Foto: Profimedia
Încă de când am testat fișa de lucru “Fii COPIL cu visul tău!” cu copiii din vecini ai comunei mele natale din Mehedinți, am știut că acest tip de conversație va face diferența pentru ei. Dacă la început erau timizi şi jenați să răspundă întrebărilor mele, când s-au conectat la visurile lor ochii au început să le sclipească de fericire. Dar apoi, flacăra din suflet a început să pâlpâie când am început să îi întreb despre obstacole și încurajări. COPIL din titlul fişei de lucru este de fapt un acronim, în care fiecare literă desemnează un concept esenţial, bazat pe evidenţe ştiinţifice, în realizarea aspiraţiilor personale. C înseamnă „clarificare”, primul şi cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci atunci când doreşti să îţi realizezi un vis. O vine de la „obstacol”. Împreună C şi O formează metoda contrastului mental, descrisă de Gabrielle Oettingen în cartea ei, Rethinking Positive Thinking. I vine de la „Inimă bună”, adică prietenii visului tău, oamenii care te încurajează şi te susţin în ceea ce îţi doreşti să faci.
O mare parte dintre copiii cu care am vorbit despre visurile lor au pus capul în pământ atunci când i-am întrebat despre O şi I. Cei mai mici nu și-au putut ascunde lacrimile care începuseră să le scalde ochii. “Mi-aș dori să aud mai des o vorbă bună”, a spus o fetiță. “Mama spune să nu mai visez la cai verzi pe pereți”, a spus un adolescent. "Cine ar putea să mă ajute?! Dumnezeu!" a fost răspunsul multora dintre ei. Aripi frânte, cu sau fără voia lor. Atunci am știut sigur că vreau să fac ceva în acest sens, pentru că în ei nu crede nimeni şi pentru că m-am identificat cu mulți dintre ei.
Îmi amintesc că și eu la vârsta lor eram la fel de dezorientată și aveam convingerea că viața nu are prea multe de oferit. Cel puțin nu mie, pentru că simțeam că nu merit. Mi se spusese de multe ori asta. Cei din jur avuseseră grijă să îmi repete la nesfârșit defectele şi lucrurile la care nu mă pricep și ca prin magie ele începuseră să mă definească, să îmi guverneze viață. Dar am fost binecuvântată să întâlnesc şi oameni care au văzut tot ce-i mai frumos și mai luminos în mine și astfel mi-am recăpătat vocea interioară ca să îmi ghideze pașii. Este o muncă de o viață, pentru care ai nevoie de alți oameni. Acum, mai mult ca niciodată, mă simțeam datoare să ofer la rândul meu ce am primit.
Mi-am dat seama că s-ar putea să fie mulți alți copii din mediul rural ca cei cu care am vorbit eu, care nu au avut niciodată șansa să vorbească despre visurile lor și, mai trist decât atât, nu și-au vorbit nici lor înșiși despre ele. De ce? Pentru că sunt descurajați constant de prieteni, familie, apropiați. Sau nu sunt întrebaţi. Copiii au nevoie ca cineva să le reamintească mereu de potențialul fantastic pe care îl au şi încep să cred putem să facem asta cu ajutorul conceptului de Dream Management.
Animată de viziunea de a avea o discuție despre visuri și aspirații cu cât mai mulți copii din mediul rural, mi-am închipuit cum ar fi să cutreier satele României pentru a asculta visuri şi pentru a încerca să împrietenim fiecare copil cu visul lui cel mai arzător. Un fel de caravană a visurilor. Nu singură, ci împreună cu alţi oameni care vor să facă parte din ceea ce poate va deveni o mişcare naţională de ascultare şi încurajare a visurilor copiilor din toată ţara. Inima mi-a bătut cu putere când mi-a venit această idee şi continuă să bată la fel de fiecare dată când mă gândesc la asta. Am simţit atunci şi simt şi în timp ce scriu aceste rânduri că acesta este drumul cel bun, drumul spre împlinirea mea sufletească.
Sunt conștientă că o simplă discuție despre visuri, aşa cum am avut eu cu copiii din satul meu, este doar un moment de pregătire și clarificare. Este un prim pas mic, aproape ridicol de mic. Dar în comunitatea de Dream Management noi credem cu tărie în ştiinţa paşilor mărunţi, aşa că nu îmi fac griji şi văd cum, în timp, acest demers ar putea să crească pentru a deveni un parteneriat subînţeles între familie și școală, în care copilul să fie în centru. Cu ei și pentru fiecare dintre ei să se facă educația pornind de la ce le este lor cel mai drag, de la aspiraţiile înalte pe care vor învăţa să le formuleze şi urmeze.
Apoi, lucrând în mediul educațional și, în același timp fiind masterandă la “Învățare, inovare și coaching în educație” în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației a Universităţii din Bucureșți, am început să îmi doresc nu doar să cutreier satele României cu caravane de Dream Management, dar şi să realizez o cercetare. Îmi doresc să creez un instrument pentru operaţionalizarea conceptului de „fascina(n)ți în educație”, bazat în principal pe ideea de Dream Management. Conceptul de fascina(n)ți în educație vine de la fascinat și fascinant. Copil fascinat pentru că găsește relevanța în propria viață a celor învățate, în acord cu visul său; profesor (sau părinte) fascinant pentru că îndrumă copilul în căutarea sau chiar crearea propriului drum pentru a-şi realiza visurile. Cred că procesul educațional ar avea doar de câștigat dacă încă din clasa pregătitoare copilului încep să i se contureze în minte visuri, posibile versiuni ale eului său viitor şi meserii pe care le-ar face putea îmbrăţişa la vârsta adultă.
Îmi vine în minte una dintre povestirile lui Horațiu Mălăele: „Când m-am născut, nu erau semne de vreo reușită a mea in viață. Aveam un strabism foarte pronunțat, eram dislexic și abia citeam, toți cei din jur râdeau de mine – profesori și copii, eram numit “prostu” clasei”, mi se lipeau bilete cu apelativul ăsta în pauze pe spate, mi se spunea mereu că desenez urât și atunci nu prea am mai desenat. (...) Apoi, în clasa a V-a, a venit un profesor care mi-a văzut un desen ascuns și a vorbit puțin cu mine. La urmă, m-a privit direct în ochi și mi-a spus clar: „Tu ești un geniu”. Iar eu am început să fiu”.
În mod similar, eu cred că orice copil poate să fie şi să facă orice îşi propune, atunci când e în contact cu visurile sale şi este susţinut în direcţia realizării lor. Ipoteza mea este că elevilor care sunt în contact cu visurile lor le creşte interesul pentru școală, iar asta se va traduce în rezultate şcolare mai bune. Dar, poate chiar mai important, aceşti elevi vor fi mai fericit, mai împliniți, vor avea o atitudine pozitivă față de școală, le vor fi mai clare preferinţele vocaţionale şi planurile de termen mai lung. De asemenea, ei vor învăţa mai uşor şi chiar cu drag, pentru că noţiunile învăţate vor avea o mai mare relevanţă, iar şcoala o vor vedea ca pe o modalitate de a-și împlini visurile. Nu în ultimul rând, cunoscând interesele și visurile copiilor, cadrele didactice vor putea selecta acele conținuturi care îi vor ajuta în mai mare măsură şi vor face orele orele mai atractive. Ei vor deveni fascinanţi „facilitator de visuri”.
Pentru a face toate aceste lucruri, voi avea nevoie de mulţi „prieteni ai visului meu”: cercetători şi specialişti care să mă îndrume spre literatura relevantă, mentori de la care să pot să învăţ, cadre didactice din toată ţara care să testeze la clasă instrumentul pe care doresc să îl dezvolt, părinţi care să dorească să construiască şi acasă în jurul acestui instrument, voluntari (inclusiv cadre didactice) din mediul rural care să faciliteze legătura cu comunităţile în care va ajunge Caravana Visurilor, organizaţii non-guvernamentale active în mediul rural care doresc să devină partenere ale unui astfel de proiect, fotografi şi videografi care să ne ajute să captăm şi să redăm emoţiile generate de visurile copiilor, artişti care să ne ajute să vedem şi să interpretăm ce vedem dincolo de concret, web developers care să ne ajute să construim un site al campaniei, companii şi oameni de bine care doresc să finanţeze Caravana Visurilor şi sa susţină visurile pe care le vom „descoperi” şi mulţi alţii. Dacă doreşti să fii printre prietenii visului meu, te rog completează acest formular şi o să revin eu spre tine. Ca să mă cunoşti un pic mai bine, poţi să vezi acest filmuleţ în care vorbesc despre acest vis al meu. Copiii împliniți și încrezători de azi, sunt adulții responsabili și implicați de mâine, care vor știi să își folosească potențialul și să ducă o viață cu sens.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.