Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

La 44 de ani, am plecat cu partenera mea de viață într-un concediu în Finlanda. Ajunși acolo, am luat cea mai bună decizie a vieții mele

Finlanda - natura

(Foto: Guliver/Getty Images)

V-ați gândit vreodată să plecați într-un concediu în străinătate și să nu vă mai întoarceți? Poate că da. Dar dacă „acasă" v-ar fi așteptat un loc de muncă bun, unde sunteți respectat și aveți o funcție, și pe deasupra un salariu foarte mare? Și de data aceasta răspunsul poate fi DA, dacă „acolo" vi s-ar oferi ceva mai bun. Dar dacă „acolo" nu vă așteaptă nimic și va trebui să o luați literalmente de la început, dacă „acolo" este o țară cu o cultură total diferită, cu o limbă extrem de dificilă, cu o climă teribil de aspră? Și... ca tabloul să fie complet...o ultimă întrebare: dar dacă ați avea 44 de ani, deci trecut de prima tinerețe? Ei bine, pentru mine, răspunsul la aceste întrebări a fost mereu DA. Pentru mine, „acolo" s-a numit Finlanda. Și... pentru mine „ACOLO" a devenit „ACASĂ". 

Plecat în concediu în Finlanda, împreună cu partenera mea de viață, Loredana, am decis să încercăm să începem o nouă viață în această țară. Aveam informații despre Finlanda de la sora mea, care locuiește aici de foarte mult timp, fiind medic ginecolog. Ea a fost și cea care ne-a ajutat, oferindu-ne cazare la început. Pentru că prima mare problemă cu care se confruntă un imigrant în Finlanda este locuința. 

Am făcut zeci de drumuri la agențiile imobiliare, încercând să găsim un apartament sau o garsonieră de închiriat, și pur și simplu nu înțelegeam de ce, deși aveam bani să plătim și în avans, eram mereu refuzați. Mereu eram întrebați dacă suntem în KELA. Când răspundeam că nu suntem, eram politicos refuzați. Ce este acest KELA ? 

Kansaneläkelaitos (prescurtat KELA) este serviciul finlandez de Asigurări Sociale și este cea mai importantă instituție pentru cetățean. Prin KELA beneficiezi de asigurare medicală, KELA plătește ajutorul de șomaj, alocația pentru copii, pensia, și, revenind la problemă cu locuința, KELA garantează proprietarului locuinței pe care o închiriezi că, în orice situație, acesta își va primi banii pe chirie. Pentru că, da, în cazul în care o persoană se confruntă cu o situație financiară dificilă, KELA va plăți pentru asigurat o parte din chirie. Pentru a fi admis în Sistemul de Asigurări Sociale trebuie să fii înregistrat la Evidența Populației, să primești de la Poliție permisul de ședere permanentă în Finlanda și să ai un loc de muncă.

Găsirea unui loc de muncă în Finlanda nu este o foarte mare problemă. Trebuie să cunoști cel puțin limba engleză, să fii gata să începi de jos, să accepți faptul că ești totuși un imigrant și mai ales să dai dovadă de foarte multă seriozitate și corectitudine.

La doar câteva zile de la venirea noastră în Finlanda, ne-am găsit amândoi loc de muncă. Loredana chiar trei locuri de muncă. În același timp. Eu m-am angajat la o companie de curierat și la o pizzerie. Deci și eu am început cu două locuri de muncă. După prima lună de muncă am avut un venit de 900 de euro. Cu mult mai puțin decât aveam atunci când am plecat din România. Acum, după șase ani, lucrez la aceeași companie și câștig de patru ori mai mult decât câștigam în România. Avem cinci săptămâni de concediu pe an, din care patru săptămâni ni le petrecem în timpul iernii, în țări cu clima caldă. 

În Finlanda nu există conceptul de salariu minim pe economie. Există o înțelegere între sindicate și patronate pentru fiecare ramură, înțelegere care nu este obligatorie, dar care este în general respectată. Este însă o idee foarte bună să fii membru de sindicat. Nu doar că ești foarte bine protejat de eventualele abuzuri pe care le poate face angajatorul, dar, în cazul în care îți pierzi locul de muncă, sindicatul îți plătește ajutorul de șomaj, ajutor care este substanțial mai mare decât cel primit de la serviciul de asigurări sociale. 

În multe situații se practică plata pe oră și nu un salariu fix. Este exact ceea ce mi-am dorit eu, pentru că îmi dă posibilitatea să câștig atât cât muncesc. Tocmai de aceea spuneam că este foarte important să fii o persoană serioasă și corectă.

Ceea ce poate constitui o mare problemă pentru un imigrant în Finlanda este clima. Noi locuim în centrul țării, în orașul Kuopio. Iarna începe aici în luna noiembrie și se termină la mijlocul lui mai. Anul trecut a nins aici pe 1 și 2 iunie. Pot fi temperaturi de minus 35 de grade, iar stratul de zăpadă trece de un metru. Deszăpezirea se face însă foarte eficient și nu există nici o stradă sau trotuar pe care să nu se poată circula. Chiar și drumurile foarte izolate, aflate în mijlocul pădurilor nesfârșite, sunt deschise toată iarna. 

(Foto: Facebook/Adrian Wolkowski)

În șase ani nu am auzit niciodată să se fi închis un aeroport (aici, fiecare oraș are aeroport) și o singură dată a întârziat un tren între Rovaniemi și Helsinki (aproximativ 800 km). Cât privește închiderea școlilor... prietenii finlandezi mi-au spus că nu au auzit niciodată așa ceva și nu își pot imagina ce ar trebui să se întâmple pentru a se închide o școală.

Vara ține cam două luni, iar peisajele în acest anotimp sunt fabuloase. Primăvara și toamna sunt anotimpuri foarte scurte.

În concluzie, decizia pe care am luat-o, de a începe o viață nouă în Finlanda, a fost cu siguranță cea mai bună decizie din viața mea. Aici ne-am realizat aproape toate visurile, trăim într-un mediu curat, avem o alimentație foarte sănătoasă, facem sport, iar viața este foarte ușoară în această țară. 

Birocația este foarte redusă, practic interacțiunea cu statul este extrem de mică, iar corupția este aproape inexistentă. De exemplu, contractarea unui credit pentru cumpărarea unui autoturism durează aproximativ 15 minute, și nu este necesar niciun document (nu glumesc, chiar niciun document), iar contractul de credit este tipărit pe o singură coală A4. Pentru un abonament la telefonia mobilă și internet nu se semnează nimic (la fel și încetarea abonamentului), iar înmatricularea/radierea unui autoturism se face online și durează trei minute.

Putem spune că Finlanda ne-a oferit o șansă, drept pentru care îi vom fi mereu recunoscători și o vom respecta și iubi ca pe locul căruia îi spunem „ACASĂ".

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Subscriu celor scrise mai sus. Patania mea arata la fel numai ca am ales o tara cu o luna mai mult vara, Danemarca. Am realizat in 7 ani in Dk si in Ro ce n-am realizat in Romania timp de 23 de ani, salariat fiind.
    • Like 1
  • Alex Mag check icon
    Felicitari.
    Entuziasmul clasic al „ubi bene ubi patria”. Minti limitate la necesitati fiziologice. Nu s-au gandit o clipa sa ramana si sa opuna o rezistenta coruptiei si sa incerce sa schimbe ceva. Eu si partenera mea. Nu casatorie, nu copii, nu mama, nu bunici. Nimic.
    Dupa 1 ani vin cu un second hand la mana a doua de fitze, povestind ce bine le este lor si ce prosti sunt cei ramasi. Uita numai un lucru ei si copii lor vor fi o viata „auslander”-i.
    Felicitari Republica. Cu articole de acest gen, Finlanda, Sahara si idei de case cu fundatia in loc de acoperis, au mai ramas doar sub nivelul liderilor de opinii, care selecteaza articolele dupa „telectul” lor, adica numai cei care stiu sa injure.
    • Like 0
    • @ Alex Mag
      Si nu cumva aceate necesitati fiziologice te fac capriv intr-un vis? Stai acolo sa dai satisfactie esalonului 2 al pcr. Bai, democratia e dictatura amajoritatii. Daca majoritatea decide in locul meu esalonul 2 eu ma duc, nu mor ca boul pe front. Cam asta e secolul 21.
      • Like 2
  • Pentru un strain sau un martian care studiaza ,chiar si superficial,massmedia si societatea romaneasca,tendinta spre emigrare a unei parti tot mai mari a populatiei ,este paradoxala.Pe de o parte minoritatile din Romania sunt preocupate de pastrarea identitatii nationale,incurajate de stat si prin reprezentarea parlamentara,pe de alta parte romanii emigranti fac tot posibilul sa se integreze in educatia,comportamentul si civilizatia tarii de adoptie,deci sa se topeasca” in ea!In acest ritm Romania va deveni o tara cu minoritati transformate in majoritati,asa cu SUA devine tot mai mult latino-BLM!O fi bine,o fi rau,nici martianul nu stie sau nu are curaj sa spuna caci nu e “corect politic”!
    PS astept cu interes publicarea sau nu ,ca sa stiu daca mai e cazul sa deschid situl !
    • Like 0
  • Care ar fi primii pasi de a te muta in Finlanda
    • Like 0
  • Daca nu o aveați acolo pe sora d-v, tot așa de ușor era ?
    • Like 0
  • Vizitez lunar Suedia ,Norvegia ,Finlanda ,Danemarca ( sunt șofer de camion) iarna este groaznic prin partea asta de lume :) am vazut locuri de o frumusețe ireală și păduri care mi-au sbârlit parul pe mine noaptea . De fiecare dată când ajung în diferite centre de logistică, sunt ofertat cu un loc de muncă și salariu uriaș față de ce câștig în momentul de față. Recent am început să băntui prin Finlanda, nu stiam că sistemul este atât de permisibil, voi lua în considerare prima ofertă din partea lor :) merci autorului pentru detalii!
    • Like 1
    • @ Ioan Iulian Mitroi
      Bine faci. Asa o sa se virbeasca despre Romania pretutindeni!
      • Like 0
  • Felicitări si va mulțumim ca v-ați prezentat adevărata dumneavoastră poveste de viață.
    • Like 1
  • Care ar fi pasii ce trebuie facuti pentru a te muta in Finlanda? In cazul in care nu ai pe nimeni acolo deja. E vreo platforma unde poti gasi locuri de munca?
    • Like 0
  • Ma intreb , daca Finlanda ar fi fost ocupata de sovietici asa cum a fost Romania, ar mai fi fost asa cum o descrieti dvs.?
    • Like 1
    • @ teodorviorel
      Adrian W Adrian W check icon
      Finlanda a fost mai intai parte a Inperiului Tarist, in timpul domniei tarului Alexandru I. La 6 Decembrie 1917 Finlanda si-a declarat independenta. In al doilea razboi mondial, Finlanda a luptat de 2 ori impotriva Uniunii Sovietice, mai intai in "Razboiul de Iarna", una din cele mai frumoase si eroice lupte ale unei natiuni impotriva unui agresor, si apoi in asa zisul "Razboi de Continuare", parte a planului Barbarosa. Mentinerea independentei Finlandei fata de Uniunea Sovietica, a fost platita cu 93.000 de soldati morti, cea mai mare rata de pierderi raportata la totalul populatiei, dintre toate tarile participante la al Doilea Razboi Mondial. Nu a fost deloc usor, si nu este nici acum, sa ai o granita de peste 1300 km lungime cu Rusia.
      • Like 5
    • @ teodorviorel
      Haideti, recunoasteti, nu prea v-a placut istoria, nu?
      • Like 6
    • @ Icsulescu
      Poate n-ati inteles, dar ma pot exprima mai clar: daca Finlanda ar fi fost ocupata total (adica, nu numai Karelia) de sovietici...
      • Like 1
    • @ teodorviorel
      Csaba check icon
      Logica conteaza. Azi am fost la finante, ptr cazierul fiscal al unui ONG. Mi s-a cerut mai toate documentele de baza, + copie buletin + copie CIF. De ce? Nu era de ajuns doar CIF-ul? In afara de faptul ca ma pus pe mine pe drum (ca nu se putea sa trimit scanat, pe mail), mai urmeaza ca finantele sa cheltuie banul public, pentr a pastra si a arhiva documente ce sunt arhivate deja de alte institutii, respectiv documente cu care nu va face nimic altceva.
      Din aceasta perspectiva nu conteaza daca cineva fost sau nu ocupata de sovietici
      "Birocația este foarte redusă, practic interacțiunea cu statul este extrem de mică, iar corupția este aproape inexistentă." - asta este esenta.
      • Like 9
    • @ Csaba
      Totusi, am sa va raspund:bolsevismul insemna multa birocratie( tovarosii erau preocupati sa nu le scape dusmanul de clasa printre degete, sa-l invaluie cu tot felul de bete in roate si necesitati de aprobare de la autoritati pentru a-i controla viata); inseamna lipsa de initiativa, plafonare,individualism,saracie, lipsa de preocupare pentru oameni. Astfel ar fi fost Finlanda in caz ca stapanirea sovietica ar fi trecut peste tot cuprinsul tarii. De altfel, se poate face comparatie intre zona Karelia care apartine acum Rusiei si Finlanda, referitor la nivelul de trai si civilizatie.
      • Like 1
    • @ Csaba
      Adrian W Adrian W check icon
      Da, din pacate am tecut si eu prin aceasta birocratie inutila si costistoare. Cu permisiunea dumneavoastra, va voi povesti doua intamplari avute aici, in Finlanda. Par ireale, dar sunt perfect adevarate, fiind traite de mine.
      Intr-o zi, fiind liber de la servici, m-am dus la dealerul Honda, pentru a vedea noua Honda Civic, o masina pe care mi-am dorit-o foarte mult. Persoana care se ocupa de vanzari m-a vazut si a venit sa ma intrebe daca imi place si daca doresc mai multe detalii. Apoi m-a invitat in birou si m-a intrebat daca doresc sa cumpar masina. Am intrebat care sunt conditiile pentru a o cumpara in rate, intrucat pretul era foarte mare si nu aveam banii necesari. Masina costa 22.000 de euro. I-am spus ca pot plati un avens de 3500 de euro. In zece minute, fara sa solicite nici un act, mi-a intocmit contractul de credit, contract tiparit pe o singura coala A4, si, de la o simpla plimbare la un dealer auto, am plecat cu o Honda Civic nou nouta. Pe deasupra si gata inmatriculata. Aici, inmatricularea unei masini se face online, si dureaza fix 3 minute. In 10 minute ai si numerele de inmatriculare fixate pe masina. Acum , cand va scriu, mai am de plata 4 rate, si abia astept sa imi schimb masina pe ultimul model Civic.
      A doua intamplare a fost atunci cand mi-am schimbat permisul de inmatriculare romanesc cu cel finlandez. M-am dus la Serviciul Perrmise auto, cu gandul sa intreb ce acte imi trebuie si ce fel de fotografie sa fac. Mi s-a dat un formular, in care trebuia sa imi scriu numele si adresa din Finlanda, si sa bifez fix 6 casute. Mi s-a luat permisul romanesc dupa care am fost intrebat daca sunt de acord sa imi foloseasca fotografia pe care am facut-o atunci cand mi-am facut cartea de identitate finlandeza, deci cu vreo 4 ani inainte. Am raspuns ca sunt de acord, si mi s-a spus "la revedere", urmand sa primesc permisul finlandez in termen de o saptamana, in cutia postala. Ceea ce s-a si intamplat. Totul a durat nu mai mult de 5 minute, si nu mi s-a solicitat nici un act.
      Cam asa este de fiecare data. Nici nu trebuie sa tin minte cand imi expira valabilitatea unui act sau a unui card bancar. Pur si simplu gasesc actul sau cardul nou in cutia postala. Cetatenii finlandezi isi pot face pana si pasaportul online, fara a iesi din casa. Doar prima data (de obicei cand au un an sau doi) cand li se face primul pasaport, trebuie sa li se ia amprentele. Ulterior, fotografiile pentru pasapoartele noi, se trimit online.
      • Like 7
    • @ teodorviorel
      Da, dacă. Dar nu au s-au lăsat ocupați de sovietici deși poate or fi încercat. Noi, cu atâtea curve de toate neamurile și speciile, da.
      • Like 0
    • @ Adrian W
      Deci așa se scrie istoria adevărată.
      • Like 1
    • @ Adrian W
      Foarte interesant articolul si intâmplările povestite! Cum vă descurcați cu limba, este de ajuns engleza sau a trebuit să învățați finlandeza? Ce fel de suport ați primit pt învățarea limbii?
      • Like 0
    • @ teodorviorel
      ca intr-un banc de odinioara.... Si Moscova este un oras frumos!
      • Like 1
    • @ Adrian W
      Frumos ce ne relatați, dar ganditi-va ce-ar fi pe-aici, pe la noi, unde cu toate verificările se fac atâtea falsuri. Pt că e vorba întâi si-ntâi, de mentalitatea oamenilor' de corectitudinea lor.
      • Like 1
    • @ teodorviorel
      maripos check icon
      Se pare ca suntem inca sub ocupatie, caci asa decurg lucrurile si acum. N-are importanta ca au trecut 30 de ani. Neputinta e la ea acasa. Altii asemenea noua s-au scuturat demult de cojocul bolsevic.
      • Like 1
    • @ Adrian W
      Finlanda nu a vrut, ca si Ucraina de azi, sa faca parte dintr un imperiu de 120 de natiuni diferite. Da, ai citit bine. Rusia eate ultimul imperiu ramas din secolul trecut. Eate timpul ca el sa se termine acum.
      • Like 1
    • @ Csaba
      Daca iti spui cnp ul national finlandez exista in baza de date a guvernului absolut tot ce este al tau pe cnp. De aici restul...
      • Like 1
    • @ Adrian W
      Asa si in Danemarca. Tarile nordice aunt extrem de bine axati pe servicii de calitate care sa nu te enerveze.
      • Like 0
    • @ Adrian W
      Asa si in Danemarca. Tarile nordice aunt extrem de bine axati pe servicii de calitate care sa nu te enerveze.
      • Like 0
  • Ati sarit niste intrebari: dar daca ati avea pe cineva acolo care sa va netezeasca drumul si sa va explice ce si cum? Sau alta: dar daca ati avea deoparte 20-30.000 euro ca venit tampon pana gasesti de lucru acolo? Sau daca aveti proprietate acasa unde sa va intoarceti daca nu iese mutarea in alta tara? Deciziile se iau si in functie de lucrurile astea. Am prieteni de familie care au plecat in Canada la 50 de ani fara sa cunoasca pe nimeni si acum la 75 au si casa in Florida si si-au adus si copiii. Am prieteni care au castigat la loteria vizelor in State la 27 de ani (tot pereche, fara sa o duca prost aici) si s-au intors dupa 6 luni.
    • Like 1
    • @ Magotu Enigmatic
      Unii nu se adaptează la ritmul de muncă şi clachează iar primii doi ani sunt grei şi trebuie să ai o voință puternică pentru a reuşi.
      • Like 4
    • @ Adrian Adrian
      Adrian W Adrian W check icon
      Total de accord. La inceput, adica primele 3-4 luni, aproape ca intrasem in depresie. A fost foarte greu, dar avand un scop, si o vointa puternica, am reusit sa trec cu bine.
      • Like 2
    • @ Adrian W
      Pentru un roman, vorbitor de...orice limba de circulatie internationala, o limba precum Finladenza - in cazul Dvs, sau ceha, in cazul meu, este un obstacol. Va inteleg, si admir, sunt de aproape 20 de ani plecat in Cehia, dar admiratia vine de la acel DA, raspuns la intrebarea...sa fac asta la 44 de ani ? Toata stima, pentru ca vorbiti despre Loredana, ca fiind partenerul - nu prietena, sotia, amanta..de viata. Cred ca si de aceea ati reusit, pentru ca ati avut un - subliniez - partener, alaturi. Iar despre seriozitate in tot ceea ce fac ei, si mai apoi Dvs...asta nu trebuie laudata...e ceva normal, nu ? La fel ca trasul apei la toaleta, cumpararea unui bilet de autobuz, oprirea la semafor....etc....
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon