”, șefului cel tânăr nu i-ar strica din când în când să știe că se poate baza pe sfatul tău valoros.

Atitudine. Fii onest cu tine. Negativismul ce te-a cuprins iremediabil e generat oare de șeful cel tânăr sau se leagă de tine și de nerealizările tale? Fii conștient de valoarea ta, de ceea ce poți aduce la masa discuțiilor, teme-te mai puțin și fă-te util mai mult!

Sport & Stil. Dacă apari la birou îmbrăcat în haine ce par din secolul trecut și întreaga imagine este a cuiva ce nu-și îngrijește corpul prin sport atunci poți transmite mesaje descurajante pentru un șef tânăr. Dar dacă aduci acel vibe pozitiv al unei persoane active, entuziaste, flexibile, gata să-și dezvolte noi competențe – vei fi mult mai atractiv pentru ceilalți, cu siguranță își vor dori să te aibă în echipa lor!

Informație/Cunoștințe. Indiferent de industria în care activezi, rămâi la curent cu noile tendințe și instruiește-te constant ca să rămâi competitiv.

Conflict management. Dacă totuși tensiunea între tine și mai tânărul tău sef crește – o abordare directă a temerilor tale și punerea pe tapet a ambelor puncte de vedere e foarte utilă. Controlează-ți emoțiile, concentrează-te pe cum să fii un coechipier mai bun și cum poți construi o relație funcțională pentru atingerea obiectivelor de business.

(Foto Guliver/Getty Images)

Networking. S-ar putea ca în ciuda încercărilor tale șeful chiar să fie un idiot cu care nu vei putea construi o relație funcțională și atunci te încurajez să îți mentii active contactele utile prin networking – momentul schimbării job-ului s-ar putea să fie aproape…

Rămai încrezător – Niciodată nu e prea târziu să investești în brandul tău personal și aici îți pot fi de folos. Fii conștient de cine ești tu cu adevărat și ce poți oferi unei organizații.

Rămâi deschis la opțiuni și nu-ți fie teamă să te reinventezi. Vârsta biologică e mult mai importantă ca vârsta cronologică iar visele nu au vârstă! Mergi înainte pe drumul Tău!

Articol apărut pe blogul autoarei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • eu as intreba si altfel (adaptat la Romania), lucrezi intr-o companie si nu te faci ca lucrezi, esti profesionist, dai tot ce poti si se simte asta la servici (pozitiv) si pe plan personal (negativ), iar intr-o zi (sa zicem ca tocmai ai implinit 50 de ani) afli ca o sa-ti vina sef unul (care tocmai a impplinit 25) care a terminat o universitate din-aia speciala "relatii cu presa din sudan" de ex., care are experienta acumulata in campania electorala cand lipea afise electorale, e complet pe dinafara cu domeniul in care a fost numit mare sef, nu stie nici macar ce sa intrebe... si pot da aceleasi exemple si in companii private (mari) doar ca acolo e pe alte "merite" decat partid, dar tot la o mizerie legata de dirijarea sau controlul de bani/influenta se rezuma. articolele de genul asta nu merita nici macar un "hai sictir", toata virtualizarea asta perfida care ii face pe unii sa creada ca Alba ca Zapada e virgina si Fat-Frumos nu sfarseste intr-o crasma ordinara, cand la noi de fapt se stie ce si cum functioneaza. bleah.
    • Like 0
  • Foarte bun articol. Cred că asemenea situații se întâlnesc astăzi destul de des și vor fi tot mai obișnuite în toate domeniile. Nu se mai pune problema la mine de loc de muncă dar am trăit de câteva ori sentimentle și grijile descrise aici în relația cu doctorii foarte tineri. Prima data a fost la 60 de ani când doctorul avea doar 39 de ani și mi-a trebuit multă deschidere ca să nu caut pe cineva mai în vârstă. Dar aș fi greșit. Doctorul a fost extraordinar, Entuziast în profesie, deschis spre tot ce era nou în domeniu, capabil să folosească la maxim aparatele de ultimă generație, răbdător să explice să înteleg ce trebuie să fac și de ce, amabil, politicos, zâmbitor. Și nu eram singura lui pacientă. Cred că relația cu cineva mai tânăr este de cele mai multe ori dirijată și construită de cel mai în vârstă care obligatoriu trebuie să renunțe la preconcepții. Pentru că aceasta va fi tendina viitorului. Cu cât îmbătrânim cu atât tinerii vor deveni mai importanți în viața noastră.
    • Like 0
  • check icon
    Am fost in ambele situatii; Nimic din ce spui aici nu e de aplicat ( mai putin, poate, networking-ul); In primul rand ca cei mai in varsta nu-ti accepta "sefia" decat daca le dovedesti ca esti foarte bun in TOT ce conduci; Adica, lasand la o parte managementul si "ideile" - sa stii sa pui mana la lucru pe orice pozitie ( am avut prilejul sa demonstrez asta in 2 multinationale si cei mai in varsta ziceau " e un sef al dracu` da` nu-l poti fraieri cu nimic"); De partea celalata: am avut sefi mai tineri: unii mai buni, altii mai... nefericit alesi ( pe principii de genul " asta taie si spanzura, n-are mama/tata... sta la biroul late-hours, etc"); Nici cu unii, nici cu ceilalti, nu a "mers" - cu cei mai buni- pentru ca tineau neaparat sa arate cat de performanti sunt ei in timp ce "altii" "d-aia nu sunt sefi, pentru ca nu pot" ( sau ii desconsiderau pe subalterni), iar cu ceilalti...vechea poveste: Parca nu e destul sa lucrezi cu prosti, mai trebuie sa-i fie si sefi :-)
    Pe scurt, decalajul ( prapastia) intre generatii este greu de redus; poate chiar imposibil;
    "Internul" e un filmulet simpatic; Desi asa ceva in lumea reala nu prea se intampla;
    Nu poti scrie un articol comentand pe marginea unui film ( sau poti?!)...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult