Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Am sunat de acasă din Finlanda la poliția din Germania, după ce mama nu mi-a răspuns o zi întreagă la telefon. În 15 minute, am primis răspunsul. Plus o întâmplare cu Poliția Română. „De cât timp îl cunoașteți pe domnul?"

Politia germana

(Foto Guliver/Getty Images)

Nu îmi voi da cu părerea despre tragedia de la Caracal, despre „cazul" Sorina, sau despre cetățeanul decapitat cu drujbă, situații în care a fost implicată Poliția Română. Aceste cazuri au fost foarte mult, și, după părerea mea, foarte prost dezbătute de către mass-media românească. Vă voi povesti doar două întâmplare trăite de mine, în care Poliția a fost implicată.

Cu puțin timp înainte să plec definitiv din România, în timp ce locuiam în Craiova, am primit un telefon la serviciu, de la prietena mea, care mă anunța că ne-a fost spart apartamentul. Ajungând acasă, am constatat că întreaga locuință era devastată. Ne lipseau: o sumă (nu foarte mare) de bani, un telefon mobil smart, laptop-ul și toate bijuteriile prietenei mele (cele care nu erau asupra ei în acea zi).  

Evident, am sunat la 112 și, după un timp rezonabil, a sosit un echipaj de poliție. „Profesionalismul" lor a fost unul „desăvârșit". Pe lângă faptul că au distrus pur și simplu tot ce mai aveam, împrăștiind la nesfârșit pudra adezivă pentru ridicarea amprentelor (nu au găsit nimic), unul dintre ofițeri, pe care, se pare, inteligența l-a ocolit cu insistență, a găsit de cuviință să „rezolve" cazul, întrebând-o pe prietena mea...nici mai mult, nici mai puțin decât...„de cât timp îl cunoașteți pe domnul"? Adică pe mine. 

Descoperise el, cu creierul său nedezvoltat, că tocmai eu eram cel care înscenasem spargerea ! Nu s-a întrebat exemplarul cu caschetă nici cu ce mă ocup, nici în ce scop aș fi făcut acea înscenare, nici cum aș fi putut s-o fac, nimic ! Atât l-a dus pe el capul să facă. Și...doar atât, întrucât, evident, polițiștii nu au găsit nimic nici până în ziua de astăzi.

A doua întâmplare pe care doresc să o povestesc a avut loc acum un an. Fiind acasă, în Finlanda, am sunat-o pe mama mea care locuiește în Germania. Nerăspunzându-mi o zi întreagă la telefon, ținând cont de faptul că vorbesc des cu ea și întotdeauna îmi spunea dacă pleacă undeva pentru o perioadă mai lungă de timp, am început să bănuiesc că i s-ar fi putut întâmpla ceva, mai ales că nu este tocmai tânără. 

Astfel, am decis să apelez Poliția din orașul german în care locuiește. Repet, eu fiind în Finlanda. Le-am spus despre ce este vorba și mi-au spus că vor verifica. După mai puțin de 15 minute, polițiștii germani m-au sunat și mi-au spus să stau liniștit că mama este bine și este plecată din localitate. Mi-au spus exact unde este, de cât timp, când se întoarce și, evident, au anunțat-o că o caut. Pur și simplu plecase din localitate pentru câteva zile și uitase să-mi spună. Am uitat să menționez faptul că avea telefonul mobil închis.

Nu doresc să comentez mai mult. Cititorii își pot face o părere despre profesionalismul poliției din cele două state.   

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Germania are polițiști iar ai nostrii sunt doar milițieni, nu poți compara sistemele. Acolo polițistul e în slujba cetățeanului și a comunității pe când ai noștri nu au nici o treabă cu cetățeanul.
    • Like 2
  • Am mai spus-o si ma repet,ceva nu se leaga ,praful in ochi este prea linistitor ,oare ni se pregatesc noi surprize neplacute ......
    • Like 0
  • Alex check icon
    Mai avem pana ajungem la nivelul politiei din Germania, tot asa cum mai avem pana ajungem la nivelul de dezvoltare al tarilor occidentale. E personal ma indoiesc ca fata putea fi salvata, indiferent de profesionalismul politiei implicate. Criminali in serie sunt si vor mai fi, nu conteaza cine guverneaza tara. E si aici o forma de psihoza in masa, iar Psd-ul, politia samd sunt tapii ispasitori. In opinia mea, politia s-a descurcat destul de bine, l-a prins in mai putin de 24 de ore. Fata de cazul Ramaru, unde a durat luni, e totusi un progres extraordinar, Ca romanii sunt nefericiti, frustrati, angoasati si vor orice altceva decat au, desi traiesc de 3 ori mai bine decat in 89, nu e de vina statul, ci ei insisi. Daca fiecare ar fi mai corect, mai muncitor si mai onest legat de propria valoare, am fi intr-o tara cu o atmosfera mai placuta. Pana atunci, toxicitatea mediului in care traim nu e reflexia politicului ci a cetatenilor, pentru ca statul nu e doar un concept, ci o realitate, iar leadershipul e un produs al societatii. O majoritate de lenesi, aroganti si oameni lipsiti de spirit civic, produc o elita politico-administrativa similara lor.
    • Like 4
  • Am primit o amenda de 2000 lei pentru ca am construit ilegal o locuinta supraetajata ,procesul verbal fiind complectat si semnat antidatat .L-am contestat in instanta ,din motivare a rezultat ca politia locala de la control urbanism are dreptul sa dea amenzi, Nu s-a respectat nici o prevederte din O.G.2/2002 ,Sedinta de la apel nu s-a tinut ,s-a mentinut hotararea primei instante . Faptele sunt mai complexe ,pe scurt am facut plangere penala ,comisarul care s-aocupat de caz mentioneaza ca am fost in sediul politiei locale la data si ora trecuta in procesul-verbal ,mentionand ca procesul verbal a fost redactat in incinta sediului politiei locale imediat dupa ce am prezentat actele cerute . In procesul verbal se mentioneaza ca la data si ora la care eu eram in sediul politiei locale ,politistul seafla la adresa mea de domiciliu. A trecut 3 ani si nu s-a reolvat nimic ,implicat fiind un clan important .
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult