Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

La 44 de ani, am plecat cu partenera mea de viață într-un concediu în Finlanda. Ajunși acolo, am luat cea mai bună decizie a vieții mele

Finlanda - natura

(Foto: Guliver/Getty Images)

V-ați gândit vreodată să plecați într-un concediu în străinătate și să nu vă mai întoarceți? Poate că da. Dar dacă „acasă" v-ar fi așteptat un loc de muncă bun, unde sunteți respectat și aveți o funcție, și pe deasupra un salariu foarte mare? Și de data aceasta răspunsul poate fi DA, dacă „acolo" vi s-ar oferi ceva mai bun. Dar dacă „acolo" nu vă așteaptă nimic și va trebui să o luați literalmente de la început, dacă „acolo" este o țară cu o cultură total diferită, cu o limbă extrem de dificilă, cu o climă teribil de aspră? Și... ca tabloul să fie complet...o ultimă întrebare: dar dacă ați avea 44 de ani, deci trecut de prima tinerețe? Ei bine, pentru mine, răspunsul la aceste întrebări a fost mereu DA. Pentru mine, „acolo" s-a numit Finlanda. Și... pentru mine „ACOLO" a devenit „ACASĂ". 

Plecat în concediu în Finlanda, împreună cu partenera mea de viață, Loredana, am decis să încercăm să începem o nouă viață în această țară. Aveam informații despre Finlanda de la sora mea, care locuiește aici de foarte mult timp, fiind medic ginecolog. Ea a fost și cea care ne-a ajutat, oferindu-ne cazare la început. Pentru că prima mare problemă cu care se confruntă un imigrant în Finlanda este locuința. 

Am făcut zeci de drumuri la agențiile imobiliare, încercând să găsim un apartament sau o garsonieră de închiriat, și pur și simplu nu înțelegeam de ce, deși aveam bani să plătim și în avans, eram mereu refuzați. Mereu eram întrebați dacă suntem în KELA. Când răspundeam că nu suntem, eram politicos refuzați. Ce este acest KELA ? 

Kansaneläkelaitos (prescurtat KELA) este serviciul finlandez de Asigurări Sociale și este cea mai importantă instituție pentru cetățean. Prin KELA beneficiezi de asigurare medicală, KELA plătește ajutorul de șomaj, alocația pentru copii, pensia, și, revenind la problemă cu locuința, KELA garantează proprietarului locuinței pe care o închiriezi că, în orice situație, acesta își va primi banii pe chirie. Pentru că, da, în cazul în care o persoană se confruntă cu o situație financiară dificilă, KELA va plăți pentru asigurat o parte din chirie. Pentru a fi admis în Sistemul de Asigurări Sociale trebuie să fii înregistrat la Evidența Populației, să primești de la Poliție permisul de ședere permanentă în Finlanda și să ai un loc de muncă.

Găsirea unui loc de muncă în Finlanda nu este o foarte mare problemă. Trebuie să cunoști cel puțin limba engleză, să fii gata să începi de jos, să accepți faptul că ești totuși un imigrant și mai ales să dai dovadă de foarte multă seriozitate și corectitudine.

La doar câteva zile de la venirea noastră în Finlanda, ne-am găsit amândoi loc de muncă. Loredana chiar trei locuri de muncă. În același timp. Eu m-am angajat la o companie de curierat și la o pizzerie. Deci și eu am început cu două locuri de muncă. După prima lună de muncă am avut un venit de 900 de euro. Cu mult mai puțin decât aveam atunci când am plecat din România. Acum, după șase ani, lucrez la aceeași companie și câștig de patru ori mai mult decât câștigam în România. Avem cinci săptămâni de concediu pe an, din care patru săptămâni ni le petrecem în timpul iernii, în țări cu clima caldă. 

În Finlanda nu există conceptul de salariu minim pe economie. Există o înțelegere între sindicate și patronate pentru fiecare ramură, înțelegere care nu este obligatorie, dar care este în general respectată. Este însă o idee foarte bună să fii membru de sindicat. Nu doar că ești foarte bine protejat de eventualele abuzuri pe care le poate face angajatorul, dar, în cazul în care îți pierzi locul de muncă, sindicatul îți plătește ajutorul de șomaj, ajutor care este substanțial mai mare decât cel primit de la serviciul de asigurări sociale. 

În multe situații se practică plata pe oră și nu un salariu fix. Este exact ceea ce mi-am dorit eu, pentru că îmi dă posibilitatea să câștig atât cât muncesc. Tocmai de aceea spuneam că este foarte important să fii o persoană serioasă și corectă.

Ceea ce poate constitui o mare problemă pentru un imigrant în Finlanda este clima. Noi locuim în centrul țării, în orașul Kuopio. Iarna începe aici în luna noiembrie și se termină la mijlocul lui mai. Anul trecut a nins aici pe 1 și 2 iunie. Pot fi temperaturi de minus 35 de grade, iar stratul de zăpadă trece de un metru. Deszăpezirea se face însă foarte eficient și nu există nici o stradă sau trotuar pe care să nu se poată circula. Chiar și drumurile foarte izolate, aflate în mijlocul pădurilor nesfârșite, sunt deschise toată iarna. 

(Foto: Facebook/Adrian Wolkowski)

În șase ani nu am auzit niciodată să se fi închis un aeroport (aici, fiecare oraș are aeroport) și o singură dată a întârziat un tren între Rovaniemi și Helsinki (aproximativ 800 km). Cât privește închiderea școlilor... prietenii finlandezi mi-au spus că nu au auzit niciodată așa ceva și nu își pot imagina ce ar trebui să se întâmple pentru a se închide o școală.

Vara ține cam două luni, iar peisajele în acest anotimp sunt fabuloase. Primăvara și toamna sunt anotimpuri foarte scurte.

În concluzie, decizia pe care am luat-o, de a începe o viață nouă în Finlanda, a fost cu siguranță cea mai bună decizie din viața mea. Aici ne-am realizat aproape toate visurile, trăim într-un mediu curat, avem o alimentație foarte sănătoasă, facem sport, iar viața este foarte ușoară în această țară. 

Birocația este foarte redusă, practic interacțiunea cu statul este extrem de mică, iar corupția este aproape inexistentă. De exemplu, contractarea unui credit pentru cumpărarea unui autoturism durează aproximativ 15 minute, și nu este necesar niciun document (nu glumesc, chiar niciun document), iar contractul de credit este tipărit pe o singură coală A4. Pentru un abonament la telefonia mobilă și internet nu se semnează nimic (la fel și încetarea abonamentului), iar înmatricularea/radierea unui autoturism se face online și durează trei minute.

Putem spune că Finlanda ne-a oferit o șansă, drept pentru care îi vom fi mereu recunoscători și o vom respecta și iubi ca pe locul căruia îi spunem „ACASĂ".

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pentru un strain sau un martian care studiaza ,chiar si superficial,massmedia si societatea romaneasca,tendinta spre emigrare a unei parti tot mai mari a populatiei ,este paradoxala.Pe de o parte minoritatile din Romania sunt preocupate de pastrarea identitatii nationale,incurajate de stat si prin reprezentarea parlamentara,pe de alta parte romanii emigranti fac tot posibilul sa se integreze in educatia,comportamentul si civilizatia tarii de adoptie,deci sa se topeasca” in ea!In acest ritm Romania va deveni o tara cu minoritati transformate in majoritati,asa cu SUA devine tot mai mult latino-BLM!O fi bine,o fi rau,nici martianul nu stie sau nu are curaj sa spuna caci nu e “corect politic”!
  PS astept cu interes publicarea sau nu ,ca sa stiu daca mai e cazul sa deschid situl !
  • Like 0
 • Care ar fi primii pasi de a te muta in Finlanda
  • Like 0
 • Daca nu o aveați acolo pe sora d-v, tot așa de ușor era ?
  • Like 0
 • Vizitez lunar Suedia ,Norvegia ,Finlanda ,Danemarca ( sunt șofer de camion) iarna este groaznic prin partea asta de lume :) am vazut locuri de o frumusețe ireală și păduri care mi-au sbârlit parul pe mine noaptea . De fiecare dată când ajung în diferite centre de logistică, sunt ofertat cu un loc de muncă și salariu uriaș față de ce câștig în momentul de față. Recent am început să băntui prin Finlanda, nu stiam că sistemul este atât de permisibil, voi lua în considerare prima ofertă din partea lor :) merci autorului pentru detalii!
  • Like 1
 • Felicitări si va mulțumim ca v-ați prezentat adevărata dumneavoastră poveste de viață.
  • Like 1
 • Care ar fi pasii ce trebuie facuti pentru a te muta in Finlanda? In cazul in care nu ai pe nimeni acolo deja. E vreo platforma unde poti gasi locuri de munca?
  • Like 0
 • Ma intreb , daca Finlanda ar fi fost ocupata de sovietici asa cum a fost Romania, ar mai fi fost asa cum o descrieti dvs.?
  • Like 1
  • @ teodorviorel
   Finlanda a fost mai intai parte a Inperiului Tarist, in timpul domniei tarului Alexandru I. La 6 Decembrie 1917 Finlanda si-a declarat independenta. In al doilea razboi mondial, Finlanda a luptat de 2 ori impotriva Uniunii Sovietice, mai intai in "Razboiul de Iarna", una din cele mai frumoase si eroice lupte ale unei natiuni impotriva unui agresor, si apoi in asa zisul "Razboi de Continuare", parte a planului Barbarosa. Mentinerea independentei Finlandei fata de Uniunea Sovietica, a fost platita cu 93.000 de soldati morti, cea mai mare rata de pierderi raportata la totalul populatiei, dintre toate tarile participante la al Doilea Razboi Mondial. Nu a fost deloc usor, si nu este nici acum, sa ai o granita de peste 1300 km lungime cu Rusia.
   • Like 5
  • @ teodorviorel
   Haideti, recunoasteti, nu prea v-a placut istoria, nu?
   • Like 6
  • @ Icsulescu
   Poate n-ati inteles, dar ma pot exprima mai clar: daca Finlanda ar fi fost ocupata total (adica, nu numai Karelia) de sovietici...
   • Like 1
  • @ teodorviorel
   Csaba check icon
   Logica conteaza. Azi am fost la finante, ptr cazierul fiscal al unui ONG. Mi s-a cerut mai toate documentele de baza, + copie buletin + copie CIF. De ce? Nu era de ajuns doar CIF-ul? In afara de faptul ca ma pus pe mine pe drum (ca nu se putea sa trimit scanat, pe mail), mai urmeaza ca finantele sa cheltuie banul public, pentr a pastra si a arhiva documente ce sunt arhivate deja de alte institutii, respectiv documente cu care nu va face nimic altceva.
   Din aceasta perspectiva nu conteaza daca cineva fost sau nu ocupata de sovietici
   "Birocația este foarte redusă, practic interacțiunea cu statul este extrem de mică, iar corupția este aproape inexistentă." - asta este esenta.
   • Like 6
  • @ Csaba
   Totusi, am sa va raspund:bolsevismul insemna multa birocratie( tovarosii erau preocupati sa nu le scape dusmanul de clasa printre degete, sa-l invaluie cu tot felul de bete in roate si necesitati de aprobare de la autoritati pentru a-i controla viata); inseamna lipsa de initiativa, plafonare,individualism,saracie, lipsa de preocupare pentru oameni. Astfel ar fi fost Finlanda in caz ca stapanirea sovietica ar fi trecut peste tot cuprinsul tarii. De altfel, se poate face comparatie intre zona Karelia care apartine acum Rusiei si Finlanda, referitor la nivelul de trai si civilizatie.
   • Like 1
  • @ Csaba
   Da, din pacate am tecut si eu prin aceasta birocratie inutila si costistoare. Cu permisiunea dumneavoastra, va voi povesti doua intamplari avute aici, in Finlanda. Par ireale, dar sunt perfect adevarate, fiind traite de mine.
   Intr-o zi, fiind liber de la servici, m-am dus la dealerul Honda, pentru a vedea noua Honda Civic, o masina pe care mi-am dorit-o foarte mult. Persoana care se ocupa de vanzari m-a vazut si a venit sa ma intrebe daca imi place si daca doresc mai multe detalii. Apoi m-a invitat in birou si m-a intrebat daca doresc sa cumpar masina. Am intrebat care sunt conditiile pentru a o cumpara in rate, intrucat pretul era foarte mare si nu aveam banii necesari. Masina costa 22.000 de euro. I-am spus ca pot plati un avens de 3500 de euro. In zece minute, fara sa solicite nici un act, mi-a intocmit contractul de credit, contract tiparit pe o singura coala A4, si, de la o simpla plimbare la un dealer auto, am plecat cu o Honda Civic nou nouta. Pe deasupra si gata inmatriculata. Aici, inmatricularea unei masini se face online, si dureaza fix 3 minute. In 10 minute ai si numerele de inmatriculare fixate pe masina. Acum , cand va scriu, mai am de plata 4 rate, si abia astept sa imi schimb masina pe ultimul model Civic.
   A doua intamplare a fost atunci cand mi-am schimbat permisul de inmatriculare romanesc cu cel finlandez. M-am dus la Serviciul Perrmise auto, cu gandul sa intreb ce acte imi trebuie si ce fel de fotografie sa fac. Mi s-a dat un formular, in care trebuia sa imi scriu numele si adresa din Finlanda, si sa bifez fix 6 casute. Mi s-a luat permisul romanesc dupa care am fost intrebat daca sunt de acord sa imi foloseasca fotografia pe care am facut-o atunci cand mi-am facut cartea de identitate finlandeza, deci cu vreo 4 ani inainte. Am raspuns ca sunt de acord, si mi s-a spus "la revedere", urmand sa primesc permisul finlandez in termen de o saptamana, in cutia postala. Ceea ce s-a si intamplat. Totul a durat nu mai mult de 5 minute, si nu mi s-a solicitat nici un act.
   Cam asa este de fiecare data. Nici nu trebuie sa tin minte cand imi expira valabilitatea unui act sau a unui card bancar. Pur si simplu gasesc actul sau cardul nou in cutia postala. Cetatenii finlandezi isi pot face pana si pasaportul online, fara a iesi din casa. Doar prima data (de obicei cand au un an sau doi) cand li se face primul pasaport, trebuie sa li se ia amprentele. Ulterior, fotografiile pentru pasapoartele noi, se trimit online.
   • Like 5
  • @ teodorviorel
   Da, dacă. Dar nu au s-au lăsat ocupați de sovietici deși poate or fi încercat. Noi, cu atâtea curve de toate neamurile și speciile, da.
   • Like 0
  • @ Adrian Wolkowski
   Deci așa se scrie istoria adevărată.
   • Like 0
  • @ Adrian Wolkowski
   Foarte interesant articolul si intâmplările povestite! Cum vă descurcați cu limba, este de ajuns engleza sau a trebuit să învățați finlandeza? Ce fel de suport ați primit pt învățarea limbii?
   • Like 0
  • @ teodorviorel
   ca intr-un banc de odinioara.... Si Moscova este un oras frumos!
   • Like 1
  • @ Adrian Wolkowski
   Frumos ce ne relatați, dar ganditi-va ce-ar fi pe-aici, pe la noi, unde cu toate verificările se fac atâtea falsuri. Pt că e vorba întâi si-ntâi, de mentalitatea oamenilor' de corectitudinea lor.
   • Like 1
  • @ teodorviorel
   maripos check icon
   Se pare ca suntem inca sub ocupatie, caci asa decurg lucrurile si acum. N-are importanta ca au trecut 30 de ani. Neputinta e la ea acasa. Altii asemenea noua s-au scuturat demult de cojocul bolsevic.
   • Like 0
 • Ati sarit niste intrebari: dar daca ati avea pe cineva acolo care sa va netezeasca drumul si sa va explice ce si cum? Sau alta: dar daca ati avea deoparte 20-30.000 euro ca venit tampon pana gasesti de lucru acolo? Sau daca aveti proprietate acasa unde sa va intoarceti daca nu iese mutarea in alta tara? Deciziile se iau si in functie de lucrurile astea. Am prieteni de familie care au plecat in Canada la 50 de ani fara sa cunoasca pe nimeni si acum la 75 au si casa in Florida si si-au adus si copiii. Am prieteni care au castigat la loteria vizelor in State la 27 de ani (tot pereche, fara sa o duca prost aici) si s-au intors dupa 6 luni.
  • Like 1
  • @ Magotu Enigmatic
   Unii nu se adaptează la ritmul de muncă şi clachează iar primii doi ani sunt grei şi trebuie să ai o voință puternică pentru a reuşi.
   • Like 4
  • @ Adrian Adrian
   Total de accord. La inceput, adica primele 3-4 luni, aproape ca intrasem in depresie. A fost foarte greu, dar avand un scop, si o vointa puternica, am reusit sa trec cu bine.
   • Like 2
  • @ Adrian Wolkowski
   Pentru un roman, vorbitor de...orice limba de circulatie internationala, o limba precum Finladenza - in cazul Dvs, sau ceha, in cazul meu, este un obstacol. Va inteleg, si admir, sunt de aproape 20 de ani plecat in Cehia, dar admiratia vine de la acel DA, raspuns la intrebarea...sa fac asta la 44 de ani ? Toata stima, pentru ca vorbiti despre Loredana, ca fiind partenerul - nu prietena, sotia, amanta..de viata. Cred ca si de aceea ati reusit, pentru ca ati avut un - subliniez - partener, alaturi. Iar despre seriozitate in tot ceea ce fac ei, si mai apoi Dvs...asta nu trebuie laudata...e ceva normal, nu ? La fel ca trasul apei la toaleta, cumpararea unui bilet de autobuz, oprirea la semafor....etc....
   • Like 0
 • Cum „ce ar trebui să se întâmple pentru a se închide o școală”? N-au pic de imaginație finlandezii ăștia, să vină în RO! :))))))))))))
  • Like 5
 • Mult curaj si hotarare. Felicitari.
  • Like 2


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult
sound-bars icon