Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Amintirile unui fost susținător USR

Sigla USR

Foto - Octav Ganea/ Inquam Photos

Penibilul în care a ajuns USR, pornind de la scandalul Lasconi și culminând cu scandalul Vlad Gheorghe, care n-a putut să intre la ședința Comitetului Politic pe motiv că „așa e ordinul”, reprezintă o performanță în politica de după 1989. USR a trecut de la partidul în care ne-am pus mulți dintre noi speranța, partid care a reușit să-i sufle în ceafă lui Dragnea la alegerile din 2019, la adunătura care încearcă acum să miște ceva făcând alianță cu repetenții clasei politice, Orban și PMP. Într-adevăr, avem de-a face cu o evoluție politică nemaivăzută. Cei care au țipat ani de zile, având în spate susținerea a sute de mii de oameni alergați de jandarmi sau care au înghețat de frig împotriva lui Dragnea, au ajuns o gașcă de inși care nu e în stare nici măcar să își organizeze partidul, darămite să conducă o țară.

Păcatul cel mai grav de care se face vinovat USR este acela de a da ocazia unei formațiuni cum e AUR să se folosească de ideea valului nou în politică. AUR dă înainte că ei sunt adevărata opoziție și că n-au nicio legătură cu vechea clasă politică. Evident, ei uită să ne zică ce caută Simion de braț cu Ciolacu și Ponta, ce caută Ramona Ioana Bruynseels, fosta candidată a lui Dan Voiculescu, la ei în partid, sau ce caută Cristian Terheș, omul ajuns la Bruxelles pe listele lui Dragnea. Prostirea electoratului în felul ăsta este posibilă și datorită prestației politice a USR. În urma scandalului în care a fost implicat Vlad Gheorghe, a urmat un dialog TV între europarlamentar și Cristian Seidler, membru de frunte al USR. Cearta dintre ei a fost asemănătoare cu cea dintre senatorul Rodica Boancă(ex-AUR) și George Simion. 

În ședința la care nu i s-a permis accesul lui Vlad Gheorghe a luat cuvântul și Elena Lasconi, care a spus că a cerut să poarte o discuție după ce i s-a dat „un șut în fund” de pe lista de la europarlamentare, dar nu a primit niciun răspuns timp de 3 luni. Elena Lasconi a criticat alianța cu Orban și PMP. Atunci când s-a produs scandalul cu Elena Lasconi, care a recunoscut public faptul că a votat la referendumul inutil făcut de Dragnea, USR a arătat din nou, dacă mai era nevoie, că nu cunoaște de nicio culoare poporul pe care vrea să-l conducă. USR a marșat agresiv pe o retorică adresată unei părți infime a populației, nefiind capabil să dialogheze cu cei care sunt majoritari. Nu numai că nu a reușit să facă asta, dar a oferit o marfă foarte bună pentru discursul extremist al celor de la AUR, care au avut prilej să își promoveze mesajele care nu spun nimic, dar sună bine.    

