Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce credeți că s-a ales de un elev care în gimnaziu era de 7, în liceu de 8 și care a dat examenul de Bacalaureat de 6 ori? Răspunsul care le dă încredere copiilor

ionuț David Pirneci

Când a ajuns în fața elevilor de la Şcoala Gimnazială nr. 1, com. Sohatu, jud. Călăraşi, Ionuț David Pirneci, profesor de Istorie şi Educaţie Socială, le-a dat o ghicitoare. Ce credeți că s-a ales de un elev care în gimnaziu era de 7, în liceu de 8 și a dat examenul de Bacalaureat de 6 ori? Răspunsul, care îi uimește pe copii, este că a terminat ca șef de promoție Facultatea de Istorie, că a devenit profesor și că se află astăzi în fața lor.

Ionuț David Pirneci le spune elevilor povestea sa pentru a le arăta că neștiința nu e un dat pe viață, că notele proaste se pot transforma în note bune, că eșecurile pot fi depășite. Cu alte cuvinte, că pot să evolueze și că, oricât de rău ar arăta astăzi carnetul lor ne note, lucrurile se pot schimba cu atitudinea potrivită.

„Am fost un elev mediocru. Mediocru este un cuvânt excelent pentru mine. Eu m-am născut și am crescut în București, am fost la o școală foarte bună, dar mie nu mi-a plăcut deloc educația. Dacă mi-ar fi zis doamna mea dirigintă că o să devin profesor aș fi râs două zile. Prima dată am vrut să devin preot pentru că am văzut că într-o zi de Bobotează a venit la părinții mei preotul și a primit 50 de lei. Și am zis: Wow, pot să fac și eu asta.

Eu nu vedeam nicio logică în actul predării, pentru că majoritatea profesorilor predau în modul tradițional, clasic. Eu, fiind născut în ‘88, am văzut că majoritatea profesorilor aveau metodele acestea tradiționale, chiar comuniste, de predare.

Până într-o zi, când viața mea s-a schimbat. A venit o profesoară tânără, suplinitoare, care a pus o întrebare care m-a fascinat: Ce contează în viață? Și eu, din elevul acela, care niciodată n-a ridicat mâna, am fost singurul care a ridicat mâna. Iar colegii mei credeau că vreau să mă duc la toaletă, dar eu voiam să-i răspund la întrebare. Și mi-am dat seama că tot ce important în viață e să faci totul din pasiune. Dumneaei m-a validat în fața celorlalți colegi, eu având rezultate submediocre, fiind în stare de corigență la o înșiruire de disciplină. Dumneaei m-a încurajat să mă înscriu la olimpiada de istorie, chiar dacă eram în situație de corigență - diriginta nu m-a susținut la olimpiadă, a spus tuturor profesori că nu am ce căuta acolo. A ajuns la națională la  istorie. La finalul clasei a opta, mi-a spus că pot să ajung un profesor mai bun decât dumneaei. Eram fascinat de orele ei și dormeam la celelalte”, a povestit profesorul în timpul emisiunii. 

În ciuda interesului lui pentru istorie, Ionuț David Pirneci a urmat apoi un liceu din care ar fi trebuit să iasă tehnician electrician, ceea ce i-a creat o mulțime de probleme. Trebuia să dea Bacalaureatul la matematică și fizică, discipline la care nu se descurca, și din acest motiv a dat examenul de maturitate de 6 ori până să reușească să îl promoveze. După ce a făcut-o, a fost admis la Facultatea de Istorie pe care a terminat-o șef de promoție. Povestea sa este o sursă de inspirație pentru copii, mai ales pentru cei din mediul rural, unde rata abandonului școlar este uriașă. Profesorul se duce acasă la copiii aflați la risc, discută cu părinții și reușește să îi aducă la școală. „De curând au venit la școală trei elevi, care n-au mai venit la școală de doi ani de zile, iar eu am reușit să-i conving, povestindu-mi propria viață”, a spus el în emisiunea „În fața ta”.

Ionuț David Pirneci a vorbit și despre alte provocări dintr-o școală mică de sat, provocări ce țin de infrastructura precară și de dotările insuficiente. Profesorul, împreună cu părinți ai elevilor și colegi de-ai săi, se ocupă la nevoie inclusiv de lucrările de renovare. „Mă uit pe tutoriale, să dai cu glet nu e mare brânză, mie mi-a luat mult, dar am dat glet. Să dai cu lavabilă nu este greu. Important este să încerci, chiar înainte de emisiune, am montat o galerie, de asta sunt un pic prăfuit”, a povestit el.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dumnezeule..pe baiatul asta mi-l aduc aminte...a lucrat in centrul comercial Domino Plaza la un mic magazin de accesorii telefoane, xerox. Il vedeam cu cartea de algebra de a XII-a in mana multi ani si stiam ca invata pentru bac-ul nepromovat, dar nu stiam ca a dat de 6 ori si in final a facut si facultatea de istorie. Bravo lui ca nu s-a lasat! Inca ceva, profesor la tara esti mult mai respectat ca in oras...
    • Like 0
  • Bravo lui, înseamnă că are talent pedagogic și este pasionat de istorie! Da, contează foarte mult ”calitatea” dascălilor pe care un elev îi are până a ajunge la a aspira la o facultate. Nu vreau să fiu cârcotaș, dar nu înțeleg de ce, șef de promoție fiind, în plus - și bucureștean get-beget, a ales să predea tocmai acolo. Să nu-mi spuneți că a ocupat postul prin concurs, că nu cred! Pe de altă parte, dacă rămâne acolo și face treabă bună, este chiar șansa elevilor cărora el le predă să ajungă departe; iar dacă... rezistă psihic, ar putea influența în bine și pe celelalte cadre didactice din acea școală. Dar mă tem că s-ar putea întâmpla mai degrabă reversul, mediocritatea și incompetența acestora (în comparație cu el, desigur, nu voi a le jigni, deși știm cu toții cât de... ”competente”/incompetente sunt astăzi cele mai multe cadre didactice la toate nivelurile de învățământ) îl vor copleși în cele din urmă, ajungând să fie și el la fel ca ele.
    • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult