Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

După ce a văzut cum a fost tratat de personalul filipinez al unui hotel de 5 stele din Brașov, un patron român a decis să-și schimbe angajații: „A servi e o onoare”

filipinez

Foto: Guliver Getty Images

Deunăzi în stația de metrou Iancului pășesc grăbită spre ieșire. La patiseria din incinta stației roboteau de zor un el și o ea – filipinezi. Hm... îmi spun, iată ceva nou în peisaj. Criza de personal lovește din nou… Niciun român nu mai vrea oare să lucreze ca patiser? Nimeni nu mai e dispus să învețe această meserie? E acceptabil pentru un filipinez salariul minim pe economie, dar nu și pentru un român? Probabil că da și acesta e doar începutul. Va deveni România poarta de exod pentru filipinezi, balinezi, chinezi dornici de un trai mai bun in Europa?

Căci iată, îmi vine în gând povestea unui amic care spunea cu încântare cât de bine a fost servit și tratat de personalul filipinez al unui hotel de 5 stele din Brașov ce a decis să-și înlocuiască majoritatea personalului cu lucrători specializați în servicii, însă… asiatici. 

Prima mea reacție a fost: excelentă decizie! Cei care s-au plimbat prin Asia știu că „a servi” are o cu totul altă dimensiune în cultura lor decât în cultura româneasă. A servi e o onoare, e o oportunitate de a etala cunoștințele și competența ta profesională, e o normalitate în timp ce în cultura românească – și mă refer strict la industria serviciilor – a servi clientul e mai mult un proces forțat, needucat și de multe ori prost înțeles. 

Și chiar dacă voi declanșa avalanșa de păreri diverse pe acest subiect îmi asum părerea mea avizată: îți trebuie o anumită mentalitate și o anumită formare ca să poți servi clienții la standarde decente – e nevoie de educație de specialitate minimă în deservirea clienților, e nevoie de o înțelegere diferită a lui „a servi” care nu înseamnă „a te umili” – așa cum e el perceput de multe ori local și da, e nevoie de o stimulare a celor care aleg să lucreze în industria serviciilor. Pentru că altfel „filipinezii” din bucătărie, de la recepție, din restaurant, din spitale, din căminul de bătrâni, din SPA-uri, din grădinițe, de acasă, din hoteluri, din orice zonă ce implică deservirea clienților vor fi peste tot și te vor uimi cu o engleză bunicică, cu un zâmbet cald constant, cu o preocupare obsedantă pentru a-ți fi bine și ai putea chiar să te obișnuiești rapid cu asta.

Speculând momentul și salariile relativ mici din Bali, Filipine, din ce în ce mai mulți întreprinzători exportă și plasează în România forță de muncă ieftină – le asigură cazarea, ceva oportunități de instruire și îi exploatează la maximum. Din discuțiile mele cu lucrători în prestări servicii din Filipine/Bali se pare că salariul lor aici nu e neapărat mai avantajos ca în țara lor, însă văd în jobul din România o șansă de a merge mai departe spre vest. Adică acolo unde unii dintre românii noștri au ajuns deja și unde nu-i mai știe nimeni cum își fac ei banii sau ce trebuie să îndure mai ales că unii se descurcă binișor, muncind cinstit.

Pe vremuri părinții aveau opțiunea de a-și îndrepta copiii către școli profesionale ori către învățământul superior. Decăderea industriei locale, ambițiile profesionale din ce în ce mai mari, ușurința de a accesa sistemul de învățământ superior privat – ne-au marcat atât de tare, încât am omorât școlile profesionale și ne-am ales cu milioane de studenți, în timp ce piața strigă din ce în ce mai tare după forță de muncă specializată. Să nu ne mire când instalatorul din blocul tău (să fie clar, respect orice persoană ce muncește cinstit, indiferent de studii și titluri) va câstiga mai mult ca tine, tu cu facultate și job în multinațională. Dacă e suficient de întreprinzător și nu-l doboară lenea are toate șansele, căci munca lui va fi pe o nișă în care vor fi din ce în ce mai puțini.

Nu scriu cele de mai sus ca un semnal de alarmă tardiv - acesta e dat demult în piață - spun doar că interesul pentru învățământul profesional trebuie resuscitat, încurajat și stimulat la nivel guvernamental, dar și de către mediul privat – pentru că altfel vom face planuri din „cuțite și pahară”, dar execuția bat-o vina, va rămâne în aer.

Articol publicat pe blogul autoarei

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dacă este vorba de Grand Teleferic, DA! Se vede diferența în ce privește serviciile, de la șapte poște!
    • Like 0
  • Nu încurajați muncitorii străini, ca ăștia sunt mercenari, maine pleacă daca gasesc ceva mai bun.
    • Like 1
    • @ Rossler Antonie
      Da bai....de parca autohtonii nu ar pleca :)))) - Sper ca glumiti...cam amar...
      Stiti ca din Romania au plecat si pleaca anual peste 200 de mii de oameni? Stiti ca sunt peste 5 milioane plecati... ??? Va intreb, nu retoric, ci pentru faptul ca rezonanta numelui ar sugera ca traiti multa vreme in afara Romaniei.....
      Deci daca ai nostri pleaca....,,mercenarii" de ce nu ar pleca ?? PRogresul consta si in ,,circulatia fortei de munca" !!
      • Like 1
  • Am lucrat aproape 2 ani in comert,mi a placut eram zambitoare mereu si prezentam cu rabdare marfa,dar aprecierile clientilor au adus invidii si rautati din partea colegilor!am renuntat si am ales bucataria unde lucrez singura si pot sa mi exprim talentul si dedicarea...
    • Like 0
  • check icon
    Aceiasi marota, plimbata de colo, dincolo ,precum porcul bostanul! Nimic nou ! Ca nu gasim meseriasi pe 2 lei si sa vedeti cum vom angaja noi filipinezi pe 50 de bani gauriti !Stati linistiti ,ca nu toti filipinezii sant pe acelasi calapod si sant destui ,buni de nimic .Am un frate ,care lucreaza de vreo 9 ani intr-o statiune din cipru si cand vine in decembrie acasa, imi povesteste cam cati picoli,barmani,bucatari sau receptioneri asiatici, se perinda prin acea statiune.De angajat nu-i angajeaza el ,dar ii da afara pe capete. In mai bine de trei ani, de cand se ocupa de personal a concediat mai mult de o suta de insi,majoritatea bulgari si filipinezi..Bineinteles ca are in palmares si vreo cativa romani.
    • Like 4
    • @
      ,,aceeasi".....marota... :P
      • Like 0
  • check icon
    Cred că la noi este vorba mai mult de educaţie, decât de profesionalism. "Marii maeştri" ai turismului nostru ar trebui să înţeleagă că omul a făcut, poate, economii un an de zile ca să vină o săptămână într-un loc unde ar trebui să se simtă bine. Or, atât timp cât clientul şi-a achitat partea, nu înţeleg de ce "gazda" îl tratează ca pe unul care venit acolo adus de viitură şi trebuie să-i dea adăpost gratis, ca la sinistraţi. Asta este una dintre (multe altele) calităţi care lipseşte turismului nostru. Şi patronii din turismul nostru se dau de ceasul morţii că românul în loc să meargă în concediu, spre exemplu, pe litoralul românesc, preferă să meargă la bulgari. Iar acolo personalul este bulgar, nu filipinez.
    • Like 0
  • check icon
    Pe cand si-n administratie ... filipinezi?Ca pupezele din spatele ghiseelor au niste fete acre de zici ca au fost chemate dumineca sa incaseze taxele...de aia si comentez de fiecare data cand se aduce in discutie cresterea salariilor bugetarilor.Pentru medici si profesori nu sunt bani pentru mariri,pentru... susnumitele din spatele ghiseelor DA!Cine face un recansamant al angajatilor cu cele mai mari salarii din administratie?Sa vedem...a cata oara ca sunt aceleasi neveste,fiice,tiitoare ale imbuibatilor din politica?Nu aniversam si noi ...cumva 110 ani de la rascoala?Ca flamanzi avem...
    • Like 5
    • @
      check icon
      Pertinente observații...
      • Like 0
    • @
      Victor66 check icon
      Nu s-a marit salariul medicilor anul acesta?
      • Like 0
  • Rucs Rucs check icon
    Dupa cum afirma si comentariile (unul venit de la un cititor ce lucreaza alaturi de filipinezi) explicatia sta in diferenta de realitati economice Romania-Filipine. De ce, atunci, asa de des masochismul acesta si mesajul ca suntem lenesi, nu stim sa ne respectam clientii si unii pe altii, prost calificati etc etc? Nu stiu daca asta va fi optica ce aduce schimbare Romaniei... Cred ca am avea nevoie de spirit de antreprenoriat, ceva optimism al pionieratului, incredere. In schimb, aceleasi reminiscente comuniste: sa moara si capra vecinului, problema e la celalalt, nu la mine, victimizare, toti sunt lenesi, corupti etc.
    • Like 0
  • check icon
    Explicația nu stă atât în calificare cât în diferența de costuri dintre România și Filipine: cu câștigul amărât de aici, își pot susține familiile de acasă! Vasele de croazieră sunt pline de angajați „pilipinezi” care, bineînțeles, îi exasperează pe europeni cu modul în care muncesc și supunerea de care dau dovadă!
    Credeți sau nu, dar salariul amărât de bonă, patiser sau om de serviciu din România este de neatins în Filipine pentru un om normal: că nu se găsesc printre români oameni bine pregătiți pentru toate meseriile manuale este adevărat, dar fenomenul nu este încă îngrijorător - va deveni!
    • Like 4
  • check icon
    Așa este, nu mai avem suficienți muncitori calificați,atât din cauza distrugerii școlilor de profil dar și că cei calificați au plecat unde sunt „plătiți serios„ . Dacă filipinezii acceptă salarii mici oriunde, românii nu, ei se duc afară pt. salarii decente și un trai civilizat.La noi un muncitor calificat nu v a accepta multă vreme salariile de rahat de la noi, să ne fie clar acest lucru și este normal să fie așa.La capitolul servicii există ce-i drept o mentalitate tributară trecutului istoric care acceptă greu „servirea„ la masă a unui persoane străine, șpaga clientului ca obligatorie(?!?),etc.
    • Like 0
  • E foarte simpla cauza (de fapt cauzele, pentru ca sunt mai multe):
    1. Distrugerea invatamantului la nivel de scoli profesionale si de meserii (nu e nicio rusine sa fii lacatus, sudor, frizer sau mecanic auto !) , pentru ca madam andronescu (da cu a mic) a vrut fabrica de diplome . Mai pe scurt, nu exista meseriasi bine instruiti pe nisele astea.

    2. Educatia in sine: un roman cu ceva liceu terminat nu va veni niciodata la o patiserie de metrou pentru ca probabil vrea un birou in Aurel Vlaicu la firmele mari si salariu de minim 5000 de lei net dar nu prea are ce sa ofere, si nici parintii nu il lasa sa se chinuie (cunoastem cu totii propozitia: decat sa te duci pe 1500 de lei mai bine stai acasa)

    Cum romanii si polonezii spala la fund batrani in UK, asa si la noi probabil vor veni filipinezi sa ne faca poale in brau si covrigi... Pe de alta parte, sunt o natie extrem de optimista, eu lucrez in Dubai de 2 ani si aici tot personalul de la servicii este filipinez (vorbesc de hoteluri, receptii, restaurante, baruri etc). Oamenii astia sunt platiti foarte prost (1800-2500 de lei pe luna) pentru Dubai, dar mereu sunt cu zambetul pe buze si isi fac treaba bine. Plus ca nu e vorba de salariul din tara lor, ci de coruptia pandemica si generalizata care e acolo, nu au viitor si nici oportunitati fara sa dea spaga undeva. Pare cunoscut ? Pe deasupra, daca te duci in Manila sau Jakarta, traficul e atat de aglomerat incat faci 5 km in 3 ore (si nu glumesc, am un prieten care a fost prin toata Asia cu jobul). In Romania , in 3 ore faci toata centura roata, sau ajungi la Brasov. Tot e un "upgrade"
    • Like 6
    • @ Radu Andrei Malica
      Câteva observații necesare , nu dispariția școlilor profesionale a determinat lipsa de specialiști. Piața ar regla distorsiunile, ci dispariția fabricilor și uzinelor care a dus la dispariția locurilor de muncă a determinat și prăbușirea acestor școli. Acum sa fim sinceri nimeni nu se zbate 2-3 ani într-o școală profesionala doar pentru a muncii toată viața pe salariul minim pe economie și de multe ori cu contract part-time sau sezonier. Vrem specialiști dar nu vrem să -i plătim. De altfel o analiză a salariilor din sectorul privat arată că peste 70 % din acestea sunt minimul pe economie. Dacă firmele care strigă după specialiști i-ar plăti pe aceștia cu 3000-5000 pe lună, și -ar căuta ei singuri școlile unde să se califice, iar aceste școli ar apărea ca ciupercile. Din păcate trăim în România unde vrem servicii ca în vest dar plătim ca în Bangladesh. Patronii ăia descriși în articol care vor servicii de calitate își tratează execrabil salariații și de cele mai multe ori își fac concediile în străinătate (de obicei în vest) , plătesc cu regularitate ratele la BMW iar salariile muncitorilor sunt pe ultimul plan , unele sunt de multe ori amânate pentru că nu-i așa sunt alți sclavi la ușă care vor să se angajeze. Câți astfel de patroni plătesc cursuri de perfecționare sau acordă conform legii tichete de vacanță?
      2.Sunt români care spală bătrâni la fund în UK dar O fac pe 2000 £ , câți angajatori români ar plăti atât? De altfel nu se manifestă în România o criză de specialiști ci mai degrabă o criză manageriala, era competitivității prin salarii scăzute a trecut odată cu creșterea prețurilor la utilități și alimente care își continua creșterea și astfel de salariați își dau seama ca un astfel de salariu nu le asigură supraviețuirea și că un astfel de job nu le va asigura un trai decent și nici un loc de muncă cât de cât stabil.
      • Like 4
    • @ Rusu Liviu
      Tin sa va contrazic: sunt anumite companii in Romania care si-au creat propriile scoli profesionale pentru ca nu au gasit specialisti. Intr-adevar, sunt companii cu putere financiara. Dar cu baietii si fetele alea din Botosani cum stam, care nu s-au dus pe 2000 de lei salariu pentru ca ajutorul social e mai bun si nu trebuie sa muncesti pentru el ? Sau de omul ala din Suceava, care si-a deschis partie de ski si nu a gasit UN om sa manevreze tunurile de zapada ? (spuneau ca e frig afara).

      Pe de alta parte, cand gasesti specialisti, te "piaptana" de bani. Un exemplu recent, am un prieten care si-a cumparat un apartament in rate (Evident), si a vrut sa-si faca la baie o extindere de tevi/robineti, pentru ca blocul este in constructie si modificarile se fac mai usor. 1000 de lei pentru un robinet instalat, un furtun de bideu si 2 tevi.

      Factorii care contribuie la o industrializare scazuta sa spunem, tot de la conducerea tarii vin.

      Poate daca am fi avut autostrazi in Moldova si Oltenia, mai multe firme s-ar fi dus acolo, deci si cererea de forta de munca ar fi fost mai mare, deci si oferta. (infrastructura)

      Poate daca nu s-ar da la televizor toate mizeriile de emisiuni gen insula iubirii unde tinerii sunt invatati sa-si insele partenerul(a) cand se iveste ocazia, am avea niste oameni mai educati. (mai sunt si alte excremente televizate, nu le cunosc pe toate) (CNA, Ministerul Culturii)

      Poate daca satenii nu stateau cu mainile in san la inundatii cand armata muta sacii de nisip, copiii din sat ar fi avut un exemplu pe ierarhia paternala directa, nu sa invete ca trebuie sa li se dea . (Ajutoare sociale)

      Exemplele pot continua, nu sunt de vina doar patronii romani de firme, este un cumul de factori din mai multe directii, dupa parerea mea cel mai important este educatia (aia 7 ani de acasa si apoi restul) patronilor cat si a angajatilor. Cand ai un patron care nu leaga doua vorbe, nu te poti astepta sa te trimita la specializari si cursuri, nu ?

      Apoi, cand ai sistemul educational vechi de 40 de ani care invata copiii aceleasi prostii invechite (cine dracu mai foloseste pascal in IT in ziua de azi, cand toata lumea invata python, angular si nodejs ?) . Nu exista o analiza coerenta si o legatura cu mediul de afaceri in care sa se faca schimb de informatii despre ce meserii noi s-au facut, care e cererea, dupa aia se mira androneasca de absolventii de facultate care lucreaza la mcdonald's pe salariul minim.

      Nu exista la nivel educational o metoda de a indruma elevii spre specializari care ii atrag, le bagam pe gat "materia" si sanatate, "te descurci"

      Probabil veti spune ca am dat niste solutii pentru generatiile viitoare, dar daca se aplicau macar de acum 15 ani, am fi avut un rezultat acum.

      In alta ordine de idei, intorcandu-ma la firme, va mai dau un exemplu de un control de la mediu , la o firma din Bucuresti. 30000 ron amenda pentru ca s-au gasit niste mucuri de tigara in containerul pt sticle . Avem gropi de gunoi care put de la 20 km, dar suntem mai catolici decat Papa cand vine vorba de "reglementari" atunci cand poti sa iei bani cu japca.

      Omul si-a bagat firma in faliment si a deschis alta. Il mai am pe unu care si-a inchis tot aici , si are firma in Suedia, explicatia lui a fost simpla: "taxele sunt mai mari ca in Romania, dar nu se schimba peste noapte, si nu imi sparge ANAF usa sa-mi dea amenzi"). In conditiile astea, nici ca patron nu prea iti vine sa fii corect.
      • Like 3
    • @ Rusu Liviu
      Inca ceva, de adaugat: majoritatea romanilor vor un loc caldut si sigur cu salariu fix; un elev (acum) care termina o scoala profesionala nu inseamna automat ca e retardat, si ca nu a fost in stare sa dea la "liceu" , ci pentru ca ii place meseria aia (in mod ideal), deci in cativa ani, in loc sa lucreze la patron pe salariul minim ar putea fi ei patroni. Gandirea asta cu de ce sa fac 2-3 ani de scoala ca sa lucrez pe nimic e complet neproductiva. O scoala terminata e buna, oricare ar fi ea. Da, si asta v-o spune unul care e plecat de 2 ani din tara (nu definitiv), dar eu am avut alte motive, nu salariul mic, si nu lipsa de educatie.
      • Like 1
    • @ Radu Andrei Malica
      Cu unele argumente sunt de acord, cu altele nu și asta pentru ca sunt amestecate fără legătură între ele.
      1.Unele firme (străine ) au creat școli profesionale pentru salariații lor nu pentru toți, școlile de stat au dispărut cum spuneam anterior pentru că au dispărut locurile de muncă. Acum să fim sinceri după 1990 au plecat majoritatea specialiștilor în construcții, au plecat în vest pentru că investițiile s-au prăbușit și salariatul nu e o carte pe care o iei din bibliotecă doar când ai nevoie de ea și o pui la loc când nu-ți mai folosește. Oamenii au nevoie de angajament permanent pentru că au familii și copii de întreținut. Odată plecați în vest pe salarii adevărate și cu contract pe perioada nedeter-minata greu se mai întorc.
      2.Vrem specialiști bine pregătiți dar nu vrem sa plătim corect , de aia patronii angajează doar necalificați pentru ca vrem ieftin. Un electrician, instalator sau mecanic auto e plătit în vest cu 25-40 €/oră, dacă vrem calitate trebuie să plătim. ( noi i-am desconsiderat pe ai noștri considerând că un electrician,un instalator sau un mecanic auto sunt demni de dispreț și trebuie tratați ca niște analfabeți ).
      3.Faptul ca unii (cazuri punctuale) sunt leneși asta nu înseamnă ca asta e regula generală. Ajutorul social e de 400 lei deci nu se compară cu un salariu de 2000 de lei ( după părerea mea există puține salarii de 2000 de lei în Moldova și probabil nu în mediul privat).Eliminarea singurului venit pentru un sărac doar ca să fie exploatat de patroni hulpavi pe un salariu de nimic pentru că altfel moare de foame mi se pare o nedreptate. Dacă patronii vor salariați buni să -i plătească ( în Germania salariul minim e de 15 €/oră ) , ăia cred că sunt niște proști care vor să țină leneșii acasă după opinia dvs. Firmele nu se duc spre Moldova și sudul țării nu pentru autostrăzi ci pentru o serie de factori cum ar fi (multe județe și localități sunt conduse de baroni locali /județeni care fie vor sa dispună economic de toate resursele din entitățile respective și nu vor concurență pentru firmele de casă, fie cer șpăgi cu care occidentalii nu sunt obișnuiți , apoi muncitorii respectivi nu au tradiție industriala ca cei din Banat/Transilvania și în sfârșit la granița de vest sunt mai aproape de piețele pe care vând produsele deci costuri mai mici.
      5.Cu pregatirea și educația patronilor sunt de acord cu dvs, majoritatea (sunt și excepții desigur) sunt foști bișnițari, valutisti, delapidatori, evazioniști, securisti sau doar foști activiști de partid transformați în oameni de afaceri din oportunism) noi nu avem tradiție și capital care să fie moștenite de familii celebre care își trimiteau copiii la studii în vest.Deci rezultatele sunt pe măsura pregătirii lor și implicit văd în salariați doar o turma pe care trebuie să o plătească cât mai puțin posibil eventual deloc dacă s-ar putea.
      Învățământul românesc e destul de bun, în multe domenii peste unele țări occidentale, am studiat câteva. De aici și buna pregătire a specialiștilor români care lucrează în vest. Am absolvit atât Universitatea București -secția informatică, ASE -secția informatică economică și Politehnica -automatizări calculatoare și nu se preda pascal sau varianta turbo , deși Cobol se mai caută pe piață , iar din exemplul dvs doar python e limbaj , nodejs și angular sunt framework-uri pt javascript care e folosit la site-uri web responsive, cele mai căutate limbaje sunt java și C și se fac toate în facultate.
      6 Acum ca unele organe de control exagerează și fac abuzuri e adevărat dar în special în sud și Moldova în zonele pe care le-am enumerat și am spus și motivele.
      • Like 2
    • @ Radu Andrei Malica
      Poi e normal să vrea în loc de munca sigur, nu neapărat călduț, mai degrabă bine plătit pentru că tinerii au de pregătit o familie , un viitor cămin de plătit în rate și e ceva normal ,nu se așteaptă ca un angajator să -l folosească 3 luni pe an că atât are el nevoie.
      2.Școala profesionala ar fi căutată dacă ar asigura un debuseu pe piața muncii serios nu pentru ca ar fi o alternativa la bac. Până atunci nu va fi căutată. Școala în general nu se face pentru că vreau eu sa am un bagaj de cunoștințe mai târziu eventual (deși eu sunt una din excepții) , majoritatea o fac pentru motive mult mai concrete și anume un start mai bun în viață și nu e o distracție e o investiție serioasă care presupune 3-5 ani de sacrificii, chirii , transport ,hrană, manuale și lucrări de specialitate, navetă și eventual participări la seminarii, conferințe, colocvii în țară și străinătate deci costuri serioase care trebuie recuperate prin joburi mai bine plătite. De aia nimeni nu vrea sa cheltuie sume enorme sau sa se împrumute chiar și pentru o școală profesionala de 2 ani doar pentru a lucra toată viața pe un salariu minim pe economie. Ca unii o fac doar ca hobby sau pentru cultura lor generala (cum e cazul meu am mai spus , sau al altor câțiva printre care și dvs) asta nu înseamnă ca asta regula.
      • Like 2
    • @ Radu Andrei Malica
      foarte bun comentariul - de 1 luna caut muncitori si niciunul nu isi misca fundul de acasa pentru mai putin de 150 lei/zi, cu plata la fiecare final de saptamana .... pe bune?! aproape 4000 lei/luna pentru un muncitor necalificat? dar pe de alta parte or fi ca asta, singuru' baiat la parinti :)) http://stirileprotv.ro/stiri/financiar/unul-din-4-tineri-romani-nu-muncec-te-1200-nu-merita-daca-fumezi-c-i-bei-suc.html
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      Eu nu am beamve, da' nu gasesc "necalificati" pe mai putin de 150 lei/zi, si mai vor si plata la final de saptamana. E normal ca unu' care NU stie sa isi scrie NUMELE (in contractul de angajare) sa ceara 4000 lei/luna?
      • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult