Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ai un calculator vechi pe care nu îl mai folosești? Iată cum îl poți pune la treabă pentru o cauză bună

Computere vechi

Foto: Guliver Getty Images

Ateliere Fără Frontiere (AFF) este o asociație românească non-profit, creată în mai 2008, având ca scop inserția socială, profesională și civică a persoanelor aflate în mare dificultate. “Mare dificultate” este un termen care înglobează persoanele cu diferite dizabilități, tinerii ieșiți de sub protecția statului, persoanele care au fost încarcerate, persoanele care au fost traficate sau persoanele care au avut diferite adicții și sunt în recuperare. În spațiul public se vorbește mereu despre drepturi și șanse, ei bine asta face AFF, oferă acestor oameni șansa de a-și rescrie povestea de viață. Pentru că aici devin, încă din prima zi, angajați cu contract de muncă, contributori, cetățeni cu drepturi și responsabilități. 

AFF militează împotriva excluziunii sociale prin grijă față de mediu și prin educație.

Astfel,  din 2009 asociația devine operator autorizat pentru gestionarea DEEE-urilor, oferind gratuit, pentru toate companiile din România, o soluție unică privind managementul integrat al DEEE-urilor.

Ce sunt DEE-urile?

Deșeurile Electrice și Electronice sunt echipamente de tip electrocasnic/computer care sunt uzate sau nefolosite. Conform legii 211 din noiembrie 2011, care reglementează reducerea efectelor adverse determinate de generarea şi gestionarea deşeurilor, companiile sunt obligate să predea acest tip de echipament unui operator autorizat.

Ce face Ateliere Fără Frontiere?

După colectare, echipamentele IT uzate sunt recondiționate în atelierul de reinserție socio-profesională a persoanelor defavorizate, de către  angajați care efectuează operațiuni de testare, curățare, reparare, instalare, asamblare și logistică.

Aceasta muncă plătită îi incurajează să deprindă o meserie pentru a putea apoi să se reintegreze mai ușor pe piața muncii. 105 persoane au fost formate de la începutul activității AFF și până astăzi.

“Produsele” muncii lor sunt donate de către AFF copiilor și persoanelor defavorizate din întreaga țara, direct sau prin intermediul unor programe dedicate, prin intermediul școlilor, asociațiilor și fundațiilor.

calculator recondiționat înseamnă pentru AFF :

 • 7h de muncă
 • 7 angajați în inserție implicați
 • 7 persoane mai puțin în grija statului

Din 6.500 buc. de deșeuri de calculatoare colectate într-un an, doar 30% au calitatea necesară pentru a putea fi recondiționate si donate mai departe. De aceea, AFF este neobosită în demersurile sale de colectare DEE.

Beneficiile colaborării cu Ateliere Fără Frontiere:

 • Preluare GRATUITĂ a majoritătii deșeurilor electrice și electronice (în București și judetele limitrofe);
 • Optimizarea colectării DEEE-urilor – cât mai rapid posibil de la plasarea comenzii, în funcție de zonă și de cantitate ;
 • Conformare la  cerințele legislative privind managementul deșeurilor electrice și electronice, conform Legii nr.211/2011 – oferirea documentației necesare pentru a dovedi autorităților de control că organizația dumneavoastră a actionat legal și responsabil;
 • Includerea organizației într-un program unic de responsabilitate socială la scară națională;
 • Garanția confidențialității datelor printr-un sistem performant de ștergere de date (O&O Safe Erase 10).

Peste 700 de companii, organizații și instituții din România își îndeplinesc obligațiile de colectare și reciclare a DEEE-urilor prin Asociația Ateliere Făra Frontiere!

Printre clienții responsabili ai Ateliere Fără Frontiere se numără: BRD Groupe Societe Generale, Carrefour România, Groupe Renault, Fundația Vodafone, Auchan România, ENGIE România,  IBM România, ING Bank România, Omv Petrom, Microsoft, Unicredit Țiriac Bank, Veolia, Web Help, UPC România.

Ateliere Fără Frontiere reprezintă o soluție solidară pentru responsabilitatea fața de mediu, economisirea resurselor prin reutilizarea acestora și pentru implicarea organizației în viața comunității.

Un portret de AFF

Marius Niculae anunța, la finalul lunii februarie, postând pe FB, că a primit diploma de Angajat al Anului 2017 de la firma JMA, unde este angajat la departamentul logistică. Întreaga echipă AFF s-a bucurat pentru Marius pentru că el este nu doar un prieten bun al organizației, ci și un fost beneficiar al programului de inserție.

Marius s-a născut sănătos, dar a avut un accident grav la vârsta de 16 ani, accident care i-a schimbat viața. Practica ciclismul de performanță și la un concurs național totul s-a năruit pentru un timp. A fost un timp al spitalizării, un timp al recuperării fizice și apoi un timp îndelungat al acceptării și reintegrării. O perioadă a cochetat cu muzica, iar de aici i se trage porecla de DJ. De altfel, nu există petrecere de Crăciun la AFF fără DJ la platane. Este fun karaoke și degajă o bucurie și o poftă de viață care sunt molipsitoare și inspiraționale.

DJ a ajuns la AFF în 2011 și a fost angajat la departamentul recondiționare echipamente IT. A parcurs doi ani de pregătire pentru reinserția pe piața muncii, fiind cunoscător de hardware și software cu două cursuri CISCO.

Astăzi DJ se deplasează cu dificultate și cu greu se înțelege ce spune. Dar asta nu îl împiedică să-și ia viața în propriile mâni și să-și rescrie povestea. Fostul ciclist de performanță muncește iar în timpul liber joacă fotbal cu băieții, ascultă muzică și se bucură de tot ce are. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • <“Produsele” muncii lor sunt donate de către AFF copiilor și persoanelor defavorizate din întreaga țara> Și ce vor face cu ele aceste persoane defavorizate? Dacă nu există profesori competenți care să-i îndrume pentru a le utiliza, donațiile sunt fără rost. Să vă spun, în cunoștință de cauză, că 9 din 10 calculatoare, cumpărate prin programul guvernamental de acordare de tichete valorice de 200 de euro, au fost folosite doar pentru divertismentul utilizatorilor, adică pentru jocuri. Și majoritatea s-au defectat după 1-2 ani, iar posesorii nu prea au cu ce achita reparațiile. Nu mai vorbesc că au fost cumpărate fără sisteme de operare instalate. Chestia asta sună mai degrabă a afacere de altă natură, pentru că aceste computere conțin metale prețioase ce se pot recupera și apoi vinde pe bani frumoși. Cine v-ar dona un pc, fie și el vechi, când îl poate da la un centru de fier vechi pe ceva mărunței? Cam greu cu facerea de bine la noi!
  • Like 0
  • @ Ervin Cristian Enciu
   TIC este o materie obligatorie incepand cu clasa a V-a. Pentru a functiona, un laborator IT are nevoie de minimum 15 computere in serie. AFF ofera service un an de zile. Scolile raporteaza activitatile derulate de scoli. Exista profesori dedicati, asa cum exista si elevi interesati.
   • Like 0
  • @ Ervin Cristian Enciu
   Da. Va cunosc, fara sa o fi facut. Sunteti cel care, la orice solutie, vede o problema. In cunostinta de cauza daca sunteti, ar trebui sa oferiti sursa datelor statistice pe care le folositi in argumentare. Chiar vreau sa stiu cum puteti sti daca un calculator donat a fost folosit pentru divertisment? Adica doar si numai pentru jocuri? Apoi, de ce e rau sa te joci pe Internet? Pana la urma, daca primesti un ajutor trebuie sa il folosesti numai si numai cum gandeste functionarul sau donatorul? Functionarul insusi nu se joaca? Dar donatorul?
   • Like 0
  • @ Ervin Cristian Enciu
   Da. Va cunosc, fara sa o fi facut. Sunteti cel care, la orice solutie, vede o problema. In cunostinta de cauza daca sunteti, ar trebui sa oferiti sursa datelor statistice pe care le folositi in argumentare. Chiar vreau sa stiu cum puteti sti daca un calculator donat a fost folosit pentru divertisment? Adica doar si numai pentru jocuri? Apoi, de ce e rau sa te joci pe Internet? Pana la urma, daca primesti un ajutor trebuie sa il folosesti numai si numai cum gandeste functionarul sau donatorul? Functionarul insusi nu se joaca? Dar donatorul?
   • Like 0
 • Foarte interesant.As putea sa aflu si eu adresa sau email de contact al AFF? As putea sa aflu daca AFF mai angajaza specialist IT?
  • Like 2
  • @ teodorviorel
   www.atelierefarafrontiere.ro
   • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult