Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ana Călina, o elevă de 17 ani, a ajuns în etapa finală a unui concurs internațional și are nevoie de likeul vostru ca să ajungă la Harvard. Ea a construit în pandemie și un site pentru donații care ajungeau la spitale

ana calina

Mii de tineri din toată lumea se înscriu anual la Breakthrough Junior Challenge, o competiție globală destinată elevilor, menită să inspire gândirea creativă despre știință. Între sponsorii concursului se numără, printre alții, Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook.

În acest an, România este reprezentată la competiție de Ana Călina (foto), o elevă de 17 ani, care a reușit să ajungă în semifinalele concursului.

Ana, care de doi ani studiază la un colegiu în Marea Britanie, este foarte pasionată de muzică şi de matematică, iar videoclipul inedit cu care s-a înscris la ediția din acest an a Breakthrough Junior Challenge explică într-un mod imaginativ relația dintre cele două. Spune că i s-a părut foarte interesant să studieze astfel o aplicație mai neașteptată a matematicii.

„Mi-am pus întrebarea cum putem explica timbrul muzical prin intermediul matematicii, de ce o notă la un instrument sună diferit de aceeași notă la alt instrument. Și am aflat că atunci când cânți o notă la pian, de exemplu, sunetul pe care îl auzi e de fapt o combinație dintre mai mute supratonuri. Supratonurile sunt niște frecvențe care se aud într-un raport foarte specific. De fapt timbrul e determinat practic de relația dintre supratonuri. Am explicat asta prin foil analysis. Este matematică de nivel de facultate”, a explicat Ana Călina scurt metrajul cu care a intrat în concurs.

Concursul s-a desfăşurat în trei etape. Videoclipurile semifinaliștilor au fost postate recent pe pagina de Facebook a concursului, pentru votul din partea publicului.

Locul întâi va fi desemnat după numărul de share-uri și like-uri pe care le va primi fiecare clip pe pagina de Facebook Breakthrough Junior Challenge. Premiul cel mare constă în plata taxelor școlare la o facultate în Statele Unite ale Americii. 

Visul Anei este să ajungă să studieze la Harvard. 

În semifinală au ajuns 30 de copii, iar Ana se află printre ei, şi este la un pas de a câştiga marele premiu, care constă în plata taxelor școlare la o facultate în Statele Unite ale Americii.

Cine este Ana Călina

În timpul liber, Anei îi place să cânte la pian. Și să facă matematică. „Învăț majoritatea timpului, îmi place foarte mult și economia, vreau să fac economie la facultate. Majoritatea timpului mi-l petrec făcând teme, dar mai am și activități cu „Salvați copiii”, îmi place să compun melodii”, spune Ana Călina.

În perioada pandemiei, Ana a realizat, împreună cu câțiva prieteni, un site prin care a reușit să strângă 4.000 de euro, bani din care a cumpărat echipamente pentru protecția personalului medical împotria Covid-19. Toate au fost donate spitalului de copii Grigore Alexandrescu din București. 

Breakthrough Junior Challenge este o competiție anuală globală destinată elevilor, menită să inspire gândirea creativă despre știință. Elevii cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani din țări de pe glob sunt invitați să creeze și să trimită videoclipuri originale - cu o durată maximă de 3:00 minute - care să aducă la viață un concept sau o teorie în domeniul științelor vieții – botanică, zoologie, microbiologie, fiziologie, biochimie - fizică sau matematică.

Prezentările sunt evaluate în funcție de capacitatea elevului de a comunica idei științifice complexe în moduri captivante și imaginative. Competiția este organizată de Fundația Breakthrough Prize.

Premiul Breakthrough a fost creat pentru a onora progrese importante în categoriile fizică fundamentală, științe ale vieții și matematică. Premiile Breakthrough sunt sponsorizate de Sergey Brin, Priscilla Chan și Mark Zuckerberg, Pony Ma, Yuri și Julia Milner și Anne Wojcicki. Premiul Breakthrough își propune să celebreze cele mai bune lucrări științifice și să inspire următoarea generație de oameni de știință.

Votați-o pe Ana Călina până pe 20 septembrie: cât mai multe likeuri şi shareuri pe pagina de Facebook Breakthrough Junior Challenge. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu cred ca e o campanie umanitara. La ce banca trebuie sa depun banii? Am dat si like pe Republica. La Ana. Cum am putut si noi ca tare greu ne este. Din putinul pe care-l avem sa mai dam si celor care merita totul.
    • Like 0
  • Ana check icon
    Ana Calina vine dintr-o familie bogata, cu importante conexiuni politice.
    https://www.national.ro/news/sotii-calina-au-cumparat-pentru-mircea-geoana-vila-de-la-ra-apps-452856.html
    UIte o curiozitate: oare cine a "donat" prin intermediul acelui asa-zis site.
    Daca au fost taticul si mamica, 4 000 de euro = o gluma proasta.
    Ma indoiesc ca va ajunge la Harvard , dupa cum ma indoiesc ca nu poate sa - si plateasca taxele. Doar scoala privata din Wimbledon costa cel putin 30 000 lire sterline/an plus cheltuielile de viata.
    Ce doream sa va intreb: i-ati popularizat si pe acei copii care au avut si ei proiecte foarte apreciate, au muncit pe branci in scolile "minunate"ale patriei, au ajuns la Olimpiade Internationale, multi dintre ei venind din familii obisnuite si au ajuns in Ivy League(inclusiv Harvard :)), Stanford, M I T, sau Oxbridge cu dosare consistente, fara sa-i "promoveze" nici dreak si sa le cerseasca like uri, culmea, cu Burse integrale?
    Trist moment acela in care copiii exceptionali ai Romaniei sunt anonimi, iar copiii celor care au contribuit din plin la starea actuala a Romaniei sunt promovati intens ca mari sperante. :(
    • Like 1
  • Domnisoara Calina are deja un dosar impresionant, si pentru asta o felicit. Cred ca va ajunge la Harvard cu bursa indiferent de rezultatul acestui concurs si ii doresc tot succesul. Like-urile de pe facebook insa n-ar trebui sa constituie un criteriu intr-un astfel de concurs. Valoarea unui proiect si implicit clasamentul ar trebui decise de persoane de specialitate pe criterii foarte clar definite, nu de persoane oarecare pe facebook.
    • Like 3
  • Roxana B check icon
    Eu zic ca n-are nevoie de nici un like.
    E tinara, cu creierul in formare, abia asteapta "sponsorii'" s-o indoctrineze cu slogane BLM, antifa samd...
    O s-o accepte fara nici un like din partea noastra.
    Mai ales daca-si face autocritica pt ca s-a nascut alba si deci...privilegiata.....
    • Like 2
  • Eu unul nu înțeleg relația dintre „Premiul Breakthrough a fost creat pentru a onora progrese importante în categoriile fizică fundamentală, științe ale vieții și matematică.” și numărul de aprecieri pe o rețea de socializare sau alta. Este vorba de valoarea științifică a prestației unui candidat sau de popularitatea pe o rețea/a unei rețele de socializare ? Se pare că ne-a luat Dumnezeu mințile, cele pe care le mai aveam !
    • Like 5


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult