Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Am trăit o lună cu 8 lei pe zi pentru mâncare și băutură, iar asta mi-a schimbat viziunea asupra lumii în care trăiesc

Bărbat mâncând supă

Foto: Guliver Getty Images

Am tot vorbit eu despre experimentele pe care le fac, de la a mânca doar a dată pe zi, la a face dușuri reci sau la a renunța la cafea și alcool.

Ei bine, mai este unul despre care nu am vorbit aproape cu nimeni. Pe acesta l-am făcut acum ceva timp, prin 2012.

În ce a constat experimentul?

Să văd dacă pot trăi cu doar 8 lei pe zi bani pentru mâncare și băutură. Am ales suma de 8 lei pentru că, dacă nu mă înșel, cam aceasta era valoarea unui bon de masă pe vremea aceea.

Aveam voie să cheltuiesc mai mult într-o zi, important era ca la finalul săptămânii să mă încadrez în limita a 54 de lei. Trebuia să-mi cumpăr totul, nu aveam voie cu nimic „de acasă”. Costuri precum gazul folosit pentru gătit, sau uleiul, nu le-am inclus, dar nu cred că ar fi influențat mult calculele.

Trebuie să recunosc că din toate experimentele pe care le-am făcut, acesta m-a provocat cel mai mult.

Ok, e greu să renunți la cafea, mai ales dacă îți place, sau să stai vineri seara cu prietenii și să comanzi o limonadă, când tu de obicei făceai mișto de cei care nu beau alcool (prost obicei, știu).

Dar experimentul acesta m-a testat din mult mai multe puncte de vedere, nu doar al disciplinei.

Dacă vrei să supraviețuiești cu doar 8 lei pe zi bani pentru mâncare, trebuie să te gândești la cum o faci. Nevoia de bază, supraviețuirea, nu îți mai e asigurată. Dacă greșești și te avânți la prea mult, stai și rabzi până la finalul săptămânii, când poți să intri în bugetul pentru săptămâna viitoare.

Am făcut experimentul timp de o lună și a fost una din cele mai transformaționale experiențe din viața mea.

Prima lecție, cât de greu este să mănânci cât de cât echilibrat dacă nu ai bani.

Pentru a mă încadra în buget, și pentru a asigura corpului nutrienții de bază de care are nevoie pentru a funcționa cât de cât ok, a trebuit să fac tot felul de combinații în bucătărie.

Salvarea, dar și oroarea mea, a venit de la un mix de legume pentru supă pe care l-am găsit la Kaufland și care costa aproximativ 4 lei. Acesta conținea mai multe tipuri de legume și mă ajuta să consum o mare parte din vitaminele de bază de care are nevoie corpul. Dar conținea și varză de Bruxelles și Dumnezeule, fiartă, alături de celelalte legume, e pur și simplu oribilă!

Pentru că mixul acesta nu prea avea calorii sau proteine, am mai adăugat orez, paste și soia. Cartofii, năutul și lintea completau restul dietei mele.

Această combinație, sub formă de ciorbă, a reprezentat principala mea masă în acea perioadă. Mai adăugam diferite condimente pentru a o face cât de cât comestibilă.

O dată pe săptămână îmi permiteam câte o aroganță și cumpăram carne, cum ar fi pastă de mici (12 lei) sau spate sau pulpe de pui, dacă voiam să-i dau ciorbei gust. De ce vorbesc despre o dietă „echilibrată” sau despre a mânca sănătos?

Pentru că asta mă duce la:

Cercul vicios al alimentației proaste

Pentru a lua decizii bune, corpul tău trebuie să funcționeze bine. Am realizat că cei care nu au bani și nu au educația nutrițională la care am avut eu acces, locuind în unul din cele mai mari centre universitare din țară și având acces la internet, intră într-un fel de cerc vicios.

Nu se simt bine pentru că nu au o alimentație corectă, asta îi face să își spună o poveste despre cât de rău le este, iar această stare îi face să ia decizii care îi mențin acolo și tot așa. E greu să ai perspectivă când te simți ca naiba.

Nu pentru toată lumea o astfel de experiență e un experiment

 E dovedit științific faptul că sărăcia reduce puterea mentală. O parte din creier mereu e preocupată cu asigurarea supraviețuirii, nu cu decizia legată de unde ne petrecem următoarea vacanță.

Cei care o ducem cât de cât bine, și dacă citești aceste rânduri înseamnă că trăiești mai bine decât 80% din populația planetei, nu îi înțelegem și ne enervăm pe cei care votează cu anumite partide politice, sau care cred niște promisiuni care este evident că sunt minciuni.

Dar pentru astfel de persoane, gândirea pe termen lung, sau gândirea critică, nu reprezintă o opțiune.

Sunt concentrați doar pe ziua de astăzi, trebuie să-și calculeze banii pentru a ști ce pun pe masă mâine. Merg în fiecare zi la poștă pentru a vedea dacă a venit alocația și pot să-i facă celui mic ceva diferit de ziua lui.

Și atunci, cum îi putem acuza pentru că se lasă seduși de anumite vise care le sunt vândute, când nu numai că nu au acces la resursele și educația noastră, dar nici la un confort de bază care să le dea timp să se gândească la viitor? E dovedit științific faptul că sărăcia reduce puterea mentală. O parte din creier mereu e preocupată cu asigurarea supraviețuirii, nu cu decizia legată de unde ne petrecem următoarea vacanță.

Într-o astfel de situație, în care te simți ca naiba pentru că mănânci toate ieftiniturile din supermaket-uri, te agăți de orice fărâmă de speranță ți se dă, de orice „erou” îți apare în cale. Asta e tot ce ai.

Aceasta e viața oamenilor pe care de multe ori îi privim cu superioritate și îi acuzăm de deciziile politice. Dar facem asta din spatele unui laptop și (probabil) ne certăm în secțiunea de comentarii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Lumea săracă cauta sa se agate de o speranța cât e ea de mica. Săracii sunt norocoși dacă sunt mai mulți, dar dacă vom lua un caz concret o fata la facultate la fără taxa vrea sa ajungă cineva în viata doar ca viata asta ii pune multe piedici, plătește toate facturile, are de plătit rata mamei la banca și în aceeași măsură este și orfana. Când ești sărac nu ai prieteni, iar cei rămași în viata în familie te trădează... Ne învață toate porcăriile la școală, dar nu ne învață cum să supraviețuim saraciei
    • Like 0
  • Eu care am trecut prin teribilii ani 80 pot spune ca am cev experienta in supravietuire cu putin. Cand iti gatesti ceva in casa totul e mai bun si mai ieftin. Un pui sa zicem 20 de lei. Se poate si cu mai putin dar si cu ceva mai mult. Pulpele fac patru portii. Aripile doua portii. Pieptul dezosat se imparte in doua si se fac snitele din fiecare jumatate din care un singur om poate manca trei zile deci pieptul intreg asigura sase zile pentru mine doar patru pentru un barbat. Daca vrei gratar faci patru portii din piept deci patru zile. Tot ce a ramas inclusiv osul de le piept si pielea se fierb cu legume asortate de 4 lei si se face o supa buna pentru toat saptamana. Poti pune fidea, orez sau galusti. Cu pulpele faci friptura la cuptor cu sos de rosii, 2,50 o cutie,pentru weekend. Aripile pot fi folosite la pilaf, tocanita, ciulama. Asigura doua zile pentru o persoana. Daca facu varza cu pulpele manaci mai satios si mai mult. Dezosezi toata carnea din ce ai fiert in supa si faci cu spaghete pe alte doua zile sau trei in functie de cat manaci. Calculati cat poti manca de pranz dintr-un pui. Cum credeti ca se descurca o multime de oameni ? Eu nu am fost in concediu niciodata in viata activa, singurul lux au fost cartile, nu am fost la coafor, la manichiura sau alte asemnea, le fac singura. Si stiu ca statul si capitalistii noi sunt fraieri ca platesc prost si in acest fel incurajeaza pe cei ca mine sa nu incurajam la randul nostru munca altora. Daca as fi avut bani mancam la restaurant odata pe saptamana, ma duceam la coafor si la toate celelate macar din cand in cand, plecam in vacante etc. In acest fel incurajam turismul, micile intreprinderi, inititiva locala. La randul meu investeam in societate nu doar incercam sa supravietuiesc luptand cu sistemul. Am doar o singura satisfactie, la 71 de ani am analizele foarte bune!
    • Like 2
  • Se pleaca de la o premiza gresita. Suma de 8 lei (sau cat e bonul calculat) reprezinta masa calda de la pranz, nu toate mesele zilei. Este masa de pranz pe care se presupune ca o plateste angajatorul. Iar discutia cu goana dupa bani pen'ca esti rupt in cur poate fi extinsa de la oamenii simpli la politicieni. Uitati-va la Mitica Militzica : cine a fost si ce a ajuns. Un om realizat, nu-i asa ? Asta este motivatia negativa care-i anima pe multi tineri cand vin in orasele mari : sa castige cat mai mult. O duduie zicea ca nu se descurca cu 2,000 lei/luna, dar si-a luat apt. si masina. Fratilor, intindeti-va cat va e plapuma. Stati cu parintii daca viata e insuportabil de scumpa ;nu va pune nimeni pe coji de nuca sa va luati apt. Exista o decenta, zau asa.... Ce amarat sunt eu ca trebuie sa platesc revizia la BMW, nu-i asa ?...
    • Like 0
  • Un articol absolut pertinent. Foarte bine prezentata problema supravietuirii cu tragerea unor concluzii care pornesc de la propria experienta vs un nivel de trai multumitor. Este foarte bine ca inaintea emiterii unor judecati de valoare asupra vietii altora sa fi trait mai intai situatia in care traiesc ei. Iau continutul articolului ca pe o invatatura personala.
    • Like 0
  • mike mike check icon
    Da, dar deoarece traim intr-o lume (inca) libera, putem sa lucram oriunde sau sa ne recalificam si sa învățăm lucruri noi pe care putem sa le aplicăm apoi. Nu trebuie sa ne complacem in sărăcie si sa asteptam de la PSD o sticla de ulei. Trebuie sa iesim din conditia asta de fiinte asistate. De aceea profita si politicienii de noi, pentru ca nu avem ambitia de a iesi din saracie. Oricum, foarte bun experiment!
    • Like 1
    • @ mike
      Victor66 check icon
      Daaaaaaaa, trebuie doar putina ambitie, nu?! Poate erai entuziasmat aseara cand comentai, judeca la rece si spune-mi cum poate cineva cu 8 clase sa se recalifice si sa se reangajeze? Plus ca unii stau in comune sau in sate, nu au optiuni.
      • Like 0
    • @ Victor66
      nicu check icon
      Se duce sa lucreze in constructii ca muncitor necalificat. Sau la spalatorie auto de cartier, se fac bacsisuri bune. E deficit de forta de munca in tara asta, chiar si pentru simpli muncitori. Daca lucreaza intr-o echipa de zugravi si da cu spaclul tot face suficient cat sa isi ia si tigari si cafele si niste beri. Daca inavata sa traga glet... e boier, devine sef peste altii.
      Sa fim seriosi, trebui doar sa nu-ti fie lene ca sa-ti castigi un trai modest, fara sa numeri daca iti ajung sau nu caloriile.
      • Like 1
  • Ioana check icon
    Nu stiu cati bani castiga altii , dar pot spune de cazul meu.
    Sa luam cazul meu , un account assistant care si-a luat apartament ( pe credit of course ..cum altfel ?) si masina ( care-I platita déjà, dar trebuie intretinuta).

    As vrea sa fac un mini buget al meu dat fiind faptul ca mie imi iese mai putin /zi.

    Cu un salar de 2000 lei /luna

    Din cei 2000 vine asa
    2000-1100 rata apartament =900 ramasi
    900- 248 (100 lei gaz, 50 curent , 40 cheltuieli bloc, 28 lei abonament net, 30 abonament orange)=652
    652- 200 ( consumabile lunare: detergent, fairy, pasta dinti, crema fata, fond de ten , hartie igienica – ca nah ne trebuie si aia, sampon, balsam par, produse de curatat casa,etc)
    452- 300 benzina minim / luna = 152
    Mi-ar ramane 152 de lei pentru mancare pe luna/31 zile = 4.9 lei / zi

    DAR SA NU UITAM CA MAI SUNT SI ALTE CHELTUIELI LA FEL DE NECESARE
    Avand in vedere ca-s femeie trebuie sa ma imbrac frumos, sa miros frumos, sa arat rezonabil ( lucru care necesita investitie daca ii sa –I spunem asa) .
    Doar ca sa zic niste preturi orientative minime pt intretinere la care am renuntat din lipsa de fonduri si mi le fac singura. Dar trebuie subliniat ca rezultatul nu este de aceeasi calitate.
    Vopsit – o data pe luna – 150 lei
    Pensat –min 20 lei
    Manichiura -69 lei
    Parfum 1 la 3 luni -250-350 lei
    Crema corp – ca trebuie sa mirosi frumos 80 lei
    Abonament sala-150 lei

    Haine
    Daca-mi iau intr-o luna ceva , doua luni nu mai am posibilitatea ca is déjà in gaura bugetara.

    Intretinere masina , vine iarna trebuie schimbate cauciucurile asta inseamana = gaura bugetara minim trei luni, revizie, asigurare , consumabile etc.

    In decembrie – sarbatori – cadouri – bani …nicht! Niente
    In ianuarie impozit casa, impozit masina, asigurare masina etc , etc

    Socializare : la fel, daca ies in oras de maxim 4 ori pe luna sparg 400 lei – care nu-s….
    Vacanta/ concediu Pentru ultimul conecdiu am strans bani un an de zile , anul asta nu m-am mai dus si uite asa …

    Deci din 12 luni pe an is in gaura sa zicem cam 10 luni pt ca tot invart banii si ii impart in enspe mii de feluri ca sa ajunga.

    Tin sa mentionez ca sunt zile in care lucrez si 10-12 ore pe zi , ii drept ca sunt platita extra …si banii astia ma mai ajuta sa trec cumva luna.

    Ca si concluzie ; cu toate ca am scoala , am job , lucru mult, si nu cheltui asa mult …tot nu am bani si intru la categoria mediu chiar under average. So, stau si ma intreb cand ii vad pe aia care numa dintr-o vacanta in alta , care tot timpul au bani si-s pe la cafele/restaurante , care au tot timpul haine de ultimul racnet , aia cat castiga , cat lucra pt banii aia?

    • Like 3
    • @ Ioana
      Ultima oara cand am incercat sa angajam un programator mediu (MEDIU, nu senior) - varsta: 26 ani, experienta: 4 ani, ni s-a cerut un salariu de 15000 lei in mana, fara bonusuri, prime si alte beneficii la care respectivul se astepta.

      15000. De 7 ori cat suma cu care ai calculat tu. Din banii astia respectivul are acelasi apartament, o masina poate nitelus mai scumpa, dar probabil merge cu metroul, cheltuieli mai mici cu haine si farduri (pt ca e barbat si poate nici chiar atat de ingrijit).

      Merge si el la parinti cu cadouri de Craciun, iese si el in oras si bea bere.

      Si atat castiga. Cunosc multi care spun sincer ca ei castiga mai mult decat pot cheltui in mod rezonabil, asa ca ii pun deoparte, ii tin pentru zile negre (spital, nenorociri, etc.), doneaza la caritate, trimit acasa, etc.

      Cam asta ar fi "bula" corporatistilor in IT in Bucuresti. Nu stiu cati anume sunt, cel putin 15.000 (pentru ca 4000 sunt doar in gaming, domeniul meu).

      Asta e o problema MAJORA in Romania. Diferentele astea enorme intre cat castiga unii (pentru ca au noroc, pentru ca e cerere, etc.) si cat castiga altii, desi cu totii muncim si muncim mult. Diferentele enorme intre "bogati" si saraci creeaza falii in societate care ne afecteaza pe toti.
      • Like 0
  • MiriamB check icon
    Numai cineva ca nu a cunoscut saracia poate fi atat de arogant incat sa spuna cele de mai sus. Sunt multi care traiesc cu 8 lei pe zi, si nu e un experiement. E pur si simplu viata lor de zi cu zi, si multi dintre ei nu au o capacitate mentala scazuta, sunt doar ingandurati si ingrijorati cu privire la ziua de maine.
    • Like 0
  • Interesant experiment. De incercat, pt fiecare.
    Altfel recomand actiunea O masa calda (https://www.facebook.com/omasacalda/) si acolo reusesc sa faca portii de 2lei de persoana, dar gatesc de la zero si un nr mare de portii deci anumite ingrediente se scad. Inspirata de acoloo si de la meniul histaminei de 300 lei pe luna 2 adulti, am reusit sa combin un meniu pe sapt. pt toata familia, 3 mese pe zi (pachete incluse) si sa scad bugetul de mancare saptamanal la o treime, dar cu legume de la piata de sezon, cu preturi si calitate decenta, faina si lapte de la ferma etc.
    • Like 1
  • Experimentul ar trebui facut plecand de la salariul minim, real, pe economie si adaugand toate costurile unei luni(intretinere, lumina, cartela preplatita-eventual,etc). Si atunci experimentul ar fi intr-adevar real. Saracia scade capacitatea intelectual, iar somnul ratiunii naste monstrii. De fapt asta s-a dorit, mizand pe clasa imbogatitilor post decembrie '89. Ce bine ca am scapat de rusi si au venit americanii.....
    • Like 0
  • Multi funcționari bancari trăiesc cu 5 lei pe zi (pentru ca din valoatea unuo bom de masa de9,8 lei mai cumperi si o pasta de dinti sau un sapum)in condițiile in care in multe bănci din Romania nu s-a acordat nici o mărite de salariu din 2008 decât celor piloși sau lingăi.
    • Like 0
    • @ Daniela Han
      Criss B check icon
      Serios?? Functionarii bancari? Si vorbiti de parca ar avea DOAR bonuri de masa... Salariu nu au, totusi? Cum traiesc cu 5 lei pe zi? Au doar 150 lei pe luna pentru mancare? Ce salarii sunt in banci? De 500 lei?
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon