Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Am fost la Paris și am văzut ce a făcut frica de terorism din acest oraș. Nu intri în niciun magazin pe Champs Elysees fără să ți se inspecteze bagajul

Paris in alerta

(Foto: Guliver / Getty Images)

Vizitez Parisul cam de vreo două ori pe an. Și în ciuda a ceea ce se întâmplă acolo, încă îl iubesc. Muzeele, expozițiile, boutique-urile de artă mă inspiră și îmi stimulează creativitatea. Gastronomia franceză, eclerele cu ciocolată la care nu pot fi convinsă să renunț, mic dejunurile delicioase la boulangeria de la colț... Siluetele franțuzoaicelor, discrete și nemachiate, dar frumoase... Atmosfera din La Defense când toată lumea își respectă cu strictețe pauza de prânz. Eleganța francezilor de vârsta a treia pe care îi întâlnești pe stradă sau la restaurantul din colț e o permanentă lecție de stil.

Alaltăieri de exemplu eram pe un bulevard aproape de Trocadero și din sens opus venea un domn trecut de 80 de ani – mai rar mi-a fost dat să văd atâta eleganță vestimentară și stil – mergea drept, avea părul alb, îngrijit, lung, tuns egal până mai sus de gulerul cămășii bleu, purta o vestă roșie îndrăzneață la costumul bleumarin, la care asortase o batistă albastră cu buline roșii. Mă privea îndrăzneț cu privirea omului pe care puține lucruri îl mai suprind, în timp ce își mișca destul de zglobiu bastonul.

M-am emoționat văzându-l.

Urmărisem știrile din Barcelona, recepționasem ceva mesaje îngrijorate de la prieteni și mă îndreptam spre Trocadero, lângă Tour Eiffel, un loc teoretic periculos într-un Paris în stare de urgență. Văzându-l pe acel domn, era ca și cum timpul se oprise în loc și Parisul era din nou cel pe care l-am cunoscut odinioară, cu vreo paisprezece ani în urmă și nu orașul de azi, un oraș pândit, agresat.

Foto: Guliver Getty Images

Cum s-a văzut de la mine ca turist această stare de urgență într-o capitală europeană?

Nu intri în niciun magazin pe Champs Elysees fără să ți se inspecteze bagajul – procedură valabilă și în muzee sau parcuri de distracții, ori alte locuri cu trafic mare.

Pe străzi patrulează cam peste tot, în special în zonele frecventate de turiști, echipaje înarmate de câte doi sau trei polițiști.

Aceștia legitimează, controlează și pun întrebări persoanelor ce li se par suspecte. În general aleg să legitimeze persoane de culoare, am observat asta de mai multe ori în special în metrou, fapt ce provoacă oarecare tensiuni rasiale.

Prezența acestor echipaje pe mine personal nu mă liniștește, îmi aduce în permanență aminte că lumea în care trăim s-a schimbat, capăt comportamente pe care nu le aveam anterior, devii vrând nevrând mai vigilentă. De exemplu: în metroul parizian în care albii/non musulmani devin minoritari, începi să te uiți circumspect. Când treci strada ai urechile ciulite la maximum la orice motor ambalat brusc. Ori când vrei o clipă de liniște – alegi instinctiv să nu-ți mai bei sucul chiar la masa de la stradă căci nu se știe… Mă uit protectoare la oricine se apropie la doi pașii de copiii mei, le urmăresc mâinile, e paranoia pe care mi-o dau armele la vedere, soldații și toată nebunia de la știri.

Alaltăieri la Trocadero de exemplu doi polițiști s-au dus țintă la un cetățean arab ce avea în fața lui un cărucior de copil, gol însă. Luat la întrebări și vizibil deranjat, omul și-a chemat soția și copilul ce se opriseră sa facă câteva fotografii. Precauție.Tensiuni.

Tot zilele trecute, un ins se ridică precipitat dintr-un restaurant și fuge. Oprit brusc de chelneri, se legitimează ca fiind polițist și fuge în direcția metroului nu înainte de a se coordona preț de câteva minute cu alți polițiști sub acoperire din zonă. Par îngrijorați și automat te îngrijorezi și tu. Asta e situația din zonele turistice. Îmi pot imagina cam cum e în cartierele enclavă, în cartierele în care se spune că poliția a pierdut controlul.

Prin oraș au dispărut coșurile de gunoi, iar unde sunt au numai saci de gunoi transparenți, ca să se poată identifica ușor eventualele obiecte suspecte.

Prin aeroport sunt mai multe echipaje cu câini dresați special.

În cartierul în care merg de obicei, prin Neuilly sur Seine, în fața liceului local au apărut afișe pe care scrie „Interdiction de stationner”. Mai nou prin fața școlii au început să-și piardă vremea ceva cetățeni ce par azilanți. Francezii din cartier, neobișnuiți încă cu situația, sunt deranjați, privesc circumspect orice străin, inclusiv pe mine. Apropos, în clasele din școlile publice franceze, mi-o spun prietenii locali, albii au devenit o minoritate – asta așa ca fapt divers.

Constat că de data aceasta nu am mai agățat copiilor de gât datele lor și ale noastre de contact. Într-un scenariu similar cu Barcelona am toate șansele să-i pierd, așa că nu faceți ca mine. Am avut însă grijă să am copii după pașapoarte prin genți, just in case.

Așa ca fapt divers, nu am văzut nicio mișcare prin puținele biserici creștine rămase prin capitala franceză. Ce-i drept, nu era duminică.

Nu comentez motivele pentru care Franța a ajuns în acest punct, nu am competența de a comenta greșelile istorice ale liderilor politici francezi vizavi de imigrație. Concluzia mea este că suntem într-un altfel de război, în care dușmanul acționează fără scrupule, cu mare cruzime. Și deși ești în vacanță, cumva pe „relaxing mode”, uită această stare și rămâi vigilent pentru binele tău și al familiei tale! Aceasta este realitatea zilelor noastre. Nu numai Parisul e în stare de urgență, lumea civilizată, așa cum o știm noi, cu valorile și principiile sale, este sub asediu. Iar noi, cei de pe cealaltă parte a baricadei, trebuie să rămânem uniți, demni, vigilenți, de neclintit!

Articol publicat pe blogul autoarei

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

  • Cand dati exemplu ( așa ca fapt divers) ca in scolile publice albii au devenit o minoritate... articolul dumneavoastră se transforma dintr-un jurnal de vacanța intr-o luare de poziție rasista mediocra. Ceea ce ma mira este ca Republica a publicat acest punct de vedere superficial fără verificare de poziții diferite. De aceea îmi permit sa postez si eu aici, ca migrant roman in Franta, azi cetățean francez, ( dar după punctul de vedere al dumneavoastră , "din fericire"alb și creștin) acest articol despre starea turismului in Paris și regiunea parisiana in 2017. Vacanța plăcută! Lumea nu e albă sau neagră! Este frumoasa așa cum este!
    https://www.google.fr/amp/m.leparisien.fr/amp/paris-75005/ile-de-france-le-tourisme-bien-parti-pour-battre-un-record-de-frequentation-en-2017-22-08-2017-7206984.php
    • Like 0
  • check icon
    «Tehnic» vorbind, în atentatele teroriste din toată Europa ultimilor ani au murit mult mai puțini oameni decât mor în urma accidentelor auto dintr-o singură țară și, cert, cifrele par mici copilării față de morții de pe străzile și drumurile României, unde avem – de ani – un adevărat măcel.
    • Like 0
  • check icon
    "Nu comentez motivele pentru care Franța a ajuns în acest punct, nu am competența de a comenta greșelile istorice ale liderilor politici francezi vizavi de imigrație."
    Sunt de acord cu dvs, nu aveti competente. Pe bune.
    • Like 1
  • Vom trai ca intr un mare Telaviv in perioada neagra.
    • Like 0
    • @ Mioara Mioara
      Nu ca in Tel Aviv ci mai degraba ca in Beirut. In Tel Aviv exita un guvern eficient care care stia cu ce se confrunta.
      • Like 1
    • @ Mioara Mioara
      check icon
      Ce «perioadă neagră» a fost la Tel Aviv? Eu nu știu, nici nu cunosc formula folosită. O puteți explica? Nu, nu locuiesc la Tel Aviv, dar voiam să mă mut și încerc să-mi iau măsuri de precauție.
      • Like 0
  • Nu mai sint copii albi in scolile publice? Really? In Neuilly sur Seine?

    Revenind la problema "de fond", masurile de securitate vizibile sint in general praf in ochi. In afara de a-i linisti pe cei care au nevoie sa vada o prezenta "securitara" pe strada, nu sint eficace si asta se stie foarte bine. Daca chestia asta ii panicheaza pe altii, c'est la vie, traim intr-o lume in care se intimpla multe, iar zona occidentala nu e ferita de asta... Atentatele, din pacate, nu sint un fenomen nou (vezi '95 in Paris, de exemplu), iar sacii de plastic in locul pubelelor au fost introdusi dupa septembrie 2001.

    Recunosc ca nu imi plimb copiii toata ziua la Tour Eiffel, dar asta nu pentru ca mi-ar fi frica de niste descreierati (statistic vorbind, riscul sa mori intr-un accident de masina e mult mai mare), ci doar pentru ca e prea multa aglomeratie... In schimb, stau in terasa si acum la orice ora, chiar daca de fiecare data ma gindesc la noaptea de 13 noiembrie...

    Paris est (toujours) une fête! (zic si Hemingway, si o locuitoare a lui in ultimii saisprezece ani)
    • Like 0
    • @ Madalina Olteanu
      corne check icon
      eu am citit ca albii sunt in minoritate, nu ca nu mai sunt deloc. si nu doar in nioi pe sena, ci in scolile franceze publice in general. facem concurs "cine ajunge primul sus si mai citeste o data"?
      • Like 1
    • @ corne
      Stiu, am exagerat eu! La un articol exagerat, un raspuns exagerat. Din pacate, punctul de vedere expus mai sus e foarte "Neuilly sur Seine"... Factual vorbind, ma indoiesc ca asa e situatia, desi comunele franceze (cu exceptiile de rigoare) sint destul de segregate, e foarte posibil ca alcatuirea si compozitia "publicului" sa fie foarte diverse de la o scoala la alta, iar media sa "iasa bine". Acum, daca lasam la o parte rasismul de baza si discutam serios, problema nu e ca in unele scoli negrii sint majoritari si ca asta ar avea vreo legatura cu delincventa. Problema e, din nou, ca Franta e o tara segregata in cartiere in care traiesc oameni cu situatie materiala buna (e posibil sa fie o majoritate de albi, dar asta tine mai mult de o "reproducere a elitelor" si de transmiterea patrimoniului, care face ca in zonele bune sa locuiasca cei care "pleaca cu ceva in viata" de la parinti, de exemplu) si cartiere sarace, cu rata de somaj mare, in care in general procentul populatiei de culoare e mai ridicat. Dar, din nou, asta e legat de politica de imigratie, de resursele cu care oamenii aia au ajuns in Franta, de calitatea educatiei si de gestiunea pe care a fost capabil sa le dea statul francez... Sa sari de la starea de urgenta si terorism la populatia alba/neagra din scoli si sa faci scurt-circuite rasiste e indecent de jenant! Dar ma opresc aici, pentru ca nu am chef sa ii fac trafic autoarei!
      • Like 0
  • check icon
    O mare putere, cum este și Franța, că de aceea este și în G 7, se construiește greu. Este și motivul pt care teroriștii lovesc tocmai în aceste țări, adiacent și în cele fără trecut imperial, cum e Finlanda. Ca atare, SUA, UK, Franța, Spania, Rusia... au toate motivele să fie cele mai îngrijorate de terorism, deoarece au lăsat în urma lor frustrări și răni nevindecate. Sunt țări implicate în toate zonele fierbinți și, ca atare, sunt în stare de război. Un război nefiresc, de tip nou, dar război. Să nu ne facem iluzii... Europa este atacată și nu sunt chiar sigur că toți înțeleg acest lucru așa cum trebuie. Dar, chiar, cum trebuie?
    • Like 1
    • @
      Europa se afla in razboi cu islamul de secole, mai precis de la primele contacte pe care le-a avut cu aceasta religie. Acest razboi nu a incetat niciodata, pentru ca vointa islamului de a se impune in Europa nu a lipsit niciodata. A trenat insa, in periadele in care Islamului i-au lipsit mijloacele de a sustine lupta. In acest conflict istoric, politica traditionala a Frantei a fost de cele mai multe ori una cinica si subversiva, de aliat al islamului impotriva restului Europei. Aceasta politica i-a adus Frantei o serie de avantaje politice si economice, directe si indirecte, dar a facut-o totodada vulnerabila la pericolul imigratiei musulmane. Azi plateste pentru beneficiile si imprudentele trecute. Dar oricat de neplacute sunt aceste atentate, francezii se pot consola cu gandul ca sunt floare la ureche fata de ce ii asteapta in viitor.
      • Like 0
  • “Sînt foarte sceptic referitor la omul de mîine, după cît de laş, de netot, de naiv, de uşor de îmbrobodit, de nătărău ni se arată astăzi. Europa de astăzi (Occidentul) oferă un spectacol de nerozie şi îndobitocire cum rareori a mai fost din secolul IV încoace.

    Şi ăştia să realizeze amplitudinea fiinţei! Aida de! Vor realiza amplitudinea sclaviei, către care au făcut deja paşi mari…“

    N. Steinhardt
    • Like 3
  • Nu mai bine iti faci concediul intr-un satuc din Maramures sau de oriunde altundeva din Romania, decat sa stai cu frica in san in buricul Parisului? Si asta n-ar trebui sa fie neaparat valabil doar pentru romani. Cred ca in Europa actuala s-ar putea scadea putin standardul pretentiilor.
    • Like 0
    • @ Radu-Constantin Voica
      check icon
      Nu.
      Sunt zeci de tari mai sigure decat Romania. Eu nu mai sunt capabil sa conduc in Romania. Ma rog de taximetrist sa tina o distanta respectabila fata de masina din fata. Nu inteleg care sunt regulili de circulatie si nu sunt prea sigur ca sunt multi soferi care tin seama de ele.
      Am intrebat un sofer de taxi pe ce banda merge, el a raspuns ca merge pe banda libera. Toate masinile ereau decalate, nici una nu respecta marcajele.
      Crezi sau nu eu sunt terorizat de catre Romania.
      • Like 2
  • Pai cand o sa aflam macar de 1 (un) crestin alb care arunca in aer cluburi (Bataclan) sau joaca "carmaggedon" cu masina in zone pietonale (Nisa, Londra, Barcelona), atunci ii putem acuza pe polițiști de rasism. Sa-l exceptam pe Breivik, ala e doar un sociopat bolnav psihic.

    Traiesc momentan intr-o tara musulmana foarte dezvoltata, si in 2 ani am observat ca oamenii din cultura asta NU se pot integra in cultura europeana orice le-ai face. Lucrurile sunt atat de diferite incat NU se poate.

    Franta in primul rand habar n-are ce minoritati religioase exista la ei in tara. La recensamant nu te intreaba nimeni ce religie esti, ca sa nu te ofenseze cumva...

    Eram in Paris in 2013, chiar pe linia care duce la La Defense, cu metroul automat. A intrat un francez in vagon, eram eu cu doi colegi toti romani, la Paris cu munca, in niciun caz in concediu, o doamna hispanica si copilul ei, plus alti 3-4.

    Francezul a intrebat ceva in franceza evident, la care toata lumea a dat din cap ca nu intelege limba, moment in care a aruncat cu geanta in sus de nervi spunand: "c'est pas posible, c'est teatrale !"

    Momentul a fost funny pentru noi, dar dupa aia i-am inteles frustrarea. Nu mai spun ca aveam un datacenter in Aubervilliers (undeva in nord, langa Saint-Denis) iar daca un francez avea de facut un job acolo si il prindea seara, dormea inauntru, era un loc amenajat, pentru ca acolo seara este o zona extrem de periculoasa, mai ales daca esti alb. Locul arata ca o unitate militara, cu sarma ghimpata de 2 metri instalata in continuarea gardului de beton de 3 metri, usi metalice si paza armata.

    Nu va mai spun ce e si in Tolouse sau Montpellier, jale ... Cred ca in Franta doar la tara sa stai, si mai ai o scapare, lucru valabil pentru multe tari europene din zilele noastre : UK, Germania, Suedia...

    Decat asa, prefer Romania cu toate lipsurile ei.
    • Like 5
    • @
      Hai sa zicem, si ala cu avionul. Dar daca ii numeri pe toti, in afara de ETA si IRA care duceau o lupta politica cu sistemul, nu cu cetatenii de pe strada, nu stiu daca sari de degetele de la maini, pe cand de tabara "cealalta", 12 au fost doar la Barcelona. E usor sa combati logica decat sa vezi realitatea.
      • Like 1
    • @ Radu Andrei Malica
      check icon
      The Prophet Muhammad boasted, “I have been made victorious with terror". [Bukhari: 4.52.220]

      Si cu toatea astea nimeni nu vorbeste despre Islam! Nici macar Republica. Nimeni nu doreste sa se adreseze cauzei de frica corectitudinii politice si a fricii de a jignii comunitatea musulmana....noaptea mintii
      • Like 2
    • @
      Dovedeste ca analogiile superficiale duc la concluzii false. Deuteronomul se adreseaza unor circumstante istorice specifice: convertirea poporului lui Israel si cucerirea Canaanului. Nu inregistreaza niciun moment mesianic si ofensiv dincolo de aceste episoade istorice. Dimpotriva, este o religie reclusiva si exclusivista. Diametral opus este, din acest punct de vedere Islamul: este expansionist prin excelenta si Jihadul (TOATE vocile autorizate ale Islamului din primele trei secole de existenta ale acestuia ii confera termenului un sens militar, cel potrivit caruia este "lupta cu sine insusi" fiind tarziu si necanonic) este fara limita de timp. Se va opri doar atunci cand ultimul petec de pamant locuit va fi islamizat. Totul merge mana in mana cu refuzul asimilarii in cultura gazda si a ordinii de drept a acesteia, cu demografia debordanta ca mijloc pus in slujba expansiunii, cu revendicarea unor teritorii care au apartinut Islamului (vezi Spania/Al-Andalus dar si altele) cu finantarile de miliarde venite de la emiratele Golfului pentru construirea de noi moschei si sustinerea acestor actiuni si revendicari. Adauga la acestea sutele de no go zones musulmane din Europa, trage linia si vezi ce iti da. In ce masura seamana istoria evreilor cu acest tablou?
      • Like 2
    • @
      Eu stau in Dubai si am o grama de prieteni egipteni, palestinieni, iordanieni care sunt foarte ok. Am discutat cu ei despre asemanarile dintre crestinism si islam, daca iei la puricat Coranul si Biblia, asemanarile sunt uluitoare. Problema lor este autoritatea imamilor care pot interpreta diferit pasaje din Coran, ceea ce nu se intampla in crestinism. O alta chestie pe care mi-a spus-o un prieten palestinian este ca aia cu 90 de virgine in Rai sunt musulmanii siiti, pe care ei reneaga categoric. Mi-a spus chiar: Daca vezi un barbos imbracat tot in negru in tarile astea arabe (nu vorbim aici de EAU), sa te feresti de el. Daca observam originea acestor degenerati care fac atentate, este fix din tarile care au fost colonizate sau au fost / sunt in razboi: Maroc, Tunisia, Afganistan, Cecenia, etc. N-am vazut un saudit care sa arunce ceva in aer, un irakian sau un sirian (stiu un sirian la mine la munca, si altul care lucreaza la Ferrari, e pe vanzari, amandoi crestini).

      Cand am fost in Belgia in 2011 de Craciun, am stat vreo 2 saptamani, si intr-un mic orasel din est (Sint Truiden) singurii care au dat cu petarde desi era interzis au fost 2 (presupun) marocani/tunisieni. Marturie de la vara-miu care sta in Belgia de la 8 ani (acum are 29): daca te iei cu marocanii in Bruxelles, ai 10 minute sa fugi din oras, altfel o patesti. Sunt un fel de mafie. Il mai am pe unu care mi-a dat toata bautura mie, pentru ca a fost o luna singur (nevasta-sa plecase in Iordania cu copilul, el a ramas aici la munca) si mi-a zis: ia asta, enjoy, ca daca ma prinde nevasta-mea s-a terminat tot. Adica la ei nu e doar un mic scandal de familie, ci il lasa de tot fara drept de apel. Daca te uiti la fetele localnice, sub abaya, au blugi stramti, tocuri, sunt machiate excesiv chiar si ziua, si sunt mai "porno" decat o europeanca cu fusta scurta. Ceea ce interzici, doar produce dorinta mai mare, este natura umana.
      • Like 0
    • @
      Amice, cred ca vorbesti de vechiul testament. Din motivul asta exista Isus, si din acelasi motiv exista Noul testament, care nu mai are nimic cu violenta. Ceea ce ar fi trebuit sa faca si Profetul musulman, dar nu prea a reusit. (Am vazut aici copii botezati Mary si Issa (Isus in araba), ca sa vedeti cam care e puterea Lui si asupra musulmanilor care chiar citesc Coranul si nu alte prostii)
      • Like 0
    • @
      corne check icon
      amice, hai sa-ti mai ofer un moment de placere:
      -vechiul testament este cartea evreilor, nu a neamurilor. a fost alaturata noului testament pentru pilde si intelegerea anumitor contexte ale unor relatari din acesta (probabil). exact cum constitutia statelor unite, tradusa de cine a vrut, poate sta pe raftul tau fara a-ti crea obligatii de vreun fel.
      - nu e vorba despre vreo dezicere, ci limitare.
      - vechiul testament are la baza legea si regulile stabilite pentru poporul ales. noul testament este promisiunea noului legamant, facut prin isus, tututor muritorilor (evrei inclusiv). crestini se pot considera cei care cred in el.
      - "sarman smochin"? isus s-a comportat mult mai crud cu graul, cu pestii, mieii si poate cateva legume din salata, pe care le-a devorat. nu te-ai intrebat niciodata de ce nu a poruncit sa apara smochine pe ramurile acelea?
      - nu a omorat porcii, a ingaduit demonilor sa intre in ei. oricum, "de vina" pentru ce? "aruncati navodul in partea dreapta a barcii si veti gasi peste", a spus isus. "- de ce sa facem asta, isuse?, a intrebat petru - cu ce sunt ei de vina sa fie prinsi, prajiti si mancati? vrei sa creada cei din viitor ca evanghelia e plina de violenta? "
      - intre "intoarce si celalalt obraz", "eu, cand voi fi ridicat de la pamant, voi trage toti oamenii dupa mine" si "blestemat sa fii, smochine!", cea din urma ti se pare remarcabila?
      • Like 0
  • S-a ajuns aici datorita faptului ca e prea multa liberté prost gestionata.
    Si sa nu uitam ca aceasta "politica" a terorismului e foarte profitabila pentru unii.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult