Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Alegeri în Republica Moldova. Candidatul socialist Igor Dodon, acuzat că a plagiat din lucrările a doi profesori români

Candidatul socialist la președinția Republicii Moldova, Igor Dodon, este acuzat că și-a plagiat teza care i-a adus titlul de doctor în științe economice din lucrările a doi profesori români.

Potrivit Deschide.md care a analizat teza lui Dodon cu ajutorul a două softuri de detectare a plagiatului, acesta a preluat fără să citeze paragrafe din „Bursa", de Ioan Popa (1993), şi „Tranzacții bursiere", de Mihaela Gradu (1997).

Chiar dacă cele două surse sunt citate la final, la bibliografie, ele nu apar și în notele de subsol atunci când sunt folosite pasaje din cei doi autori.

În CV-ul său de pe site-ul Parlamentului, Igor Dodon scrie, la capitolul „Activitate științifică", că în anii 1997 și 1998 a absolvit două facultăți. Potrivit CV-ului, care poate fi găsit și pe site-ul PSRM, socialistul menționează că, în 2002, a obținut titlul de doctor în ştiinţe economice, absolvind Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), Catedra bănci şi burse de valori.

Potrivit unui articol din ziarul Timpul (ediția din 19 mai 2009), rezultă că, în realitate, Dodon minte că a susținut teza de doctorat la ASEM. În articol este precizat că „Responsabili de la aceasta instituție spun că Dodon a recurs la grave încălcări, din care cauza ASEM nu l-a acceptat. În cele din urmă, viitorul ministru și-­a susținut lucrarea la UTM, în 2002", scrie Deschide.md.

2,8 milioane de cetățeni votează duminică în primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Favoriții în sondaje sunt Igor Dodon, liderul prorus al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), și Maia Sandu, candidatul unic proeuropean al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidului Liberal Democrat (PLDM).

Liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), fostul președinte Marian Lupu, și-a anunțat în această săptămână retragerea din cursă.

Dacă niciun candidat nu va reuși să obțină majoritatea de voturi, la 13 noiembrie va fi organizat al doilea tur de scrutin.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult