Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Alegeri în Republica Moldova. Candidatul socialist Igor Dodon, acuzat că a plagiat din lucrările a doi profesori români

Candidatul socialist la președinția Republicii Moldova, Igor Dodon, este acuzat că și-a plagiat teza care i-a adus titlul de doctor în științe economice din lucrările a doi profesori români.

Potrivit Deschide.md care a analizat teza lui Dodon cu ajutorul a două softuri de detectare a plagiatului, acesta a preluat fără să citeze paragrafe din „Bursa", de Ioan Popa (1993), şi „Tranzacții bursiere", de Mihaela Gradu (1997).

Chiar dacă cele două surse sunt citate la final, la bibliografie, ele nu apar și în notele de subsol atunci când sunt folosite pasaje din cei doi autori.

În CV-ul său de pe site-ul Parlamentului, Igor Dodon scrie, la capitolul „Activitate științifică", că în anii 1997 și 1998 a absolvit două facultăți. Potrivit CV-ului, care poate fi găsit și pe site-ul PSRM, socialistul menționează că, în 2002, a obținut titlul de doctor în ştiinţe economice, absolvind Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), Catedra bănci şi burse de valori.

Potrivit unui articol din ziarul Timpul (ediția din 19 mai 2009), rezultă că, în realitate, Dodon minte că a susținut teza de doctorat la ASEM. În articol este precizat că „Responsabili de la aceasta instituție spun că Dodon a recurs la grave încălcări, din care cauza ASEM nu l-a acceptat. În cele din urmă, viitorul ministru și-­a susținut lucrarea la UTM, în 2002", scrie Deschide.md.

2,8 milioane de cetățeni votează duminică în primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Favoriții în sondaje sunt Igor Dodon, liderul prorus al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), și Maia Sandu, candidatul unic proeuropean al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidului Liberal Democrat (PLDM).

Liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), fostul președinte Marian Lupu, și-a anunțat în această săptămână retragerea din cursă.

Dacă niciun candidat nu va reuși să obțină majoritatea de voturi, la 13 noiembrie va fi organizat al doilea tur de scrutin.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult