Foto: Getty Images
Varianta XBB.1.5 "Kraken" a fost identificată în România săptămâna trecută.
Datele nu sunt obținute din rapoartele CNSCBT, ci din GISAID, o bază de date internațională unde și România trimite secvențele făcute în laboratoarele din țară.
Conform acestei baze de date, secvența pentru XBB.1.5 a fost introdusă în data de 5 ianuarie 2023, iar proba analizată a fost recoltată în data de 5 decembrie 2022 în Ilfov. covSPECTRUM de asemenea confirmă o secvență în data de 5 decembrie*.
apasă pe imagine pentru a mări
XBB.1.5 (alias informal "Kraken") circulă așadar în România de la începutul lunii decembrie, chiar dacă identificarea sa nu a fost anunțată încă oficial de CNSCBT, care de 3 săptămâni raportează un total de 1 (unu) secvențieri XBB.
Datele introduse sunt validate și raportate de GISAID cu o întârziere de aproximativ 2 săptămâni, astfel încât în aceste baze de date nu avem informații despre secventierile făcute după data de 13 decembrie, dar putem presupune că avem deja și alte confirmări.
(Notă: Acest articol a fost finalizat în 8 ianuarie 2023. Ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, a confirmat luni 9 ianuarie 2023 prezența XBB.1.5 în România și 2 noi cazuri XBB.15. au fost anunțate în București tot luni, 9 ianuarie)
XBB.1.5 "Kraken" este o versiune a XBB.1 de care diferă printr-o singură mutație în proteina Spike, S:F486P. La rândul său, XBB.1 diferă de XBB tot printr-o singură mutație în proteina Spike, S:G252V.
Am discutat deja XBB în alt articol publicat în Republica în luna octombrie 2022. Reiau aici o parte din explicații.
Varianta XBB „Gryphon”
Varianta XBB, supranumită “Gryphon”, este un alias pentru virusul recombinant rezultat din recombinarea variantelor BM.1.1.1 și BJ.1.
BJ.1 (B.1.1.529.2.10.1.1) provine din BA.2 și este un alias pentru varianta BA.2.10.1.1.
BM.1.1.1 (B.1.1.529.2.75.3.1.1.1) provine tot din BA.2 și este un descendent al variantei BA.2.75 “Centaurus” care a atras în vara anului 2022 atenția presei.
XBB combină evaziunea crescută a BJ.1 cu afinitatea crescută pentru ACE2 a BM.1.1.1 și este una din cele mai temute variante din grupul Pentagon.
Vitalitatea (fitness) acestei tulpini este ilustrată și de faptul că în 4 luni XBB a generat nu mai puțin de 24 de versiuni care au primit identificatori proprii, de la XBB.1 la XBB.6.1.
Niciunul dintre anticorpii monoclonali folosiți în tratamentul COVID-19 nu mai este eficient față de variantele XBB, deci, în caz de infectare, medicația antivirală (Paxlovid este singurul autorizat de EMA) este esențială.
Din fericire, în Singapore, XBB pare să aibă o virulență similară cu BA.5 și e probabil că nu reprezintă o amenințare individuală mai mare decât BA5 și descendenții săi.
XBB este răspândit mai ales în emisfera sudică, dar este în creștere și în Europa. Debutul relativ apropiat al celor două "vedete" ale valului 7, BQ.1.1 și XBB, în România face posibilă circulația simultană a ambelor variante, cu consecinte imprevizibile în curba epidemică și în spitale.
Varianta XBB.1.5 „Kraken”
Varianta Omicron-BA.2.75 sau "Centaurus", din care provine XBB, a apărut în vară în India și a produs îngrijorare din cauza afinității sale crescute pentru receptorul ACE-2. XBB a produs valul de toamnă în Singapore și zona asiatică a emisferei sudice. XBB.1.5 "Kraken" a apărut în SUA în această iarnă și este suspectat pentru creșterea numărului de spitalizări în NY în decembrie.
Viteza cu care au apărut și au circulat în jurul globului aceste variante în a doua parte a anului 2022 este amețitoare și reprezintă o dovadă clară a impactului produs de eliminarea măsurilor de prevenție în aproape toate țările, cu excepția Chinei.
Dacă XBB.1 este mai puțin virulentă decât BQ.1.1 "Cerberus" și ambele mai puțin virulente decât BA.2.75, situația se schimbă în cazul XBB.1.5.
Așa cum se vede și din graficul care distribuie variantele în funcție de evaziunea imună (transmisibilitate) și afinitatea față de receptorul ACE-2 (virulenta), XBB.1 - din care provine Kraken - era deja una dintre cele mai infecțioase variante produse până acum de pandemie.
XBB.1.5 „Kraken” păstrează această infecțiozitate crescută, asa cum confirmă analizele de laborator și viteza cu care crește în populație.
Particularitatea XBB.1.5 este că prin mutația S:F486P recuperează afinitatea pentru ACE-2 pierdută de XBB în urma recombinării BA.2.75 cu BM.1.1.1 și păstrează evaziunea imună a XBB.1.
XBB.1.5 "Kraken" devine astfel cea mai infecțioasă și cea mai virulentă variantă de la apariția Omicron, la finalul anului 2021.
Nu numai că XBB.1.5 este mai infecțioasă decât BQ.1.1, dar cele două variante Omicron sunt atât de îndepărtate antigenic, încât produc o imunitate încrucișată redusă una față de alta. Cu alte cuvinte, XBB.1.5 și BQ.1.1 pot circula în paralel o perioadă mai lungă decât în cazul altor variante și frecvența reinfectărilor va creste în 2023 fata de anul 2022.
Persoanele cu sistemul imunitar compromis sau suprimat (transplant, chemoterapie etc) sunt extrem de vulnerabile din cauza neutralizării de XBB a tuturor anticorpilor monoclonali anti-COVID. În populația generală, protecția oferită de vaccinare, infectare sau imunitatea hibridă este mai scăzută în cazul XBB, decât în cazul variantelor ancestrale.
Singurul tratament curativ eficient în caz de infectare rămâne cel cu antiviralul Paxlovid care din păcate nu se găsește în România și nici nu există intenția de a fi procurat în timpul acestui nou val epidemic. Încă nu avem explicații pentru refuzul guvernului de a face disponibil antiviralul Paxlovid în România.
În 2023 începe anul 4 al pandemiei de COVID-19
Iată că intrăm în al 4-lea an de pandemie nu doar fără niciun semn că pandemia de COVID-19 are intenția să dispară de la sine, dar și fără dovezi că devine progresiv mai blândă.
În acest moment, varianta americană XBB.1.5 este o amenințare mai mare pentru noi decât orice variantă Omicron care circula în China. Trecerea Chinei la politica de infectare în masă expune însă încă 1.5 miliarde de oameni la XBB.15 și nu poate decât să crească în 2023 riscul apariției unor noi variante.
Urmăresc XBB.1.5 de la primele semnale de alarmă din New York și speram că nu va ajunge în România înainte de vârful valului 7 care a debutat la finalul lunii noiembrie și este dominat acum de versiuni ale variantei BQ.1.
Apariția timpurie a unei variante mai infecțioase și mai virulente decât BQ.1.1 poate prelungi valul 7 și poate agrava valul de viroze respiratorii complicat deja de valul de gripă și RSV.
În afara de XBB.1.5 observăm că în Romania circulă deja în număr crescut variantele BN, care sunt tot descendenți ai BA.2.75 „Centaurus” și au o evaziune imună și afinitate ACE2 similară cu XBB.1.5. Variantele Omicron BF.7 și BA.5.2 care devastează acum China sunt „mai blânde” decât BQ, BN sau XBB și circulă deja de mai multe săptămâni în România.
Ca să punem în context amenințarea XBB.1.5, merită menționat că valul de gripă și cel de COVID-19 au debutat aproape simultan în România în luna noiembrie 2022, dar gripa crește mai rapid decât COVID-19, conform raportărilor oficiale.
Gripa este o boală epidemică severă, motiv pentru care am avut și conferința de presă organizată de Ministerul Sănătății în 6 ianuarie, dar mult mai blândă în comparație cu COVID-19.
Astfel în ultima săptămână a anului 2022 (S52) am înregistrat 4,961 cazuri noi de gripă, față de 3,605 cazuri noi de COVID-19 și 2 decese din cauza gripei față de 34 din cauza COVID-19. Mortalitatea aparentă CFR a fost de 0.04% în gripă și 0.9% în COVID-19.
Circulația virusului SARS-CoV-2 nu mai poate fi oprită fără o nouă abordare globală în jurul strategiei „Vaccinare Plus”. La nivel individual, nu putem decât încerca să evităm infectarea [mască etc] și să reducem severitatea bolii COVID-19 la nivelul "doar o gripă" prin vaccinare [cu vaccin bivalent BA5] și tratament cu Paxlovid [România rămâne singura țară fără Paxlovid din Europa].
Cea mai mare amenințare în următoarele luni însă nu este gripa, chiar dacă acum valul de grip crește mai repede decât cel de COVID-19. Cel mai mare risc al anului 2023 este ca pandemia să degenereze în sindemie, prin suprapunerea a multiple valuri produse de multiplii viruși și variantele acestora.
Sindemia
Sindemia este un fenomen complex de sinergie negativă, în care epidemii simultane și factori de mediu, economici, sociali sau politici interacționează sinergic pentru a produce efecte negative totale mai mari decât suma elementelor individuale.
Spre exemplu, ne putem imagina sindemia ca un efect de domino, în care un fenomen meteorologic (un urgan), poate produce inundații care pot distruge infrastructura umană și crea condițiile aparițiilor unor epidemii. Cascada de evenimente poate duce la pierderi totale de vieți mult mai mari decât poate produce fiecare catastrofă în parte.
Sindemia nu mai este doar o ipoteză teoretică, avem deja raportate în România primele cazuri de coinfecție gripă-COVID sau „Flurona”, dar și alte combinații de viruși vor apărea tot mai frecvent în patologia din spitale.
Ce risc reprezintă XBB.1.5 „Kraken” pentru România?
Este prea devreme pentru concluzii. Nu știm exact cum va evolua pandemia în 2023 în România, dar autoritățile responsabile nu se mulțumesc doar să asigure populația că „totul va fi bine” și „avem de toate”, ci se pregătesc și pentru ce e mai rău. Paza bună trece primejdia rea, spune și un vechi proverb românesc. E întotdeauna mai înțelept să fii pregătit pentru o criză care nu are loc, decât să nu fii pregătit pentru o criză care are loc.
De aceea atât OMS (4 ianuarie 2023) cât și ECDC (5 ianuarie) au avut deja conferințe și rapoarte care analizează noua amenințare reprezentată de XBB.1.5 și noul val de COVID-19, pentru a permite guvernelor să ia măsuri preventive și anticipative.
Avantajul de creștere al XBB.1.5 față de versiunile Pentagon (BQ.1* etc) este de peste 100%. Estimările CDC din SUA, unde XBB.1.5 produce un nou val epidemic, arată că XBB.1.5 are cea mai rapidă rată de creștere de la apariția Omicron (versiunea originală BA.1).
XBB.1.5 are astfel a doua cea mai rapidă rată de creștere dintre toate variantele care au apărut de la începutul pandemiei, iar acest lucru se întâmplă într-o populație puternic imunizată atât prin infectare, cât și prin vaccinare.
Nu putem anticipa comportamentul XBB.1.5 în România din cauza particularităților locale, cum ar fi rata mică de imunizare prin vaccinare, rata mare de imunizare prin infectare și reinfectare, lipsa antiviralelor, decimarea populației vulnerabile în valurile precedente, efectele sinergice ale valului de gripă și RSV etc.
XBB.1.5 este extrem de infecțios însă infectarea nu înseamnă însă neapărat boală, iar boala nu înseamnă neapărat spitalizare și deces. Atât gradul de imunizare al populației, cât și calitatea acestei imunități poate reduce mult riscul ca infectarea să producă forme grave de boală.
Putem însă anticipa că și în cazul celui mai optimist scenariu, în care severitarea XBB.1.5 nu se va ridica peste cea a variantelor precedente, XBB1.5 "Kraken" va amplifica problemele produse de gripă și va prelungi valul 7 dincolo de luna februarie.
Riscul de coinfectie gripă-COVID (și alte combinații de viruși/bacterii) va creste de asemenea în următoarele săptămâni. Coinfectia este mai dificil de diagnosticat și tratat și produce forme mai grave de boală în majoritatea cazurilor.
Copiii și bătrânii sunt acum cele mai vulnerabile, dar și cele mai expuse segmente ale populației. Vaccinarea lor împotriva gripei și COVID-19 ar trebui să fie o prioritate națională.
Din păcate, la conferința de presă organizată de Ministerul Sănătății în 6 ianuarie 2023 nu doar că varianta Omicron XBB.1.5 "Kraken" nu a fost menționată, dar nici măcar pandemia de COVID-19. Acest fapt arată cât de mult este interesat guvernul nostru de prevenirea activă a unui nou dezastru sanitar. Nu mai vorbesc de lipsa antiviralului Paxlovid și de absența campaniei de vaccinare cu booster bivalent BA.5 care pot salva sute de vieți în următoarele luni.
Ianuarie se anunță așadar o lună foarte dificilă pentru spitalele din România, iar februarie va fi probabil și mai grea, urmând ca probabil în martie să începem să depășim valul 7. De aceea vă încurajez să urmați fără rezerve recomandările făcute de Ministerul Sănătății pentru combaterea gripei. Acestea au avantajul că previn toate infecțiile respiratorii, inclusiv toate variantele COVID-19.
Adaug aici importanța vaccinării și a igienei aerului prin ventilație și filtrare. Masca este acum cea mai importantă măsură de filtrare a aerului la nivel personal și de aceea este esențial să o purtăm corect și să folosim măști FFP2 sau superioare.
La final, e important de subliniat că nu avem motive de panică, doar de mai multă atenție în perioada următoare. XBB.1.5 "Kraken" rămâne o amenințare imediată mai mică decât a fost Delta și e puțin probabil ca valul 7 să producă un număr mai mare de spitalizări și decese decât valul 4-Delta sau chiar valul 5-Omicron-BA1/BA2.
Cu toate acestea, e mult mai bine să eviți infectarea (cu ajutorul măștii) și spitalizarea (cu ajutorul vaccinării). Chiar și în forma sa cea mai blândă, COVID-19 continuă să ucidă mai mulți români într-o săptămână decât ucide gripa într-un an, iar efectele pe termen lung sunt atât de serioase încât "Long COVID" e subiect tabu pentru guvernanții din România.
-----
Nota: XBB* (familia XBB) în România este raportată distinct și de INSP, începând cu luna decembrie 2022.
Referințe:
https://github.com/cov-lineages/pango-designation/blob/master/lineage_notes.txt#L2329
https://covid19-country-overviews.ecdc.europa.eu/countries/Romanias.html
https://www.ft.com/content/7623c671-6fc7-4e95-a177-594467a5d65e
https://github.com/neherlab/SARS-CoV-2_variant-reports/blob/main/images/XBB_recomb.jpg
https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2023.01.03.522427v2
https://twitter.com/firefoxx66/status/1611387920207708163
https://twitter.com/jbloom_lab/status/1610738845976526848
https://twitter.com/akshathk5/status/1611288714218700801
https://twitter.com/JPWeiland/status/1605341034086797312/photo/1
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=559495535999627&set=a.111479504134568&type=3
https://www.facebook.com/photo/?fbid=563504795598701&set=a.111479504134568
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=541175434498304&set=pb.100058175555393.-2207520000.&type=3
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.