Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Alexandra Mircea, medicul stomatolog urmărit de un milion de oameni pe rețelele de socializare: „Întrebarea care pe mine m-a uimit a fost: Am o carie, ce să fac?”

Alexandra Mircea

De profesie medic stomatolog, Alexandra Mircea este urmărită pe rețelele de socializare de un milion de oameni, iar clipurile sale filmate în cabinet adună milioane de vizualizări. Născută într-o familie de stomatologi, ea a început în urmă cu câțiva ani un demers de educare a publicului în ceea ce privește igiena dentară, după ce a citit un studiu care spunea că o familie de români consumă, în medie, un singur tub de pastă de dinți pe an. Astăzi, are propria clinică și postează constant pe Tik Tok, Instagram și Facebook filmulețe despre îngrijirea dinților, afecțiuni dentare și tratamente stomatologice. 

„Cred ca nu vorbim suficient de mult despre importanța spălatului pe dinți. Nu toată lumea are acces la pastă de dinți și periuță și încercăm să facem demersuri sa ajungă la pastă de dinți și periuță.

Întrebarea care pe mine m-a uimit este: Am o carie, ce fac? Nu m-am gândit că trebuie sa ți se spună că trebuie să mergi la un dentist să repari caria. Nu existau oameni care sa vorbească online despre stomatologie, atunci când am început eu. Acum mă bucur că au început tot mai mulți medici să vorbească despre specialitatea lor și atunci e mai comod pentru oameni să înțeleagă ce se întâmplă”, a spus ea în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Pe lângă lipsa banilor, unul dintre factorii care îi țin pe români departe de dentist este frica. „Teama de durere e una dintre cele mai mari temeri, teama de necunoscut, pentru că pacientul nu știe ce procedură medicală urmează să i se facă sau ce se întâmplă, dacă urmează să doară sau nu. E important - și dacă există un risc mic să doară în timpul tratamentului cu anestezie, să îi spui pacientului de la început. Când are așteptările setate e mult mai relaxat și are și încredere-n tine”, este de părere medicul.

Ea le recomandă părinților să își ducă de mici copiii la stomatolog, mai ales acolo unde există cabinete în școli, pentru ca generațiile tinere să aibă o dantură mai sănătoasă și mai puține griji.

Aparat dentar la 73 de ani

Odată cu accesul la informație, se schimbă și trendul serviciilor stomatologice accesate. Dacă pe vremuri aparatele dentare erau folosite doar de copii, astăzi le utilizează din ce în ce mai mulți adulți. Cel mai vârstnic pacient căruia Alexandra Mircea i-a pus aparat dentar avea 73 de ani. „Era un domn care își dorea să aibă o sănătate a dinților și să îi păstreze cât de mult poate, foarte drăguț, un pacient foarte compliant. Acum am în tratament și pacienți între 50 și 60 de ani. Mă bucură că au înțeles că nu e niciodată prea târziu pentru un aparat dentar.”

Deși serviciile stomatologice au în România prețuri prohibitive pentru o mare parte a populației, țara noastră începe să devină o țară de destinație pentru turismul medical. Stomatologii de aici sunt foarte buni, iar prețurile cu între 20% și 50% mai mici decât țările din care provin pacienții, a spus Alexandra Mircea în timpul emisiunii „În fața ta”.

Cât câștigă un medic stomatolog

Pe de altă parte însă, foarte mulți stomatologi au plecat de-a lungul timpului din țară. „Nu mai ajungeam sa am nicio prietenă în România. Uneia din puținele care a rămas aici și care a spus ca se gândește să plece i-am spus: Exclus, facem o clinică și facem ce trebuie în clinică pentru ca voi să nu mai plecați”, a povestit medicul.

Întrebată cât câștigă un stomatolog în România, Alexandra Mircea a spus că depinde, însă un dentist care lucrează 6 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, poate câștiga la finalul lunii 20.000 de lei. În schimb, un stomatolog român care lucrează în Franța poate câștiga în jur de 50.000 de lei lunar. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu am postat azi un comentariu. Unde este? A fost ceva ce nu va convenea?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult