Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Am reuşit să mă programez încă din prima zi, la un centru de vaccinare din Cluj. Toată euforia a durat o zi și jumătate. Marea vânătoare de pe platforma RO Vaccinare

vaccinare 2021 - Foto: Inquam Photos / Costin Dinca

Foto: Inquam Photos / Costin Dinca

Categoric sunt o persoană norocoasă. Am reuşit să mă programez încă din prima zi, la un centru de vaccinare din Oraşul Comoară. Nici nu-mi venea să cred că platforma online funcţiona, că procedura mergea ca unsă şi, în final, mi se trimitea şi o confirmare de programare care se încheia cu urarea: “O zi frumoasă! Echipa #Rovaccinare”

Toată această euforie – în care am reuşit să programez la centrele de vaccinare din oraşul meu - Cluj - rude şi prieteni din categoria (80+) – a durat o zi şi jumătate, până când s-au epuizat toate locurile din centrele de vaccinare disponibile în municipiul nostru – adică se terminase tranşa de vaccin prevăzută pentru intervalul de timp deschis programărilor.

Între timp, guvernul a emis noi hotărâri prin care s-au extins substanţial categoriile de persoane eligibile pentru etapa a doua de vaccinare anti-Covid-19.

Medicii de familie, angajatorii, diferitele instituţii sociale au încărcat pe platforma unică de programare datele a zeci de mii de persoane, după care s-a declanşat vânătoarea de locuri libere, efectuată individual sau pe linie instituţională (medici de familie, angajatori, asistenţi sociali, voluntari etc). Şansele de a găsi un loc liber în marile oraşe fiind nule, persoanele domiciliate acolo s-au programat (în măsura în care au reuşit) în orăşele şi comune din judeţ sau chiar din alte judeţe (unele chiar îndepărtate). Însă cei mai mulţi, mai puţin norocoşi, au rămas la pândă zile (şi nopţi) în şir, doar-doar vor reuşi să se programeze, la un moment dat.

Deci pe de o parte guvernanţii iau măsuri pentru lărgirea categoriilor eligibile, reflectând grija lor (lăudabilă) faţă de persoanele vulnerabile şi expuse îmbolnăvirii, iar pe de altă parte, majoritatea oamenilor nu apucă la vaccin (cel puţin în următoarea lună). În plus este perturbat şi procesul de programare a persoanelor vârstnice sau cu afecţiuni cronice (repartizate iniţial pentru etapa a doua) pentru că s-a dat drumul, buluc pe platformă, tot mai multor categorii eligibile, fără vreo corelare cu ritmul aprovizionării şi distribuirii vaccinului, pe plan naţional.

În aceste condiţii apare şi situaţia inechitabilă în care – deşi pe platforma unică este înscrisă localitatea de domiciliu – locurile din centrele de vaccinare înfiinţate pentru locuitorii unei anumite zone sunt ocupate de persoane din alte localităţi, care s-au dovedit mai rapide, mai pricepute în utilizarea platformei, în timp ce localnicii – care adeseori se bazează pe programarea de către medicul de familie sau asistentul social – rămân de căruţă.

Deunăzi, un oficial anunţa încă o modalitate de vaccinare a celor „neprogramaţi”: aceea de a sta la „un vaccin în plus”, la „spartul târgului”, dacă rămân doze nefolosite. 

Ideea în sine nu e rea, dar sunt curioasă cum se va pune în practică, care va fi modalitatea de a-i servi şi de a-i introduce în sistem pe doritorii neprogramaţi.

Înţeleg că această acţiune de anvergură e foarte greu de gestionat, necesită un timp de rodaj şi, probabil, lucrurile se vor normaliza pe parcurs. Totuşi, ar fi bine-venite câteva reglaje ale softului, introducerea unor criterii de departajare (asumate) pentru a fluidiza procesul de programare şi a asigura accesul echitabil la vaccinare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Parerist check icon
    Nici in Capsunaria sau Sparangheland treaba nu e mai buna. Cred ca ne plangem degeaba, in contitiile astea nu stiu daca se putea face mai mult.
    https://ig.ft.com/coronavirus-vaccine-tracker/
    • Like 0
  • Ca de obicei, în buna tradiţie autohtonă, onor guvernanţii fac planuri măreţe, dar nu slujindu-se de neuroni, ci de călcâie.
    De ce să ne mirăm că totul merge anapoda?
    • Like 0
  • Sunt multe puncte slabe in strategia guvernului.Se spune ca au prioritate cei cu varsta pente 65 ani dar cand intri pe platforma te programeaza in aprilie,cand conform strategiei ar trebui sa intre toata lumea la vaccinare.Despre ce prioritate vorbim ? In Pitesti s-au anuntat 3 centre de vaccinare ,este functional unul singur care nu mai are locuri decat dupa 15 aprilie .Si in acelasi timp anunta ca vor fi vaccinati puscariasii !!!!!Nu exista nicio logica in tot ce se intampla .
    • Like 3
  • Curios peste alte categorii unde e prioritatea esentiala la detinuti? Un ex aprox 20000 persoane lucreaza la distribuirea si fabricarea de pneuri, categorie neesentiala dar daca intra in greva blocheaza tara. Puscariasii sunt esentiali si vaccinabili prioritar. Ca la nebuni. Si nu e singurul exemplu
    • Like 3
  • Sandramaua e tinuta de in picioare de cei din privat ce muncesc pentru a plati taxe si impozite, din care se alimenteaza bugetul si care finanteaza restul societatii (bugetari, pensionari, asistati social, puscariasi, etc.). Un guvern liberal ar fi trebuit sa acorde prioritate la vaccinare fortei de munca angajate, in ordinea descrescanda a riscului de contaminare, astia sunt cei care circula zilnic la munca cu mijloace de transport in comun, duc si iau copiii de la gradi si scoala, fac aprovizionarea pentru bunicii care stau in casa.
    Adica in mod clar medicii primii, apoi cei din transportul in comun, vanzatorii din magazine, profesori si educatori, politistiii care lucreaza in strada, barmani, ospatari, samd.
    In mod evident, fata de stocurile limitate de vaccin, ar fi trebuit testati la anticorpi toti cei ce doresc sa se vaccineze, sunt multi care au trecut asimptomatici prin boala, nu stiu ca au avut-o, dar au anticorpi. Acestia ar trebui lasati mai la urma, sunt deja protejati.
    In felul acesta s-ar putea deschide mai repede economia.
    • Like 6
    • @ Cristian Dogar
      Buna gandire,a fost si in Suedia unde s-a luptat,in primele 6 luni,impotriva Covidului,pana la “ultimul batran” !Apoi pana si ei au devenit mai omenosi si au inceput sa-i protejeze pe cei varstnici ,cu sanatate labila.La noi interdictiile in starea de urgenta au fost ,in primul rand pentru cei 65+,iar la vaccinare a fost normal ca ei sa fie prioritizati,in conditiile in care 60/70% din decese sunt din aceasta categorie de varsta.Extinzandu-se grupele de persoane acceptate in etapa 2 de vaccinare,ponderea programatilor de varste mai tinere de 65 a crescut mult,astfel la coada unde am stat eu si ulterior sotia,cam 70% erau la varste mai tinere,logic de altfel caci nu se astepta nimeni ca o persoana in varsta sa bata la internet una tanara!Daca statul roman alege solutia de eliminare a pensionarilor in favoarea personalului Horeca sau a politistilor,sa nu se mire daca AUR sau PSD vor castiga alegerile viitoare,vor ramane cativa,destul de multi,din cei 5,5 mil.de supravietuitori!
      • Like 4


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult