Foto: Profimedia Images
Belgradul consideră că Crimeea și Donbas aparțin de drept Ucrainei, a declarat președintele sârb Aleksandar Vučić într-un interviu acordat Bloomberg. “Pentru noi, Crimeea este Ucraina, Donbas este Ucraina – și așa vor rămâne”, a spus el. Vučić a mai precizat că Serbia nu a susținut de la bun început agresiunea militară a Rusiei în Ucraina.
Liderul sârb a precizat că nu a mai vorbit cu omologul său rus de mai multe luni. El a mai spus că, în pofida naturii “tradițional bune” a relațiilor dintre Belgrad și Moscova, Serbia nu susține fiecare decizie luată de Kremlin și nici măcar majoritatea acestora.
“Serbia, în mod tradițional unul dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei în Europa, încearcă să pună o anumită distanță între ea și Moscova, în condițiile în care războiul din Ucraina tensionează legăturile dintre cele două țări și liderii lor”, notează Bloomberg.
Publicația notează că Aleksandar Vučić obișnuia să fie mult mai prudent în comentariile sale despre statutul Donbasului și al Crimeei și amintește câteva declarații din 2018 și 2019, când Aleksandar Vučić a spus că recunoașterea de către Serbia a Donbasului și Crimeei ar însemna susținerea independenței Kosovo.
Anterior, Vučić a cerut Rusiei să își înceteze eforturile de recrutare a sârbilor pentru a se alătura Grupului Wagner. “De ce voi, cei de la Wagner, chemați pe cineva din Serbia, când știți că acest lucru este împotriva regulamentelor noastre?”, a subliniat el.
Președintele sârb a menționat că Grupul Wagner nu este prezent în Serbia, dar site-urile rusești și grupurile de socializare publică anunțuri de recrutare în limba sârbă.”
Voluntari sârbi au participat la luptele alături de forțele pro-ruse în Ucraina în 2014 și 2015. Nimeni nu are o idee clară a numărului exact la un moment dat, dar zeci de sârbi s-au înscris pentru a lupta în Ucraina începând din 2014, spun observatorii. Legislativul sârb interzice participarea cetățenilor săi la conflicte în străinătate și mai multe persoane au fost condamnate pentru acest lucru”, notează Reuters.
Articol publicat pe project-e.ro.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.