Am fost în stradă la 10 august. Nu am fost pentru USR, am fost pentru Dragnea, ca să-l dau jos. În 2019, la alegerile prezidențiale, mi-am îndemnat toți cunoscuții să voteze cu USR-Plus, sperând că vom avea doi candidați pro-europeni în finală. Acum, în 2024, cel mai important an electoral de după 1989, USR, partidul care ar fi putut fi cea mai importantă formațiune politică postdecembristă, alimentează una dintre cele mai periculoase găști care a amenințat vreodată România, gașca AUR-Șoșoacă, pe care îi favorizează contextul internațional într-un mod care poate fi fatal României. Dacă cumva AUR ajunge la putere, USR o să poarte mare parte din vină.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O venit de sus ordin de denigrare a USR? Primiti si voi acum din banii de "publicitate" a partidelor?
    • Like 1
  • Ovidiu check icon
    Titlu de presă, 16 decembrie, 2020:
    "USR respinge ideea ca Orban să fie numit din nou premier": „Un eventual nou guvern condus de Ludovic Orban nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta”.
    Ok, nu corespunde, Iohannis înțelege, până la urmă, și pentru a menține alianța îl numește pe Câțu premier sprijinit de useriști.
    Știre de presă, 14 aprilie, 2021:
    Criză politică în România: "Alianța USR PLUS nu îl mai susține pe Florin Câțu pentru funcția de prim-ministru". Apoi, ies de la guvernare pe motiv că nea Ion (Stelian), ministrul lor de justiție, fusese demis de Câțu.
    Trece timpul... și, după aproape doi ani, o nouă știre a presei ne dezvăluie că "Pe 18 decembrie, 2023, USR, Forţa Dreptei (a lui Ludovic Orban) şi PMP au anunţat formarea Alianţei Dreapta Unită, un pol politic de dreapta dedicat reconstrucţiei României."
    Adică, la sfârșitul lui 2020, useriștii îl refuzau pe ORBAN, pe motiv de uzat, inadecvat și cu multe rele în dulapul său de politician, iar după fix trei ani, fostul indezirabil Ludovic devine frate al USR într-o alianță, e adevărat, de doi bani.
    Da, așa e politica, de multe ori inconsecventă și chiar murdară. Dar să nu mai vină alde Drulă, Barna sau Voiculescu să ne amețească cu vorbe frumoase despre etică, moralitate, corectitudine, oamenii noi, partidul altfel, bla, bla...


    • Like 3
  • Cu tristete dupa niste ani in care am avut rabdare, in care am trecut peste diferentele de opinie fata de partid (considerand ca exista poate si motivari care nu e potrivit sa fie publice), ma declar dezamagit, Am experimentat asta si cu Emil Constantinescu (si ce asteptari enorme avea poporul, ar fi acceptat o multime de restrangeri in schimbul unui viitor). Ma opresc e deprimant.
    • Like 0
    • @ stefanita marinescu
      Valentin check icon
      Am experimentat cu Emil Constatinescu până când ne-am dat seama că președintele e cheia, ci partidul care este la guvernare. Adevărata putere o are primul ministru.
      • Like 1
    • @ stefanita marinescu
      Mhai Nai check icon
      Viata e grea. "Ma opresc e deprimant."
      Oare asa merge?
      • Like 0
    • @ Mhai Nai
      Ai dreptate, poate gasesti tu alternativa si va fi mai bine pentru noi toti. In mare masura este vina generatiei mele ca v-am lasat asa o tara.
      • Like 0
    • @ stefanita marinescu
      Valentin check icon
      Cei din anii 40 au lăsat o țară. O țară întreruptă absurd de comunism. Problema e cum să reluăm firul pierdut în 1946.
      • Like 1
  • Adică ce vrea de fapt să sugereze acest articol? AUR nu, USR nu, rămâne ca opțiune principală doar PSD&PNL, partidul care se vrea demn urmaș al PCR-ului?
    USR nu este chiar atât de rău pe cât vrea dom' autor să ne aburească. Sigur, acolo nu există un tătuc sau "disciplina de partid" ca la formațiunile aflate la putere dar măcar mesajul lor pentru reforme a fost mereu cristal clear. Și pentru că au vrut într-adevăr să facă reforme, PNL i-a forțat să iasă de la guvernare, înlocuindu-i... cu cine? Tocmai cu “dușmanul” din campania electorală precedentă, recte cu PSD. Numai un amnezic, cu creierul bine spălat, ar mai vota acum cu PNL. Iar cu PSD, care ne bagă în datorii pentru câteva generații viitoare, un om întreg la bilă, nu a votat și nu o să voteze niciodată.
    • Like 2
    • @ Andrei Tarlea
      Mhai Nai check icon
      De acord. E cam degringolada. Dar sa asteptam ca un partid de cateva zeci de mii de oameni sa gandeasca "intr-un suflet si-o simtire"..... (sa nu uitam ca PSD are multe zeci de ani)
      Problema e schimbarea cam lenta pentru a putea fi vazuti si acceptati de toti ca un partid serios.
      • Like 0
  • USR nu este perfect si pot spune ca au facut prostii mari cauzate de imaturitatea politica aunor lideri vremelnici. Dar ca sa transformam USR intr-un acar Paun, nu arata multa intelepciune si se aliniaza cu retorica PSD/PNL.
    Se cearta intre ei si eu nu vad nimic rau in asta, pentru ca nu sunt o banda organizata militaro- mafiota unde singurul mod de parvenire este subordonarea aparenta si intriga tacuta.
    USR-ul face ce trebuie pentru a ajunge un partid puternic in 4-8 ani. Drumul unui partid politic nu este acela al unui ONG sau a unei adunaturi de visatori.
    Eu n-as putea sa gasesc pentru USR la momentul asta, pe cineva mai potrivit decat Drula sa conduca partidul Nu are schelete prin dulap , si-a facut banii in afara si pare destul de organizat la cap si relativ puternic. In mod sigur mai bun decat Barna sau Ciolos ...
    Eu cred ca daca reusesc sa-l aduca inapoi pe Nicusor Dan intr-o pozitie de decizie , USR va deveni un partid f puternic dar are nevoie de timp si rezilienta.
    Nu stiu daca unirea cu PMP si Forta Dreptei este aducatoare de procente ,dar pot spune un singur lucru , cel putin despre Forta Dreptei. Aia care au ramas cu Orban au dat dovada de o verticalitate, rara in politica romaneasca. Erau la cascaval si au plecat in opozitie...
    AUR este o aparitie benefica si inevitabila in spatiul politic, Este nevoie de un partid care sa canalizeze energiile analfabetilor politic si civic . AUR este cel mai cinic si exact barometru al societatii fara sa dea nastere la interpretari. Foarte simplu daca ai febra , nu poti sti cat de rau este fara termometru. Pana acum era foarte greu sa stim cum stam pentru ca procentul asta de oameni care nu prea inteleg pe ce lume sunt, erau dispersati in functie de ideile lor fixe , ba pe la PSD , ba pe la PNL si chiar USR la inceputuri. Acum apele s-au despartit deci avem un termometru mai exact.
    • Like 2
    • @ Radu Bogdan
      „Nu are schelete prin dulap” e o afirmație evident neadevărată; să ne referim la alegerile dirijate din interiorul usr, la gesturi ca alungarea lui Cioloș, sau scandalul Lasconi și scandalul Vlad Gheorghe... Astea-s schelete în dulap, de sticlă, dar tot schelet și tot în dulap!
      Ce argumente aveți pt a susține „In mod sigur mai bun decat Barna sau Ciolos ...”.
      Stimabile, Cioloș a organizat, și foarte bine, tot felul de instituții de maximă importanță și anvrgură, comisar UE, șef de grup parlamentar Renew Europe, prim-ministru, președinte USR (golănește alungat de gașca Drulă-Barna!).

      Pestilențială sofisticare să faci din creșterea simpatiei pentru AUR&co un merit, acela de a fi pus în evidență temperatura febrilă a situației și a nu sancționa contribuția directă la febra însăși.
      Lumea cu fundul în sus, bucuria nebunilor!

      România nu este un stadion în care se întrec galerii de tifoși, care strigă sau chiar incendiază mai tare!
      • Like 1
    • @ Lucian Constantinescu
      Dumneata pari foarte suparat, ori stii mai multe despre USR din interior, ori ai avut o zi grea. In primul caz as vrea sa inteleg mai bine aceste 3 evenimente pe care le mentionezi, caci este posibil sa stii mai multe. Ce am vazut eu din exterior :
      a) Procentul Renew/Ciolos in intentia de vot , dupa miscarile politice facute de domnia sa. converge catre zero. Personal si profesional am o parere buna despre domnul Ciolos , dar traiectoria sa ca lider politic nu se confirma.
      b) In situatia doamnei Lasconi , aici sunt de acord ca pozitia USR a fost bizara, dar mai bizara mi s-a parut petarda pe care doamna Lasconi a aruncat-o cu manuta ei, aflandu-se cap de afis la europarlamentare. Banuiesc ca pusa acolo tot de gasca Drula -Barna .
      c) In scandalul cu cotizatiile, ma gandesc ca acele cotizatii sunt importante pentru partid , mai ales cand ti s-a dat oportunitatea sa fii in parlamentul european.

      Niciunul din cazurile de mai sus , nu sunt in dulap si nu sunt schelete , fiind cazuri de actualitate. Eu m-am referit la potentialele subiecte de santaj si chestii necunoscute.
      Referitor la AUR, cu regret trebuie sa spun ca n-ai inteles ce am vrut sa exprim.
      As vrea sa aflu ca am cancer din vreme sau cand am deja metastaze ? Eu zic ca mai bine sa aflam din vreme. De asta am spus ca prezenta AUR este benefica in peisajul romansesc , caci AUR este un simptom precoce al cancerului societatii romanesti. Altii nu au avut aceasta sansa ori au neglijat simptomele si s-au pomenit cu un Orban, Trumo sau chiar cu un brexit in cazul UK. Boala este existenta unui electorat confuz si frustrat. Pana acum acest segment era cu greu numarabil, fiind imprastiat pe la toate partidele. Acum ii stim dimensiunea si orice om de buna credinta poate iesi la vot ( singurul medicament eficace) ca sa combata boala. Daca s-a inteles e bine , daca nu ...
      • Like 2
    • @ Radu Bogdan
      RazvanP check icon
      Pozițiile arogante care se încăpățânează în a ignora MOTIVELE apariției "cancerului societatii romanesti." nu fac decât să confirme incapacitatea USR și a bulei sale de a înțelege ce este important pentru electorat și implicit motivul pentru care nu are tracțiune.
      • Like 1
    • @ Radu Bogdan
      Apreciez registrul civilizat. :)
      Obiecțiunea mea consta în aceea că afirmația autorului a fost răsturnată printr-un sofism simpluț: creșterea simpatiei pentru AUR&co, datorată și atitudinii usr, nu este condamnabilă, ci lăudabilă, că, nu-i așa, a pus în evidență fenomenul/cancerul și astfel să preîntâmpinăm o eventuală metastaza... Aș fi preferat să împiedice acumularea de patogeni și nu să încălzească furunculul pentru al pune, involuntar, în evidență.
      USR are o problemă structurală, falsificarea evidențelor, a alegerilor, stilul dictatorial de conducere în interior, paricidul asupra lui Nicușor Dan și asupra lui Dacian Cioloș,,, Gașca are în ADN schema.

      Total de acord cu gândul bun legat de Nicușor Dan și de Forța Dreptei.
      Cât despre cotizații, subiectul pare din altă polemică.
      în rest, numai bine și forza dreapta.
      • Like 1
    • @ Lucian Constantinescu
      Aici avem o parere diferita dar nu divergenta. Dumneata zici ca AUR este o cauza , eu zic ca este un efect , al acestui electorat care exista , a existat si va exista . Ce s-a schimbat in ultima vreme in opinia mea ,este viralizarea retelelor de socializare care ofera o platforma de coalizare a imbecililor de pretutindeni. si desigur instrumente extrem de eficiente pentru manipulatori. Vedem acelasi fenomen aiuritor si in Europa si in US , nu numai in Romania . Este un fenomen global , extrem de periculos de altfel dar inevitabil. Aparitiile astea de cosmar nu sunt provocate de peisajul politic romanesc sau de un anume partid. Acum trebuie sa vedem reactia imunitara a romanilor.
      • Like 0
    • @ Radu Bogdan
      Mhai Nai check icon
      AUR ar fi aparut cu sau fara USR. Deci e cauza sau efect?
      • Like 1
    • @ Mhai Nai
      Daca citim mai cu atentie toata conversatia , inainte am spus ca AUR este efectul polarizarii pe teme false a unui electoratului confuz . Deci cauza este confuzia din capul unora . Parerea mea , nu dau verdicte.
      Nu ca ar fi un pacat sa fii confuz, vezi cetateanul turmentat al lui Caragiale . Noi toti avem momentele noastre de confuzie pe care unii le depasesc mai usor , altii mai greu. Eu am trait o confuzie care a durat 20 de ani vis a vis de PNL. ...
      • Like 1
    • @ Radu Bogdan
      RazvanP check icon
      Electoratul nu este "confuz" decât în mințile politicienilor confuzi...
      Oamenii știu foarte bine ce vor: să fie lăsați să trăiască așa cum își doresc, fără a le fi băgate pe gât idei de care nu au nevoie și care în cel mai bun caz îi irită, în cel mai rău caz îi sărăcesc de-a dreptul!
      A insista stupid în a susține teme stupide nu înseamnă în nici un caz că electoratul e confuz ci doar că politicienii care insistă sunt stupizi...
      • Like 1
  • Valentin check icon
    Partidul acela n-a existat. Orice partid devine partid atunci când intră pe scena politică, adică în parlament. Până atunci e un club, organizație etc. Când intră pe scena politică, devine partid. Problema e că susținătorii USR-ului au avut o viziune romantică, idilică și naivă a ceva ce nu poate să fie, mai ales în mediul politic românesc. E ca și cum ai vrea să dai apă la vacă în costum alb și te-ai aștepta să nu apară nicio pată, iar când apare, să spui: Costumul e de vină!
    • Like 2
    • @ Valentin
      Mhai Nai check icon
      Sau altfel spus: e evident ca politica romaneasca nu poate fi decat un gunoi, dar oamenii aia nu pot concepe asa ceva.
      • Like 0
    • @ Mhai Nai
      Valentin check icon
      Deocamdată. Comunismul a distrus două generații. Dacă e să mergem pe principiul simetriei, problema se va rezolva după încă două generații. La scara istoriei două generații sunt o pauză. Cam mare, dar totuși o pauză.
      • Like 1
  • RazvanP check icon
    USR ar fi făcut bine să nu-și îndepărteze prostește o parte din electorat în 2018 plasându-se cu încăpățânare într-o poziție perdantă și "nășind" indirect ceea ce este acum AUR!
    Indiferent dacă recunosc sau nu, o bună parte din ascensiunea AUR se bazează fix pe frustrările acumulate în perioada Referendumului CpF. Și cel mai recent scandalul Lasconi a arătat clar că USR nu a învățat nimic, nu a priceput nici 5 ani mai târziu ce gafă a comis
    USR nu este doar arhitectul propriei irelevanțe ci și groparul opoziției "normale la cap" din România, orice alt partid și-ar dori să preia ștafeta dreptei va fi inevitabil judecat după chipul și asemănarea sa
    Și nu, găselnița electorală de acum nu are nici o relevanță nici pentru ei, nici pentru opoziție, e doar un instrument de asigurare a unui loc călduț pentru Barna și poate VV nimic mai mult.
    • Like 2
  • Hai sa fim cu picioarele sus si cu capu in apa rece :
    "Dacă cumva AUR ajunge la putere, USR o să poarte mare parte din vină."
    VOTANTII " aur "sunt la mintea celor doi URLATORI,ambii cu numele incepand cu"SSSS"care nu merita scris.
    • Like 4
    • @ Nicolaie Apolzan
      Gabriel check icon
      si ce daca este asa?
      desi eu inteleg din articol alte frustrari ale autorului, afirmatia lui de final si la care faceti referire este adevarata. da, votantii aur sunt la mintea liderilor AUR, insa vina pentru ajungerea la putere a oricaror indivizi neadecvati o putram noi toti cei care nu reusim sa oferim o alternativa in spatiul politic. autorul percepe usr ca fiind alternativa lui politica, speranta lu ipolitica pentru o schimbare in Romania. eu o percep ca pe alternativa de la acest moment. de ceva timp ma tot intreb cu cine am sa votez si am ajuns sa gandesc ca am sa ma bucur daca ieste PSD in alegeri (cel putin in zona mea), ca sa nu ma trezesc cu AUR la putere.
      • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult