Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Am căutat prin cartea „Pas cu Pas”, broșura electorală din 2014 a lui Klaus Iohannis. Promitea că este „un președinte care pune cetățeanul înaintea statului”. Cetățeanul la care se referea era unul singur: el însuși!

Klaus Iohannis in 2014

 Foto: Daniel Mihailescu/ AFP / Profimedia

Așa cum au făcut și jurnaliștii de la publicația Edupedu, m-am dus și eu să caut prin cartea „Pas cu Pas”, broșura electorală din 2014 a lui Klaus Iohannis, pentru a vedea cum se raporta la acea vreme candidatul Iohannis la profesori. Pe la pagina 170 deplângea situația foșilor săi colegi și spunea: „președintele sau premierul țării noastre nu poate să iasă la televizor și să facă afirmații depreciative la adresa unei întregi caste profesionale. Este pur și simplu inadmisibil, iar acest lucru denotă că, de fapt, acei politicieni nu sunt preocupați de sistemul educațional decât la nivel declarativ, politicianist!”.

Klaus Iohannis este un politician care a învățat de-a lungul celor două mandate, având în același timp un ochi și pe activitatea politică a predecesorilor săi, că poți să ai toată puterea în mână și să nu te mai tragă nimeni la răspundere abia după ce ajungi să ai la degetul mic instituţiile de forţă ale statului, o bună parte din mass-media, după ce încaleci Guvernul și plantezi cu macaraua miniștri şi după ce reduci Parlamentul la o instituţie care este bună doar pentru a mima democraţia. 

Ulterior, din poziția de locatar cu puteri depline al Palatului Cotroceni, îți permiți tot felul de aroganţe pe bani publici, căci ai puterea să secretizezi sumele plătite de stat pentru deplasările înalților demnitari, așa cum NU se procedează în țările civilizate din Occident.

În 2014, când candida sub sloganul „România lucrului bine făcut”, Klaus Iohannis promitea că este „un președinte care pune cetățeanul înaintea statului”. Cetățeanul la care se referea era unul singur: el însuși!


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Foarte corect articolul. Dar întreb și eu: această ”minte a românului de pe urmă” în ce-l privește pe Johannis nu se putea să apară mai repede, adică înainte de alegerile pentru al doilea mandat? Ca să se trezească votanții lui Johannis din transă e nevoie de 2 (DOUĂ) mandate? Adică 10 (ZECE) ani? Nu sunt arhisuficienți doar 5 (CINCI) ani? Am stat cu Băsescu 10 ani, acum cu Johannis încă 10...Până acum 20 (DOUĂZECI) de ani din viața noastră amărâtă. Parcă văd că vom sta încă 10 (ZECE!!!!!!) și cu Kovesi (exemplu la întâmplare), pentru că, nu-i așa, trebuie dom'le să stârpim odată corupția din țara asta :-( :-( Așa masă ”inteligentă” de votanți cu așa proaste alegeri nu cred că s-a mai văzut niciunde în lume....
    • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult