(Foto: Guliver/Getty Images)
V-ați gândit vreodată să plecați într-un concediu în străinătate și să nu vă mai întoarceți? Poate că da. Dar dacă „acasă" v-ar fi așteptat un loc de muncă bun, unde sunteți respectat și aveți o funcție, și pe deasupra un salariu foarte mare? Și de data aceasta răspunsul poate fi DA, dacă „acolo" vi s-ar oferi ceva mai bun. Dar dacă „acolo" nu vă așteaptă nimic și va trebui să o luați literalmente de la început, dacă „acolo" este o țară cu o cultură total diferită, cu o limbă extrem de dificilă, cu o climă teribil de aspră? Și... ca tabloul să fie complet...o ultimă întrebare: dar dacă ați avea 44 de ani, deci trecut de prima tinerețe? Ei bine, pentru mine, răspunsul la aceste întrebări a fost mereu DA. Pentru mine, „acolo" s-a numit Finlanda. Și... pentru mine „ACOLO" a devenit „ACASĂ".
Plecat în concediu în Finlanda, împreună cu partenera mea de viață, Loredana, am decis să încercăm să începem o nouă viață în această țară. Aveam informații despre Finlanda de la sora mea, care locuiește aici de foarte mult timp, fiind medic ginecolog. Ea a fost și cea care ne-a ajutat, oferindu-ne cazare la început. Pentru că prima mare problemă cu care se confruntă un imigrant în Finlanda este locuința.
Am făcut zeci de drumuri la agențiile imobiliare, încercând să găsim un apartament sau o garsonieră de închiriat, și pur și simplu nu înțelegeam de ce, deși aveam bani să plătim și în avans, eram mereu refuzați. Mereu eram întrebați dacă suntem în KELA. Când răspundeam că nu suntem, eram politicos refuzați. Ce este acest KELA ?
Kansaneläkelaitos (prescurtat KELA) este serviciul finlandez de Asigurări Sociale și este cea mai importantă instituție pentru cetățean. Prin KELA beneficiezi de asigurare medicală, KELA plătește ajutorul de șomaj, alocația pentru copii, pensia, și, revenind la problemă cu locuința, KELA garantează proprietarului locuinței pe care o închiriezi că, în orice situație, acesta își va primi banii pe chirie. Pentru că, da, în cazul în care o persoană se confruntă cu o situație financiară dificilă, KELA va plăți pentru asigurat o parte din chirie. Pentru a fi admis în Sistemul de Asigurări Sociale trebuie să fii înregistrat la Evidența Populației, să primești de la Poliție permisul de ședere permanentă în Finlanda și să ai un loc de muncă.
Găsirea unui loc de muncă în Finlanda nu este o foarte mare problemă. Trebuie să cunoști cel puțin limba engleză, să fii gata să începi de jos, să accepți faptul că ești totuși un imigrant și mai ales să dai dovadă de foarte multă seriozitate și corectitudine.
La doar câteva zile de la venirea noastră în Finlanda, ne-am găsit amândoi loc de muncă. Loredana chiar trei locuri de muncă. În același timp. Eu m-am angajat la o companie de curierat și la o pizzerie. Deci și eu am început cu două locuri de muncă. După prima lună de muncă am avut un venit de 900 de euro. Cu mult mai puțin decât aveam atunci când am plecat din România. Acum, după șase ani, lucrez la aceeași companie și câștig de patru ori mai mult decât câștigam în România. Avem cinci săptămâni de concediu pe an, din care patru săptămâni ni le petrecem în timpul iernii, în țări cu clima caldă.
În Finlanda nu există conceptul de salariu minim pe economie. Există o înțelegere între sindicate și patronate pentru fiecare ramură, înțelegere care nu este obligatorie, dar care este în general respectată. Este însă o idee foarte bună să fii membru de sindicat. Nu doar că ești foarte bine protejat de eventualele abuzuri pe care le poate face angajatorul, dar, în cazul în care îți pierzi locul de muncă, sindicatul îți plătește ajutorul de șomaj, ajutor care este substanțial mai mare decât cel primit de la serviciul de asigurări sociale.
În multe situații se practică plata pe oră și nu un salariu fix. Este exact ceea ce mi-am dorit eu, pentru că îmi dă posibilitatea să câștig atât cât muncesc. Tocmai de aceea spuneam că este foarte important să fii o persoană serioasă și corectă.
Ceea ce poate constitui o mare problemă pentru un imigrant în Finlanda este clima. Noi locuim în centrul țării, în orașul Kuopio. Iarna începe aici în luna noiembrie și se termină la mijlocul lui mai. Anul trecut a nins aici pe 1 și 2 iunie. Pot fi temperaturi de minus 35 de grade, iar stratul de zăpadă trece de un metru. Deszăpezirea se face însă foarte eficient și nu există nici o stradă sau trotuar pe care să nu se poată circula. Chiar și drumurile foarte izolate, aflate în mijlocul pădurilor nesfârșite, sunt deschise toată iarna.
(Foto: Facebook/Adrian Wolkowski)
În șase ani nu am auzit niciodată să se fi închis un aeroport (aici, fiecare oraș are aeroport) și o singură dată a întârziat un tren între Rovaniemi și Helsinki (aproximativ 800 km). Cât privește închiderea școlilor... prietenii finlandezi mi-au spus că nu au auzit niciodată așa ceva și nu își pot imagina ce ar trebui să se întâmple pentru a se închide o școală.
Vara ține cam două luni, iar peisajele în acest anotimp sunt fabuloase. Primăvara și toamna sunt anotimpuri foarte scurte.
În concluzie, decizia pe care am luat-o, de a începe o viață nouă în Finlanda, a fost cu siguranță cea mai bună decizie din viața mea. Aici ne-am realizat aproape toate visurile, trăim într-un mediu curat, avem o alimentație foarte sănătoasă, facem sport, iar viața este foarte ușoară în această țară.
Birocația este foarte redusă, practic interacțiunea cu statul este extrem de mică, iar corupția este aproape inexistentă. De exemplu, contractarea unui credit pentru cumpărarea unui autoturism durează aproximativ 15 minute, și nu este necesar niciun document (nu glumesc, chiar niciun document), iar contractul de credit este tipărit pe o singură coală A4. Pentru un abonament la telefonia mobilă și internet nu se semnează nimic (la fel și încetarea abonamentului), iar înmatricularea/radierea unui autoturism se face online și durează trei minute.
Putem spune că Finlanda ne-a oferit o șansă, drept pentru care îi vom fi mereu recunoscători și o vom respecta și iubi ca pe locul căruia îi spunem „ACASĂ".
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Entuziasmul clasic al „ubi bene ubi patria”. Minti limitate la necesitati fiziologice. Nu s-au gandit o clipa sa ramana si sa opuna o rezistenta coruptiei si sa incerce sa schimbe ceva. Eu si partenera mea. Nu casatorie, nu copii, nu mama, nu bunici. Nimic.
Dupa 1 ani vin cu un second hand la mana a doua de fitze, povestind ce bine le este lor si ce prosti sunt cei ramasi. Uita numai un lucru ei si copii lor vor fi o viata „auslander”-i.
Felicitari Republica. Cu articole de acest gen, Finlanda, Sahara si idei de case cu fundatia in loc de acoperis, au mai ramas doar sub nivelul liderilor de opinii, care selecteaza articolele dupa „telectul” lor, adica numai cei care stiu sa injure.
PS astept cu interes publicarea sau nu ,ca sa stiu daca mai e cazul sa deschid situl !
Din aceasta perspectiva nu conteaza daca cineva fost sau nu ocupata de sovietici
"Birocația este foarte redusă, practic interacțiunea cu statul este extrem de mică, iar corupția este aproape inexistentă." - asta este esenta.
Intr-o zi, fiind liber de la servici, m-am dus la dealerul Honda, pentru a vedea noua Honda Civic, o masina pe care mi-am dorit-o foarte mult. Persoana care se ocupa de vanzari m-a vazut si a venit sa ma intrebe daca imi place si daca doresc mai multe detalii. Apoi m-a invitat in birou si m-a intrebat daca doresc sa cumpar masina. Am intrebat care sunt conditiile pentru a o cumpara in rate, intrucat pretul era foarte mare si nu aveam banii necesari. Masina costa 22.000 de euro. I-am spus ca pot plati un avens de 3500 de euro. In zece minute, fara sa solicite nici un act, mi-a intocmit contractul de credit, contract tiparit pe o singura coala A4, si, de la o simpla plimbare la un dealer auto, am plecat cu o Honda Civic nou nouta. Pe deasupra si gata inmatriculata. Aici, inmatricularea unei masini se face online, si dureaza fix 3 minute. In 10 minute ai si numerele de inmatriculare fixate pe masina. Acum , cand va scriu, mai am de plata 4 rate, si abia astept sa imi schimb masina pe ultimul model Civic.
A doua intamplare a fost atunci cand mi-am schimbat permisul de inmatriculare romanesc cu cel finlandez. M-am dus la Serviciul Perrmise auto, cu gandul sa intreb ce acte imi trebuie si ce fel de fotografie sa fac. Mi s-a dat un formular, in care trebuia sa imi scriu numele si adresa din Finlanda, si sa bifez fix 6 casute. Mi s-a luat permisul romanesc dupa care am fost intrebat daca sunt de acord sa imi foloseasca fotografia pe care am facut-o atunci cand mi-am facut cartea de identitate finlandeza, deci cu vreo 4 ani inainte. Am raspuns ca sunt de acord, si mi s-a spus "la revedere", urmand sa primesc permisul finlandez in termen de o saptamana, in cutia postala. Ceea ce s-a si intamplat. Totul a durat nu mai mult de 5 minute, si nu mi s-a solicitat nici un act.
Cam asa este de fiecare data. Nici nu trebuie sa tin minte cand imi expira valabilitatea unui act sau a unui card bancar. Pur si simplu gasesc actul sau cardul nou in cutia postala. Cetatenii finlandezi isi pot face pana si pasaportul online, fara a iesi din casa. Doar prima data (de obicei cand au un an sau doi) cand li se face primul pasaport, trebuie sa li se ia amprentele. Ulterior, fotografiile pentru pasapoartele noi, se trimit online.