Brașov, strada Turnului nr. 13 – sediul Seviciului Pașapoarte. Dimineață, ora 7:
- 27 Ionașcu, 28 Ababei, 29 Popa.....
- De ce mă pui dom'le pe 29, păi eu sunt aici de la 5, am fost primul!
- Omule, nu erai când am început lista! Acum ai venit, acum te-am trecut!
- Îți bați joc de mine?! Eram aici, peste drum, să-mi iau o cafea! E a treia zi când vin, ce vreți, să-mi fac viză de flotant ca să apuc să intru?!
Mulțimea începe să râdă. Este însă un fel de râsu-plânsu, căci scenariul ca toți să ne mutăm pe perioada verii la Pașapoarte ar putea deveni unul cât se poate de real: încă de la începutul lunii mai, depunerea unui dosar pentru eliberarea pașaportului a devenit o adevărată piatră de încercare la majoritatea serviciilor din țară unde nu se pot face programări online. Dar nu e nicio noutate, din contră: parcă vedem același film în reluare în fiecare an. La o simplă căutare pe Google după „aglomerație la pașapoarte" apar zeci de articole din anii trecuți, care vorbesc despre aceeași situație.
Cu toate astea, nimic nu s-a schimbat. E la fel ca zăpada care ne ia prin surprindere în fiecare an în decembrie și ne prinde pe toți fără cauciucuri de iarnă, iar pe firmele de deszăpezire fără material antiderapant. Astfel că dialoguri precum cel de mai sus au loc zilnic în fața clădirii la fel de dărăpănate precum serviciile pe care le oferă, devenite în ultima perioadă o a doua casă pentru mii de oameni în fiecare zi (tot aici sunt și Înmatriculările, unde situația este cel puțin la fel de gravă).
Ce e și mai frustrant e că locul de pe lista de așteptare nu îți garantează absolut nimic. Este pur și simplu ordinea în care se intră pentru obținerea unui.... bon de ordine. De abia în baza acestuia poți ajunge în fața unui ofițer, care să îți preia dosarul. Și asta numai după ore întregi de așteptare.
Le-am scris într-o zi un mail. Nu mă așteptam să-mi răspundă (cel puțin nu prea curând), dar am încercat. Voiam să știu dacă în baza unui bon de ordine aș putea să merg oricând pe parcursul zilei. Să fiu, de exemplu, ultima. Spre uimirea mea, a doua zi am primit un telefon: „doamna Mădălina, de la Serviciul Pașapoarte Brașov vă deranjez, ne-ați trimis un mail.” Nu mi-a venit să cred, a fost chiar o surpriză plăcută. Doamna de la capătul celălalt al firului părea sinceră în motivații: personal puțin, cereri multe – aceeași placă zgâriată deja, însă din păcate extrem de reală și la fel de actuală ca acum 5 ani. Cât despre întrebarea mea, răspunsul a fost negativ: bonul de ordine nu îți garantează locul - nu ești acolo când îți vine rândul, ai pierdut. Dar m-a sfătuit politicos să merg în alt județ, unde poate e mai liber. Adevăru-i că dintotdeauna mi-am dorit să fac turul României, iată ca am acum ocazia perfectă.
A doua variantă propusă a fost să încerc să estimez când ar putea să-mi vină rândul: depunerea unui dosar nu ar trebui să dureze mai mult de 10 minute. Dar ce te faci când pe un singur bon de ordine intră toată familia? Mama, tata și copilul? S-au facut din start cel putin 30 de minute, nemailuând în considerare situațiile în care copilul nu stă la poză. Adică.... aproape toate. Și cum majoritatea solicitanților de pașaport este reprezentată tocmai de copii (căci adulții călătoresc în mare parte în baza cărților de identitate), cam atât și cu estimatul. Cred că aș avea șanse mai mari să nimeresc un ghicit în cafea decât să îmi dau seama când ar trebui să îmi vină rândul.
Acestea fiind zise, să recapitulăm: stai la coadă să te treci pe lista de așteptare pentru obținerea bonului de ordine. Îți permiți să ratezi momentul doar dacă ai coate tari și dai bine din ele, ca să îți faci loc prin mulțime. Stai apoi la coadă ca să obții bonul de ordine. Se eliberează undeva între 100-150 pe zi. Dacă ratezi momentul, o iei de la capăt a doua zi. Dacă reușești, te înfigi bine pe o bancă în sala de așteptare și te rogi să nu te prindă pensia acolo. Să nu care cumva să pleci, pentru că evident pierzi rândul și trebuie să o iei de la capăt a doua zi. Și uite așa ți se duc zilele de concediu: nu pe o plajă însorită, cum ai visat tot anul, ci la rând la Pașapoarte.
Conform platformei epasapoarte.ro, programări online se pot face numai la București, Cluj și Vaslui.
Așadar, la fel ca restul țării, și cei aproximativ 590.000 de locuitori ai județului Brașov să mai aștepte. Nu de alta, dar ei oricum sunt obișnuiți cu asta: așteaptă de ani de zile după aeroport și autostradă, așa că ce mai contează încă un motiv în plus de așteptare?!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dam de cetatenie si sa renuntam la cea romaneasca, pentru a scapa de nebunia cu actele si de caciulirea si umilirea care nu s-a schimbat de 30 de ani: am impuscat pe 2 dar ceilalti cateva sute de mii de functionari la stat au ramas acolo cu metehnele grele si au angajat si "educat" pe altii tot ca ei.
(sa mai adaug ca la Bruxelles in consulat e tanti la ghiseu ce nu stie nicio limba nationala aici: nici franceza nici flamanda, i-au fost interpreti niste romani de bine).
Pentru frustrările de la Pașapoarte în această perioadă aglomerată, această doamnă a considerat de cuviință să-și scrie revolta într-un articol. Nu era mai simplu să fie mai isteață și să meargă la Pașapoarte cu o lună-două înainte, nu acum, când merge toată lumea?
E ca și cum te-ai plânge că e aglomerat traficul în oraș la ora 8 dimineața...
Și mai las-o pe aia cu „100 mioritic”, că bănuiesc că ai și tu prieteni sau rude în Canada: ia întreabă cât stai cu copilul ca să-ți vină rândul la doctor, după programare...
In orice tara civilizata poti sa printezi formele de pe site-ul serviciului de pasapoarte, sa le completezi si sa te prezinti fara nici o programare la biroul respectiv, cu toate actele necesare, care iti sunt acceptate (sau nu) si pasaportul ti se trimite apoi prin posta daca nu vrei sa te duci sa il iei. Daca e o perioada mai aglomerata, se suplimenteaza numarul functionarilor imediat. Nu se sta la "coada " mai mult de 15 minute. Nevoile cetateanului primeaza.
V-ati obisnuit cu cozile si nu stiti care sunt drepturile oricarui cetatean care plateste impozite in tara lui.
Romania este civilizata in multe privinte dar in modul in care cetateanul este tratat la multe dintre birourile statului, nu este.
Daca exista acest sistem de eliberare a pasapoartelor online, si majoritatea populatiei nu stie, vina este a celor din ministerul respectiv care nu l-a facut cunoscut populatiei.
Nu toata lumea este "alfabetizata" si stie sa caute o informatie online.
Cat despre felul in care esti tratat la consulatele romanesti cand te duci in legatura cu pasaportul sau orice alta problema, nici nu vreau sa mai comentez - spun doar ca esti privit cam asa cum erau pe vremuri, "dusmanii poporului".
Ei, pentru actualul sistem, nu e normal să dublezi numărul de funcționari doar pentru că-i aglomerat de 3 ori pe an...
Pentru cazul în care nici acum nu înțelegi, fă o socoteală: 300 de bucureșteni nervoși vor acum în iunie (reducere în Turcia la all inclusive, deh...), zilnic, pașaportul, ACUM, azi, pe loc, că ei sunt plătitori de taxe. Împarte 8 ore la 300 și vezi că nu se poate!
Și acum partea a doua, aia cu 100% mioritic: știi de ce e diferit în străinătate? Pentru că acolo nu vin la-nceput de iunie sute de bucureșteni nervoși care vor ACUM-ACUM, PE LOC, pașaportul...
Și încă ceva: dacă ar fi cu programare la oră și minut, probabil că doamna de mai sus ar întârzia datorită traficului și apoi ar fi la fel de revoltată, că n-a primit-o pe ea în intervalul orar alocat altuia! Ce îndrăzneală, domnule...! Să plătești taxe și să nu fii servit peste rând... Doamne, dar asta ceva este 100% mioritic, așa ceva numai în România se poate întâmpla...