Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

ANAF va emite deciziile de impunere aferente veniturilor din 2017 până la sfârșitul lunii octombrie

Plata taxe - getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Ordinul președintelui ANAF analizat azi se adresează persoanelor fizice ce au realizat venituri supuse impozitului pe venit în anul 2017, pentru care a existat obligația depunerii declarațiilor anuale de venit, iar autoritatea fiscală emite decizia de impunere.

Ordinul nr. 2093/2018 pentru aprobarea procedurilor privind definitivarea impozitului anual pe veniturile realizate de persoanele fizice, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 745 din 29.08.2018.

Ctește aici actul normativ 

Potrivit actului normativ, autoritatea fiscală va emite decizia de impunere aferentă veniturilor din anul 2017, până la data de 30 octombrie 2018. Desigur, termenul de plată este de 60 de zile de la comunicarea Deciziei de impunere.

Sunt în sfera prezentului act normativ următoarele categorii de venituri:

• Venituri din activități independente sau profesii libere;

• Venituri din drepturi de proprietate intelectuală, pentru care nu s-a reținut impozitul la sursă; venitul se determină în sistem real pe baza datelor din contabilitate;

• Venituri din cedarea folosinței bunurilor, pentru care contribuabilul a optat la impozitare în sistem real, pe baza datelor din contabilitate;

• Venituri din cedarea folosinței bunurilor – chirii, pentru care venitul este exprimat în valută și se efectuează o reactualizare a sumelor;

• Venituri din activități agricole – silvicultură și piscicultură, pentru care se aplică impozitarea în sistem real, în baza datelor din contabilitate.

În vederea realizării obiectivului stabilit de prezentul act normativ, sunt adoptate mai multe proceduri de lucru, aplicabile în funcție de situația concretă, dintre care amintim:

a) Procedură pentru contribuabilii ce au depus declarația de impunere;;

b) Procedură pentru contribuabilii ce nu au depus declarația de impunere, deși aveau această obligație;

c) Procedură privind stabilirea sumei de 2% din impozitul pe venit destinat unităților fără scop patrimonial și burselor private.

Principalele aspecte din aceste proceduri sunt:

‐ Declarațiile de venit depuse de contribuabili până pe data de 31 iulie 2018 se procesează până în data de 31 august 2018.

‐ Declarațiile de venit depuse după data de 31 iulie 2018 se procesează în termen de 15 zile de la data primirii acestora.

‐ Contribuabilii ce aveau obligația depunerii declarației de venit pentru anul 2017 și nu au depus această declarație, vor fi notificați cu privire la obligația depunerii declarației, aceștia având un termen de 15 zile pentru depunerea acesteia.

Notă: există procedură de notificare și de identificare a acestor persoane, inclusiv de stabilire din oficiu a impozitului.

Din perspectiva stabilirii bazei de impozitare, autoritatea fiscală însumează veniturile impozabile, determină impozitul de plată și emite Decizia de impunere – formular 250 pentru veniturile din România și formular 251 pentru veniturile din străinătate.

Notă: dacă un contribuabil înregistrează mai multe surse de venit, deciziile de impunere se emit pentru fiecare tip de venit/sursă de venit și se comunică simultan contribuabilului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bună ziua, am și eu o întrebare, am primit Decizia de impunere anuala pe 2017, eu nu am venituri în România, locuiesc în SUA, am avut apartamentul închiriat câteva luni, contract de închidere făcut la Anaf, și reziliat tot la Anaf, am plătit impozit atunci, mi-au timis somație și pentru 2 lei restanți, de ce trebuie sa mai primesc aceasta decizie, nu primesc ajutor social de la statul roman, și nici nu folosesc sistemul medical de stat, deci nu am asigurare medicala. Mulțumesc anticipat pentru orice lămurire.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult