Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Amenințarea care vine din China, unde are loc un dezastru umanitar

china - combo

Anul 2023 aduce 4 noi amenințări pe frontul pandemiei:

1.) XBB.1.5 „Kraken" și roiul său

2.) China și încă 1.5 miliarde de oameni la bazinul celor disponibili pentru infectarea în masă

3.) Abandonarea globală a măsurilor de prevenție împotriva infectării în masă

4.) Sindemia

Am discutat deja despre XBB.1.5, care este o amenințare emergentă. China urmează însă [teoretic] să depășească vârful primului său val național și un scurt bilanț este oportun.

Haideți să vedem ce fel de amenințare este China pentru noi în România și pentru occident în general.

În primul rând, China este cel mai elocvent argument argument că:

1. Nu vaccinurile au provocat valul de decese din Occident.

2. Nu măsurile preventive au provocat valul de decese din Occident.

3. Virusul SARS-CoV-2 a provocat valul de decese din Occident și continuă să le provoace

=====

Politica "Zero COVID" din China a luat sfârșit în 7 decembrie 2022, la aproape 3 ani de la debutul oficial al pandemiei de COVID-19 tot în China.

În tot acest timp în China a avut loc un control strict al circulației virusului și o campanie intensivă de vaccinare cu vaccinurile chinezești Sinopharm and Sinovac-Coronavac. China s-a vaccinat așadar împotriva COVID-19 la adăpostul scutului "Zero COVID".

Repet concluzia, încet, să priceapă și cei care jura că "vaccinul medical" a omorât zeci de mii de români, nu "virusul natural":

Timp de 3 ani în China nu am avut decese semnificative din cauza pandemiei, pentru că virusul SARS-CoV-2 nu a circulat.

Timp de 3 ani în Occident am avut milioane de decese din cauza pandemiei, pentru că virusul SARS-CoV-2 a circulat.

Simplu?

=====

Există câteva modele care au estimat că numărul de cazuri în următoarele 3 luni după trecerea la modelul occidental "leț it rip" (lasă-l să infecteze la liber) va ajunge la peste 200 milioane infectări și peste 1 milion de decese.

O extrapolare simplă, pe care am făcut-o și eu în noiembrie când omenirea a depășit pragul de 8 miliarde de persoane, sugerează că în cazul unui scenariu "Hong Kong" (același impact pe care l-a avut Omicron în Hong Kong) în China vor fi 380 de milioane de infectări și 2 milioane de decese până va ajunge la un procent similar din populație infectată.

Aceste ipoteze teoretice sunt dificil de infirmat sau de confirmat.

Așa cum era de așteptat, China a încetat să mai raporteze corect numărul de cazuri și decese pentru a ascunde adevăratul cost al trecerii bruște la politica de infectare în masă, care a fost adoptată treptat în occident.

Cu toate acestea, date interne care au ajuns la reporterii occidentali și estimări ale unor firme de analiză și consultanță zugrăvesc o situație chiar mai gravă decât anticipam.

Astfel, estimările oficialilor chinezi arată că în primele 20 de zile după renunțarea la politica "Zero COVID", 250 de milioane de chinezi s-au infectat cu COVID-19. Conform CNN, același raport intern menționează că în 20 decembrie 2022 au fost estimate aproximativ 39 de milioane de cazuri, deși autoritățile chineze au raportat oficial doar 3,000 de cazuri în aceeași zi.

Situația deceselor este similară. Firma britanică de analiză și consultanță Airfinity estimează că numărul zilnic de decese a trecut deja de 9,000 ceea ce înseamnă că primul val național de COVID-19 cu "blândul Omicron" a produs în jur de 200,000 de morți doar în luna decembrie 2022.

Situația raportată de la fața locului zugrăvește dimensiunea umanitară a tragediei din China. Spitalele sunt pline până la refuz cu pacienți tratați pe podea sau în parcări, crematoriile și cimitirele nu mai fac față cererilor.

Acesta este însă un preț pe care guvernul chinez și l-a asumat cu cinism pentru a supraviețui politic când a trecut peste noapte de la „Zero COVID” la „Zero restricții”. Criza este evident negată de guvernul chinez care va prezenta dezastrul ca pe o tranziție de succes sub îndrumarea partidului.

Pentru români această strategie este familiară din timpul valului Delta în 2021, când tot interese de partid au stat la baza trecerii la politica "Zero prevenție" din România. În treacăt fie spus, dacă chinezii vor urma modelul românesc, vor avea 5 milioane de morți, nu 2 milioane (vezi tabelul precedent).

=====

Dincolo de tragedia umanitară din China, ne interesează și amenințarea pe care o reprezintă acest tsunami de infectări pentru România.

Din fericire, pe termen scurt amenințarea este mică. În acest moment, China este mai degrabă victima variantelor valului de vară din occident. Variantele Omicron BF.7 și BA.5.2 care sunt dominante în secvențierile din China circulă la noi încă de la finalul valului 6-Omicron-BA.5 din vară/toamnă.

Variantele BQ (derivat de BA.5) și BN (derivat de BA.2.75), care alimentează valul 7 în România, nu sunt încă larg răspândite în China. Varianta XBB.1.5 "Kraken", care produce un nou val în occident și amenință să amplifice și să prelungească valul 7 în România, este probabil o amenințare mai mare pentru China decât pentru noi.

Pe termen scurt, haosul economic produs de dezastrul umanitar din China ne afectează mai tare decât riscul epidemic. În această privință, domnul dr. Alexandru Rafila (ministrul Sănătății) are dreptate, criza medicamentelor din România și Europa este cauzată în mare măsură de criza sanitară și economică din China. Putem spera că această criză va începe să scadă de luna viitoare.

Pe termen mediu, Airfinity estimează că e posibil să apară un nou val epidemic în China, în luna martie, după care și populația Chinei va fi adusă treptat de pandemie la nivelul de imunizare a celei din occident.

clic pe imagine pentru a mări

Pe termen lung însă pandemia își mărește populația ocupată cu aproape 20%. Aceasta înseamnă că numărul de noi variante va crește proporțional cu cel puțin 20% în anul 2023.

Având în vedere că pandemia produce deja variante noi cu o viteză amețitoare încă de la finalul anului 2022, este foarte probabil că omenirea își va pierde rapid apetitul de a monitoriza pandemia de COVID-19 în orice formă până când pandemia fie va dispărea de la sine, fie va deveni o povară atât de grea economic și social, încât va deveni o povară politică.

Nu întâmplător OMS avertizează că numărul de secvențieri a scăzut cu 90% și e important să nu ne amăgim că pandemia dispare dacă noi ne legăm la ochi.

În România această tranziție la negarea completă a pandemiei de COVID-19 a început deja încă din valul 6-Omicron din vară. Am ajuns astfel să avem în această săptămână o campanie televizată pentru vaccinarea împotrivă gripei, dar nicio mențiune despre vaccinarea împotriva COVID-19, deși COVID-19 ucide în continuare de 10 ori mai mulți români decât gripa. Ambele vaccinuri sunt esențiale într-un val sindemic.

În doar 3 ani pandemia a îngenuncheat toate națiunile lumii, indiferent de regimul lor politic. De la cele mai puternice democrații, până la cele mai temute tiranii, toți suntem acum sub tirania pandemiei de COVID-19.

Sunt însă optimist că în cele din urmă omenirea se va trezi din starea de pasivitate și negare în care se află acum și care este mai degrabă o reacție emoțională la șocul provocat de pandemie decât o decizie rațională. Momentul când ne vom convinge că pandemia nu pleacă de la sine este momentul în care vom începe să ne uităm și la soluțiile pe termen lung pe care le avem la dispoziție.

Până atunci rămâne responsabilitatea fiecăruia dintre noi să ne păzim de infectare (masca etc) și boală (vaccin, etc), iar prin asta să îi păzim de infectare și boală și pe cei din jurul nostru.

Referințe:

https://republica.ro/varianta-xbb-1-5-kraken-a-ajuns-si-in-romania-o-noua-amenintare-dupa-3-ani-de-pandemie-covid-19

https://www.airfinity.com/articles/chinas-covid-19-wave-forecast-to-have-two-peaks-where-cases-could-reach-4-2

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.12.29.22284048v2

https://www.bmj.com/content/380/bmj.p2

https://www.nature.com/articles/d41586-022-04502-w

https://www.science.org/content/article/models-predict-massive-wave-disease-and-death-if-china-lifts-zero-covid-policy

https://edition.cnn.com/2022/12/23/china/china-covid-infections-250-million-intl-hnk/index.html

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-12-23/china-estimates-covid-surge-is-infecting-37-million-people-a-day

https://www.economist.com/china/2023/01/05/china-is-overwhelmed-yet-an-even-bigger-covid-wave-may-be-coming

https://www.bbc.com/news/world-asia-china-64208127

https://foreignpolicy.com/2023/01/08/china-covid-failure-democracy-autocracy/

https://www.nature.com/articles/d41591-023-00001-1

https://edition.cnn.com/2022/12/19/china/china-covid-study-one-million-deaths-intl-hnk-mic/index.html

https://www.bbc.com/news/world-asia-china-63855508

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu suntem si nu am fost sub tirania covid , am fost si speram sa nu mai fim sub tirania unor politruci si a halatelor albe obtuze si\ sau interesate financiar .
    • Like 2
    • @ Aurelian Licheardopol
      ia un Leponex
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult