Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Am vrut să aflu, „de la Statistica lor”, câți români sunt în Marea Britanie și în Franța. Apoi m-am îndreptat spre INS-ul nostru cel de toate zilele

laptop - net

(Foto Guliver/Getty Images)

De mai bine de un an, un grup de persoane din diaspora și din țară lucrează împreună la o inițiativă de care poate ați auzit: Un timbru pentru dreptate. Ca rezumat, „vrem ca legile din România să țină cont de egalitatea în drepturi și de realitățile din afara granițelor țării, cum ar fi numărul real al cetățenilor români din străinătate. Vrem să educăm cetățenii români din afara granițelor să contribuie/voteze. Vrem să lucrăm cu instituțiile românești și europene pentru a face ca cetățenii români din afara granițelor să aibă un cuvânt de spus în țara lor de origine.” Pentru asta, avem nevoie de informații și date statistice care să ne ajute să înțelegem răspândirea românilor în lume.

Dincolo de legalitatea acțiunii, la baza ei se află calcule simple matematice care se sprijină pe date statistice oferite de diverse birouri naționale de statistică din Uniunea Europeană.

Și pentru că îmi place să compar serviciile din mai multe țări, din curiozitate, dar și pentru că eu cred această comparație ne poate ajuta să învățam unii de la alții, am să vă povestesc experienta mea în legătură cu două dintre acestea: oficiul național de statistică francez și cel britanic.

În Marea Britanie sunt 400.000 de români, iar în Franța între 150.000 și 200.000, conform datelor oficiale. Personal cred însă că cifrele sunt mai mari, pentru că nimeni nu știe foarte exact câți români sunt în orice țară din Europa.

Mi-a fost foarte simplu să găsesc informațiile statistice în Marea Britanie. O simplă căutare pe Google pentru oficiul național de statistică te conduce către site-ul oficial. Acolo, datele sunt furnizate grupat, se pot descărca și le poți întoarce pe toate fețele, din toate punctele de vedere, o adevărată plăcere pentru statisticieni. Totul este publicat în format simplu, ușor accesibil, electronic și pus la zi. Dincolo de asta, marile publicații (The Guardian, Financial Times, The Telegraph, etc.) citează întotdeauna sursele datelor pe care le folosesc în articolele lor și aceasta este o altă metodă de a ajunge la aceleași informații. 

Când a venit vorba despre câți romani trăiesc astăzi în Regatul Marii Britanii și al Irlandei de Nord, mi-a fost foarte ușor să găsesc toate informațiile necesare, în mai puțin de o jumătate de oră, cu tot cu referințe verificabile din ziare.

În Franța, pe de altă parte, am dus interacțiunea un pic mai departe. Oficiul național de statistică francez publică un raport mare și lat pe site-ul său oficial. Site-ul oficial se găsește la fel de ușor ca și cel britanic, printr-o simplă căutare pe Google. Pentru că doream să testez și să mă asigur pe de o parte că datele sunt la zi și pe de altă parte, că răspund mesajelor într-un timp rezonabil, i-am căutat și i-am găsit pe Twitter și le-am scris o cerere simplă, fără accente. Am fost plăcut impreionată când, în mai puțin de 24 de ore, am primit un răspuns de la ei, cu tot cu un link către raportul pe care îl găsisem și scuzându-se că nu dispun de alte date pe care să mi le pună la dispoziție.

O interacțiune simplă, fără bătaie de cap, care mi-a luat mai puțin de o jumătate de oră de fiecare dată, folosind ultimele tehnologii. Informația este disponibila în toate formatele actuale, de la telefon mobil la calculator, fără a periclita integritatea datelor.

Un mare contrast cu Institutul Național de Statistică despre care aflam că „Interpelată de deputatul Matei Adrian Dobrovie, INS - instituție care, conform art. 4 din legea 208 furnizează numărul locuitorilor care se iau în calcul la stabilirea normei de reprezentare - a transmis că nu furnizează așa ceva”. Unde este transparența în relația cu publicul plătitor de impozite?

Dacă în alte țări există date despre cam câți romani erau pe acolo la un moment dat, sprijinindu-se pe diverse statistici, de la încasare de beneficii, pensii, salarii, treceri de frontieră etc, la INS te lovești de refuzul de a discuta și de a comunica public, la care se adaugă declarații în care oficialii de la Statistică spun că ei nu se ocupă de asa ceva. Mai multe despre aceasta, în articolul Epoch Times Romania.

În opinia mea, spre deosebire de INS, instituțiile din Marea Britanie și Franța care furnizează date statistice au câteva plusuri: accesibilitatea unor informații de bază, plăcerea de a interacționa cu funcționari publici într-un limbaj politicos și relaxat și încrederea că informațiile furnizate sunt cele mai recente de care aceștia dispun. Faptul că le pot accesa și de pe social media reprezintă un avantaj, dar nu o necesitate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Buna seara, va asigur ca numărul romanilor din Franța este cu mult, mult mai mare decât cel furnizat.
    • Like 0
    • @ Liliana Bouladoux
      Sigur ca da. Datele sunt in urma chiar si in Franta. Aveti date mai recent aici: https://www.theguardian.com/news/datablog/2011/jul/12/immigration-destination-countries-list-migration-statistics
      • Like 0
  • Stimata si draga Sorina Stallard,
    INS al Romaniei nu are cum sa va furnizeze date cu numarul cetatenilor romani u In Franta. care au parasit Romania si "stationeaza" in UK sau in Franta. INS are doar oglinda datelor de la un anumit recensamant cu cetatenii din Romania. existenti la domiciliul din Romania la data respectiva. Datele nu sunt sigure nici pentru cei din tara pentru ca unii sunt in tren, altii in avion, altii cu caruta, altii per pedes, altii se ascund si statistica ori ii consemneaza pe dibuite, ori nu-i recenzeaza. Parerea mea, scuze daca nu-i asa. Despre cei care au parasit Romania, date au doar cei de la granita sau aeroporturi internationale, etc. Chiar nu stiu cine le coordoneaza aceste "porti" de iesire(si de intrare in tara) din tara : politia, internele, Justitia, securitatea, guvernul, parlamentul, presedintia, ASE-ul care are facultati de statisica si de contabilitate sau poate ICI sau CEPECA(daca or mai exista) Pentru ca practic este vorba de o simpla problema de aritmetica/ contabilitate. Din totalul de persoane iesite din tara la un moment dat, se scad personele intrate pana la acel moment dat si rezulta personele care au ramas peste hotare. Ce este asa greu de calculat. Numai ca fiind un volum mare de date, trebuie niscaiva IT-isti programatori care sa proiecteze niste programe ce sa inregistrezele datele, sa le cumuleze pe intrari si iesiri si sa faca scaderea totalurilor. Nu-i greu, dar unde sa mai gasesti IT-isti programatori in Romania ?
    Deci se poate afla cu usurinta cati cetateni romani sunt in tara si cati plecati. Dar mai greu de stabilit cati din cei plecati sunt in UK, cati in Germania, cati in Franta. Se poate stabili doar asa, grosso-modo, "la deruta" cum ar zice un vecin de-al meu din tinerete.
    Tara noastra se poate schimba dar nu prin votare. Tot votam de 30 de ani si tot ultimii din Europa suntem.
    • Like 0
    • @ Cristescu P. Radu
      Am sa va rog sa cititi inca o data pasajuk care face referinta la INS.

      Date exista. Si votul conteaza. Doar ca al romanilor nu este reprezentant legal

      Date mai recente in acest articol: https://www.theguardian.com/news/datablog/2011/jul/12/immigration-destination-countries-list-migration-statistics
      • Like 0
  • Ionel check icon
    ".....Vrem să educăm cetățenii români din afara granițelor să contribuie/voteze. Vrem să lucrăm cu instituțiile românești și europene pentru a face ca cetățenii români din afara granițelor să aibă un cuvânt de spus în țara lor de origine.” Atunci cand vrei sa ai un cuvant greu de spus in tara de origine, trebuie sa vii si sa traiesti in tara de origine. Foarte bine ca ii constientizati sa voteze, dar ei vor vota si vor trai....afara. Credeti ca se va schimba ceva !? Cu tot respectul, dar cand traiesti intr-o tara civilizata si cu o democratie avansata nu poti pretinde acelasi lucru celor de la noi pentru ca....mai este mult pana departe. Este vorba de cultura , de mediu, de modul de a te comporta si reactiona. Sigur, este usor sa pretinzi ceva cuiva care intelege si realizeaza normalitatea. In Bucuresti spre exemplu ne lovim zilnic de oameni si comportamnete la care dvs, cei ce traiti in exterior, nici nu va puteti gandi. In trafic, iti taie fata, sta in spatele tau bara la bara, parcheaza fiecare unde vrea, cand vrea, o lasa pe avarii pe trecerea de pietoni, blocheaza intersectiile fortand intrarea desi realizeaza ca nu pot trece, indicatoarele de stationarea interzisa pe prima banda sunt pur si simplu ignorate (parchezi masina 2-3 luni in zone interzise si apoi vine politia intr-o zi si te amendeaza, dupa care 2-3 luni nu ii mai vezi !!!!), am vazut pietoni care trec pe rosu de fata cu politistul prezent in intersectie !!!! Transportul urban se face cu mijloace de transport insalubre, scaune rupte, mirosuri.....poti astepta tramvaiul in centru capitalei si 30-40 de minute la ore de varf, nu se respect aniciun orar...... DACA VRETI SA SCHIMBATI CEVA VENITII IN TARA, INTRATI IN POLITICA PT A AJUNGE PE FUNCTII DE DECIZIE SI PROCEDATI CA ATARE.
    • Like 1
    • @ Ionel
      Noi de aceea am plecat pentru ca nu am putut schimba nimic.
      Blesemul acestei tari este scris in ADN ul ei.
      Nu este absolut nimic de schimbat.
      Trist.
      • Like 0
    • @ Ionel
      Cel mai mare investitor strain in Romania este de fapt diaspora romaneasca. Noi nu am plecat sa disparem. Am plecat Ptr ca dorim sa ne si sa va fie mai bine.
      • Like 0
  • Normal ar fi ca in fiecare tara cetatenii romani de acolo sa fie reprezentati proportional de senatori si deputati cu birouri in tara respectiva . La fel de normal ar fi ca aici in tara sa scada numarul deputatilor si senatorilor proportional cu cei plecati din fiecare zona . La fel de normal ar fi ca la alegeri sa li se asigure celor plecati centre de votare cat mai usor accesibile , in zonele unde ei locuiesc acum . Asa ar simti si cei plecati ca sunt reprezentati in tara , ca participa si hotarasc viitorul tarii . Ar fi fidelizati acestei tari si pastrati conectati la ea . Iar cei de aici ar sti si intelege mult mai bine ce vor cei plecati . Cum in Romania , orice cetatean poate vota usor in orice sat din varful muntelui asa trebuie sa se intample si cu cei plecati . Nu cred ca sunt mari cheltuieli suplimentare ci mai degraba e vorba de munca , organizare si evident bunavointa . Suntem in fond cazul unic al Europei cu atatia cetateni plecati , asa incat si solutia trebuie sa fie novatoare .
    • Like 0
    • @ Petrisor Constantin
      De acord. Sper ca vreti descarca petitia si o veti semna si dumneavoastra.

      Https://untimbrupentrudreptate.com
      Va multumim.
      • Like 0
  • Din păcate, răspunsul oferit probează, din nou, comoditatea manifestată de funcționarii publici, nepăsarea și lipsa de respect față de cetățeni. Cât despre transparență, ce să mai vorbim?
    • Like 3
    • @ Irimela Marian
      Cu siguranta. Ultimele date sunt infioratoare. Le gasiti aici: https://www.theguardian.com/news/datablog/2011/jul/12/immigration-destination-countries-list-migration-statistics

      Sper ca ati semnat si dumneavoastra petitia alaturi de noi. Toti romanii se pot unii si sa ne fie mai bine tuturor.

      Https://untimbrupentrudreptate.com
      • Like 0
  • Totuși câți lucrează afară după fiecare țară? Cat de mari sunt diferențele?
    • Like 1
    • @ Mihai Achim
      Mari. Ultimele date arata aici cam cati snt afara si cati au plecat.

      https://www.theguardian.com/news/datablog/2011/jul/12/immigration-destination-countries-list-migration-statistics

      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult