Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

LIVE TEXT. Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale. „Moldova este învingătoare!”

Imagine cu Maia Sandu. Foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

Foto: Colaj Profimedia Images/Elena COVALENCO

E zi decisivă în Republica Moldova. Are loc turul doi al alegerilor prezidențiale, iar moldovenii au de ales între doi candidați total diferiți: președinta Maia Sandu (susținută de forțele politice pro-europene ale țării) și candidatul PSRM Alexandr Stoianoglo (susținut de forțele politice pro-ruse și de rețeaua oligarhică Șor). 

Colaj Profimedia Images

ACTUALIZARE ora 00:49 Maia Sandu după obținerea unui nou mandat: „Am văzut vulnerabilități în țară, principala reformă necesară este cea a justiției. Avem nevoie de rezultate rapide. Am auzit vocea cetățenilor.

Moldova, ești o învingătoare! Azi, dragi moldoveni, ați oferit o lecție de democrație, demnă de a fi scrisă în manualele de istorie. Azi voi ați salvat Moldova! În alegerea noastră pentru un viitor demn nu a pierdut nimeni. Libertatea, adevărul și dreptatea au învins! Moldova a reușit să-și arate voința și puterea prin votul fiecăruia dintre noi. Am dovedit că uniți reușim să învingem pe cei care voiau să ne îngenuncheze. Dragi moldoveni, vă mulțumesc fiecăruia în parte că ați ieșit la vot, indiferent de opțiunea voastră. Asta înseamnă că în sufletele voastre purtați dragostea de țară. Mulțumesc tuturor moldovenilor, de la sate și de la orașe, din localități mici, din localități mari.

Astăzi ați arătat că noi suntem Moldova, cu bune și rele, cu etnii care își poartă de grijă și se respectă, cu multe nevoi, cu istorii zbuciumate, dar peste toate acestea ați arătat că Moldova este o familie – lucrul de care aveam nevoie cu toții ca să devenim mai buni în ceea ce facem, de la actul de guvernare până la ultima sămânță pe care o sădim în pământul nostru.

Diaspora! Ești uimitoare! Diaspora noastră ne-a mai dat astăzi o lecție din care fiecare dintre noi trebuie să tragem învățăminte. Moldovenii noștri de departe au arătat din nou, că Moldova bate în piepturile lor la fel de puternic ca în piepturile noastre cei de aici, de acasă. 

Foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

Chișinău a dat dovadă de o mobilizare extraordinară. Tinerii au impresionat – o mobilizare istorică la vot! În total, peste 1 milion 690 de mii de oameni au mers la secțiile de votare până la această oră!

Înțeleg foarte bine că a fost un vot condiționat și de schimbări – schimbări așteptate de societate. Vreau să știți că auzit toate vocile, inclusiv cele de critică. Și vă mulțumesc că am trecut peste supărări, nemulțumiri, ca să ne protejăm țara.

Moldova a fost sub un atac fără precedent pentru istoria întregii Europe – bani murdari, cumpărare ilegală de voturi, implicarea în procesele electorale a unor forțe ostile din afara țării și a unor grupări criminale, minciuni, inducerea urii și a fricii în societatea noastră. Poporul nostru s-a unit, iar libertatea și cetățenii au câștigat. Pacea și speranța într-o viață mai bună au învins! Voi ați arătat că nimic nu poate sta în calea puterii poporului care alege să-și spună cuvântul prin vot!

Azi Moldova a învins datorită fiecăruia – celor care au mers la vot, celor care au făcut îndemnuri la vot, care au distribuit ziare, au mers prin sate și orașe, au vorbit cu un om sau poate cu doi. Dragi cetățeni, indiferent cum ați votat, indiferent pentru cine ați votat, vă mulțumesc! V-am auzit vocea – și a celor care mă susțin și a celor care au votat altfel. Indiferent de opțiunea de vot, noi toți ne dorim să trăim în pace, bună înțelegere, și să avem o viață mai bună. Vă asigur că acesta este obiectivul meu de bază pentru următorii ani”.

ACTUALIZARE ora 23:20 Maia Sandu a trecut în fața candidatului Stoianoglo.

ACTUALIZARE ora 22:10 Maia Sandu va câștiga alegerile, scrie gazetrul și scriitorul Cristian Tudor Popescu

După numărarea a peste 200.000 de voturi, în zone rurale și secții mici, în mod obișnuit cu vot prorus, Stoianoglo conduce cu un avans de doar patru procente, ceea ce este clar prea puțin, ca tendință, pentru a face față valului de voturi proeuropene din Chișinău și din diaspora. Acțiunile frauduloase ale Kremlinului au reușit într-o măsură mai mică decât în primul tur. Maia Sandu va câștiga alegerile!”, a scris Cristian Tudor Popescu.

ACTUALIZARE ora 22:08 Au fost publicate primele rezultate preliminare. Acestea provin din raioanele Criuleni și Dubăsari. 

ACTUALIZARE ora 21:30 La secțiile de votare din Japonia, China, India și Emiratele Arabe Unite, care s-au închis primele, majoritatea celor prezenți au votat pentru Maia Sandu în funcția de președinte, potrivit surselor Ziarului de Gardă. Totuși, în Azerbaidjan, unde autoritățile de la Chișinău au declarat că mai mulți cetățeni moldoveni din Rusia au fost transportați organizat pe care aeriană, voturile s-au îndreptat spre candidatul socialist, Alexandr Stoianoglo.

Japonia

În capitala Japoniei, la Tokyo, Maia Sandu a acumulat 74 de voturi, iar Alexandr Stoianoglo a fost susținut de 13 alegători.

China

Votanții de la Beijing au ales-o majoritar pe Maia Sandu. Aceasta a acumulat 36 de voturi în timp ce contracandidatul său a acumulat 7 voturi.

India

În India au votat 12 cetățeni ai R. Moldova. Toți cei prezenți la secția de votare din india au votat Maia Sandu. Alexandr Stoianoglo având 0 voturi.

Emiratele Arabe Unite

În Emiratele Arabe Unite, acolo unde s-au terminat buletinele de vot, fiind disponibile doar 500, majoritatea sufragiilor s-au îndreptat către Maia Sandu (430). Alexandr Stoianoglo a fost votat de 68 de cetățeni.

Azerbaidjan

În Azerbaidjan, acolo unde autoritățile au spus că sunt „indicii rezonabile de transportare organizată pe cale terestră și aeriană spre secțiile de votare din Rusia”, majoritatea cetățenilor au pentru Alexandr Stoianoglo (149). Maia Sandu a acumulat 42 de voturi.

Secțiile de votare din R. Moldova s-au închis la ora 21:00. Aproape 54,08% dintre cetățenii cu drept de vot din listele electorale au votat. În diasporă, până la ora 21:00 au votat peste 300 de mii de oameni.

*CEC va anunța primele rezultate oficiale preliminare după ora 22:00.

ACTUALIZARE ora 21:00 Au votat până acum circa 313 mii de moldoveni. Categoria 36-45 ani conduce la prezența la vot, fiind urmată de categoria de 26-35 de ani. Votul mai continuă câteva ore în diaspora moldovenească. În Republica Moldova s-au închis urnele de vot. Preliminar, prezența la urnele de vot este de puțin peste 54%.

ACTUALIZARE ora 20:50 Agora.md scrie că Alexandr Stoianoglo a făcut declarații înainte de închiderea secțiilor de vot, spunând: „Nu știm de ce oamenii au ajuns în Istanbul sau Minsk. Poate sunt în zilele lor de odihnă”. 

ACTUALIZARE ora 20:45 Ministerul de Externe de la Chișinău a anunțat într-o postare pe Facebook că sunt cozi și la secțiile de votare din SUA. „Diaspora din New York, Statele Unite ale Americii își face tot mai simțită prezența!”.

ACTUALIZARE ora 20:26 Corespondenta HotNews în Republica Moldova, Oxana Bodnar, scrie că e scandal la secțiile de votare din Moscova. Guvernul de la Chișinău a amenajat în Rusia doar două secții de votare, ceea ce a stârnit iritarea încă de la turul I. La secțiile de votare din Moscova au mai rămas 150 de buletine de vot, relatează un corespondent Sputnik din clădirea ambasadei Republicii Moldova în Rusia. Oamenii de la coadă sunt indignați că buletinele de vot se termină, strigând „Jos Maia Sandu”.

Foto: HotNews.ro

ACTUALIZARE ora 20:10 Diaspora a atins un record istoric: 300.000 de alegători moldoveni de peste hotare au votat la alegerile prezidențiale până la ora 20.00, potrivit datelor în timp real ale CEC, citate de HotNews.

ACTUALIZARE ora 20:00 Potrivit Europa Liberă Moldova, 222 de incidente electorale confirmate semnalează Misiunea de Observare Promo-LEX către ora 19:00. Datele poliției de la aceeași oră indică peste 190 de încălcări.

Cele mai multe încălcări, fixate de observatorii Promo-LEX, țin de secretul votului, precum fotografierea buletinului de vot (81 cazuri) și deficiențele în funcționarea sistemelor pentru înscrierea alegătorilor la secțiile de votare, rolul căruia este inclusiv prevenirea votării multiple (33 cazuri). Este vorba de o serie de erori și probleme tehnice, precizează asociația.

Pe parcursul zilei au mai fost înregistrate zece cazuri de întrerupere a procesului de filmare a operațiunilor electorale. La Chișinău au fost înregistrate două cazuri de suspendare nejustificată a votării în secții de votare.

 

Foto: https://moldova.europalibera.org/

Au mai fost înregistrate nouă cazuri de votare nejustificată în grup și șapte cazuri de transportare organizată a alegătorilor. Observatorii Promo-LEX mai vorbesc despre opt cazuri de intimidare sau acte de violență cu implicarea alegătorilor, a membrilor secțiilor de votare, observatorilor, sau reprezentanților presei.

Datele Poliției arată că cele mai frecvente încălcări înregistrate de autorități sunt fotografierea buletinului de vot (peste 60 de cazuri). Polițiștii au mai documentat 25 cazuri de corupere electorală și 20 cazuri de transportare organizată spre secție de votare.

ACTUALIZARE ora 19:30 Și Maia Sandu a reacționat la alertele false cu bombă din diaspora. „Dragi moldoveni din diasporă, vă mulțumim pentru mobilizarea excepțională! Sunteți o forță extraordinară! Hoților le este frică de voi, de aceea au pus la cale, în câteva secții de votare, alerte false cu bombă. Nu vă fie frică. Continuați să mergeți la vot. Fiecare vot cinstit salvează Moldova!”, a declarat Maia Sandu.

ACTUALIZARE ora 19:20 Premierul Dorin Recean a venit cu o reacție la alertele cu bombă false din câteva secții de votare din diaspora. Acesta a spus, potrivit Ziarului de Gardă, că Guvernul Republicii Moldova este pregătit pentru încercările de destabilizare. 

ACTUALIZARE ora 19:10 Numărul voturilor înregistrate la secțiile din Diaspora pentru alegerile prezidențiale din Moldova a trecut la această oră 280.000.  

ACTUALIZARE ora 19:05 Peste 52% dintre alegători au votat până la ora 19:00. 

ACTUALIZARE ora 19:00 Alerte false cu bombă au fost raportate la două secții de votare din România, dintre care una din București. Informațiile au fost confirmate pentru Europa Libera de Serviciul Roman de Informatii (SRI), scrie Europa Liberă Moldova

ACTUALIZARE ora 18:50 Sociologul Marian Preda, rectorul Universității din București, a făcut o analiză sociologică a votului din Republica Moldova și a ajuns la concluzia că Maia Sandu va câștiga alegerile cu un scor probabil de 53%. 

ACTUALIZARE ora 18:40 În total, până la această oră prezența la vot în turul II al alegerilor prezidențiale a trecut pragul de 51%.

ACTUALIZARE ora 18:36 La secțiile de vot din regiunea transnistreană încă se înregistrează un număr mare de alegători. Până la ora 18:30, în Transnistria au vota peste 24 de mii de persoane.

ACTUALIZARE ora 18:31 Peste 270 de mii de cetățeni din diaspora și-au exprimat votul. Numărul acesta înregistrează un record în istoria electorală a Republicii Moldova în ceea ce privește votul de peste hotare, scrie Ziarul de Gardă

Foto: Ziarul de Gardă

ACTUALIZARE ora 18:25 Observatorii Promo-LEX au observat un nou fenomen care a fost înregistrat atât la secțiile de votare din diaspora, cât și la cele din țară. Concret, mai multe persoane neidentificate au fost surprinse când filmau cetățenii care vin la secțiile de votare pentru a-și exercita dreptul la vot.

ACTUALIZARE ora 18:20 Au fost înregistrate mai multe alerte false cu bombă la secțiile de votare din Frankfurt, Liverpool și Northampton, despre care guvernul de la Chișinău spune că sunt menite doar să oprească procesul de votare din diaspora, indică Ziarul de Gardă

ACTUALIZARE ora 18:05 Asociația Promo-LEX a identificat 316 incidente în secțiile de votare, scrie publicația moldovenească News Maker. Printre neregulile semnalate se numără transportarea organizată a alegătorilor, cazuri de recompense bănești, materiale de publicitate electorală amplasate ilegal și încălcări ale secretului votului. De asemenea, în unele cazuri s-au găsit persoane decedate în listele electorale, în altele s-a votat fără un act de identitate. A fost și un caz în care unui alegător i s-au înmânat două buletine de vot, din greșeală. Acesta a votat pe ambele buletine. 

ACTUALIZARE ora 17:50 Ziarul de Gardă din Chișinău scrie că aproximativ 21.000 de cetățeni moldoveni din Transnistria și-au exercitat dreptul la vot până la ora 17:00. Cei mai activi sunt cetățenii cu vârsta cuprinsă între 56 și 65 de ani.

ACTUALIZARE ora 17:45 Până la ora 17:40, peste 1,5 milioane de cetățeni și-au exprimat dreptul la vot. 

ACTUALIZARE ora 17:41 Peste 50% dintre persoanele cu drept de vot din municipiul Chișinău și-au exercitat dreptul la vot. 

ACTUALIZARE ora 17:30 Serverele Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Republica Moldova au fost ţinta unui atac cibernetic, în ziua desfăşurării turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, a anunţat, duminică, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman, citată de Agerpres.

ACTUALIZARE ora 17:10 Traficul a fost reluat în urmă cu aproximativ o oră pe podul dintre cele două maluri ale Nistrului, Râbnița-Rezina, dar este îngreunat în urma unei alerte din cauza unei cutii suspecte, o mașină trece pe pod la aproximativ 5 minute conform relatărilor TV8.md citate de G4 Media

ACTUALIZARE ora 17:00 Prezența la vot a ajuns la 47%, conform Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău. Cel mai mic procent al prezenței la vot (pe categorii de vârstă) s-a înregistrat la tineri, aproximativ 39% la această oră. Votanții care au votat în cel mai mare număr la categoriile lor de vârstă sunt 56-65 ani și 66-75 ani.

ACTUALIZARE ora 16:48 Votul s-a încheiat în două secții de votare din străinătate. Datorită diferenței dintre fusurile orare, secțiile de votare din Tokyo (Japonia) și Beijing (China) deja s-au închis. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, votarea a decurs fără abateri majore. Până la închidere urnelor la secția din Japonia au votat 84 de moldoveni, iar la cea din China au votat 43 de persoane, scrie Europa Liberă Moldova.

Din 69 de moldoveni care au votat în secția din Japonia, 58 au votat-o pe Maia Sandu, iar din cei 73 de moldoveni care au votat în China, 59 au votat-o pe candidata PAS.

Foto: Daniel Vodă/Telegram

ACTUALIZARE ora 16:10 Autoritățile moldovenești constată o „intervenție masivă” a Rusiei în scrutinul de duminică pentru președinție, a declarat consilierul prezidențial pentru securitate națională al Republicii Moldova, Stanislav Secrieru, pe contul său de X. 


HotNews scrie că la Moscova, sunt deschise doar două secții de votare pentru moldoveni, iar Belta, agenția de știri de stat a Republicii Belarus, a scris „secțiile de votare din Moscova nu pot face față numărului de moldoveni care doresc să voteze la alegerile prezidențiale”.

ACTUALIZARE ora 16:06 Până la această oră au votat 1.296.308 moldoveni (inclusiv din diaspora), iar prezența la vot a depășit 43%, conform Comisiei Electorale Centrale (CEC).

ACTUALIZARE ora 15:45 Prezența la vot, până la ora 15:30, este cu 3,88% mai mare decât în primul tur al alegerilor prezidențiale, arată un grafic realizat de Europa Liberă Moldova.

ACTUALIZARE ora 15:38 Poliția a sistat traficul de pe podul Râbnița – Rezina, interdicția vizând inclusiv pietonii, scrie HotNews.

ACTUALIZARE ora 15:26 Mai multe persoane neautorizate au fost observate la câteva secții de votare, în special în diasporă, cum înregistrează pe video fluxul de alegători, anunță reprezentantul Misiunii Promo-LEX de Observare a Alegerilor, Nicolae Panfil, într-o conferință de presă susținută duminică, 3 noiembrie, citat de Ziarul de Gardă. Asemenea cazuri au fost înregistrate la Bologna, Barcelona, Rimini, Stutgard, Milano, Roma, dar și în Grigorievca, raionul Căușeni.

ACTUALIZARE ora 15:00 Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, acuză încercări de fraudare a alegerilor la mai multe secţii din estul Europei. „Poliţia, toate instituţiile responsabile vor documenta toate cazurile de corupere, de transportare, de motivare a alegătorilor, fie că vorbim de cei din stânga Nistrului, fie că vorbim de cei de peste hotare”, transmite Grosu, citat de Agerpres și G4 Media

De asemenea, el şi-a manifestat îngrijorarea şi faţă de situaţia cetăţenilor din Transnistria, care sunt mobilizaţi să meargă la vot de forţe proruse.

Am un deja vu, vă amintesc că acum câţiva ani, regimul separatist, care nu are nicio treabă cu procesele democratice din Republica Moldova, mai ales cu procesul de integrare europeană, la fel a acţionat. Avem deja dovezi, podul e plin. Oameni aduşi forţat, unii manipulaţi, alţii corupţi, şantajaţi, mânaţi la vot pe malul drept. Tocmai de aceea trebuie să ne mobilizăm”, a spus Igor Grosu,

ACTUALIZARE ora 14:08 Alegerile prezidențiale din 3 noiembrie curent pot fi considerate valide. Asta în contextul în care la ora 13:40 la secțiile de votare s-au prezentat peste 960.000 de persoane, ceea ce constituie în jur de 33%. Agora.md menționează că, în conformitate cu articoulul 151 din Codul Electoral, alegerile pot fi considerate valabile dacă au participat mai mult de 1/5 din numărul de persoane înscrise în listele electorale.

ACTUALIZARE ora 13:50 Președinta Comisie Electorale Centrale din Republica Moldova, Angelica Caraman, anunță că prezența cetățenilor la urne este una semnificativă, însă cea mai slabă rată se înregistrează în rândul tinerilor care sunt între 18 și 25 de ani. Conform instituției, în străinătate, cea mai mai înaltă prezență la vot se atestă în Moscova, indică Ziarul de Gardă

ACTUALIZARE ora 13:40 La unele secții de votare deschise în străinătate, alegătorii stau în rând pentru a-și putea exercita dreptul la vot, anunță Comisia Electorală Centrală (CEC). Potrivit Ministerului Afacerilor de Externe de la Chișinău, cele mai solicitate secții din afara țării erau la ora 12, cele din România, Italia, Austria, Estonia, Belgia, Franța, Germania.

Pe de altă parte, Ziarul de Gardă scrie că CEC, în briefingul de presă de la ora 13:00, a anunțat că cea mai înaltă prezență la vot este constatată în Moscova. 

Cozi la București. Foto: Ziarul de Gardă

ACTUALIZARE ora 13:35  Site-ul voteaza.md a fost ținta unui atac cibernetic de tip DDoS, ceea ce reprezintă o supraîncărcare artificială a serverelor prin multiple solicitări simultane. Pentru scurt timp, incidentul a cauzat dificultăți și încetiniri de accesare pentru utilizatori. Amenințarea a fost neutralizată, iar speciaștii au implementat măsuri suplimentare de protecție a site-ului, informează Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), citat de Agora.md.

ACTUALIZARE ora 13:00 Prezența la vot a ajuns la 30%, conform Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău. 

ACTUALIZARE ora 12:18 Președinta în exercițiu, Maia Sandu, a votat și a transmis apoi un mesaj cetățenilor din Republica Moldova. 

„Eu am votat cu Moldova. Am încredere că cetățenii noștri vor alege bine pentru țara noastră. Ei de fiecare dată au dus țara înainte și au protejat-o de rele. Astăzi mai mult ca niciodată trebuie să fim uniți, să ne păstrăm pacea, să ne păzim votul, să ne păzim independența. Hoții vor să ne cumpere votul. Hoții vor să ne cumpere țara, dar puterea oamenilor este infinit mai mare decât orice mârșăvenie a lor. Puterea Moldovei este în fiecare dintre voi. Ieșiți la vot cu credință și cu speranță. Capul sus, moldoveni! (…)”, a spus Maia Sandu, citată de Ziarul de Gardă

Foto: Ziarul de Gardă

ACTUALIZARE ora 12:04 Prezența la vot a ajuns la 24% la ora 12:04, peste 677 de mii de moldoveni au mers să voteze.

ACTUALIZARE ora 11:38 Alegătorii în Turcia sunt transportați organizat, anunță Promo-LEX.

ACTUALIZARE ora 11:35 Istoricul Armand Goșu a publicat o imagine cu podul Râbnița - Rezina, în care se vede o coloană de mașini cu votanți din Transnistria. Acesta spune că s-a creat o mobilizare extraordinară pentru turul doi.

ACTUALIZARE ora 11:34 Presa din Rusia publică imagini video cu un avion plin cu cetățeni ai R. Moldova, care zboară spre Minsk, Belarus, să voteze!!! Aceștia au fost puși să arate pașapoartele moldovenești! Videoclipul poate fi accesat aici.

ACTUALIZARE ora 11:29 Cele două secții de votare din Rusia au fost asaltate de moldoveni încă de la primele ore ale dimineții, potrivit agora.md, citată de HotNews. Presa rusă scrie că alegătorii de la ambasada Republicii Moldova la Moscova se întind pe mai mult de 200 de metri.

ACTUALIZARE ora 11:20 Cetățenii moldoveni din regiunea Kursk au mers să voteze la secțiile de votare din capitalele Minsk și Baku. În presa din Belarus au apărut mai multe imagini cu moldoveni așteptând la cozile de la aceste secții de votare. De asemenea, în presa rusă au apărut imagini video cu moldoveni aduși cu avioane din Moscova la secții de votare din Belarus, Azerbaidjan și Turcia, scrie Agorda.md

ACTUALIZARE ora 11:05 Peste 500.000 de alegători (18%) s-au prezentat la urnele de vot până la ora 11:00. Cifra este mai mare ca în turul I, când aproximativ 230.000 de alegători (12,09%) au votat până la aceeași oră. Femeile au făcut o răsturnare de situație și au preluat inițiativa la participarea la vot, depășindu-i pe bărbați. Între timp, la fel ca în turul I, alegătorii din categoria de vârstă 56-65 de ani sunt cei mai activi.

ACTUALIZARE ora 10:45 Presa din Belarus a surprins atmosfera de la Ambasada Republicii Moldova din Minsk, transmite TV8.md. Moldovenii care s-au adunat să voteze în turul doi al alegerilor prezidențiale sunt întâmpinați cu ceai cald și gustări. Pe uniformele voluntarilor se observă inițialele „BSRM BY”, care aparțin organizației de tineret a Belarusului susținută de stat și în particular, de Alexandr Lukașenko.

Într-o altă filmare de pe rețelele de socializare, poate fi observat cum un grup de moldoveni se deplasează spre Minsk, cu un autocar, pentru a vota. Aceștia sunt acompaniați de acordeon.

Foto: tv8.md

ACTUALIZARE ora 10:00 Circa 300.000 de moldoveni au votat în turul II al alegerilor prezidențiale până la ora 10:00, indică datele furnizate de Comisia Electorală Centrală

Potrivit cifrelor de la această oră, bărbații care votat sunt mai mulți la număr ca femeile, în timp ce în turul I era invers. Totodată, cei mai harnici votanți au rămas cei din categorie de vârstă 56-65 de ani, iar cele mai multe voturi au fost înregistrate, la fel ca în turul I, în raionul Dondușeni, scrie TV8 Moldova.

Foto: TV8 Moldova

ACTUALIZARE ora 09:40 Primarul Chișinăului, Ion Ceban, și-a exprimat dreptul la vot. Acesta a venit la secția de votare alături de soția sa, scrie Ziarul de Gardă.

Am votat pentru prezentul și viitorul copiilor noștri și a tuturor copiilor din țară și a tuturor cetățenilor care sunt în afara țării, pentru un prezent și viitor mai bun pentru toată lumea de la cei mici până la cei adulți, cei mai în vârstă, astfel ca în special, aici, acasă să aibă un trai mai bun. Noi cu toții ne dorim ca R. Moldova să prospere și tot ce ne dorim nouă, dorim și cetățenilor, pace, bunăstare și dezvoltare”, a susținut edilul Chișinăului. 

Foto: Privesc.eu via Ziarul de Gardă

ACTUALIZARE ora 09:25 Candidatul susținut de socialiști la funcția de președinte, Alexandr Stoianoglo, a fost primul care și-a exercitat dreptul la vot. „Am votat pentru o Moldovă liberă, stabilă, prosperă, pentru o Moldovă care să respecte oamenii săi, indiferent de etnie, limbă vorbită, religie și viziuni politice. Moldova care nu stă cu mâna întinsă, dar se dezvoltă și este în relații bune cu Estul și cu Vestul”, a spus Stoianoglo.

Foto: Privesc.eu via Ziarul de Gardă

ACTUALIZARE ora 09:00 În primele ore după deschiderea urnelor de vot au fost confirmate 109 incidente în incinta sau în raza secțiilor de votare. Este vorba despre patru cazuri de prezență a materialelor de publicitate electorală în raza secțiilor de votare, un caz de agitație electorală, trei cazuri de prezență nejustificată a persoanelor neautorizate, cinci cazuri de încălcare a secretului votului, două cazuri de obstrucționare a accesului observatorilor, conform presei de la Chișinău

Promo-LEX constată și că printre primele încălcări de azi se numără transportarea organizată a alegătorilor în Turcia, Istanbul.

ACTUALIZARE ora 08:30 Republica Moldova a comunicat mai multor state membre ale UE că, în opinia sa, Rusia va încerca să perturbe votul expatriaților moldoveni la secțiile de votare din străinătate în cadrul alegerilor prezidențiale de duminică, a declarat o sursă guvernamentală de la Chișinău pentru Reuters, scrie HotNews.

ACTUALIZARE ora 08:00 Cele două secții de votare din Rusia au fost asaltate de moldoveni încă de la primele ore ale dimineții. Presa rusă, citată de Agora.md, scrie că coada de la ambasada Republicii Moldova la Moscova s-ar întinde pe mai mult de 200 de metri, la fel ca în primul tur al alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional. Atunci, Ministerul de Externe sublinia că cozile ar fi fost create artificial, prin transportarea organizată a alegătorilor.

Sursă: TV8 via Agora.md


ACTUALIZARE ora 07:00  S-au deschis unrele de vot. Primele voturi au fost exprimate la Tokio, la 8 500 km distanță de R. Moldova, de către un grup de 11 turiști moldoveni. „Noi suntem aici, în fața Ambasadei R. Moldova din Tokio, și transmitem „O bună dimineață” tuturor prietenilor, rudelor noastre și cetățenilor R. Moldova”, a spus Vitalie Chiriac

,,Vă îndemnăm cu cel mai mare respect să ieșiți și să vă exprimați votul la orice secție de votare. Suntem bucuroși că am fost primii care au făcut acest lucru și, în general, cred că ar fi bine ca toți moldovenii să se obișnuiască să fim primii. Hai, Moldova, ieși la vot! Să ieșim la vot!”, au îndemnat primii votanți.

Avertismentul CNN: O victorie a pro-rușilor asupra puterii politice de la Chișinău ar amenința democrația și independența țării

O analiză CNN publicată sâmbătă indică faptul că al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova sunt cruciale și ar putea determina dacă țara post-sovietică își menține cursul spre Europa sau revine pe orbita Kremlinului. Analiștii consulați de CNN au analizat mizele alegerilor de duminică și au avetizat că o victorie a pro-rușilor asupra puterii politice de la Chișinău ar amenința democrația și independența țării.

Scenariul cel mai rău este că, dacă preiau controlul deplin asupra parlamentului, vor lichida pe rând orice instituție democratică, inclusiv alegerile libere și corecte”, a declarat Valeriu Pașa, directorul comunității WatchDog.md, pentru CNN.

CNN amintește că în dezbaterea prezidențială de duminică trecută, Sandu l-a numit pe Stoianoglo „calul troian” care încearcă să se infiltreze la Chișinău, în numele Kremlinului.

Foto: TV Moldova1

Analiştii consultați de CNN spun că acest lucru nu este doar retoric. Valeriu Pașa a mai spus, citat de HotNews, că votul de duminică este despre „dacă vom avea un președinte care este ales de cetățeni sau cineva care câștigă pentru că banii murdari ruși au plătit pentru asta”.

În ciuda sondajelor care îl creditau cu puțin peste 10% înainte de alegeri, Alexandr Stoianoglo a fost votat de 25,98% dintre alegători în primul tur. Atât Kremlinul, cât și Șor au negat amestecul în procesul electoral, dar oficialii moldoveni au avertizat că al doilea tur ar putea fi vizat și de scheme similare.

Pe lângă cumpărarea de voturi, analiștii spun că primul tur a relevat o opoziție reală față de Sandu, al cărei prim mandat a fost devastat de crize succesive. „Mai întâi a fost pandemia de Covid-19, apoi a fost războiul Rusiei în Ucraina, apoi a fost criza gazelor”, a declarat pentru CNN Maksim Samorukov, membru al Centrului Carnegie Rusia Eurasia.

Unii au criticat și decizia „cinică” a lui Sandu de a organiza referendumul UE în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, poziționându-se singurul politician capabil să aducă Moldova în Europa. „Planul guvernului a fost ca problema integrării europene să atragă sprijinul pentru Maia Sandu. S-a dovedit invers: nemulțumirea față de Maia Sandu a tras în ​​jos sprijinul pentru integrarea europeană”, a mai spus Samurokov în comentariul oferit jurnaliștilor de la CNN.

O înfrângere a Maiei Sandu ar aduce o lovitură zdrobitoare pentru speranțele Moldovei la viitor european, iar un guvern prietenos cu Rusia ar putea provoca, de asemenea, noi probleme în Transnistria.  

Cum va reacționa Ucraina dacă Maia Sandu pierde alegerile

Pavlo Klimkin, fostul ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei a vorbit într-un interviu pentru European Pravda despre cum va reacționa Ucraina dacă Maia Sandu ar pierde în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Dacă candidatul pro-rus Alexandr Stoianoglo va câștiga alegerile, Ucraina va fi nevoită să impună limite asupra Moldovei pentru a-și proteja interesele. Klimkin este convins că Stoianoglo nu va susține Ucraina în război, întrucât nu a numit Rusia un stat agresor, indică ziarul Adevărul

O femeie împinge un cărucior de copii și trece pe lângă mai multe steaguri moldovenești și găgăuze în Comrat, capitala Găgăuziei, o parte autonomă a Moldovei. Foto: Profimedia Images

Cu toate acestea, problema critică nu este ceea ce spune, ci ceea ce face. De aceea, sarcina Ucrainei este de a-i impune anumite condiții și limite”, a mai spus fostul șef al diplomației de la Kiev. 

Klimkin este de părere că Ucraina ar trebui să aibă o influență mai mare în Republica Moldova. Acest lucru îl poate face din punct de vedere economic, prin acorduri de tranzit și livrări de energie pentru a înlocui resursele rusești. „Iar asta nu înseamnă neapărat șantaj la propriu. Cu toate acestea, nu pot exclude faptul că, la un moment dat - dacă percepem o amenințare reală ca Moldova să devină un punct de sprijin rusesc - va trebui să recurgem la tacticile clasice de presiune”, a spus fostul ministru de externe ucrainean. 

Secțiile de votare din Republica Moldova se pot vedea aici le poți vedea aici.

Secțiile de votare din diaspora se pot vedea aici.

Alegătorii domiciliați în stângă Nistrului pot vedea aici unde sunt amplasate secțiile de votare.

Publicația Agora.md informează că pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a tipărit, în total, 3,659.696 buletine de vot.

Pe buletinul de vot vor apărea primii doi candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur al alegerilor, desfășurat pe 20 octombrie. Maia Sandu a obținut 42,49% din sufragii, iar candidatul socialiștilor Alexandr Stoianoglo a reușit să adune 25,95% din voturi.

Duminică alegem cum vom trăi pe acest pământ. Alegem pacea, buna înțelegere, dezvoltarea. Votăm liber și cu conștiința deschisă, cu responsabilitate față de întreaga țară”, a fost ultimul mesaj de campanie al Maiei Sandu, adresat vineri seară.

Maia Sandu. Foto: Profimedia Images

Rețeaua pe bani a Moscovei s-a pus în slujba lui Stoianoglo pentru turul II 

Miercuri, pe 30 octombrie, publicația Ziarul de Gardă din Republica Moldova a publicat partea a doua a investigației „În slujba Moscovei” în care arată cum se manifestă mecanismul financiar controlat de Moscova în Republica Moldova. O jurnalistă a publicației s-a infiltrat în rețeaua lui Șor încă din luna iulie. Cu două zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale jurnalista a primit indicații să voteze NU la referendum iar apoi i s-a dictat să-l voteze pe Stoianoglo duminica viitoare.

Dacă înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale de peste Prut, rețeaua oligarhului Ilan Șor a fost instruită de regimul de la Kremlin să consolideze votul de „NU” la referendumul pentru înscrierea parcursului european al Republicii Moldova în Constituția țării, în ultimele două săptămâni, înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, chiar și după ce zeci de persoane au fost percheziționate, reținute și arestate, rețeaua de manipulare și cumpărare a voturilor a fost mobilizată pentru a-l susține pe Alexandr Stoianoglo, candidatul PSRM-ului lui Igor Dodon, arată investigația Ziarului de Gardă din Chișinău. 

Foto: Ziarul de Gardă din Chișinău

Sâmbătă, jurnaliștii de la Ziarul de Gardă au scris că procurorii și polițiștii moldoveni au stabilit că unii simpatizanți și membri ai organizației „Șor” și ai „Blocului politic Victoria” racolează oameni și le oferă bani, pentru ca aceștia să voteze împotriva unui candidat înregistrat în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale.

În plus, autoritățile din Republica Modova au efectuat sâmbătă după-amiază noi percheziții în orașele Rîșcani și Chișinău, descinderi care au avut loc în cadrul dosarelor penale în legătură cu acuzațiile de fraudă electorală ale Partidului Șor.

Alegătorii primesc mesaje de ameninţare pe Whatsapp

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), aflat la guvernare şi care o susţine pe Maia Sandu, a avertizat vineri că cetăţenii primesc e-mailuri cu informaţii false că se plăteşte votul în favoarea actualei şefe a statului şi li se solicită să trimită duminică fotografii cu buletinul de vot, adică exact metodele pe care autorităţile le-au denunţat ca fiind folosite în turul întâi al prezidenţialelor şi la referendum de reţeaua oligarhului pro-rus Ilan Şor. 

Pe de altă parte, scrie News.ro, apeluri telefonice primite prin WhatsApp, unele de la numere de telefon cu prefix de România, au ameninţat în ultimele zile alegătorii moldoveni, inclusiv cu moartea, dacă nu votează pentru Maia Sandu. Apelurile păreau să fie mesaje înregistrate şi erau redate în buclă de un robot. 

Maia Sandu ar câștiga turul 2 al alegerilor prezidențiale (sondaj)

Așteptările taberei pro-Rusia înainte de turul II erau că Renato Usatîi, fostul primar din Bălți, va indica votanților săi să-l susțină pe Stoianoglo, dar acesta a spus că nu va vota și că nu susține pe niciunul dintre cei doi rămași în cursă.

„Au încercat să facă presiuni asupra mea din Moscova și să mă roage să mă retrag din alegeri în favoarea domnului Stoianoglo”, a declarat luni, 28 octombrie, Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, într-o conferință de presă, scrie Hotnews.

Pe de altă parte, potrivit unui sondaj defalcat pe 3 scenarii prezentat de compania iDATA și citat de Radio Chișinău și G4 Media, președinta Republicii Moldova ar câștiga un al doilea mandat. 

Primul scenariu: (puțin probabil) - Maia Sandu ar acumula 50,95% din voturi, în timp ce Alexandr Stoianoglo ar acumula 49,05% din voturile din Republica Moldova. Cu voturile din diaspora și din stânga Nistrului, Maia Sandu ar câștiga cu 55,2%.

Al doilea scenariu: (mai probabil) - Alexandru Stoianoglo ar avea 52,68% în Republica Moldova, dar Maia Sandu ar câștiga alegerile cu 52,2% cu sprijinul voturilor venite din diaspora.

Al treilea scenariu: (foarte probabil) - Maia Sandu ar acumula 51,1% din voturile totale venite din Republica Moldova, diaspora și din stânga Nistrului.

Potrivit autorilor sondajului, Alexandru Stoianoglo ar putea câștiga turul 2 al alegerilor prezidențiale numai printr-o mobilizare slabă a cetățenilor aflați în diaspora și a unei mobilizîri active a cetățenilor Republicii Moldova din stânga Nistrului.

*Sondajul iDATA a fost realizat în perioada 25-29 octombrie, pe eșantion de 1005 persoane din 323 de localități ale Republicii Moldova, iar marja de eroare este de +/- 3%.

Alegători moldoveni din diaspora. Foto: Profimedia Images

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Victorie! Mai sunt sperante de viitor.
    • Like 1
    • @ haim_mononucleozovici
      Crayven check icon
      Cu 50.4%?
      Cred ca glumești!
      • Like 0
    • @ Crayven
      Cu 55,33%. Nu glumesc.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult