Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Analfabetismul la putere. O replică pentru un coleg republican care îi număra cărțile doamnei Dăncilă

Dancila la Ora premierului

(Foto: captura video)

Oare Parlamentul nu este oglinda unei naţiuni şi guvernul expresia lui legitimă? În consecinţă, nu ar trebui să ne oglindim ȋn marea adunătură națională din Casa Poporului ori din Palatul Victoria?

Un coleg republican se ȋntreba cum arată lista de lecturi a doamnei prim-ministru. Era, evident, o ȋntrebare retorică, fiindcă după ce ai văzut-o și, mai ales, după ce ai auzit-o pe doamna Dăncilă la Guvern sau în Parlament citind de pe foi, nimeni nu o poate suspecta de prea multă hărnicie intelectuală.

Dacă ar citi, doamna Dăncilă s-ar alătura oricum unei minorităţi. Din cifrele prezentate de editori, romȃnii cumpără aproape la fel de multe cărţi ca slovenii, o naţiune de zece ori mai mică decȃt a noastră. Cheltuim, ȋn medie, vreo trei euro pe an pentru achiziția de cărţi – să nu uităm, o parte din aceşti bani fiindcă ȋi obligă programa şcolară pe cei mici să le citească –, adică de vreo zece ori mai puţin decât baremul minim estimat pentru o ţară civilizată.

Fiindcă, în urmă cu mai mulți ani, am avut ocazia să ȋl ȋntȃlnesc pe domnul Cosmin Neidoni, autorul articolului despre lecturile doamnei prim-ministru, ȋl consider „vinovat” că supraestimează această valoare medie a sumelor cheltuite de români pe cărţi. Şi, ȋn acelaşi timp, l-aş ȋntreba cȃţi dintre colegii săi cu care dezbătea, pȃnă tȃrziu ȋn noapte, operele filosofilor clasici au profesii care le-au impus să mai pună mâna pe o carte după ce au terminat școala?

Este şi asta o ȋntrebare retorică fiindcă am cȃţiva cunoscuţi ce au terminat filosofia şi cȃştigă foarte bine. Dar lucrează cu totul altceva şi-mi spun că nu mai au timp să citească: poate doar pe avion, când pleacă în vreun city-break, să mai deschidă o carte.

Doamna Dăncilă este expresia romȃnilor care cheltuie, ȋn medie, 3 euro pe an pe cărţi.

După 1990, tot ceea ce ne-a ȋnvăţat democraţia originală a fost să luptăm pentru supravieţuire, „să ne descurcăm”. Profesorii şi intelectualii și-au pierdut din prestigiu, iar modelele copiilor au devenit descurcăreții, tupeiștii absolvenți de școala vieții, vedetele cu „valoare” de la televizor. Dramul de bun-simţ şi raţionalitate care ne mai rămăsese a fost spulberat la emisiunile glossy de seară.

Dacă ieși din Timişoara, Cluj sau Bucureşti - orașe în care s-au mai făcut școli, biblioteci, librării - intri în România fără carte. Ajungi în oraşele miniere depopulate, ȋn care singura bibliotecară moţăie de plictiseală printre tomuri mucegăite, iar singurele afaceri care merg sunt cele ale firmelor de televiziune prin cablu şi ale buticurilor de spirtoase. Ajungi în satele în care ţăranii şi-au vȃndut pămȃntul pe o sută de dolari şi acum şi-au dat seama că singura speranţă o reprezintă „doamna Olguţa”, care le dă mai mult la pensie.

În anii ’50, comuniştii au „reeducat” intelectualitatea și i-au adus în loc pe Dan Deşliu şi Mihai Beniuc. Azi asistăm la aceeași aversiune proletară față de intelectuali și la instalarea unei dictaturi a periferiei fără carte, dar cu origine sănătoasă. Gheorghiu-Dej mi se pare un intelectual rafinat ȋn comparaţie cu doamna Dăncilă.

Şi tot după 1990 ȋnvăţămȃntul a fost făcut praf. Să ȋi ascultăm puţin pe ultimii doi miniştri ai Educației. Domnii Pop & Popa oare cȃte cărţi or fi citit?

Domnule Cosmin Neidoni, văd că apelaţi la personalităţi politice străine pentru a sublinia hăul care ne desparte de normalitate. Să ne uităm la istorie, chiar și la cea recentă: am avut premieri care puteau să susțină o conversație inteligentă într-o limbă de circulație internațională cu orice omolog din lumea asta. Privind-o pe doamna Dăncilă, la „Ora premierului”, în Parlament, poticnindu-se în propoziții simple în limba română, încep să devin nostalgic...

Eu sunt optimist. Cȃnd eşti la fundul gropii, nu mai ai unde te afunda. Aşa că ori ne apucăm de citit, ori de ăia trei euro pe an cheltuiţi pȃnă acum ne comandăm lumȃnări. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Victor66 check icon
    Poate romanii pirateaza majoritatea cartilor citite. Sunt si grupuri de schimb de carti pe facebook si de citit carti, in care si le copiaza si le impart intre ei.
    • Like 0
  • Situația este atât de gravă încât spectacolul jalnic al "duamnei" Dancila ( culmea, dicționarul mi-a oferit "Facilă" tastând numele țaței din Videle!) nici măcar nu mă mai amuza. Poate nu am ajuns la fundul gropii, da săpând în continuare, mi-e să nu ajungem pe alt continent. Blazarea se pare a fi cel mai mare dușman al românilor în acest moment. Clica de la putere profită de acest lucru și continuă să ne omoare puțin câte puțin. Nu văd nici o cale așazis democratică prin care să ieșim din marasmul care ne sufocă.
    • Like 1
  • IM check icon
    Ascultând însăilarea de vorbe stâlcite a dnei. Dăncilă, mi-am amintit de versurile lui Eminescu din Scrisoarea a III-a:
    "Vezi colo pe urâciunea fără suflet, fără cuget,
    Cu privire împăroșată și la fălci umflat și buget,
    Negru, cocoșat și lacom, un izvor de șiretlicuri,
    La tovarășii săi spune veninoasele-i nimicuri;
    Toți pe buze-având virtute, iar in ei monedă calpă,
    Chintesență de mizerii de la creștet până-n talpă."
    Probabil din cauza "bugetului" accentuat greșit pe prima silabă pe care l-a repetat de câteva ori fără nicio tresărire. Se vede că, sub influența șederii îndelungate în străinătate și a utilizării limbii engleze (?!?), a deprins pronunția englezească a cuvântului "budget" care are într-adevăr accentul pe prima silabă. Să mai zică cineva că fosta europarlamentară nu cunoaște limbi străine!
    • Like 1
  • Îmi permit să nu fiu de acord. Am crezut de multe ori că suntem pe fundul gropii dar ne-am convins că suntem un popor muncitor şi putem săpa mai adânc. Am să repet o afirmaţie pe care am făcut-o cu alte ocazii: în această ţară au fost vremuri în care îţi era ruşine să fii prost.
    • Like 5
  • Errata:"Problema Romaniei este ca factorii de conducere (centrul de putere ascuns) au renuntat la promovarea intelectualilor..."
    • Like 1
  • am avut un anticariat in Constanta si am vandut 3 titluri in 9 luni; o carte de gradinarit (de fapt imprumutata si nerestituita), una de preparate reci pentru zile calde si una de gimnastica de intretinere. (A mai fost unu ocazional, care a cumparat 3 carti de filozofie, la pret de una. Dar fiind un accident, nu-l pun la socoteala.)
    Dar intotdeauna s-a citit putin, pe aici. Comertul cu carte (subventionata) era sustinut de elevi, studenti, profesori. (Si cativa ingineri, medici etc. Nu prea multi.)
    Problema Romaniei este ca factorii de conducere (centrul de putere ascuns) a renuntat la promovarea intelectualilor (relativ independenti, pro-occidentali, pro-democrati, saraci si curati) pentru lichele (de ambe sexe) inculte, agresive si imbogatite prin mijloace necinstite.
    Cadristii sunt plaga Romaniei. Au fost si au ramas, chiar daca acum sunt ascunsi. Am trecut pe la mai multe partide, pina sa ma stabilesc (din 2002) la PNTCD. (Dar nu activez, din cauza conducerii ... vizibil netaraniste.) La toate partidele, hotaririle se luau in spatele usilor inchise, sau veneau "in plic" , de la Centru,
    Vina nu e a poporului. Nici macar a politicienilor. Centrul (unic) de putere ce inca actioneaza, isi face de cap. Identificati-l si neutralizati-l, inainte de a distruge total tara. Caci Centrul a fost intemeiat la finele anilor '40, sub dominatia URSS, si a fost intarit in anii '90, de Rusia.
    Dar un lucru bun tot este aici: in toate faptele descrise, rezulta ca intelectualii nu mai sunt de incredere pentru "Centru".
    Asistam la o dictatura prin prostie, sustinuta de structuri oculte, straine de poporul roman.
    • Like 4
    • @ Munteanu Mongolul Mircea
      Victor66 check icon
      Vino la Bucuresti, este un anticariat la Universitate, tot timpul este lume si trebuie sa stau la coada la tejghea.
      • Like 1
  • Al Lui Al Lui check icon
    D-na Dancila NU este prim-ministru ! Domnia sa, ocupa temporar functia de sef al guvernului PSD-ALDE, ptr ca a pus-o partidul sa "incalzeasca " acel scaun....Nu intelege ce trebuie sa faca acolo, nu are opinii personale sau macar un gram de ratiune ptr a pleca singura. Dc situatia statea altfel, d-na Dancila si-ar fi dat seama, ca va raspunde intr-o zi pentru aceasta farsa sinistra in care joaca rolul de prim-ministru. Iar persoanele care astazi se folososc de domnia sa, vor fi atunci departe...mai precis intr-o tara cu care Ro nu are acord de extradare. O rog pe d-na Dancila, sa-si aduca aminte de acea doamna Vlas-mama FNI...Vantu a ramas cu banii si Vlas cu anii ! Nu intamplator domnii Grindeanu si Tudose au schimbat macazul guvernariil, spre deosebire de d-na Dancila, ei au inteles foarte bn in ce directie se indreapta lucrurile.
    • Like 6
  • Paul check icon
    “Profesorii şi intelectualii și-au pierdut din prestigiu, iar modelele copiilor au devenit descurcăreții, tupeiștii absolvenți de școala vieții, vedetele cu „valoare” de la televizor.” Asta este cea mai corecta radiografie a societății românești. Da, tot ce-i rău și starpitura, toată putreziciunea a devenit aur. Scara valorilor este întoarsă cu fundul in sus iar ciumatii alde pesediști care conduc țara acum sunt pe treapta cea mai de sus a acestei scări. Dar, totuși, sa fim sinceri cu noi, vina nu e exclusiv a maselor imbecilizate de antene, sau a mafioților de la butoanele antenelor... Cei ce ar fi trebuit sa conducă s-au retras in turnul lor de fildeș scârbiți precum Paller. In momentul in care elitele își declamă elitismului prin scârbă și refuza, conștiente de propria lor superioritate sa contribuie la formarea societății, involuția acesteia devine ireversibila. Dacă vreți cu adevărat o societate mai buna și nu doar un subiect de cugetări filozofice, dați-va jos din turnul de fildeș și acceptați riscul unui scuipat in fata de la un roman prostit pentru șansa de a îl face sa își regrete gestul.
    • Like 3
  • In acord cu opinia exprimata aici, am o mica observatie, Mihai Beniuc si Dan Desliu au fost poeti reprezentativi pentru prima decada a dictaturii comuniste din Romania, cea stalinista, fara a fi fost nici pe departe analfabeti functional ca Viorica Dancila si colegii ei de guvernare; ca fapt divers, Mihai Beniuc a fost titularul unui doctorat in psihologie dobindit la o universitatea din Germania, inainte de al doilea razboi mondial, profesor universitar de etologie / psihologie animala la Universitatea din Bucuresti si posesorul uneia din cele la bogate biblioteci particulare din Bucurestii vremii lui; nivelul inalt de instructie nu se asociaza decit arareori cu un caracter de bronz, Mihai Beniuc a fost un individ cinic, lipsit de orice scrupul moral...Dan Desliu a avut un profil intelectual apropiat de al confratelui sau poet stalinist, cu deosebirea ca remuscarile pentru pacatele tineretii au sfirsit prin a-l determina sa-si ia viata la batrinete...
    vreau sa spun ca imbecili ignari ca guvernantii de azi sint greu de gasit printre cei care au condus tara in cele mai intunecate momente ale istoriei sale.
    • Like 0
  • Îmi vine să plâng când văd câtă dreptate aveți.....
    Am un sentiment de neputință, de jale la gândul că nemernicii ăștia inculți și plini de tupeu au reușit să acapareze toată scena politică...
    Îi rog din tot sufletul meu pe cei care au capacitatea intelectuală, sunt cunoscuți în lumea frumoasă a ideilor fecunde, a proiectelor realizabile, să iasă din izolare, de la catedre, din liniștea bibliotecilor și să se înregimenteze în slujba nației astea amărâte....
    Și poate că fermitatea este primul lucru de care trebuie să dați dovadă.
    Nu e un lucru ușor de făcut, dar uneori se poate face bine și cu forța...
    Știu că e groaznic ce spun, dar câteodată , democrația prost canalizată ,poate duce la idioțirea unei întregi nații.....
    • Like 3
    • @ Tomitanus
      OK, si cand se intampla sa mai iasa cate unul capabil din biblioteca, asa cum va doriti dvs., ce se intampla? Il voteaza lumea? Pai se pare ca nu, daca ne uitam la exemplul lui Nicusor Dan.
      • Like 3
    • @ Tomitanus
      Victor66 check icon
      N-avem intelectuali care sa iasa in fata, majoritatea sunt fie lasi, fie nu vor.
      • Like 1

Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult