Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Alpinistul și activistul de mediu Alex Găvan: Fac apel la președintele Klaus Iohannis să pună calitatea aerului din București ca subiect pe masa CSAT

Alex Gavan

Foto captura Digi24

Bucureștiul și marile orașe din țară au nevoie centuri verzi, o soluție pentru reducerea poluării, fenomen care amplifică răspândirea virusului SARS-CoV-2, este de părere alpinistul și activistul de mediu Alex Găvan.

Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, acesta a lansat un apel către președintele Klaus Iohannis, ca problema poluării aerului din Capitală, un subiect ce ține în opinia lui de siguranța națională, să fie dezbătută în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).  

„Unul dintre proiectele pe care eu le propun este ceva ce se face deja în vest și a devenit o normă. Sunt aceste centuri verzi în jurul orașelor. În loc să ne tăiem ultimii Codri ai Vlăsiei, punem sub protecție pădurile deja existente, pe de o parte, și pe de altă parte, împreună cu ministrul Mediului, ministrul Agriculturii, Primăria București, cele din comunele limitrofe, găsim soluții și suprafețe de teren pe care să replantăm, astfel încât să putem să creăm o centură verde asemănătoare, dacă vreți, cu celebra centură verde a Vienei”, a declarat Alex Găvan.  

Centura verde a Bucureștiului reprezintă un proiect pe care dacă nu îl tratăm acum cu maximă prioritate și seriozitate, viitorul ni-l va impune oricum la un cost de sănătate, economic, ecologic și etic înmiit, adaugă activistul de mediu.

Moderator: „Sunteți un visător. Vorbiți de terenurile din jurul Capitalei, să le împădurim. Vă dați seama că acolo sunt interese imobiliare care ne depășesc pe toți...”

Alex Găvan: „Sunt niște mărunțișuri. Situatia cu aerul poluat din București nu mai are legătură cu acele interese. Fac apel la dragul meu președinte KIaus Iohannis să pună calitatea aerului din București ca subiect pe masa CSAT, ca o chestiune de siguranță națională. Centura verde a Bucureștiului trebuie să fie o prioritate. Altfel nu o să mai fim pe aici niciunul dintre noi.”

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • !!!
    -Ăsta,de mai sus, nu-i tocmai simplu scris text.

    Pentru căutătorii în arhive, de orice natură!
    68120/8
    //există pe tastatură semn pentru infinit? întrebare sinceră)//
    • Like 0
  • Gecaba Gecaba check icon
    Inventam roată. Sunt strategii la nivelul Comisiei Europene, proiecte în derulare cu orașe europene, unde România nu se implica, sunt recomandări și obligații de spațiu verde per capita, obligații pe care România nu le-a atins vreodata (la noi se pune iarba pe șina de tramvai în loc de copaci în parcuri și în jurul orașelor) . Ce are de-a face CSAT-ul cu asta? Guvernul prin Ministerului Mediului și prefecturi, primăriile sunt cele obligate sa se implice. Poate eventual președintele ar putea sa tragă un semnal de alarma iar societatea civila sa pună presiune pe cei responsabili.
    • Like 3


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult