Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Alegeri în Statele Unite: când vom ști cine a câștigat. Scenariul cel mai prost, plus câteva anticipări

Dezbatere Trump - Biden

Foto: Guliver Getty Images

Azi se încheie votul timpuriu în ultimele state americane și numărătoarea arată că peste 93 de milioane de alegători au votat deja, direct sau prin corespondență.

Dacă cifra de 156 de milioane, prezisă pentru totalul votanților la alegerile din acest an, rămâne neschimbată, atunci înseamnă că 59% din alegători și-au exprimat deja opțiunile în ultima lună, convinși că decizia lor nu poate fi schimbată, orice li s-ar mai spune sau arăta.

Dar mai arată și faptul că, prin felul lor de a acționa, votanții „grăbiți" exprimă totala intoleranță pentru tabăra adversă și confirmă polarizarea politică fără precedent a lumii americane.

Noaptea de 3 spre 4 noiembrie va fi lungă și tensionată.

Dacă, la sfârșitul ei, unul dintre candidați va conduce cu o diferență mare, vom putea ghici cine ar putea deveni următorul președinte al SUA, dar dacă - la închiderea urnelor - diferența dintre candidați va fi mică, vom avea de așteptat multe zile sau chiar săptămâni pentru completarea numărătorii de voturi.

De asemenea, indiferent cine ar fi câștigătorul, dacă diferența în numărul de electori va fi mică, aproape sigur alegerile vor fi contestate.

Contestarea alegerilor nu e un eveniment rar în politica americană.

S-a întâmplat pentru prima dată la alegerile din anul 1800, când Thomas Jefferson și oponentul său republicanul Aaron Burr au avut același număr de electori.

Alegerea a fost decisă de congres, când s-a votat cu un vot pentru fiecare stat.

A doua contestare majoră a fost în anul 1876, când țara trecea încă prin anii dificili ai reconstrucției după războiul civil. Se înfruntau Tilden, guvernatorul statului New York, democrat și guvernatorul statului Ohio Rutherford, B. Hayes.

Alegerile s-au desfășurat în condiții de insecuritate, cu susținătorii democrați, majoritatea membri ai KKK, procedând la intimidarea alegătorilor și la împiedicarea lor să voteze.

Aceasta îi permisese candidatului democrat să acumuleze un mare număr de votanți și să câștige votul popular, clamând victoria, deși avea mai puțini electori.

Congresul s-a reunit în plen și a reafirmat prevederile Constituției, confirmând rezultatele colegiului electoral și declarându-l președinte pe Hayes.

O contestare recentă a fost cea din anul 2000, când Al. Gore a cerut renumărarea voturilor, mai întâi în Florida, apoi din toată țara.

A intervenit Curtea Supremă, care a ordonat renumărarea voturilor din Florida, după care avantajul lui George W. Bush a crescut.

Se bănuiește că, dacă vor avea dovezi de fraudă electorală, cei din campania Trump vor iniția devreme procesul de contestare a alegerilor.

Cum comisia națională electorală s-ar putea să nu fie capabilă să rezolve situația, vor interveni congresul și Curtea Supremă.

Faptul că prin confirmarea judecătoarei Amy Coney Barrett, făcută în ultima clipă, curtea supremă are un efectiv complet, este favorabil și anulează situația în care forul legislativ suprem ar fi putut fi paralizat de un vot la egalitate.

O prezicere făcută de mulți observatori este îngrijorătoare.

Ei emit părerea că, dacă Donald Trump câștigă alegerile la o diferență mică, vor izbucni imediat focare de violență urbană.

Sunt citate și note informative ale serviciilor de informații, care specifică pregătiri de acțiuni intense, probabil mult mai mari decât cele provocate de uciderea lui George Floyd.

Dacă se va întâmpla așa ceva, se bănuiește că replica suporterilor lui Trump va fi promptă și la fel de intensă.

Cu focare de violență amenințând cu anarhia, guvernul și noul președinte nu vor avea de ales și vor interveni cu forțe federale.

Scenariul unui război civil nu e un simplu fapt de imaginație.

Alegerile prezidențiale din acest an au o miză de importanță specială și vor decide direcția națiunii, în funcție de cel care va câștiga poziția de președinte.

Cei doi nu pot fi mai diferiți ca filozofie politică, agendă electorală, idei economice, concepte de securitate națională și mod de a privi locul și rolul Statelor Unite în lume.

Pe lângă cea mai mare parte a poporului american și foarte mulți oameni din restul lumii vor urmări, cu sufletul la gură, mersul și rezultatele alegerilor.

Fiindcă ele vor avea o influență hotărâtoare pentru direcția Americii în următorii patru ani, dar vor avea și un impact major asupra multor altor țări.

God bless America!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Parerist check icon
  La discuții despre fraude electorale sau contestări violente a rezultatului te aștepți într-o tara ca Belarus, sau Turcia, nu în "avanpostul democrației".
  • Like 1
 • Paul check icon
  Sinteza articolului: bla bla bla, dacă nu iese Trump atunci vine apocalipsa frateee, bla bla bla, suntem jmecheri ca avem Curtea Suprema, bla bla bla luptam pana la capăt si murim cu ei de gât, ca se zice ca se spune ca Trump nu poate sa piardă.
  Acum indiferent dacă Trump câștiga sau nu, oare dacă domnu’ Martin se uita peste tiradele lu’ Goebbels din Martie-Aprilie 1945 o găsi asemănări cu scrierile dumnealui din ultimul timp...?
  • Like 4
 • HMG check icon
  “Any man who is under 30 and is not a liberal, has no heart; and any man who is over 30 and is not a conservative, has no brains”.

  Winston S. Churchill


  • Like 1
  • @ HMG
   Paul check icon
   No matter if you are liberal or conservative, you should defend democracy against populism and vote for Biden!
   • Like 4
  • @ Paul
   Biden este apărătorul democraţiei?
   • Like 0
  • @ Paul
   Biden este apărătorul democraţiei?
   • Like 0
  • @ Andrei Oroban
   Filbert check icon
   In comparatie cu populistul egomaniac trump, este.
   • Like 2
 • Dumneavoastra ati aflat ceva nou din dezbaterile prezidentiale, d-le Martin? A spus vreunul dintre candidati ceva nou, in ultimele doua luni?
  • Like 1
 • Got some vinegar with mother, before reading.
  A se vedea "multi observatori", bai ce nebun esti! Ia zi-ne si noua observatorii astia pe nume sa vedem ce convingeri politice au.
  • Like 2
 • Va multumesc pentru articol , domnule Martin . Este un plus sa va citesc si sa va vad - recent la Digi 24 . Sunt relativ ingrijorat - fiica mea , unicul meu copil , este in USA de 6 ani- o familie tipica de tineri romani emigrata peste Ocean , in ultimul deceniu . Nu am fost in State si nici nu am de gand sa merg vreodata, punct . Prejudecati , conceptii poate eronate , o acceptare sau mai bine zis o non acceptare si interactiune cu indivizi de alta rasa si o alta culoare -sunt unele din multele motive care m-au facut sa iau aceasta decizie ferma . La articol . Cred ca cel mai important factor care au adus America in acest punct , este lipsa inamicului egal ca forta si de un pericol mortal pentru ea , cum a fost URSS . Disparitia Sovietelor , a lasat America singura in ring , cu muschii incordati , impaunata si autosuficienta ; acest timp , Planeta se invartea , economic , stiintific , cultural . Astazi, se pune problema baricadarii la propriu , a societatii , a strazii , baricadarii magazinelor , antagonizarii raselor , contondenta convingerilor : domnule Martin , astea sunt probleme de secol XIX - mijloc XX ! O minoritate de 15-17 % - a reusit , cum dumnezeu , oare ? - sa antagonizeze populatia unui Stat , , pana mai ieri model democratic ! Gasti de dizocupati agresivi , promotori ai anarhiei sociale sub flamura Curcubeului , avand sustinerea si participarea mai sus amintitei minoritati , umbla cu flacara pe langa butoiul cu pulbere social ! Urmarea ? Un razboi civil ? Sau poate , o Dictatura ? Sunt intrebari care preocupa si vladica si opinca , domnule Martin . Sanatate tuturor.
  • Like 1
 • Alooooo, Republica! Aloooo, aude cineva pe aici că a fost atentat la Viena?! Nimic despre islam? Nimic despre teroriştii islamici? Domnu' CTP, nicio metaforă deversată vârtos aşa cum ne-aţi obişnuit în ultimul timp?
  • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult