Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Alegerile din SUA: republicanii pierd Camera Reprezentanților. Remiză la jumătatea mandatului

În urma alegerilor de la jumătate de mandat, democrații au preluat, conform tuturor proiecțiilor, controlul asupra Camerei Reprezentanților, câștigând 26 de locuri în plus în camera inferioară, iar republicanii și-au păstrat controlul asupra Senatului, în urma victoriilor din statele Indiana, Missouri și Dakota de Nord. O remiză care ar trebui să genereze semnale de alarmă pentru ambele părți.

„Un mare succes în această seară. Mulţumesc tuturor!”, a scris Trump pe contul său de Twitter după anunțarea primelor rezultate. Însă adevărul este că pierderea Camerei Reprezentanților a creat prima breșă în dominația președintelui american. Și nu doar scorul în sine al alegerilor ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru el - important este și în fața cui au pierdut lupta electorală candidații republicani. Pe de altă parte însă, faptul că la jumătatea mandatului unui președinte controversat, „valul albastru” împotriva lui Trump nu s-a transformat într-un tsunami ar trebui să îi facă și pe democrați să își ridice probleme cu privire la rezultatul următoarelor alegeri.

Alegerile care tocmai s-au încheiat în SUA, vor rămâne în istorie prin câteva victorii repurtate de minorități și de candidații femei.

Este prima oară în istoria SUA când în congres sunt alese femei musulmane. Și nu una, ci două: Rashida Tlaib din Michigan, stat în care Donald Trump a câștigat cu o mică majoritate alegerile, și Ilhan Omar din Minnesota, stat câștigat de Hillary Clinton la alegerile prezidențiale. Este un nou semnal că politica anti-imigrație a lui Trump și al său „muslim ban” - inderdicțiile de călătorie în SUA impuse unor țări musulmane sunt considerate prea dure de opinia publică.

Totodată, potrivit proiecțiilor, democratele Sharice Davids și Deb Haaland vor fi primele femei amerindinene care vor ajunge în congresul SUA.

Statul Colorado a ales, conform datelor de până acum, primul bărbat declarat gay din istoria Statelor Unite ale Americii care a fost ales guvernator - Jared Polis, care îi succede lui John Hickenlooper. Guvernatoarea statului Oregon, democrata Kate Brown, care se declară bisexuală, a fost prima reprezentantă a comunității LGBT aleasă guvernator în SUA.

Un alt lucru considerat puțin obișnuit este prezența extrem de mare la vot. Din ce în ce mai neîncrezători în felul în care este condusă țara, cetățenii americani au decis să își exercite toată puterea conferită de dreptul de vot.

Potrivit New York Times, democrații au reușit să își pună guvernatori în state cheie și să obțină victorii, în alegerile pentru Camera Reprezentanților, în fiefuri republicane. De la „suburbiile din Richmond, până la subdiviziunile Chicago-ului și chiar până în Oklahoma City, o mare diversitate de candidați, mulți dintre ei femei sau intrați pentru prima oaraă în cursă, uneori chiar amândouă, au pus capăt dominației de opt ani a republicanilor asupra Camerei reprezentanților”, a scris publicația americană. 

Însă acest lucru nu s-a întâmplat și cu Senatul, iar din acest motiv alegerile de mijloc de mandat trebuie să reprezinte un semnal pentru democrați. Anticipat de mulți înainte scrutinului, valul albastru (n.r. culoarea democraților) nu s-a transformat chiar într-un tsunami, spun unii analiști, remarcând faptul că Partidul Democrat își caută încă identitatea. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • E un rezultat bun pentru Trump dacă ținem cont că partidul preşedintelui în funcție a pierdut ambele camere la alegerile intermediare din 1982 încoace . Americanii au ales echilibrat astfel nici una dintre tabere nu-şi poate aroga victoria astfel punând o frână eventualelor trăznăi sau abuzuri puse la cale de democrați sau republicani.Un rezultat bun ,cred eu, pentru SUA dar nu numai.
  • Like 0
 • Alien check icon
  Analyzing 2.5 million tweets and 6,986 Facebook pages over a 30-day period, we find that (1) the amount of junk news in circulation over social media is greater than it was during the 2016 US presidential election, with users sharing more junk news than professional news overall, (2) junk news once consumed by President Trump’s support base and the far-right is now being consumed by more mainstream conservative social media users, and that (3) less than five percent of the sources referenced on social media are from public agencies, experts, or the political candidates themselves.
  https://comprop.oii.ox.ac.uk/research/midterms2018/
  Daca doar punctul 3 de mai sus ar fi adevarat (ceea ce ar trebui sa fie usor de verificat, si nu are nimic subiectiv) si primele doua propaganda discutabila (cel putin 2 pare tendentios), tot e nasol. Tot e un semn ca oamenii habar n-au sa se informeze si pun botul la orice prostie. Neo-liberalism vs neo-conservatorism my ass, cum ar zice vechii filozofi. Ne indreptam spre neo-obscurantism.
  You will be assimilated. The truth is futile.
  • Like 5
  • @ Alien
   Mr.Oh check icon
   Cum spune Djuvara. Ne indreptam spre un nou ev mediu. Alte instrumente, alt tehnologie, aceiasi ingustime de vedere, Moartea inteligentei.. Nu mai trebuie sa gandesti, Scrie online.

   Gandirea primitiva care se rezuma : " E public, deci e adevarat!" o sa ingroape umanitatea urmatorului secol.
   • Like 1
 • mike mike check icon
  Depinde prin ce prisma privim aceste alegeri: ar putea fi ultimul mare succes al democratilor sau ar putea fi inceputul sfarsitului erei Trump si politicilor acesteia.
  Sfarsitul liberalismului sau inceputul dominatiei "iliberalismului". Deocamdata orice initiativa venita din Camera Reprezentantilor este blocata in Senat.
  • Like 1
 • Articol bun, echilibrat.
  • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult