Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Am fost aroganţi

Pelerin în ploaie

Foto: Sabin Cîrstoveanu/ Inquam Photos

A venit şi rândul României să voteze un partid de extremă dreaptă în Parlament. AUR pare că a apărut de nicăieri, şocând atât cetăţenii activi politic ai ţării, cât şi, aparent, presa. După aflarea rezultatelor scrutinului am revenit asupra alegerilor din Germania din anii 1924, 1928, 1930 şi 1932, încercând să găsesc o conexiune sau legătură între ascensiunea NSDAP şi AUR, însă legăturile mă lasă fără concluzii şi fără o imagine completă a fenomenului. Istoria ajută în explicarea originilor şi elementelor fundamentale ale unor astfel de mişcări, însă pentru înțelegerea fenomenului în sine consider că este nevoie să privim în vremuri mult mai recente.

În primul rând, putem observa că fascismul european a avut în toate momentele în care acesta s-a manifestat, câteva elemente comune tuturor partidelor de acest fel, un lider puternic, un crez comun si simplu articulat (nici Mein Kampf, nici Cărticica şefului de cuib nu sunt mari opere filosofice sau surse de valori profunde). Totodată, sunt comune rigiditatea faţă de orice opinie opusă, refuzul oricărui dialog, impunerea unui singur crez şi impunerea unei singure estetici, în linii simple, drepte, fără nuanţe şi metafore ce pot stimula gândirea. Cel mai important, intoleranţa faţă de celălalt şi separarea cetăţenilor unei ţări în funcție de etnie şi orientări reprezintă un alt element specific fascismului. În cazul AUR întâlnim deja o parte din aceste elemente. Programul e scris într-un limbaj simplu, telegrafic, uşor de înţeles. Dialogul nu există, lucrurile sunt clare, marxismul e inamicul, ateismul e rătăcire, unicul crez acceptabil este cel ortodox. De asemenea, AUR este în momentul de faţă singurul partid politic din România care discriminează făţiş o parte considerabilă din populaţia ţării, declarându-se clar antimaghiar şi direct împotriva comunităţii LGBTQ+. Lipsesc deocamdată cartea fundamentală (deşi o bănuim în cele menţionate anterior), estetica şi liderul suprem, eroic, atotştiutor, dar el lipsea şi în Germania în ’24, apărând patru ani mai târziu.

În al doilea rând, AUR trebuie analizat în contextul zilelor noastre. Deşi este adevărat că partide precum AfD, Golden Dawn, Cinque Stelle ş.a.m.d. îşi au originea în ,,trezirea viperei” aşa cum o numea Yanis Varoufakis, contextul în care acestea apar nu este cel al Europei interbelice devastate de război şi haos economic, ci mai degrabă în contextul unei Europe paşnice şi unite, deşi nu trebuie neglijat contextul economic de după 2008 în care acestea au început să-şi scoată capul la lumină după vreo 75 de ani de adormire. România a fost o excepţie, dând naştere mai degrabă unui partid moderat după 2008. Aşadar se impune întrebarea: De ce 2020?

Ultimii ani au produs în România un şir aparent nesfârşit de conflicte sociale, fie între clasa politică şi populaţie, fie între sfere ale populaţiei. Stânga, deşi nereprezentată politic, are o voce puternică în online, iar progresismul moderat a prins un avânt evident în sânul societăţii. O dată cu acest avânt a apărut şi un alt discurs ce a lovit într-o bună parte a populaţiei cu băşcălie, aroganţă şi superioritate. Aşa cum în SUA suporterii lui Trump au fost numiţi „rednecks”, „backward”, „naive”, aşa şi în România o parte a românilor au fost numiţi „pupători de moaşte”, „primitivi”, „medievali” ş.a.m.d., greşeală pe care am făcut-o şi eu, şi pe care mi-o asum. Astfel, această aroganţă a produs în sufletul unor oameni pentru care Biserica şi valorile ei au o importanţă enormă un sentiment de alienare, umilinţă şi cu siguranţă revoltă. Lipsa dialogului a produs o mişcare care nu mai doreşte dialog, care nu mai crede în conservatorismul moderat al PMP şi care doreşte acum acţiune, voce şi susţinere. Aşa, cred eu, s-a născut AUR.

Concluziile rămân incomplete, însă un partid de extremă nu poate urca atât de rapid fără o profundă nemulţumire în interiorul unei părţi a populaţiei indiferent de cât de inaptă e clasa politică, de condiţiile de viaţă sau de marile mişcări incontrolabile ale istoriei. Acelaşi Yanis Varoufakis spunea că oamenii care votează partide „fascistoide” nu sunt fascişti, ci doar furioşi, iar injuriile şi afirmaţia că Putin i-a păcălit sunt doar jigniri ce le alimentează furia. Aceşti oameni nu trebuie marginalizaţi sau demonizaţi. În ultimă instanţă intrebarea rămâne: Ce facem acum?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pe vremuri circula o expresie, ei se fac ca ne platesc noi ne facem ca muncim. De cand cu alegerile astea, ei se fac prefac ca vor face ce spun noi ne facem ca-i credem. L-am votat pe Iohannis cu speranta si respect, slaba prestatie prezidentiala, cel putin pana in prezent. De ce el, am un mare respect pentru etnia germana si pentru nemti in general. De la revolutie incoace Constantinescu si Iohannis au fost singurii votati si de mine. Am votat USR in trecut de facut nu au facut mai nimic concret din ce au tot promis. In loc de asta, aleg sa ne dea cu tifla, nu jura pe Biblie si se erijeaza in mari aparatori lgbt si transgender de parca astea ar fi problemele majore ale societatii romanesti. De aceasta data si in lipsa altor optiuni mai bune am votat un liberal pentru senat si un reprezentant al minoritatilor pentru deputat. Am un bun prieten fost deputat prin anii 90, om cu frica lui Dumnezeu cu o gandire realista si lucida, poate si la insistentele mele de al determina sa voteze, merge la vot si alege sa voteze AUR pentru ca, il citez:"astia au macar curajul sa pomeneasca numele lui Dumnezeu ". Am incercat ai spune ca oamenii una spun si alta fac dar tot degeaba, nu de putine ori unii imparteau cartonase cu Sfinti in preajma alegerilor, Degeaba, omul a facut-o. Am eu dreptul sa judec alegerea lui? In trecut am votat tributar fiind unui principiu de viata, a face ceva este mai bine decat a nu face nimic.(fireste cu intentii bune). Din pacate literalmente in asa zisa politica romaneasca la fel precum capitalismul de cumetrie autohton se probeaza in uzul curent ca, drumul spre Iad este pavat cu bune intentii.
  • Like 0
 • De ce trebuie sa ne intoarcem in Germania, cand avem la noi exemple suculente: Garda de Fier apoi PPDD, Vatra Romaneasca, Romania Mare si altele. Din cand in cand, pe epiderma neamului apar eruptii care, pana acum, din fericire, nu dureaza prea mult. AUR e ultimul buboi, care se va sparge ca toate celelalte. in pofida previziunilor ubicuului Petrisor Peiu.
  • Like 2
 • Nume check icon
  Intr-adevar am fost aroganti. Noi si toate partidele politice. S-au saturat de PSD pentru ca i-au mintit ani de-a randul (oricum le-am cam mers 30 de ani), de PNL care prin exponentul Catu vrea sa vanda tot si sa faca o economie "libera", dar in realitate controlata de marile companii in fiecare domeniu, iar USRisti au fost cei care ignorat cel mai mult Romania reala. Si chiar daca ar vrea nu ar putea pentru ca nu stiu sa comunice cu oamenii de rand (si cred ca nici nu vor).
  Prin urmare am ajuns aici si ne meritam soarta. Singura problema pe care o am este ca numele meu nu prea suna romanesc, chiar daca parintii si bunicii au fost romani. In plus provin dintr-o familie cu radacini greco-catolice si sunt pro multiculturalismului si altor etnii. Prin urmare nu prea corespund conceptului de familie traditionala romaneasca pura si perceptelor radicale cum spunea seful galeriei, scuze, seful noului partid.
  De aceea, ceea ce aud la acesti domni, si este numai inceputul, nu ma face sa ma simt prea confortabil in tara mea. Vom vedea ce se va intampla.
  • Like 0
 • andu check icon
  Toata lumea analizeaza...si iar analizeaza....La ce ne puteam astepta cand fugaresti oamenii prin biserici ,cand ies la iveala afaceri cu mastile..cand pietele sunt inchise...De scoala a mai pomenit cineva? De copiii care nu au acces la internet si carora profesorii le duc acasa fise de lucru????a vorbit cineva despre aceste lucruri deschis???Da stiu ,nu ne_a interesat despre acesti oameni nimic...ne intereseaza acum de ce au votat in acest fel...Iesiti din bula aceasta si vedeti Romania reala..pt ca nu toti oamenii au de ce vota dreapta politica , nu toti oamenii au salarii decente ,daca mai au salarii ,si nu toti oamenii pot da copiii la 3 pregatiri pe saptamana pentru a face fata lipsei scolii.
  • Like 4
 • Dorin check icon
  Într-adevăr Aurismul se aseamănă foarte bine cu național-socialismul hitlerist, inclusiv în fanfaronada gălăgioasă afișată de lideri, rămâne de văzut dacă îl vom lăsa să întindă ca o ciumă în societatea românească, s-au îl vom stârpi din fașă.
  • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult