Foto: Inquam Photos / Costin Dinca
Categoric sunt o persoană norocoasă. Am reuşit să mă programez încă din prima zi, la un centru de vaccinare din Oraşul Comoară. Nici nu-mi venea să cred că platforma online funcţiona, că procedura mergea ca unsă şi, în final, mi se trimitea şi o confirmare de programare care se încheia cu urarea: “O zi frumoasă! Echipa #Rovaccinare”
Toată această euforie – în care am reuşit să programez la centrele de vaccinare din oraşul meu - Cluj - rude şi prieteni din categoria (80+) – a durat o zi şi jumătate, până când s-au epuizat toate locurile din centrele de vaccinare disponibile în municipiul nostru – adică se terminase tranşa de vaccin prevăzută pentru intervalul de timp deschis programărilor.
Între timp, guvernul a emis noi hotărâri prin care s-au extins substanţial categoriile de persoane eligibile pentru etapa a doua de vaccinare anti-Covid-19.
Medicii de familie, angajatorii, diferitele instituţii sociale au încărcat pe platforma unică de programare datele a zeci de mii de persoane, după care s-a declanşat vânătoarea de locuri libere, efectuată individual sau pe linie instituţională (medici de familie, angajatori, asistenţi sociali, voluntari etc). Şansele de a găsi un loc liber în marile oraşe fiind nule, persoanele domiciliate acolo s-au programat (în măsura în care au reuşit) în orăşele şi comune din judeţ sau chiar din alte judeţe (unele chiar îndepărtate). Însă cei mai mulţi, mai puţin norocoşi, au rămas la pândă zile (şi nopţi) în şir, doar-doar vor reuşi să se programeze, la un moment dat.
Deci pe de o parte guvernanţii iau măsuri pentru lărgirea categoriilor eligibile, reflectând grija lor (lăudabilă) faţă de persoanele vulnerabile şi expuse îmbolnăvirii, iar pe de altă parte, majoritatea oamenilor nu apucă la vaccin (cel puţin în următoarea lună). În plus este perturbat şi procesul de programare a persoanelor vârstnice sau cu afecţiuni cronice (repartizate iniţial pentru etapa a doua) pentru că s-a dat drumul, buluc pe platformă, tot mai multor categorii eligibile, fără vreo corelare cu ritmul aprovizionării şi distribuirii vaccinului, pe plan naţional.
În aceste condiţii apare şi situaţia inechitabilă în care – deşi pe platforma unică este înscrisă localitatea de domiciliu – locurile din centrele de vaccinare înfiinţate pentru locuitorii unei anumite zone sunt ocupate de persoane din alte localităţi, care s-au dovedit mai rapide, mai pricepute în utilizarea platformei, în timp ce localnicii – care adeseori se bazează pe programarea de către medicul de familie sau asistentul social – rămân de căruţă.
Deunăzi, un oficial anunţa încă o modalitate de vaccinare a celor „neprogramaţi”: aceea de a sta la „un vaccin în plus”, la „spartul târgului”, dacă rămân doze nefolosite.
Ideea în sine nu e rea, dar sunt curioasă cum se va pune în practică, care va fi modalitatea de a-i servi şi de a-i introduce în sistem pe doritorii neprogramaţi.
Înţeleg că această acţiune de anvergură e foarte greu de gestionat, necesită un timp de rodaj şi, probabil, lucrurile se vor normaliza pe parcurs. Totuşi, ar fi bine-venite câteva reglaje ale softului, introducerea unor criterii de departajare (asumate) pentru a fluidiza procesul de programare şi a asigura accesul echitabil la vaccinare.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
https://ig.ft.com/coronavirus-vaccine-tracker/
De ce să ne mirăm că totul merge anapoda?
Adica in mod clar medicii primii, apoi cei din transportul in comun, vanzatorii din magazine, profesori si educatori, politistiii care lucreaza in strada, barmani, ospatari, samd.
In mod evident, fata de stocurile limitate de vaccin, ar fi trebuit testati la anticorpi toti cei ce doresc sa se vaccineze, sunt multi care au trecut asimptomatici prin boala, nu stiu ca au avut-o, dar au anticorpi. Acestia ar trebui lasati mai la urma, sunt deja protejati.
In felul acesta s-ar putea deschide mai repede economia.