Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Am dat peste video-ul făcut de SRI în scop educativ pentru prevenirea manipulării prin „fake news". Iată câteva observații

SRI - clip

(Foto captura video)

Am dat peste video-ul făcut de SRI în scop educativ pentru prevenirea manipulării prin „fake news" - adică minciuni promovate drept știri. Video-ul poate fi găsit aici: https://tinyurl.com/y9shr5zp

Desigur că un demers de combatere a manipulării este binevenit și chiar lăudabil... măcar ca intenție. Ca introducere, SRI ne spune că pentru a detecta știrile false ne trebuie "un strop de spirit critic și puțină atenție". Apoi prezintă 7 sfaturi (întrebări pe care trebuie să ni le punem) care sunt decente, chiar de bun simț: (1) A mai scris altcineva despre subiect? (2) Cât de credibilă este sursa informației? (3) Articolul este semnat? Cine este autorul? (4) Tonul este neutru și informativ? (5) Conținutul se potrivește cu titlul? (6) Data publicării este recentă? (7) Cine este citat?

În cele ce urmează, îmi voi permite să urmez îndemnul SRI-ului și să aplic "un strop de spirit critic" fix materialului educațional produs de SRI.

(1) A mai scris altcineva despre subiect?

Știrile false, de cele mai multe ori, nu sunt propagate public dintr-o singură sursă. Tocmai de aceea vorbim despre "Campanii (!) de <fake news>". În lumea internetului nu este foarte dificil să faci ca un material manipulator să fie publicat simultan (eventual cu unele variațiuni pe aceeași temă) pe mai multe siteuri, grupuri de Facebook și nenumărate conturi de social-media. Deci, nu este greu să găsești pe altcineva care a scris pe același subiect... desigur poate fi același cineva sub mai multe pseudonime.

(2) Cât de credibilă este sursa informației?

Aici este cea mai mare eroare din materialul educațional bine intenționat al SRI-ului. "Credibil" înseamnă (conf. dexonline) "Care poate fi crezut". Ceea ce poate fi crezut (credibil) este o chestiune subiectivă. Oamenii (toți) au ceea ce în psihologia deciziei se numește (en:) "confirmation bias"-adică acordă o importantă disproporționată informațiilor care confirmă/ întăresc ceea ce cred deja și marginalizează, chiar ignoră, informații care vin în contradicție cu ceea ce deja cred. Pe scurt, "credibilitatea sursei" este dependentă de ceea ce individul deja crede / convingerile individuale. Ca un exemplu, în SUA, un conservator republican va considera Fox News drept o sursă credibilă și va considera CNN drept o sursă necredibilă; în același timp, un liberal democrat va considera CNN drept o sursă credibilă și Fox News drept o sursă necredibilă de informație.

În principiu, verificarea credibilității sursei informației este un sfat corect, doar că SRI-ul (pe care nu-l suspectez de rele intenții sau lipsă de profesionalism) a ignorat aspectul psihologiei umane în ceea ce privește subectivismul credibilității. Oamenii care cred în astrologie consideră că horoscopul este o sursă credibilă. 

(3) Articolul este semnat? Cine este autorul?

În principiu acest sfat de a verifica autorul este corect. Doar că, în lumea internetului, este și ușor să creezi identități plauzibile, dar false. De altfel, pseudonimul nu s-a inventat recent.

În plus, percepția de credibilitate a sursei (autorului) unei informații ține de aspectul afectiv (emoția pe care o generează emițătorul în receptor) și de autoritatea pe care emițătorul și-o arogă, iar receptorul i-o recunoaște. Încărcătura emoțională a emițătorului se transferă asupra mesajului, indiferent cât de imbecil este mesajul. Am văzut cum așa-zise vedete promovează imbecilități precum "vaccinurile sunt rele".

Autoritatea poate fi și ea manipulată. Până la urmă nu este greu să inventezi un "profesor doctor"- și nu doar să-l inventezi, ci chiar ca el să existe măcar scriptic-un doctorat și o carieră universitară la o universitate care abia există (eventual într-o țară pe care o apreciem mult și o cunoaștem puțin, precum SUA).

Sfatul corect de a verifica autorul unei știri este dificil de implementat în practică și tocmai aici el intră în dezacord cu psihologia umană și contextul comportamentului online. În mediul online, foarte puțini oameni au timpul, dispoziția și răceala emoțională de a cerceta cine este autorul unui material.

(4) Tonul este neutru și informativ?

Corect! Singurul comentariu critic pe care îl pot face este că articolele de opinie (perfect legitime în peisajul mass-media) pot fi victime colaterale.

(5) Conținutul se potrivește cu titlul?

Perfect corect. Nici un comentariu critic.

(6) Data publicării este recentă?

Corect, în principiu. Doar că ignoră faptul că același mesaj manipulator sau variațiuni pe aceeași temă pot fi foarte ușor republicate sub un alt titlu și un alt autor (desigur inventat). 

(7) Cine este citat?

În principiu, corect, dar - din nou - apar problemele credibilității, încărcăturii emoționale și ale autorității. O sursă citată poate fi credibilă pentru unii și pentru alții necredibilă, în funcție de ceea ce deja crede fiecare, de emoția pe care o are față de sursă și de autoritatea pe care fiecare percepe că o are sursa.

Chiar dacă am analizat critic demersul educațional al SRI-ului, îl găsesc a fi un mic pas înainte în direcția bună. Personal consider că acest material este "cel mai mic numitor comun" al combaterii manipulării. Este corect, dar se poate și trebuie mult mai mult (opinie personală).

Dacă este să vorbim despre problema manipulării și dezinformării de la începutul secolului XXI, atunci trebuie să ne punem întrebarea fundamentală: de ce ea funcționează? Este simplu să dăm vina pe internet, rețele sociale etc. În esență, mediul prin care manipularea se transmite influențează doar cantitatea mesajelor manipulatorii.

Dacă manipularea ar fi apă, oricât de multă ar fi, ea nu ar putea îmbiba un material care nu absoarbe apa (de exemplu oțel).

Mințile oamenilor nu pot fi perfect impermeabile precum oțelul, dar nu sunt nici burete care să absoarbă orice lichid fără discernământ. Permeabilitatea minții umane variază între oțel și burete în funcție de tipul lichidului care încearcă să o îmbibe.

Singurul răspuns pe care l-am putut găsi la întrebarea "de ce manipularea funcționează?" este că manipularea funcționează pentru că oamenii o cred. Și o cred pentru că ea se pliază pe ceea ce deja oamenii cred (convingeri pre-existente). 

 Una dintre strategiile de manipulare clasice dusă la extrem prin debitul uriaș de informație pe care tehnologia actuală îl permite este întărirea unor convingeri care deja există. În orice societate este firesc să existe convingeri diverse și uneori chiar divergente. Strategia de manipulare urmărește să accentueze aceste convingeri și să transforme diversitatea, chiar divergența decentă de opinii, în antagonism ne-reconciliabil.

Nu îmi asum că aș fi mai competent decât SRI-ul și nici nu contest decența sfaturilor date în materialul educațional de combatere a știrilor false, dar îmi permit să împărtășesc un motto pe care îl aplic:

"Dacă ceva ce citești (urmărești) te unge pe suflet, atunci materialul este suspect". 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • http://revistasinteza.ro/contaminarea-psihologica-manipulare-si-contaminare-mentala
  • Like 0
 • Alex Mag check icon
  Buna ziua,
  Am incercat sa accesez link-ul din articol dar am dat peste 6 persoane care se uitau mirate la mine. Dar vorba romanului, nu ma pricep, nu stiu, dar asa trebuie facut, imi dau si eu cu parerea prin deductii logice rezultate din articol si comentarii. 1) Deoarece nu am vazut nici un comentariu din partea grupului socio-profesional al distribuitorilor de gaze PSD banuiesc ca SRI a lansat un fake news pentru intelelectuali si nu pentru distribuitorii de gaze PSD. 2) Din lipsa comentariilor rezulta rational ca mesajul SRI a ajuns la destinatarii de drept, distribuitorii de gaze PSD, astfel incat acestia sa poata distinge un ordin de altul.
  PSt. am folosit deliberat definitia "distribuitorii de gaze PSD" pentru a face distictie fata de notiune de Jandarmerie.
  • Like 1
 • Victor66 check icon
  Acest articol ma unge la suflet :)
  Nu as avea incredere in SRI, pana la urma, statul Roman este controlat de mafie cu colaborarea lor.
  • Like 0
 • Serios ca ati scris un articol despre asta? :)))

  Daca poate #SRI sa ne educe si cum procedam cu massmedia pusa de comun-acord cu stirile false si manipularea? Ca acolo se anuleaza tot clipul lor si nu mai avem ce face.

  Exact cum procedeaza benzinarii, la o partida de Poker, prin Cotroceni :D
  • Like 0
  • @ Bogdan Storm
   Și cum procedeaza benzinarii, la o partida de Poker, prin Cotroceni?
   Poți fii mai explicit?
   • Like 0
  • @ Nicio Laie
   Nu pot fi explicit. Ziceam si eu asa :)))
   • Like 0
  • @ Bogdan Storm
   Aha! Ți-e frică de SRI!
   • Like 0
  • @ Nicio Laie
   Nu e vorba de frica. Apreciez mult cum au evoluat cateva institutii din tara asta. Intre ele e Politia Romana si SRI-ul :D Altele inca n-au pagini de facebook atat de atractive :D
   • Like 1
 • Buna ziua,
  La momentul la care SRI a lansat clip-ul, mi-am pus si eu cam aceleasi intrebari critice. Este foarte interesanta analiza pe care ati facut-o. Totusi, ar fi extrem de util sa o continuati si, pe baza punctajului SRI, sa redactati dumneavoastra criteriile respective aplicand observatiile facute. Cum le-ati formula? Ce ati adauga?
  Va multumesc
  • Like 0
 • Esența manipulării stă în fraza „Una dintre strategiile de manipulare clasice dusă la extrem prin debitul uriaș de informație pe care tehnologia actuală îl permite este întărirea unor convingeri care deja există.” Un om cu convingeri duse la limita fanatismului este ținta ideală a manipulatorilor care folosesc știri false.
  • Like 2
  • @ Voicu Nicolae
   Va completez, daca-mi permiteti:
   - O alta strategie de manipulare clasica este lipsirea de educatie (de orice fel) a maselor :D

   In rest, "manele manele". Mi corason me duele :D
   • Like 3


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult