Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Igor Dodon (pro Rusia) şi Maia Sandu (pro Europa) vor intra în al doilea tur. Harta votului pe raioane

Socialistul Igor Dodon și candidata proeuropeană Maia Sandu se vor confrunta pe 13 noiembrie în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. 

Igor Dodon a obţinut 48,5% din voturi, iar Maia Sandu, 38,2% din sufragii, după numărarea a 99,5% din buletinele de vot în cadrul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. 

Aproape jumătate dintre cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova au votat duminică, în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. În 25 de ani Republica Moldova a avut patru șefi de stat: doi aleși direct de popor şi doi votați în Parlament, potrivit Publilka.md.

Candidatul Igor Dodon s-a lansat oficial în campania prezidenţială pentru alegerile din 30 octombrie 2016 cu sloganul „Moldova are viitor”. Liderul PSRM susţine că luptă pentru securitatea statului, neutralitate şi identitate moldovenească. El promite o economie puternică, dreptate socială şi relaţii de prietenie cu Rusia, potrivit news.ro.

Harta pe regiuni a votului arată faptul că moldovenii din Chișinău și din raioanele din centrul țării au votat în majoritatea lor cu Maia Sandu, în timp ce Dodon a câștigat nordul și sudul țării. 

                                                                         Foto Agora.md

„Din acest an începe eliberarea Republicii Moldova. Primul decret va fi cu privire la furtul secolului, pe care hoţii de la guvernare vor să-l pună pe spatele cetăţenilor. Al doilea decret va avea ca scop relansarea relaţiilor economice cu Rusia, iar al treilea va fi contracararea acţiunilor unioniste din ultimul timp, anti-statale şi anti-naţionale”, a declarat candidatul prorus Igor Dodon. 

Candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) a pornit în campanie cu promisiunea că va lupta împotriva corupţiei, afirmând că este cea mai mare problemă a Republicii Moldova. Ea spus că vrea să promoveze în toate structurile de stat doar oameni integri, care nu au comis sau tolerat anterior acte de corupţie. Maia Sandu se declară 100% proeuropeană şi promite că va face tot posibilul pentru a apropia Moldova de UE. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • E o populatie care sufera de sindromul Stockholm.
  • Like 0
 • check icon
  După atâția ani de rusificare, chiar și cei ce încă se cred români, sunt la nivel educațional/mental ruși. Rusofoni, în mare măsură sunt cam toți. Așadar, la revedere Rusia, bună venit URSS: noua doctrină politico militară a „fraților” de la răsărit, își arată roadele în timp ce democrația occidentală bolnavă dă americanilor șansa să aleagă următorul lider al „lumii libere” dintre doi păcălici care acum 50 de ani ar fi intrat în Casa Albă doar în vizită ghidată! Dacă nu se schimbă urgent ceva în sistemul politic vestic, trebuie să învățăm limba rusă: chiar și cântând!
  • Like 0
 • Din punctul meu de vedere, Moldova dintre Prut şi Nistru este o cauză pierdută. Imaginaţi-vă că regimul de la Tiraspol ar fi avut o clipă de lucidate şi, anterior acestor alegeri, ar fi recunoscut autoritatea de la Chişinău şi ar fi renunţat la pretenţiile sale... Cu votul din Transnistria, astăzi, Moldova dintre Prut şi Nistru avea un preşedinte pro-rus. Caz încheiat. Deşi ruşii şi ucrainienii nu sunt majoritari în Moldova, votul pro-rus este majoritar. Ce nu înţelegem? Putin are toate atuurile de partea sa pentru a aplica soluţia Crimeea, dar nu are permisiunea Occidentului Încă.
  • Like 1
 • Dragos check icon
  E ca la noi. Prostimea voteaza Dodon si Partidul Comunist, iar oamenii activi si inteligenti voteaza Maia Sandu. Nimic special. Totul e ca moldovenii din diaspora sa iasa masiv la vot. Altfel, dasfidania Basarabia!
  • Like 1
  • @ Dragos
   check icon
   Ați cumva impresia că, la nivel oficial, România nu ar fi spus dosvidanija? Ba da, de mult... Atît timp cît ultima întîlnire la vîrf a fost pe 4 aprilie 2008, cu ocazia unui summit NATO, deci inter alia, nu ca vizită planificată, cred că este clar că Bucureștiul a spus do svidanija de cel puțin 8 ani. Sau aveți cumva impresia că Putin acceptă negocieri privind Rep. Moldova prin intermediari? Dacă da, vă faceți iluzii. Nu mai continui...
   • Like 0
  • @ Dragos
   Maia Sandu e doar o sluga a vestului care abia asteapta sa le faca jocurile, sa bage homosexualitatea, sa vanda bogatiile tarii si cate si mai cate. Maia Sandu e pentru moldoveni cam ce a fost si este Iohannis pentru noi.
   • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult