Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Aleksandar Vučić, președintele Serbiei, ia distanță față de Kremlin: „Crimeea și Donbas aparțin Ucrainei”

Aleksandar Vučić

Foto: Profimedia Images

Belgradul consideră că Crimeea și Donbas aparțin de drept Ucrainei, a declarat președintele sârb Aleksandar Vučić într-un interviu acordat Bloomberg. “Pentru noi, Crimeea este Ucraina, Donbas este Ucraina – și așa vor rămâne”, a spus el. Vučić a mai precizat că Serbia nu a susținut de la bun început agresiunea militară a Rusiei în Ucraina.

Liderul sârb a precizat că nu a mai vorbit cu omologul său rus de mai multe luni. El a mai spus că, în pofida naturii “tradițional bune” a relațiilor dintre Belgrad și Moscova, Serbia nu susține fiecare decizie luată de Kremlin și nici măcar majoritatea acestora.

“Serbia, în mod tradițional unul dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei în Europa, încearcă să pună o anumită distanță între ea și Moscova, în condițiile în care războiul din Ucraina tensionează legăturile dintre cele două țări și liderii lor”, notează Bloomberg.

Publicația notează că Aleksandar Vučić obișnuia să fie mult mai prudent în comentariile sale despre statutul Donbasului și al Crimeei și amintește câteva declarații din 2018 și 2019, când Aleksandar Vučić a spus că recunoașterea de către Serbia a Donbasului și Crimeei ar însemna susținerea independenței Kosovo.

Anterior, Vučić a cerut Rusiei să își înceteze eforturile de recrutare a sârbilor pentru a se alătura Grupului Wagner. “De ce voi, cei de la Wagner, chemați pe cineva din Serbia, când știți că acest lucru este împotriva regulamentelor noastre?”, a subliniat el.

Președintele sârb a menționat că Grupul Wagner nu este prezent în Serbia, dar site-urile rusești și grupurile de socializare publică anunțuri de recrutare în limba sârbă.” 

Voluntari sârbi au participat la luptele alături de forțele pro-ruse în Ucraina în 2014 și 2015. Nimeni nu are o idee clară a numărului exact la un moment dat, dar zeci de sârbi s-au înscris pentru a lupta în Ucraina începând din 2014, spun observatorii. Legislativul sârb interzice participarea cetățenilor săi la conflicte în străinătate și mai multe persoane au fost condamnate pentru acest lucru”, notează Reuters.

Articol publicat pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult