Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Alpinistul și activistul de mediu Alex Găvan: Fac apel la președintele Klaus Iohannis să pună calitatea aerului din București ca subiect pe masa CSAT

Alex Gavan

Foto captura Digi24

Bucureștiul și marile orașe din țară au nevoie centuri verzi, o soluție pentru reducerea poluării, fenomen care amplifică răspândirea virusului SARS-CoV-2, este de părere alpinistul și activistul de mediu Alex Găvan.

Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, acesta a lansat un apel către președintele Klaus Iohannis, ca problema poluării aerului din Capitală, un subiect ce ține în opinia lui de siguranța națională, să fie dezbătută în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).  

„Unul dintre proiectele pe care eu le propun este ceva ce se face deja în vest și a devenit o normă. Sunt aceste centuri verzi în jurul orașelor. În loc să ne tăiem ultimii Codri ai Vlăsiei, punem sub protecție pădurile deja existente, pe de o parte, și pe de altă parte, împreună cu ministrul Mediului, ministrul Agriculturii, Primăria București, cele din comunele limitrofe, găsim soluții și suprafețe de teren pe care să replantăm, astfel încât să putem să creăm o centură verde asemănătoare, dacă vreți, cu celebra centură verde a Vienei”, a declarat Alex Găvan.  

Centura verde a Bucureștiului reprezintă un proiect pe care dacă nu îl tratăm acum cu maximă prioritate și seriozitate, viitorul ni-l va impune oricum la un cost de sănătate, economic, ecologic și etic înmiit, adaugă activistul de mediu.

Moderator: „Sunteți un visător. Vorbiți de terenurile din jurul Capitalei, să le împădurim. Vă dați seama că acolo sunt interese imobiliare care ne depășesc pe toți...”

Alex Găvan: „Sunt niște mărunțișuri. Situatia cu aerul poluat din București nu mai are legătură cu acele interese. Fac apel la dragul meu președinte KIaus Iohannis să pună calitatea aerului din București ca subiect pe masa CSAT, ca o chestiune de siguranță națională. Centura verde a Bucureștiului trebuie să fie o prioritate. Altfel nu o să mai fim pe aici niciunul dintre noi.”

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • !!!
    -Ăsta,de mai sus, nu-i tocmai simplu scris text.

    Pentru căutătorii în arhive, de orice natură!
    68120/8
    //există pe tastatură semn pentru infinit? întrebare sinceră)//
    • Like 0
  • Gecaba Gecaba check icon
    Inventam roată. Sunt strategii la nivelul Comisiei Europene, proiecte în derulare cu orașe europene, unde România nu se implica, sunt recomandări și obligații de spațiu verde per capita, obligații pe care România nu le-a atins vreodata (la noi se pune iarba pe șina de tramvai în loc de copaci în parcuri și în jurul orașelor) . Ce are de-a face CSAT-ul cu asta? Guvernul prin Ministerului Mediului și prefecturi, primăriile sunt cele obligate sa se implice. Poate eventual președintele ar putea sa tragă un semnal de alarma iar societatea civila sa pună presiune pe cei responsabili.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult