Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Am sunat de acasă din Finlanda la poliția din Germania, după ce mama nu mi-a răspuns o zi întreagă la telefon. În 15 minute, am primis răspunsul. Plus o întâmplare cu Poliția Română. „De cât timp îl cunoașteți pe domnul?"

Politia germana

(Foto Guliver/Getty Images)

Nu îmi voi da cu părerea despre tragedia de la Caracal, despre „cazul" Sorina, sau despre cetățeanul decapitat cu drujbă, situații în care a fost implicată Poliția Română. Aceste cazuri au fost foarte mult, și, după părerea mea, foarte prost dezbătute de către mass-media românească. Vă voi povesti doar două întâmplare trăite de mine, în care Poliția a fost implicată.

Cu puțin timp înainte să plec definitiv din România, în timp ce locuiam în Craiova, am primit un telefon la serviciu, de la prietena mea, care mă anunța că ne-a fost spart apartamentul. Ajungând acasă, am constatat că întreaga locuință era devastată. Ne lipseau: o sumă (nu foarte mare) de bani, un telefon mobil smart, laptop-ul și toate bijuteriile prietenei mele (cele care nu erau asupra ei în acea zi).  

Evident, am sunat la 112 și, după un timp rezonabil, a sosit un echipaj de poliție. „Profesionalismul" lor a fost unul „desăvârșit". Pe lângă faptul că au distrus pur și simplu tot ce mai aveam, împrăștiind la nesfârșit pudra adezivă pentru ridicarea amprentelor (nu au găsit nimic), unul dintre ofițeri, pe care, se pare, inteligența l-a ocolit cu insistență, a găsit de cuviință să „rezolve" cazul, întrebând-o pe prietena mea...nici mai mult, nici mai puțin decât...„de cât timp îl cunoașteți pe domnul"? Adică pe mine. 

Descoperise el, cu creierul său nedezvoltat, că tocmai eu eram cel care înscenasem spargerea ! Nu s-a întrebat exemplarul cu caschetă nici cu ce mă ocup, nici în ce scop aș fi făcut acea înscenare, nici cum aș fi putut s-o fac, nimic ! Atât l-a dus pe el capul să facă. Și...doar atât, întrucât, evident, polițiștii nu au găsit nimic nici până în ziua de astăzi.

A doua întâmplare pe care doresc să o povestesc a avut loc acum un an. Fiind acasă, în Finlanda, am sunat-o pe mama mea care locuiește în Germania. Nerăspunzându-mi o zi întreagă la telefon, ținând cont de faptul că vorbesc des cu ea și întotdeauna îmi spunea dacă pleacă undeva pentru o perioadă mai lungă de timp, am început să bănuiesc că i s-ar fi putut întâmpla ceva, mai ales că nu este tocmai tânără. 

Astfel, am decis să apelez Poliția din orașul german în care locuiește. Repet, eu fiind în Finlanda. Le-am spus despre ce este vorba și mi-au spus că vor verifica. După mai puțin de 15 minute, polițiștii germani m-au sunat și mi-au spus să stau liniștit că mama este bine și este plecată din localitate. Mi-au spus exact unde este, de cât timp, când se întoarce și, evident, au anunțat-o că o caut. Pur și simplu plecase din localitate pentru câteva zile și uitase să-mi spună. Am uitat să menționez faptul că avea telefonul mobil închis.

Nu doresc să comentez mai mult. Cititorii își pot face o părere despre profesionalismul poliției din cele două state.   

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Germania are polițiști iar ai nostrii sunt doar milițieni, nu poți compara sistemele. Acolo polițistul e în slujba cetățeanului și a comunității pe când ai noștri nu au nici o treabă cu cetățeanul.
  • Like 2
 • Am mai spus-o si ma repet,ceva nu se leaga ,praful in ochi este prea linistitor ,oare ni se pregatesc noi surprize neplacute ......
  • Like 0
 • Alex check icon
  Mai avem pana ajungem la nivelul politiei din Germania, tot asa cum mai avem pana ajungem la nivelul de dezvoltare al tarilor occidentale. E personal ma indoiesc ca fata putea fi salvata, indiferent de profesionalismul politiei implicate. Criminali in serie sunt si vor mai fi, nu conteaza cine guverneaza tara. E si aici o forma de psihoza in masa, iar Psd-ul, politia samd sunt tapii ispasitori. In opinia mea, politia s-a descurcat destul de bine, l-a prins in mai putin de 24 de ore. Fata de cazul Ramaru, unde a durat luni, e totusi un progres extraordinar, Ca romanii sunt nefericiti, frustrati, angoasati si vor orice altceva decat au, desi traiesc de 3 ori mai bine decat in 89, nu e de vina statul, ci ei insisi. Daca fiecare ar fi mai corect, mai muncitor si mai onest legat de propria valoare, am fi intr-o tara cu o atmosfera mai placuta. Pana atunci, toxicitatea mediului in care traim nu e reflexia politicului ci a cetatenilor, pentru ca statul nu e doar un concept, ci o realitate, iar leadershipul e un produs al societatii. O majoritate de lenesi, aroganti si oameni lipsiti de spirit civic, produc o elita politico-administrativa similara lor.
  • Like 4
 • Am primit o amenda de 2000 lei pentru ca am construit ilegal o locuinta supraetajata ,procesul verbal fiind complectat si semnat antidatat .L-am contestat in instanta ,din motivare a rezultat ca politia locala de la control urbanism are dreptul sa dea amenzi, Nu s-a respectat nici o prevederte din O.G.2/2002 ,Sedinta de la apel nu s-a tinut ,s-a mentinut hotararea primei instante . Faptele sunt mai complexe ,pe scurt am facut plangere penala ,comisarul care s-aocupat de caz mentioneaza ca am fost in sediul politiei locale la data si ora trecuta in procesul-verbal ,mentionand ca procesul verbal a fost redactat in incinta sediului politiei locale imediat dupa ce am prezentat actele cerute . In procesul verbal se mentioneaza ca la data si ora la care eu eram in sediul politiei locale ,politistul seafla la adresa mea de domiciliu. A trecut 3 ani si nu s-a reolvat nimic ,implicat fiind un clan important .
  • Like 0


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult