Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Am primit o provocare: să vorbesc despre bani

Mă trezesc cu un telefon de la prietenii de la Banca Transilvania. Claudiu, ai vrea să participi la un interviu în care să vorbești despre bani?

E momentul să facem o mică paranteză, înainte să vă spun răspunsul meu.

Cred cu tărie că una dintre problemele pe care le are România este lipsa educației financiare, faptul că nu știm să stabilim o relație cu această parte a existenței noastre, că nu ne pricepem să evaluăm, să fim cumpătați, să investim, sau să gestionăm antreprenorial călătoria prin viață. Nu știm pentru că nu suntem învățați. Dincolo de eforturile unor companii, eforturile unor ecomomiști carismatici, e mult gol. 

Așa că am răspuns telefonului de la BT cu un “da" hotărât.

Nu mă așteptam însă nicio secundă la ce a urmat.

Clipul e mai jos:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Claudiu, I’mi permit da te contrazic un pic cu privire la reacțiile financiare ale romanilor. Nu ma refer la antreprenori, ci la omul de rând. In marea lor majoritate romanii au ceva extraordinar in comparație cu vecinii din vest, ca sa zic așa.. Se numește instinctul omului sărac, Omul sărac care a învățat sa-și drămuiască bănuții și sa se simtă cat decât bine cu un venit mai mic. Un Englez prin comparație, se simte la fel de bine doar cu 5 împrumuturi și 10 credit carduri, nepasandu-i de cum le va plăti, dacă le va plăti sau ce exemplu va da copiilor lui care îl caută in buzunare sa-I fure pliculetele. Bine înțeles ca nu-i pasa nici de ce rămâne in urma lor după ce iau o doza in plus și dau colțul și nici ce exemplu da vecinilor lor din Est care se uita peste gard și încep sa facă exact ca el.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult