Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

La și mai multă moarte putem răspunde cu și mai multă viață

Barcelona

Foto: Guliver Getty Images

Am văzut imaginile neblurate și mi s-a încrețit carnea pe mine. Om și asfalt. Individul cu duba a mers în zig-zag pe calea pietonală din Barcelona, singura lui preocupare fiind să ia cât mai mulți oameni după el. Un asasinat în masă metodic, rece, fără sentimente, ca-ntr-un joc video în care omori personaje din pixeli, neavând nicio secundă sentimentul tulburător că ai în față ființe umane ca și tine, făcute din carne, oase, sânge, amintiri și emoții.

Ca mulți dintre dumneavoastră, și eu am fost la Barcelona. Este cel mai zâmbitor oraș pe care l-am vizitat: prietenos cu pietonii și cu copiii, plin de parcuri cu porumbei, străbătut de străduțe cu piatră cubică și punctat de piațete pașnice, Barcelona respiră tihna lumii apusene care și-a epuizat războaiele. Venit dintr-un București deseori ostil vieții, agresiv și isteric, un român poate găsi la Barcelona pacea, liniștea, trotuarele largi și parcurile care-i lipsesc acasă. 

Asasinul a vrut să-i strivească orașului care zâmbește tocmai zâmbetul. În urma dubei, pe Las Ramblas, au rămas morți, răniți și cărucioare pentru copii răsturnate. N-ar fi surprinzător ca mare parte din victime să fie femei și copii. În imaginile neblurate se văd victime foarte tinere. La fel ca la Manchester, unde ținta atentatorilor au fost adolescenții care participau la concertul Arianei Grande, și aici vedem că asasinul s-a îndreptat asupra celor vulnerabili și lipsiți de apărare.

Nu e un război „bărbătesc”, nu există nicio regulă de onoare, aceste asasinate lașe se îndreaptă împotriva copiilor, mamelor, tinerilor și bătrânilor la întâmplare. Spre deosebire de atentatele IRA sau ETA - care aveau un scop politic, motivații și revendicări, și care se îndreptau în special împotriva autorităților, instituțiilor, secțiilor de poliție etc. - atentatele acestea sunt bezmetice. N-au nicio logică, n-au nicio motivație. Scopul lor este cât mai multă moarte. Sunt atentate contra vieții, contra modului nostru de viață, contra lumii noastre.

La și mai multă moarte, cum putem răspunde? Din exasperare, unii consideră că superioritatea Occidentului asupra Islamului radical poate fi dovedită printr-o cantitate suficientă de bombe aruncate în capul ISIS. Statul Islamic este o tumoră care trebuie extirpată de urgență de pe fața Pământului, dar asta nu ne oferă garanția că acest cancer al lumii noastre va fi fost învins. Americanii au rezecat al-Qaeda, l-au ucis pe bin Laden, dar nu au învins terorismul, ba dimpotrivă. Pe corpul „pacificat” din Irak și Afganistan au apărut tumori noi. ISIS s-a născut tocmai profitând de pendularea Americii între intervenționism și izolaționism, de nehotărârea Occidentului față de o problemă care trebuia stârpită din fașă. Occidentul îi poate executa acum pe toți fanaticii ISIS, dar nu va avea niciodată garanția că a stins germenul crimei. El s-a multiplicat, propagându-se cu repeziciune în lumea noastră, prin rețelele noastre sociale, prin cablurile noastre de transmisie, prin plasmele din sufrageriile noastre. Când un suprematist alb din America intră cu mașina în mulțime „Isis-Style” nu vedem doar o franciză a crimei, ci și o nouă înfrângere a vieții în fața industriei morții.

Evident că la și mai multă moarte, răspunsul este și mai multă viață. Flower-power, imagine, marșuri de solidaritate?... Nu le luați în râs, nu subestimați forța ideilor lumii noastre. Superioritatea Occidentului stă în valori și în libertate. Vom continua să vizităm orașe, vom continua să mergem la concerte, vom continua să ne plimbăm pe Las Ramblas, și pe Westminster Bridge, și pe Champs Elysee, vom continua să trăim în conformitate cu valorile lumii noastre. În momentul în care ne vom închide în case, în momentul în care ne va fi frică să ieșim pe străzile noastre, în momentul în care vom cădea în ură, isterie, habotnicie, violență, frică, în acel moment ei au câștigat.

Asta nu înseamnă că nu ne va fi frică de atentate. Ne este. Ne va fi. Dar vom trăi cu ea cum trăim cu frica de cutremur: încă o frică difuză pe lista fricilor noastre cotidiene. Moartea într-un atentat va deveni un risc statistic, alături de riscul de a cădea cu avionul, de a fi călcat de o mașină sau de a muri sub dărâmături în caz de cutremur.

Prin urmare, vizitați Barcelona, chiar cu riscul de a-i supăra pe unii dintre rezidenții sătui de atâția turiști.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Incercand sa "ma bag si eu in seama" asupra articolului desi stiu ca nu prea am loc caci este foarte *inchegat* si asa *la inaltime* va spun ca eu nu am fost in Barcelona dar astazi chiar daca cu o ocazie neplacuta, "am zburat" deasupra Barcelonei! Dar sa va spun ce impresii mi-a lasat mie articolul: primul gand mi s-a dus la cartea "Porumbelul" scrisa de Patrick Suskind citita acum vreo 15 ani! Nu imi mai amintesc nimic din carte decat ca era vorba despre trairile unui barbat descrise insa foarte "autentic" dar static asa incat parca eram agatata de el si ma purta prin toate cele ale lui! Apoi descriindu-mi frumusetile Barcelonei m-am gandit la frumusetea americanilor (cel putin prin prisma celor putini-2,3 pe care i-am cunoscut) asupra carora chiar am discutat zilele acestea si spuneam ca zambetul romanilor este exterior chiar orientat catre hotie pe cand al lor, al americanilor este interior parca "il vezi" cum le iese din piept care te cheama, te cuprinde! Cat despre cancer eu intotdeauna am fost de parere ca o operatie (venita din exterior, care taie, care este facuta de altcineva asupra persoanei) nu este benefica! Nu-i asa? Un corp odata deschis va fi expus unor alte complicatii daca nu este supravegheat si tratat inca o perioada de timp! Desi nu mi-a placut chimia eu m-am gandit intotdeauna cum sa fac sa "dizolv" tumora in interior! Sa fie ele zambetele-apa, pacea si buna comunicare intre "celulele umane" din toate tesuturile (astea cred ca le asigura K si Na) si altele cele cu incarcatura pozitiva? Dar pentru ca nu sunt foarte sigura cred ca ar trebui sa intrebam un doctor! Ps: Stareta unei manastiri din Romania este o fosta matematiciana nu este o poeta sau o traducatoare....
    • Like 0
  • Cri check icon
    Vestul Europei plateste scump pentru "corectitudinea politica" si pentru ideea absolut dementa impusa de Merkel de a accepta milioane de "refugiati" musulmani.
    Nu pot sa uit imaginile TV in care haitele de musulmani erau primiti cu aplauze, flori, apa si mancare de comunitatile vest-europene; aceleasi comunitati care s-au declarat satule de venirea est-europenilor, desi imigrantiii din estul Europei, in imensa lor majoritate, sunt tot albi si crestini precum occidentalii si impartasesc aceleasi valori fundamentale ca si vest-europenii.
    Nu este prima data in istorie cand Europa occidentala este oarba si surda in fatza pericolelor care o ameninta: in Primul Razboi Mondial, Anglia si Franta nu au avut nicio problema sa se alieze cu Rusia tzarista, desi Imperiul Rus impartasea cu totul alte valori decat Occidentul; in al Doilea Razboi Mondial, Anglia si SUA au decis ca Stalin este mai frecventabil decat Hitler, astfel incat, in loc sa astepte ca cei doi dictatori sa se epuizeze luptandu-se intre ei, au decis sa il ajute pe Stalin; consecinta a fost inrobirea estului Europei de catre Rusia comunista, iar efectele dramatice ale comunizarii unei treimi din Europa inca se mai vad si astazi.
    In Europa de vest, simpatizantii nazismului sufera ( pe buna dreptate ) rigorile aspre ale legii, in timp ce simpatizantii comunismului se pot manifesta liber, au partide parlamentare, etc. Pentru tarile vest-europene, doar nazismul este o ideologie criminala; comunismul este insa considerat a fi o doctrina politica fara niciun pericol pentru democratie.
    Mergand mai inapoi in istorie, constatam ca Bizantul crestin a fost cucerit de turci sub privirile pasive si complice ale Occidentului crestin; astazi, Turcia islamica este infipta definitiv in Europa si a devenit o tara o cu mare influenta si putere in NATO si in Europa.
    • Like 0
  • Draga Mircea Zugravu,la mine "acasa" (pot sa spun dupa 45 de ani ?) ma comport exact asa cum imi cere firea: adica ma apar cum pot ,stimez pe musulmani care au curajul sa se ridice impotriva radicalismului si prostiei (azi la Barcelona,acum o luna in Oslo) si urasc pe idiotii .Un prieten israelian medic in Beer Sheva imi povestea ca un terrorist care prin bomba proprie si -a pierdut ambele picioare tratat in spitalul militar de acolo (da,sunt tratati) avea in jurul organului sexual un strat serios de vata.Intrebat de ce si-a protejat asa " barbatia "raspundea ca ajungand in paradis(ca aparator al religiei ) va avea 40 de "huri" adica virgine care se vor ocupa de el..Fanatismul acesta te sperie ,ma sperie. dar niciodata nu ma va impinge sa privesc lucrurile altfel decat obiectiv (zic eu) ca sa stiu adevarul sa judec dupa starea reala a lucrurilor,sa cunosc sursa sa caut daca se poate remedii (cel putin particular) O imagine obstruza a celor ce se intampla nu duce la solutii.Ignoranta este sora cu agresiunea.
    • Like 1
    • @ Hermann Farkas
      Deci la Barcelona, Oslo, Paris si pe alte meleaguri "ei" s-au " ridicat împotriva prostiei si radicalismului ". Si merită stimă. ...................( nu mai am ce spune). E inutil.
      • Like 0
  • Ce simplu pare lumea dupa spusele tale...si ce categoric stii sa le judeci...apropo,noi nu am vorbit de competitia religiilor..unde nu ai putea sa fie arbitru ci de spiritualitatea , evolutia gandirii adica a moralei in cadrul unei anumite colectivitati supuse aceleas influente..unde timpul in care se evoluaza joaca un rol...
    Dar.... "index in propriis est nullus homo bonus actis " =nimeni nu poate fi judecator in propria cauza... si precum vezi asta nu spun islamistii
    • Like 1
    • @ Hermann Farkas
      Nu am nevoie sa fiu arbitru in privinta spiritualitatii religiilor, nu caut salvarea ci supravietuirea, fiind ateu.
      In acest context nu imi permit sa fiu altfel decat subiectiv.
      Religiile in sine nu ma intereseaza decat prin prisma civilizatiilor pe care le-au creat. Ori cu civilizatia musulmana imi sunt suficiente cateva zile de contact nemijocit ca sa ma conving de totala incompatibilitate.
      • Like 0
    • @
      Vai, dar am luat contact cu civilizatia crestina din Vaslui, superficial, binenteles. Si am fost dezamagit. Experienta nu a fost chiar atat de socanta pe cat ma asteptam, avand in vedere miturile vehiculate. In privinta pupatului de moaste, alt cal de bataie al presei romanesti in lipsa de subiecte, atata timp cat am putut trai in Romania fara sa ma intersectez cu fenomenul, nu vad de ce m-ar deranja. Eu n-am de gand sa fac baie de multime la hramul sf. Parascheva. Cu totul altele sunt senzatiile traite atunci cand am intrat intr-un cartier musulman. Pana atunci am crezut ca nimic nu poate fi mai odios decat traiul intr-o societate comunista. Din acel moment, pentru prima data, am inceput sa am dubii serioase. Legat de momentul in timp, daca ar fi sa ma trezesc acum 60 de ani, m-as trezi intr-o societate comunista, pe care nu o pot caracteriza decat ca hidoasa. Fiind vorba insa de o societate atee, nu prea as avea nimic de reprosat civilizatiei crestine. Iar daca ar fi sa aleg, as prefera sa fiu trimis nu acum 60 de ani ci cu 600 de ani in urma, de preferabil intr-o societate crestina, cat mai departate de aria de actiune a islamului.
      • Like 0
  • Draga Ventidius nu ar fi rau sa-mi precizezi care sunt merele si care sunt perele.. De altfel accept tot ce ai scris de aceeas parere nu m-ai contrazis cu nimic.Stii,pentru ca sa atragi atentia aupra afirmatiilor tale,ai folosit o contradicttie inexistenta..ai construit o inexistenta afirmatia(a mea) pe care ai atacat-o ..Corect,poate stii ,poate nu .asta se foloseste in logica inca din timpul greciilor.Iti faci putin loc ca acolo sa pare mai sustinuta afirmatia proprie..
    cu continutul interventiei tale sunt aproape 100 % de acord.
    • Like 0
    • @ Hermann Farkas
      E destul de evident, merele sunt islamul, perele sunt crestinismul. Dupa spusele tale problema islamului este doar aceea ca nu e destul de copt. Ceea ce este o simpla relativizare,de genul: toate religiile si ideologiile sunt la fel. Cand de fapt nu sunt. Sunt religii precum crestinismul sau budismul care reusesc mai mult sau mai putin sa tempereze popoare agresive precum europenii si japonezii. Dupa cum sunt religii precum islamul si ideologii precum nazismul si comunismul care incurajeaza si ofera justificari pentru cele mai josnice inclinatii umane.
      • Like 0
  • Cred ca terrorismul si politica fata de emigranti va ramane problema prioritara a urmatoarelor cel putin 2 generatii..Pe de o parte humanismul intarit dupa catastrofa celui de al doilea razboi mondial,Gulagul,Auschwitzul,inchisorile comuniste au incurajat miscarile umaniste de mai tarziu.Societatea vestica permisiva,organizatiile civile de apararea mediului si a drepturilor omului domina partea buna a lumii.Este o rusine sa nu sari in ajutorul semenului tau dintr-o tara cu conditii mai aspre.Crestinismul modern nu are prioritatea misionara ci caritativa inspirata din vorbele lui Isus .Sunt si eu unul din aceasta tabara si caut particular sa contribui la ajutorarea semenilor mei. Numai ca fenomenul pe care il traim nu mai este la scara individuala ci a colectivului mare.E o noua migrare moderna a popoarelor.Majoritatea care sosesc au mentalitatea detinatorului adevarului absolut,a moralei ,a notiunii dreptatii izvorita din cultura bastinasa,a interpretarii absolute a cuvintelor din Coran
    Islamul se defineste ca religie de la fuga lui Mahomed dela Mecca la Medina adica anii de inceput al secolului VII.Anii dupa 633 sunt anii propagarii agresive al unei noua credinta intr-un spatiu relativ izolat si climateric desavantajos unde necesitatiile dicteaza un alt comportament,a supravietuirii.Daca scadeti 633 de ani din perioada pe care noi o socotim dupa Christos (in realitate cu 30-40 de ani mai putin) veti gasi Islamul la varsta de 1384 de ani de crestinatate Ce au facut atunci predecesorii nostrii prin acei ani 1300? Urmeaza inquisitia,luptele taranilor si...lupta crancena intre catolici si protestanti (500 de ani Luther) cu o anvergura si brutalitate asemanatoare luptelor actuale intre suniti si siiti.Viata nu avea pret...Extremismul domnea.
    Dupa parerea mea cel mai bun mijloc de combatere a actelor de agresiune nascute din diferenta de mentaitate a conlocuitorilor dupa migrare este crearea treptelor intermediare,totala interzicere a ghetoizarii,crearea locu rilor de instructie profesionala,invatarea limbii noii patrii legarea existentelor de munca ,de prestatii ... Altfel ne vom intalni din ce in ce mai des cu actiuni din ce in ce mai simple si eficiente imparabile,care ne aduc nesiguranta a lucrurilor de pana acum delasine de inteles si la capatul lor agresiunea noastra...
    • Like 2
    • @ Hermann Farkas
      Comparatia nu prea merge, pentru ca compari mere cu pere. E ca si cum ai compara nazismul cu conservatorismul sau liberalismul englez si ai zice ca ceea ce ii lipsea era experienta istorica a acestora din urma, dar ca acum, la un secol de la fondarea pardidului national-socialist acesta ar fi in sfarsit copt sa guverneze Germania si Europa.
      Crestinismul a fost si este o religie esential pacifista, apolitica, care nu si-a propus sa creeze state. A fost adoptat de politicieni cand acestia au considerat ca, urmare a raspandirii sale, e mai eficient pentru stat sa si-l asume decat sa il reprime. Primele secole ale crestinismului nu au fost marcate de razboaie impotriva necredinciosilor, crestinii nepornind la cucerirea lumii si la convertirea ei prin sabie. Nici un stat devenit crestin nu a devenit mai agresiv ca urmare a crestinarii.
      Poti sa compari insa cu istoria islamului in care inca din primii ani s-a pornit la cucerirea lumii si la trecerea ei prin foc si sabie, lucru aproape reusit in numai cateva sute de ani. Iar fiecare convertire a unui nou popor a creat de fiecare data ocazia pentru un nou razboi sfant, arabii cedand stafeta pe rand berberilor, turcilor, tatarilor si mongolilor lui Timur Lenk, Marilor Moguli. Care sunt asemanarile cu istoria crestinismului timpuriu?
      In plus, crestinismul s-a impus popoarelor europene, unele dintre cele mai sangeroase si razboinice din lumea antica, a caror istorie precrestina este un adevarat sir de masacre impinse deseori pana la genocid. Crestinarea le-a temperat fara sa le poata schimba cu totul natura. In schimb islamul a ridicat si fanatizat niste popoare cunoscute ca placide si lipsite de orice spirit martial. La romani au facut cariera glumele pe seama generalilor care si-au castigat laurii in orientul apropiat asemeni lui Pompei, pe seama unor adversari atat de nevrednici si atat de lasi incat n-au fost capabili sa sustina vreo batalie demna de numele asta. Multa vreme laurii orientului atat de usor de castigat au fost rezervati doar copiilor de bani gata din sanul vechilor familii optimate. Singura excepie erau partii dar ei nu erau originari din orientul apropiat, emigrasera recent din Asia centrala.
      • Like 1
    • @ Hermann Farkas
      Si ce faci când cei despre care gândești atât de umanitar nu acceptă, nu te acceptă, vor ei sa te schimbe, sa te conducă, sa te "educe" așa cum înțeleg ei, cum le "zice" re!igia lor, sacre transforme in supus umil. Toate astea la tine "acasă" unde i-ai primit cu gânduri bune?
      • Like 0
  • de fapt e "politicul corect" fata in fata cu terorismul!
    atata vreme cat liderii si decidentii nu sunt atinsi de furgonetele berbec, au escorte si masini blindate antiglont, masurile luate sau propuse vor fi neaparat "politic corecte"
    la un necaz "la varf" , atitudinile decidentilor se vor schimba si, in mod penibil, si cele ale urmaritorilor lor in ale corectitudinii.
    e istoria socialistilor cand a inceput razboiul mondial (primu') care au devenit un fel de nationali secundar socialisti!!
    • Like 1
  • Foarte emoționant articol !
    • Like 0
  • check icon
    Stimabile autor, eram gata-gata să îți dau dreptate, dar mă tem că nu ai dreptate! Sporul natural al populației europene este îngrijorător de NEGATIV şi prin urmare nu avem de unde să mai oferim acestor sălbatici "şi mai multă viață"! Chiar crezi că "Europa şi-a epuizat războaiele"? Şi atunci de ce atât de multă ÎNARMARE?
    Nu dragule, nu am epuizat războaiele ci doar pe cele religioase, iar sălbaticii musulmani sunt încă încremeniți în Evul Mediu! Deci, NOI trăim în altă eră a războaielor, unele pentru apărarea CIVILIZAȚIEI EUROPENE, nu religioase, nu economice, nu ideologice! Prin urmare, se apropie momentul unei NOI CRUCIADE, de altă factură şi cu alte arme! Să mutăm "razboiul" în casele lor, să îi vânam aici la noi acasă şi să îi trimitem la ei acasă, să îi "exterminăm" tehnologic, să le arătăm cum se poartă un adevărat "RĂZBOI DE A 4-A GENERAȚIE" LA EI ACASA!
    • Like 3
  • check icon
    Cât timp nu extermini răul de la rădăcină nu vei scăpa de el, restul e gargară fără valoare. Ca turist mi-aş anula vizita fără doar şi poate dintr-un loc lipsit de siguranța unei lumi civilizate,ce se vrea tolerantă cu străinii din culturi inadaptabile la viața civilizată, în dauna propriei populații autohtone de veacuri pt a avea mână de lucru ieftină şi carismă mondială. Isus a întors şi celălat obraz şi n-a rezolvat nimic până în zilele noastre, deci....
    • Like 6


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult