Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Aleksandar Vučić, președintele Serbiei, ia distanță față de Kremlin: „Crimeea și Donbas aparțin Ucrainei”

Aleksandar Vučić

Foto: Profimedia Images

Belgradul consideră că Crimeea și Donbas aparțin de drept Ucrainei, a declarat președintele sârb Aleksandar Vučić într-un interviu acordat Bloomberg. “Pentru noi, Crimeea este Ucraina, Donbas este Ucraina – și așa vor rămâne”, a spus el. Vučić a mai precizat că Serbia nu a susținut de la bun început agresiunea militară a Rusiei în Ucraina.

Liderul sârb a precizat că nu a mai vorbit cu omologul său rus de mai multe luni. El a mai spus că, în pofida naturii “tradițional bune” a relațiilor dintre Belgrad și Moscova, Serbia nu susține fiecare decizie luată de Kremlin și nici măcar majoritatea acestora.

“Serbia, în mod tradițional unul dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei în Europa, încearcă să pună o anumită distanță între ea și Moscova, în condițiile în care războiul din Ucraina tensionează legăturile dintre cele două țări și liderii lor”, notează Bloomberg.

Publicația notează că Aleksandar Vučić obișnuia să fie mult mai prudent în comentariile sale despre statutul Donbasului și al Crimeei și amintește câteva declarații din 2018 și 2019, când Aleksandar Vučić a spus că recunoașterea de către Serbia a Donbasului și Crimeei ar însemna susținerea independenței Kosovo.

Anterior, Vučić a cerut Rusiei să își înceteze eforturile de recrutare a sârbilor pentru a se alătura Grupului Wagner. “De ce voi, cei de la Wagner, chemați pe cineva din Serbia, când știți că acest lucru este împotriva regulamentelor noastre?”, a subliniat el.

Președintele sârb a menționat că Grupul Wagner nu este prezent în Serbia, dar site-urile rusești și grupurile de socializare publică anunțuri de recrutare în limba sârbă.” 

Voluntari sârbi au participat la luptele alături de forțele pro-ruse în Ucraina în 2014 și 2015. Nimeni nu are o idee clară a numărului exact la un moment dat, dar zeci de sârbi s-au înscris pentru a lupta în Ucraina începând din 2014, spun observatorii. Legislativul sârb interzice participarea cetățenilor săi la conflicte în străinătate și mai multe persoane au fost condamnate pentru acest lucru”, notează Reuters.

Articol publicat pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult