Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Washington Post: 2023 trebuie să fie anul victoriei Ucrainei, altfel…

V. Zelenski.

Foto  Abaca Press / Profimedia

Va obține Ucraina victoria în 2023? Obiectivele Rusiei erau atât de ambițioase la începutul războiului încât Ucraina a câștigat doar rezistând ca stat suveran.

Cu arme modernizate și hotărâre neclintită, armata ucraineană continuă să depășească și să învingă forțele armate ale Rusiei. „Anul victoriei” Ucrainei a început bine. Dacă 2023 va continua așa, există șanse mari ca Ucraina să poată îndeplini promisiunea de Anul Nou a președintelui Volodimir Zelenski și să elibereze întreaga Ucraina, înainte de sfârșitul anului, spun oficialii și analiștii occidentali.

Dar, în timp ce Zelenski i-a unit pe ucraineni în jurul ideii de victorie în 2023, președintele rus Vladimir Putin și-a folosit discursurile de Anul Nou pentru a pregăti rușii pentru o luptă prelungită

Trupele ruse sunt înrădăcinate în poziții stabilite, întărite cu cel puțin 100.000 de soldați mobilizați și, deși pare puțin probabil ca Rusia să poată captura mai mult teritoriu în curând, va fi, de asemenea, mai greu pentru Ucraina să obțină câștiguri în 2023 decât în ​​2022, în ciuda faptului că experții militari subliniază că există un impuls din victoriile recente.

Dacă Kievul nu reușește să obțină progrese semnificative, există riscul ca războiul să se transforme într-un conflict prelungit în favoarea lui Putin, a declarat Elizabeth Shackelford de la Consiliul pentru Afaceri Globale din Chicago. Potrivit acesteia, pachetul de ajutor în valoare de 45 de miliarde de dolari, aprobat de Congresul SUA, va oferi sprijin Ucrainei pentru întregul an. Cu toate acestea, având în vedere alegerile prezidențiale din SUA în 2024, perspectivele pe termen lung sunt mai greu de anticipat.

„2023 este un an cu adevărat important”, a spus Shackelford. Dacă războiul nu se încheie în 2023, Putin va avea un avantaj semnificativ. Zelenski mai are o șansă, deoarece are încă un sprijin foarte puternic.”

Ben Hodges, fostul comandant al Armatei SUA în Europa, a spus că evenimentele din prima săptămână a anului indică deja perspective bune pentru Ucraina

El a remarcat avantajele de care va putea profita Ucraina, de la moralul ridicat al armatei, până la o conducere excelentă, coeziune și sprijinul neclintit din partea Occidentului.

Respingerea pe scară largă de către Statele Unite și Europa a apelului lui Putin pentru o încetare temporară a focului în timpul Crăciunului pe stil vechi a fost un memento dur că Ucraina nu este încă sub presiune pentru a intra în discuții cu rușii. Oficialii occidentali spun că un eventual armistițiu ar putea fi folosit de Moscova ca o oportunitate să se reînarmeze și să se regrupeze pentru o nouă ofensivă, întărind în același timp controlul asupra teritoriilor ocupate.

Potrivit Moscovei, cel puțin 89 de soldați ruși au fost uciși într-un atac asupra unei cazărmi rusești improvizate din orașul ocupat Makiivka, din estul Ucrainei, în ajunul Anului Nou, iar potrivit oficialilor ucraineni și americani, cifrele ar putea fi mult mai mari.

Atacul a demonstrat nu numai superioritatea Ucrainei privind armamentul utilizat, informații și capacități de supraveghere, ci și greșelile tactice constante ale Rusiei

La Moscova, vina a fost transferată asupra recruților nou sosiți. Se spune că din cauza telefoanelor mobile a fost posibil ca ucrainenii să le descopere locația. Cu toate acestea, oficialii americani au spus că există dovezi că Rusia a depozitat muniție în cazarmă, ceea ce a crescut numărul victimelor.

În aceeași zi, Ucraina a anunțat că a doborât toate cele 45 de drone de fabricație iraniană, lansate cu scopul de a crea panică în rândul ucrainenilor, ceea ce scoate în evidență activitatea din ce în ce mai eficientă a apărării aeriene ucrainene.

Declarațiile Franței, Statelor Unite și Germaniei că vor furniza Ucrainei vehicule de luptă pentru prima dată au devenit un impuls semnificativ pentru capacitățile ofensive ale Ucrainei.

Chiar și vremea s-a dovedit a fi favorabilă Ucrainei: temperaturile ridicate din timpul ierinii în Europa au cauzat reducerea prețurilor la energie și i-a salvat pe cetățenii UE de teama de a „congela” în propriile case. Ucraina poate învinge în 2023.

Președintele francez Emmanuel Macron, care a fost criticat de Ucraina pentru că ar fi căutat să-l liniștească pe Putin, s-a angajat să sprijine Ucraina „până la victorie” în anunțul său privind livrarea de tancuri ușoare, cea mai fără echivoc declarația de sprijin a președintelui francez.

Generalul Ben Hodges a spus că atâta timp cât sprijinul occidental rămâne puternic, el rămâne încrezător că Ucraina va putea returna toate sau majoritatea teritoriilor ocupate de Rusia în acest an, inclusiv Crimeea.

Mișcarea Rusiei: înarmarea peninsulei Crimeea de către Rusia, potențial vulnerabilă la atacurile ucrainene folosind arme Himars de înaltă precizie furnizate de Statele Unite

Ucraina poate forța Rusia să se retragă din Crimeea chiar înainte de a încerca să cucerească întreaga regiune de est a Donbasului, unde acum se concentrează cea mai mare parte a luptei, a spus el.

„Cred că Ucraina a atins un moment ireversibil și rușii nu pot face nimic pentru a-l schimba decât dacă găsesc o modalitate de a convinge Occidentul să-și piardă interesul față de aceste evenimente. Văd multe aspecte pozitive și nu văd nicio slăbire a hotărârii Occidentului”, a declarat Hodges, care este acum consilier la Washington.

Dar Ucraina, în 2023, are sarcina de a continua ofensiva, care este mai dificilă decât apărarea terenului, a spus Rob Lee, un fost marin american care lucrează acum la Institutul pentru Studii de Politică Externă

În 2022, succesul Ucrainei a fost facilitat de greșelile rușilor, pe care este puțin probabil să le repete, a menționat Lee, adăugând: „Este mai ușor să aperi decât să ataci, iar rușii și-au creat deja poziții defensive lungi”.

Într-un fel, a remarcat Lee, Ucraina a câștigat deja, nu doar prin oprirea ofensivei ruse, ci și prin revendicarea a aproape jumătate din teritoriul pe care Rusia l-a ocupat în primele săptămâni ale războiului la scară largă.

„După primele două săptămâni de război a devenit clar că Rusia nu își poate atinge obiectivele”, a spus el. Obiectivele Rusiei au fost atât de ambițioase încât Ucraina a câștigat doar rezistând ca stat suveran. Dar întrebarea acum este dacă Ucraina va fi capabilă să realizeze ceea ce își dorește. Și anume: să revină măcar la granițe pe 24 februarie, dacă nu să recâștige mai mult teritoriu. Nu este clar dacă Ucraina poate face acest lucru”.

Multe se pot reduce la cine rămâne primul fără muniție

Oficialii occidentali au prezis de luni de zile că Rusia riscă să rămână fără muniție. Și, deși acest lucru nu s-a întâmplat încă, există dovezi că rata de furnizare de muniție pentru armata rusă a scăzut.

La sfârșitul anului trecut, oficialii ucraineni au declarat că intensitatea focului de artilerie al rușilor, de-a lungul frontului de est, a fost la doar o treime față de cea din cea din timpul verii, când trupele ruse erau în ofensivă. Și în timp ce Rusia încearcă să crească producția de muniție, este clar că aceasta nu va satisface nevoile armatei, a spus un oficial occidental sub condiția anonimatului.

Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului, epuizarea muniției rusești, în special pentru artilerie, face puțin probabil ca Rusia să poată desfășura o operațiune ofensivă de succes pentru o perioadă de timp, în timp ce armata ucraineană spune că Moscova pregătește o ofensivă majoră

De asemenea, este departe de a fi clar dacă Occidentul va putea satisface nevoile de muniție ale Ucrainei, mai ales având în vedere că operațiunile ofensive necesită mai multe resurse materiale, a declarat Dmitro Alperovich, șeful think-tank-ului Silverado Policy Accelerator din Washington.

Alperovich crede că în 2023, Ucraina va putea recupera o parte din teritoriul său, dar acest lucru nu va fi suficient pentru victoria finală. Putin pare a fi decis în hotărârea sa de a cuceri Ucraina și, în timp ce Rusia nu are în prezent capacitatea de a organiza o ofensivă de succes, desfășurarea forțelor nou mobilizate îi crește capacitatea de a ține sub control avansul ucrainen.

„Nu cred că acesta va fi anul în care se încheie războiul. Din păcate”, a spus Alperovici.

Dacă liniile frontului nu se vor schimba semnificativ anul viitor, calea de urmat va deveni greu de anticipat. Va fi dificil atât pentru economia rusă, cât și pentru cea ucraineană să reziste unui război lung. Nu este clar dacă fiecare țară va fi capabilă să mobilizeze suficientă forțe pentru o luptă prelungită. Generalul Hodges a remarcat că, în ciuda dimensiunii mai mici din punct de vedere al teritoriului, avantajul este în prezent de partea Ucrainei, care are o rezervă de milioane de bărbați în vârstă de recrutare, în timp ce Rusia extrage condamnați din închisori pentru a-și menține liniile de front.

Potrivit acestuia, nimeni nu prezice că Ucraina se va preda sau va pierde în fața Rusiei

Ucrainenii rămân angajați în luptă, iar trupele rămân mult mai motivate decât adversarii lor ruși. Dar un război prelungit ar amâna la nesfârșit reconstrucția Ucrainei și întoarcerea refugiaților. Guvernul va trebui să mențină sute de mii de trupe de-a lungul unei linii de front de 1000 de km, în timp ce economia țării continuă să sufere schimbări negative, care într-o oarecare măsură îl avantajează pe Putin, al cărui scop este distrugerea independenței Ucrainei.

În cele din urmă, potențialul ofensiv al Ucrainei va fi epuizat prin epuizarea soldaților cu experiență și bine pregătiți. Și Rusia va avea șansa de a-și reconstrui economia, liniile de aprovizionare și capacitățile de luptă pentru a lansa o posibilă ofensivă viitoare, așa cum a făcut după ce linia frontului din Donbas a fost „înghețată” în 2014-2015.

Între timp, soarta Ucrainei va deveni din ce în ce mai dependentă de anumite condiții dincolo de controlul ei, cum ar fi hotărârea occidentală, disponibilitatea munițiilor occidentale și evenimentele din Rusia

Nu știm ce se va întâmpla la Moscova până la sfârșitul anului. Există o luptă serioasă pentru putere”, a spus Hodges.

Deși nu există încă dovezi directe că Putin este contestat, apariția disidenței la Moscova sau a revoltelor în rândul personalului militar rus nemulțumit s-ar putea dovedi decisivă, a subliniat Alperovici.

Evenimentele din Statele Unite pot fi, de asemenea, semnificative și importante, a remarcat Elizabeth Shackelford. În timp ce sprijinul Europei este important din punct de vedere politic, contribuția sa militară pălește în comparație cu cantitatea mare de arme furnizată de Washington, ale cărui angajamente viitoare ar putea fi puse sub semnul întrebării dacă republicanii vor câștiga Casa Albă în 2024.

„Dacă Putin transformă actuala confruntare într-un război istovitor de mai mulți ani, probabil că își va putea atinge scopul”, a spus Elizabeth Shackelford. „S-ar putea să dureze ceva timp, dar în acel moment șansele Ucrainei vor scădea”.

Articol publicat initial pe project-e.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult