Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Am încercat să elucidez misterul bonului de ordine de la „Pașapoarte”, iar o angajată amabilă mi-a dat soluția la telefon: „Mergeți în alt județ, poate e mai liber...”

Brașov, strada Turnului nr. 13 – sediul Seviciului Pașapoarte. Dimineață, ora 7:

- 27 Ionașcu, 28 Ababei, 29 Popa.....

- De ce mă pui dom'le pe 29, păi eu sunt aici de la 5, am fost primul!

- Omule, nu erai când am început lista! Acum ai venit, acum te-am trecut!

- Îți bați joc de mine?! Eram aici, peste drum, să-mi iau o cafea! E a treia zi când vin, ce vreți, să-mi fac viză de flotant ca să apuc să intru?!

Mulțimea începe să râdă. Este însă un fel de râsu-plânsu, căci scenariul ca toți să ne mutăm pe perioada verii la Pașapoarte ar putea deveni unul cât se poate de real: încă de la începutul lunii mai, depunerea unui dosar pentru eliberarea pașaportului a devenit o adevărată piatră de încercare la majoritatea serviciilor din țară unde nu se pot face programări online. Dar nu e nicio noutate, din contră: parcă vedem același film în reluare în fiecare an. La o simplă căutare pe Google după „aglomerație la pașapoarte" apar zeci de articole din anii trecuți, care vorbesc despre aceeași situație.

Cu toate astea, nimic nu s-a schimbat. E la fel ca zăpada care ne ia prin surprindere în fiecare an în decembrie și ne prinde pe toți fără cauciucuri de iarnă, iar pe firmele de deszăpezire fără material antiderapant. Astfel că dialoguri precum cel de mai sus au loc zilnic în fața clădirii la fel de dărăpănate precum serviciile pe care le oferă, devenite în ultima perioadă o a doua casă pentru mii de oameni în fiecare zi (tot aici sunt și Înmatriculările, unde situația este cel puțin la fel de gravă).

Ce e și mai frustrant e că locul de pe lista de așteptare nu îți garantează absolut nimic. Este pur și simplu ordinea în care se intră pentru obținerea unui.... bon de ordine. De abia în baza acestuia poți ajunge în fața unui ofițer, care să îți preia dosarul. Și asta numai după ore întregi de așteptare.

Le-am scris într-o zi un mail. Nu mă așteptam să-mi răspundă (cel puțin nu prea curând), dar am încercat. Voiam să știu dacă în baza unui bon de ordine aș putea să merg oricând pe parcursul zilei. Să fiu, de exemplu, ultima. Spre uimirea mea, a doua zi am primit un telefon: „doamna Mădălina, de la Serviciul Pașapoarte Brașov vă deranjez, ne-ați trimis un mail.” Nu mi-a venit să cred, a fost chiar o surpriză plăcută. Doamna de la capătul celălalt al firului părea sinceră în motivații: personal puțin, cereri multe – aceeași placă zgâriată deja, însă din păcate extrem de reală și la fel de actuală ca acum 5 ani. Cât despre întrebarea mea, răspunsul a fost negativ: bonul de ordine nu îți garantează locul - nu ești acolo când îți vine rândul, ai pierdut. Dar m-a sfătuit politicos să merg în alt județ, unde poate e mai liber. Adevăru-i că dintotdeauna mi-am dorit să fac turul României, iată ca am acum ocazia perfectă.

A doua variantă propusă a fost să încerc să estimez când ar putea să-mi vină rândul: depunerea unui dosar nu ar trebui să dureze mai mult de 10 minute. Dar ce te faci când pe un singur bon de ordine intră toată familia? Mama, tata și copilul? S-au facut din start cel putin 30 de minute, nemailuând în considerare situațiile în care copilul nu stă la poză. Adică.... aproape toate. Și cum majoritatea solicitanților de pașaport este reprezentată tocmai de copii (căci adulții călătoresc în mare parte în baza cărților de identitate), cam atât și cu estimatul. Cred că aș avea șanse mai mari să nimeresc un ghicit în cafea decât să îmi dau seama când ar trebui să îmi vină rândul.

Acestea fiind zise, să recapitulăm: stai la coadă să te treci pe lista de așteptare pentru obținerea bonului de ordine. Îți permiți să ratezi momentul doar dacă ai coate tari și dai bine din ele, ca să îți faci loc prin mulțime. Stai apoi la coadă ca să obții bonul de ordine. Se eliberează undeva între 100-150 pe zi. Dacă ratezi momentul, o iei de la capăt a doua zi. Dacă reușești, te înfigi bine pe o bancă în sala de așteptare și te rogi să nu te prindă pensia acolo. Să nu care cumva să pleci, pentru că evident pierzi rândul și trebuie să o iei de la capăt a doua zi. Și uite așa ți se duc zilele de concediu: nu pe o plajă însorită, cum ai visat tot anul, ci la rând la Pașapoarte.

Conform platformei epasapoarte.ro, programări online se pot face numai la București, Cluj și Vaslui.

Așadar, la fel ca restul țării, și cei aproximativ 590.000 de locuitori ai județului Brașov să mai aștepte. Nu de alta, dar ei oricum sunt obișnuiți cu asta: așteaptă de ani de zile după aeroport și autostradă, așa că ce mai contează încă un motiv în plus de așteptare?!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Adrian Adrian check icon
    Dragilor. Aceste institutii detin "condica de reclamatii", va rog sa o folositi. Avem dreptul sa trecem acolo toate incovenientele si sa le aratam mizeria in care ne obliga sa traim. Acum 3 ani m-am confruntat cu o situatie asemanatoare la biroul de evidenta al populatiei din Bacau.
    • Like 0
    • @ Adrian
      Dacă nu scrii in condica de reclamații aia nu știu situația de la pașapoarte?!? Ce ușor se putea rezolva... :)
      • Like 0
  • O expirat sotului pasaportul. O incercat sa dea telefon la consulat: interval de 2 ore pe zi la telefon, nu raspunde nimeni, si incrcat cateva zile. Mail - la fel. S-o dus: o facut programare peste multe saptamani. La programare ora nu a fost respectata, desi am prins de prima ora sa fie prima persoana: tanti isi numara indiferenta banii in fata noastra, ignorand buna ziua-ul. Pasaportul a fost facut peste 2 luni.
    Dam de cetatenie si sa renuntam la cea romaneasca, pentru a scapa de nebunia cu actele si de caciulirea si umilirea care nu s-a schimbat de 30 de ani: am impuscat pe 2 dar ceilalti cateva sute de mii de functionari la stat au ramas acolo cu metehnele grele si au angajat si "educat" pe altii tot ca ei.

    (sa mai adaug ca la Bruxelles in consulat e tanti la ghiseu ce nu stie nicio limba nationala aici: nici franceza nici flamanda, i-au fost interpreti niste romani de bine).
    • Like 1
    • @ Claudia Olteanu
      check icon
      Deprimant! Și, mai deprimant, probabil că MAE nu se va autosesiza...
      • Like 0
    • @
      apai nicio autosezizare ca eu le-am facut reclamatie!! si daca as fi singura .... nu, suntem multi romani care chiar actioneaza, nu se vaicaresc pe net. Pana acum nicio schimbare dar nu ma las, data viitoare la consulat filmez, chiar daca e ilegal :D
      • Like 1
    • @ Claudia Olteanu
      check icon
      Felicitări, doamnă!
      • Like 0
  • check icon
    Eu nu mai am pașaport de 7 ani, dar anul trecut i-am făcut fi-mi, ar fi urmat să se ducă undeva în afara U.E., până la urmă nu s-a mai dus, dar la coadă am stat, să fie vreo 2 ore bune. Înțeleg că acuma e și mai rău? Gata, ne taie la plecat din țară? Revenim la vremurile «de aur» de dinainte de 22 dec. 89?
    • Like 3
    • @
      Strategia de repopulare a Roviniei! :))
      • Like 0
  • Gresit ! Nu numai in Bucuresti Cluj si Vaslui se pot face inscrieri online.La Suceava sunt deja 4 ani decand se fac programari online pentru pasapoarte.Intrati pe pagina prefecturilor din fiecare judet daca vreti sa aflati unde se fac programari online,nu pe Pasapoarte.ro !De altfel softul folosit la Suceava impreuna cu realizatorul lui au fost chemati de Ciolos la Bucuresti sa ajute la programarile pentru permise auto(dupa scandalul de anul trecut cu aglomeratia, pe care a "sarit-o" Tariceanu).La coada pentru bon de ordine stau doar cei care nu se pricep absolut deloc la "chestiile astea" online. Anul trecut(la Suceava),cand a trebuit sa reinnoiesc pasaportul copiilor,mi-am facut programare online,am platit taxele aferente online,iar la data si ora la care am fost programat pentru foto si dosar,am asteptat aprox. un sfert de ora.Elegant si civilizat ! Bineinteles ca si acolo este o coada destul de mare a celor care habar n-au sa foloseasca calculatorul(smartphon-ul).De ce nu se implementeaza acest sistem de programari online pe plan national,unitar,nu stiu ! Cine are interesul sa blocheze implementarea in toate domeniile a unui sistem electronic integrat,iar nu stiu ! A dorit sa faca ceva Ciolos.Actualii guvernanti n-au dorit sa continuie cu echipa de voluntari facuta anul trecut.De ce ? Doar pentru ca erau adusi de Ciolos si faceau "munca patriotica" ? Doar cativa erau platiti ! Nu foarte mult.Acum aud ca domnul Dragnea doreste sa faca acel sistem,dar,platind nu stiu carei firme ! A domnului Ghita ? Se prea poate !
    • Like 6
    • @ Jimmy Ccet
      check icon
      Anul trecut când i-am făcut fiicei mele nu era nicio programare online, o fi apărut între timp. Dacă nu stau la coadă, poate îmi fac și eu pașaport, nu am mai avut nevoie, ca să duci în Europa, chiar dacă nu U.E., nu mai ai nevoie, Măcar atît să avem din vremurile astea, să nu mai stai la coadă la vize.
      • Like 0
  • check icon
    În restul anului bate vântul pe la secțiile de pașapoarte.Excepții făcând săptămânile dinaintea sărbătorilor de iarnă și se Paște.Așa că lăsați ofticarea dna,și faceți-vă pașaport în cursul anului,nu vara când e aglomerat.Iar pentru cei din străinătate,există consultate,unde taxele sunt aceleași ca și în țară.
    • Like 0
    • @
      Doamna(domnisoara) nu stie ca altul este motivul cozilor,nu lipsa posibilitatii de programare online ! In ce priveste taxele consulare,va contrazic. In tara pentru un pasaport(copil minor) se plateste aprox.270 de lei,iar la consulat peste 100 de euro.Asta pentru ca se percepe o taxa de curierat.De ce ? Habar n-am ! Dar asta e !
      • Like 2
    • @
      Normal mi s-ar părea să achiziționez ceva, orice - bun, serviciu, document-, atunci când am nevoie de el. Normal cel puțin într-o lume normală.
      • Like 0
    • @ Jimmy Ccet
      care curierat ca tot peste 2 luni vine..... si sunt cateva pasapoarte pe zi. O data pe luna se duce cineva cu valiza diplomatica, ca pe vremuri.
      • Like 1
    • @ Edith Vereș
      check icon
      De acord cu dvs., dar atunci acceptați vă rog înghesuiala și cozile de la Crăciun și de la Paști. :)
      • Like 0
  • Imi place ca romanul se trezeste fix inainte de a pleca in vacanta, in cine stie ce turcie sau tara bananiera. Cam la fel cu treaba cu aerul conditionat, e nevoie de o saptamana cu 30+ si juma' de oras isi da seama ca ii lipseste si urla ca nu i se instaleaza in 2 zile (ca de, saptamana urmatoare se anunta oloaie si frig si nu o sa mai aiba nevoie atunci). Amin!
    • Like 2
    • @ Razvan Olaru
      check icon
      O, da, și mai și urlă ca prostu' că asta numai în România este posibil...
      • Like 0
    • @
      Dan Eu Dan Eu check icon
      Nu, asa e. Or mai situatii asemanatoare in Orea, Africa, Afganistan. Cand statul roman te jupoaie cu taxele, o face si pt a.ti asigura un minimum de confort in relatia cu autoritatile. Duceti.va peste parlamentarii care va reprezinta, trebuie sa reprezinte si interesele, nu numai sa se scape unii pe altii cand sunt prinsi cu hotia. Si ca sa intelegi, locuiesc intr.un oras cu peste 1 mil de locuitori si doar 2 centre pt pasapoarte. Vrei sa stai la coada, poti sa te duci la cele 2 oficii. In mod normal, trimiti actele prin posta si achiti online taxa. In 10 zileucratoare ai pasaportul.
      • Like 1
    • @
      Dan Eu Dan Eu check icon
      Nu, asa e. Or mai situatii asemanatoare in Orea, Africa, Afganistan. Cand statul roman te jupoaie cu taxele, o face si pt a.ti asigura un minimum de confort in relatia cu autoritatile. Duceti.va peste parlamentarii care va reprezinta, trebuie sa reprezinte si interesele, nu numai sa se scape unii pe altii cand sunt prinsi cu hotia. Si ca sa intelegi, locuiesc intr.un oras cu peste 1 mil de locuitori si doar 2 centre pt pasapoarte. Vrei sa stai la coada, poti sa te duci la cele 2 oficii. In mod normal, trimiti actele prin posta si achiti online taxa. In 10 zileucratoare ai pasaportul.
      • Like 0
    • @ Razvan Olaru
      da' sa stii ca la ei iarna e ca vara. Am facut pasaport in Bucuresti prin ianuarie, am intrebat colegii din alte sectoare decat ala unde stau ca fusei o data si era o gramada mai ceva ca la rugby, la sectorul 1 era lejer si m-au primit dar facut morala ca nu apartin de ei (le-am aruncat ideea ca lucrez peste drum si ca pot veni zilnic).
      • Like 0
  • check icon
    Ei... na!
    Pentru frustrările de la Pașapoarte în această perioadă aglomerată, această doamnă a considerat de cuviință să-și scrie revolta într-un articol. Nu era mai simplu să fie mai isteață și să meargă la Pașapoarte cu o lună-două înainte, nu acum, când merge toată lumea?
    E ca și cum te-ai plânge că e aglomerat traficul în oraș la ora 8 dimineața...
    • Like 0
    • @
      Asta e o solutie romaneasca, 100% mioritica, sa imi fac iarna car si vara sanie. Intr-un stat unde lumea isi plateste taxele, ma astept ca totul sa mearga struna, si civilizat, nu ca acum 40 de ani. Altfel, nu mai platesc nimic si merg la pasapoarte in august, ca deja lumea e in vacanta, sau poate e tot aglomerat, caci se apropie sarbatorile de iarna , si poate sunt altii 100% mioritici care vin si ei cu 2-3 luni inainte ca sa nu fie aglomerat... Ca-n Caragiale, ce mai !
      • Like 9
    • @ Radu Andrei Malica
      check icon
      N-ai dreptate! Nu are sens să triplezi personalul pentru o lună de zile, când toți se trezesc că au nevoie!
      Și mai las-o pe aia cu „100 mioritic”, că bănuiesc că ai și tu prieteni sau rude în Canada: ia întreabă cât stai cu copilul ca să-ți vină rândul la doctor, după programare...
      • Like 1
    • @
      Vorbim de pasapoarte, nu de doctori.
      In orice tara civilizata poti sa printezi formele de pe site-ul serviciului de pasapoarte, sa le completezi si sa te prezinti fara nici o programare la biroul respectiv, cu toate actele necesare, care iti sunt acceptate (sau nu) si pasaportul ti se trimite apoi prin posta daca nu vrei sa te duci sa il iei. Daca e o perioada mai aglomerata, se suplimenteaza numarul functionarilor imediat. Nu se sta la "coada " mai mult de 15 minute. Nevoile cetateanului primeaza.
      V-ati obisnuit cu cozile si nu stiti care sunt drepturile oricarui cetatean care plateste impozite in tara lui.
      • Like 5
    • @
      Hai ca o dai in balarii! Si tu si cei mai de sus. Au dreptate Radu Andrei Malica si Agape. Suntem platitori de taxe si trebuie sa avem pretentia unor servicii civilizate in orice moment.
      • Like 3
    • @ dordetine
      Si in Romania,desi nu-i considerata o tara civilizata(din ce vad in comentariul tau)se face aproape la fel.Doamna(domnisoara) care a scris articolul nu stie,de asta afirma ca doar in Bucuresti Cluj si Vaslui se poate face online.Programare TREBUIE sa existe,chiar si in tarile "civilizate"(la orice,nu numai la biroul de pasapoarte),altfel se creeaza dezordine sau chiar coada(ca la medicul despre care spui ca nu intra in discutie).Am schimbat pasapoartele copiiilor anul trecut(la Suceava).Programare online,plata taxe online.Prezentat la data si ora comunicata de serviciul pasapoarte pentru foto si intr-un sfert de ora am terminat.
      • Like 2
    • @ Jimmy Ccet
      Sunt tari (stiu din experienta, mergand cu prieteni, membri de familie, eu personal) in care nu faci nici o programare - ajungi la biroul respectiv, iei un bon de ordine de la o masina si dupa cateva minute iti este chemat numarul (tot de o masina ca sa zic asa). Ajungi la ghiseu, dai actele, ti se face poza, platesti, si la revedere!

      Romania este civilizata in multe privinte dar in modul in care cetateanul este tratat la multe dintre birourile statului, nu este.
      Daca exista acest sistem de eliberare a pasapoartelor online, si majoritatea populatiei nu stie, vina este a celor din ministerul respectiv care nu l-a facut cunoscut populatiei.
      Nu toata lumea este "alfabetizata" si stie sa caute o informatie online.
      Cat despre felul in care esti tratat la consulatele romanesti cand te duci in legatura cu pasaportul sau orice alta problema, nici nu vreau sa mai comentez - spun doar ca esti privit cam asa cum erau pe vremuri, "dusmanii poporului".
      • Like 0
    • @ dordetine
      check icon
      Nu, vorbim de actualul sistem, nu cum ar fi un sistem mai eficient.
      Ei, pentru actualul sistem, nu e normal să dublezi numărul de funcționari doar pentru că-i aglomerat de 3 ori pe an...
      Pentru cazul în care nici acum nu înțelegi, fă o socoteală: 300 de bucureșteni nervoși vor acum în iunie (reducere în Turcia la all inclusive, deh...), zilnic, pașaportul, ACUM, azi, pe loc, că ei sunt plătitori de taxe. Împarte 8 ore la 300 și vezi că nu se poate!
      Și acum partea a doua, aia cu 100% mioritic: știi de ce e diferit în străinătate? Pentru că acolo nu vin la-nceput de iunie sute de bucureșteni nervoși care vor ACUM-ACUM, PE LOC, pașaportul...
      • Like 0
    • @ dordetine
      check icon
      Duuuh... Și bonul ăla de ordine nu-i practic o PROGRAMARE, una mai grosieră?!
      Și încă ceva: dacă ar fi cu programare la oră și minut, probabil că doamna de mai sus ar întârzia datorită traficului și apoi ar fi la fel de revoltată, că n-a primit-o pe ea în intervalul orar alocat altuia! Ce îndrăzneală, domnule...! Să plătești taxe și să nu fii servit peste rând... Doamne, dar asta ceva este 100% mioritic, așa ceva numai în România se poate întâmpla...
      • Like 0
    • @
      check icon
      Nu știu dacă aveți dreptate... Nu e nevoie să triplezi personalul, e nevoie să-l distribui în funcție de nevoi. Nu-mi spuneți că ăia de la pașapoarte/MAI muncesc toți de se rup de șale. În nicio instituție nu se muncește liniar și uniform tot timpul anului, mai ales când interferezi cu oamenii la ghișee. Din păcate, acest stil heirupist nu e numai la pașapoarte, ci chiar la instituții cu pretenții. Stăteam la coadă la ghișeul unei bănci mari, mari de tot, vreo 7–8 persoane, al doilea ghișeu era nefolosit, în schimb undeva mai încolo 2–3 cucoane, tot salariatele băncii, stăteau de vorbă, râdeau... După vreo 10 min., m-am enervat și zic: doamnă, e chiar așa de greu ca, în loc să râdeți, să treceți și la ghișeul ăsta și să scurtăm coada asta? Imediat, a apărut un flăcău, și-a cerut scuze și... s-a rezolvat. A fost nevoie să mă enervez și să fac scandal. Și unde? La ditamai banca! Evident, am protestat și prin e-mail la numita bancă. Tot evident, și-au cerut scuze, posibil să fi luat măsuri, nu știu, dar cred că am procedat corect, nu? Comportamentul acelor cucoane, să nu le spun fufe, mi s-a părut inadmisibil.
      • Like 1
    • @
      check icon
      O, sunt de acord: în instituțiile de stat eficiența este în medie foarte scăzută, și asta se datorează șefilor incompetenți. Cum e șefu', așa-i și subordonatu'...
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult