Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

ANAF va emite deciziile de impunere aferente veniturilor din 2017 până la sfârșitul lunii octombrie

Plata taxe - getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Ordinul președintelui ANAF analizat azi se adresează persoanelor fizice ce au realizat venituri supuse impozitului pe venit în anul 2017, pentru care a existat obligația depunerii declarațiilor anuale de venit, iar autoritatea fiscală emite decizia de impunere.

Ordinul nr. 2093/2018 pentru aprobarea procedurilor privind definitivarea impozitului anual pe veniturile realizate de persoanele fizice, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 745 din 29.08.2018.

Ctește aici actul normativ 

Potrivit actului normativ, autoritatea fiscală va emite decizia de impunere aferentă veniturilor din anul 2017, până la data de 30 octombrie 2018. Desigur, termenul de plată este de 60 de zile de la comunicarea Deciziei de impunere.

Sunt în sfera prezentului act normativ următoarele categorii de venituri:

• Venituri din activități independente sau profesii libere;

• Venituri din drepturi de proprietate intelectuală, pentru care nu s-a reținut impozitul la sursă; venitul se determină în sistem real pe baza datelor din contabilitate;

• Venituri din cedarea folosinței bunurilor, pentru care contribuabilul a optat la impozitare în sistem real, pe baza datelor din contabilitate;

• Venituri din cedarea folosinței bunurilor – chirii, pentru care venitul este exprimat în valută și se efectuează o reactualizare a sumelor;

• Venituri din activități agricole – silvicultură și piscicultură, pentru care se aplică impozitarea în sistem real, în baza datelor din contabilitate.

În vederea realizării obiectivului stabilit de prezentul act normativ, sunt adoptate mai multe proceduri de lucru, aplicabile în funcție de situația concretă, dintre care amintim:

a) Procedură pentru contribuabilii ce au depus declarația de impunere;;

b) Procedură pentru contribuabilii ce nu au depus declarația de impunere, deși aveau această obligație;

c) Procedură privind stabilirea sumei de 2% din impozitul pe venit destinat unităților fără scop patrimonial și burselor private.

Principalele aspecte din aceste proceduri sunt:

‐ Declarațiile de venit depuse de contribuabili până pe data de 31 iulie 2018 se procesează până în data de 31 august 2018.

‐ Declarațiile de venit depuse după data de 31 iulie 2018 se procesează în termen de 15 zile de la data primirii acestora.

‐ Contribuabilii ce aveau obligația depunerii declarației de venit pentru anul 2017 și nu au depus această declarație, vor fi notificați cu privire la obligația depunerii declarației, aceștia având un termen de 15 zile pentru depunerea acesteia.

Notă: există procedură de notificare și de identificare a acestor persoane, inclusiv de stabilire din oficiu a impozitului.

Din perspectiva stabilirii bazei de impozitare, autoritatea fiscală însumează veniturile impozabile, determină impozitul de plată și emite Decizia de impunere – formular 250 pentru veniturile din România și formular 251 pentru veniturile din străinătate.

Notă: dacă un contribuabil înregistrează mai multe surse de venit, deciziile de impunere se emit pentru fiecare tip de venit/sursă de venit și se comunică simultan contribuabilului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bună ziua, am și eu o întrebare, am primit Decizia de impunere anuala pe 2017, eu nu am venituri în România, locuiesc în SUA, am avut apartamentul închiriat câteva luni, contract de închidere făcut la Anaf, și reziliat tot la Anaf, am plătit impozit atunci, mi-au timis somație și pentru 2 lei restanți, de ce trebuie sa mai primesc aceasta decizie, nu primesc ajutor social de la statul roman, și nici nu folosesc sistemul medical de stat, deci nu am asigurare medicala. Mulțumesc anticipat pentru orice lămurire.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult