Sari la continut
Republica
Sustenabilitate

Am fost la Paris și am privit cu atenție ce pun francezii în vitrinele de sărbători: și luxul se poate recicla

Vitrină Chanel

Vitrinele de Crăciun au devenit de-a lungul anilor o adevărată tradiție, ocazie cu care marile magazine sau brandurile de lux mizează pe magie și se întrec în creativitate. Ca în fiecare an, am făcut o plimbare prin Paris de pe Rive Droite pe Rive Gauche să văd ce povești au pregătit de data aceasta. Iar la marile magazine de pe Rive Droite, mi-a plăcut să văd că reciclarea și responsabilitatea față de modă sunt parte esențială din concept.

Vitrinele marilor magazine ca Printemps, Le Bon Marché sau Galeries Lafayette devin adevărate obiective turistice pentru parizieni în această perioadă, spre bucuria celor mici și nu numai. Pe lângă marile magazine care au fiecare un stil propriu și ușor de recunoscut de la an la an, brandurile de lux devin și ele foarte inventive în momentul sărbătorilor ca să-și încânte clienții. 

Gândită special de mai bine de un an și realizată în detaliu cu câteva luni înainte de noiembrie, vitrina de Crăciun este un exercițiu de creativitate îndelung studiat, iar produsele expuse sunt alese încă din primăvară ca să susțină povestea pe care brandul dorește să o împărtășească de sărbători, o poveste diferită de fiecare dată.

Anul acesta, cu siguranță din cauza pandemiei, strălucirea și opulența vitrinelor, mai ales cele ale brandurilor de lux, a fost mai potolită, modestă și discretă, mai ales pe Avenue Montaigne.

Marile magazine – vitrine personalizate și reciclare

Între dorința de reclamă și personalizare, vitrinele de la Galeries Lafayette Haussmann, locația istorică a magazinului, nu sunt preferatele mele, cu toate că sunt o referință. Cu ajutorul designerilor specializați care se ocupă de scenografie, Crăciunul este momentul oportun pentru a străluci. Am găsit dintotdeauna stilul Galeries Lafayette un pic bătrânicios și încercam să-mi imaginez cam cum arată stiliștii vitrinelor. Sincer, îmi e greu să cred că sunt tineri ieșiți de la o școală de modă prestigioasă, cum este cazul pentru asemenea joburi. Ce mi-a plăcut însă anul acesta este accentul lor pus pe reciclare – Galeries Lafayette au decis să fie GREEN din cap până-n vitrine.

Globurile de Crăciun sunt refolosite în fiecare an și personalizate după tema aleasă, iar obiectele de decorațiune și marionetele din vitrine sunt făcute de mână și vândute public după Crăciun. O idee pusă în practică din 2017 – aproximativ 50 000 piese au fost vândute și cca 70 000 euro au fost obținuți până astăzi, o sumă oferită în întregime pentru diverse asociații caritabile. Restul produselor din vitrine sunt sau donate sau reciclate, scopul fiind să se ajungă la zero waste. Impunătorul pom de Crăciun, marea atracție istorică din interiorul magazinului, nu este un obiect din plastic sau un brad care va fi aruncat după sărbători. Ci este o structură din sticlă și oțel, cumpărată de 8 ani, care este împodobită, regândită și customizată de fiecare dată.

Anul acesta, pentru a permite oricui să cumpere decorațiunilor de Crăciun, inovația a constat în digitalizarea vânzării. Ce mi se pare interesant este că francezii în general sunt preocupați de reciclare, însă obiceiurile zero waste și evitarea risipei s-au schimbat foarte mult și în profunzime în ultimii 5 ani, devenind gesturi firești de atenție la cei din jur, mediu și planetă.

A oferi o a doua șansă unui lucru mi se pare mai important, mai creativ și mai util decât a încerca doar să reciclezi, pentru simplu fapt că așa nu distrugi nimic. Desigur, când acest lucru nu se poate, să reciclezi devine o alternativă foarte bună.

Despre refolosire și reciclare este vorba și în vitrinele de la Printemps Haussmann, concurentul istoric din moși strămoși al Galeries Lafayette. Stilul este mai modern și creativ, iar cele 11 vitrine sunt împrumutate de sărbători anumitor branduri care-și vor apropria conceptul de Crăciun, completându-l cu viziunea lor. Elementele de decor sunt refolosite ca și la Galeries Lafayette, iar rezultatul este spectaculos. Anul acesta, cei 125 de pitici-marionete creează un întreg univers și dau viață poveștii imaginate și realizate de ilustratoarea Aurélia Fonty. „Incredibila fabrică a piticilor” este o succesiune de 6 tablouri în care totul pornește de la o furtună de zăpadă care va da de furcă piticilor. Aceștia vor deveni, printre altele, alchimiști pentru a prepara Chanel no.5 într-un decor care-mi amintește de Chanel Factory despre care scrisesem aici sau vor pregăti ținute Prada de sărbători în Atelierul Modei, în față căruia a fost foarte greu să fac poze din cauza mulțimii. Pictori, sculptori, decoratori și marionetiști, 150 de persoane au colaborat pe proiectul vitrinelor care va dura două luni și care a necesitat un an de pregătire, coordonat de un director artistic Printemps.

Ce îmi mai place la Paris, ca și la Londra, este ideea că luminile de Crăciun din oraș sunt în fiecare an aceleași, ceea ce aduce o senzație plăcută de familiaritate, „acasă” și reîntâlnire cu o ambianța dragă. Exact ca și cu aceleași filme de Crăciun pe care nu te poți împiedica le revezi și care de fapt fac parte din ritualul sărbătorilor.

O să vedeți multe poze și nu atât de mult text ca de obicei, m-am gândit să vă las să va simțiți la Paris de sărbători și să profitați, cât se poate, de spectacolul vizual oferit. Pentru că, din ce am putut să văd, nu doar ochii copiilor sclipesc uitându-se la vitrine, ci și cei ai părinților.

Les Galeries Lafayette Haussmann









Le Bon Marché Rive Gauche 



La Samaritaine


Mai multe imagini pe codenoir-style.com. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Una este să privești vitrinele de pe Rive Droite sau Rive Gauche și alta este să vezi vitrinele de la periferie, chiar la Paris. Vedeți diferențele între vitrinele din centrul Bucureștiului și cele de la periferia capitalei. Diferențe vizibile sunt chiar între ținute. Inclusiv la Paris.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult