Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Alexandru Voica, manager de comunicare la Facebook Londra: Din cei 3.000 de oameni care lucrează la Facebook Londra, 100 sunt români. De ce sunt căutați programatorii români în străinătate

Alexandru Voica

Din cei 3.000 de oameni care lucrează la Facebook Londra, 100 sunt români. Marea lor majoritate au joburi tehnice: sunt ingineri, designeri de produs ori data scientists. Între ei, Alexandru Voica, un tânăr originar din Bușteni, reprezintă o excepție: este manager de comunicare pentru tehnologie, la nivelul regiunii EMEA (Europa, Orientul Mijociu și Africa). 

„Jumătate din timp, vorbesc cu inginerii, încercând să înțeleg ce fac și cum fac. Cealaltă jumătate, vorbesc cu colegii mei din echipa de comunicare și cu jurnaliștii și încerc să fac munca inginerilor ușor de înțeles pentru cineva care poate nu cunoaște foarte multe despre tehnologie și despre inteligența artificială”, spune tânărul. 

Alexandru Voica a absolvit liceul militar ca șef de promoție și a visat să urmeze Academia Tehnică Militară. Însă exact în anul în care a luat el Bacalaureatul, instituția de învățământ nu a scos niciun loc la concurs. Cum nu voia să stea un an acasă, s-a reorientat. Fusese olimpic național la fizică și matematica, dar ajunsese într-un rând și la faza națională a olimpiadei de limba engleză. Așa că căutat o facultate care să combine cele trei pasiuni ale sale și a fost admis la Universitatea Transilvania din Brașov, la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, unde predarea era în limba engleză.

Încă din timpul facultății a lucrat la o companie de tennologie, care își avea sediul lângă facultate. Pe atunci, i se părea ceva normal, dar ajungând la Londra și-a dat seama că un astfel de job nu ar fi fost accesibil pentru un student în toate țările occidentale. 

Iar acesta este, în opinia sa, unul dintre motivele pentru succesul pe care inginerii și programatorii români îl au, încă de la începutul carierei, în străinătate.

După absolvirea facultății, acesta a primit o bursă la Universitatea Sant’Anna din Pisa, cea mai bună din Italia și între cele mai bune 200 din lume. După ce și-a finalizat acolo studiile aprofundate, a avut atât o ofertă de doctorat în Japonia, cât și mai multe oferte de job din Marea Britanie. Pentru că îi era dificil să învețe japoneza într-un timp atât de scurt, a ales oferta unei companii din Cambridge, UK. A început să lucreze ca inginer, iar după doi ani i s-a oferit să facă comunicare pe domeniul tehnic.

Cum a decurs procesul de selecție la Facebook Londra

În anul 2018 a fost angajat la Facebook ca manager de comunicare pentru tehnologie. „Aveau nevoie de cineva care să poată să explice ce construim aici în Londra unei audiențe interesate în tehnologie. Și eu făcând asta mulți ani au zis: experiența ta este perfectă”, spune tânărul. Cum a decurs procesul de selecție? 

„Îi interesează în primul rând să fii foarte bun în domeniul tău, competența e esențială. Al doilea lucru este să fii flexibil. Facebook e o companie foarte mare și are o istorie de 15 ani, dar în multe privințe continuă să fie foarte agilă - lansează noi produse sau dezvoltă noi aplicații. Și atunci trebuie să fii și tu la fel de agil. Acum fac un eveniment la Londra, săptămâna trecută am fost în Tel Aviv, săptămâna viitoare fac altceva cu o echipă din SUA. Flexibilitatea este foarte importantă.Și al treilea lucru care este important este capacitatea de a lucra în echipă. Totul se lucrează în echipă. La interviu, întrebările tind să fie bazate pe competențele tale: Dă-mi un scenariu în care ți s-a întâmplat asta. Sau: Uite un scenariu - cum ai reacționa. Îți testează abilitatea de a gândi pe loc, de a avea soluții interesante pe loc”, explică managerul de comunicare.

Printre limbile cele mai vorbite la Facebook Londra sunt poloneza, franceza, spaniola, portugheza, dar și româna. 

„Sunt oameni din țări cu universități tehnice bune, unde sunt prezente, totodată, și companii mari de tehnologie. România întrunește aceste calități. Din cei 2.000 de oameni care lucrează la Facebook Londra, 100 sunt români. Eu când am fost în facultate lucram după cursuri la Siemens, pentru că Siemens avea un birou, care era ușă în ușă cu facultatea. Când am venit în Londra, mi-am dat seama că majoritatea studenților de aici lucrează în timpul facultății într-un bar sau au un job de vacanță. Eu în facultate, în România, lucram la proiecte reale, ceea mi s-a părut extraordinar”, spune Alexandru Voica.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult