Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce cărți citește doamna Dăncilă?

Viorica Dăncilă citind

(Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

Plec de la premisa nițel naivă că în spatele fiecărui politician de succes ar trebui să găsim o listă consistentă a cărților pe care le-a citit. Suntem, fiecare dintre noi, suma distilată a lecturilor noastre.

Ce cărți citesc politicienii noștri, ce titluri incitante se găsesc, oare, în bibliotecile sau pe noptiera celor care stau, fie și vremelnic, la tabloul de comandă al țării? 

Observându-le impertinențele și exprimarile greoaie și inestetice, analizând modul în care schingiuiesc, fără nicio o urmă de jenă, biata limbă română, cred că întrebarea legitimă este totuși alta. Citesc oare politicienii noștri altceva decât ziare și can-can-uri ieftine?

Roy Jenkins, biograful lui Winston Churichill, povestea adeseori că ilustrul prim ministru britanic purta în permanență în geanta sa o carte, citind sau scriind ori de câte ori găsea câteva momente de răgaz. Sunt cunoscute replicile lui pline de spirit și umor.

Teodor Baconschi, în ultima sa carte, vorbește despre distincția intelectuală a lui Alain Juppé, fost prim minstru din perioada președinției lui Jacques Chirac, care se documenta temeinic, citind riguros cărți de politică, drept și filosofie.  

Ce prăpastie uriașă, ce grav dezacord între elita franceză (și mai departe elita occidentală) și vidul intelectual al ministrului Viorica Dăncilă!

Încerc, cu un efort considerabil de imaginație, să mi-o reprezint pe doamna premier citind din cărțile lui Hannah Arendt sau ale lui Raymond Aron și nu știu de ce am imediat sentimentul că am comis un act de suicid intelectual, pentru simplul motiv că, în pofida chiar și a unei maxime complezențe, nu mi-o pot închipui pe dna Viorica Dăncilă silabisind construcții textuale mai grele decât povestea lui Făt Frumos. Închideți ochii și încercați cu același efort să vi-l reprezentați pe ministrul Petre Daea ori pe dl. Dănuț Andrușca citindu-i pe moraliștii francezi. Nu simțiți o incompatibilitate de principiu la asocierea de imagine între Montesquieu și V. Popa?

Aflată zilele trecute în prima vizită de lucru în Dâmbovița, flancată de iluștri colegi de cabinet, prim ministrul V. Dancilă a dat proba supremă de agramatism: „Am toată încrederea că echipa care am venit vor găsi soluții și cred că cu aceste soluții veți rezolva o parte din problemele care le aveți”.

Absența pronumelui relativ, dezacordul dintre subiect și predicat nu trădează doar lipsa lecturilor, aici nu e nevoie de complicate texte metafizice, ci de înțelegerea noțiunilor de gramatică de gimnaziu.

Dacă admitem că forma elementară a patriotismului este dată de folosirea corectă și, în anumite circumstanțe, elegantă a limbii române, atunci, oricât de îngăduitori am fi, avem de-a face cu monstruozități.

Ce pedeapsă avem oare de ispășit, noi, ca națiune modernă, de nu reușim să avem în vârful politicii oameni educați, cu maniere și cu o prezență publică plăcută? Sunt ei imaginea a ceea ce suntem noi acum? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Autorul face paradă de propria sa cultură. Dancila este doar un pretext pentru a ne fâlfâi pe la nas nume de autori, pe care îi bate cu mâna pe umăr. Câți dintre comentatori au citit autorii exemplificati în text? Asta este adevărata problemă a acestei țări. Nu există valori. Nu există autenticitate. Un erudit n-ar fi fost în stare să aleagă câteva nume pentru exemplificare. Cu cât știi mai mult, cu atât știi mai puțin. Și dacă nu există o aplicabilitate a cunoștințelor, degeaba le știi. Nu faci decât să epatezi niște pseudointelectuali foarte sensibili la citate. În atare condiții, a fost floare la ureche să se cocoațe acolo unde este. Te provoc, Cosmin, să ne dai un fir, o direcție. Ce putem face pentru a schimba ceva. Și să nu aud de iesitul în stradă, care era un act de curaj pe vremea dictaturii. Acum tinde spre circ. Așa că... tinere Cosmin, quo vadis?
    • Like 1
    • @ Daniela Vlasie
      Deranjeaza enumerarea unor nume de autori , pentru exemplificare ?
      Mai degraba Daniela Vasile vrea cu tot dinadinsul luata in seama,

      • Like 0
    • @ Nord Color
      Ce cărți citește domnul Macron? Dintre toate țările civilizate, Franța este cel mai prost exemplu de urmat. Vreau eu să fiu luată în seamă? Nici vorbă. Sunt suficient de inteligentă ca să știu că o revoluție are nevoie de zeci, poate sute de ani. La noi nici Iliescu n-a murit încă. Dar poate domnul Neidoni are o rețetă miraculoasă. Vă rog să nu mă băgați. În seamă. Sunt. Bagata suficient.
      • Like 0
    • @ Daniela Vlasie
      Răspuns la Quo vadis: Candidați la parlamentare! Dumneavoastră și tânărul Cosmin. Sigur veți fi mai bună decât oricare membru de partid.
      • Like 0
    • @ Dragos Florin Gogu
      Sunt comunistă. Sunt de stânga. Aia ideologică. Am fost infestata încă din uterul matern, printr-un decret. Minute, ore, zile, ani la rând mi s-a picurat în creier o mentalitate anume. Mi-au fost programate gândurile, ideile, viața. E trist să știu că trebuie să mor eu și încă vreo câteva generații pentru ca această țară să rămână dezinfectata. Eu sunt România și nu există leac pentru mine. Nu pot candida. Dar să încerce tânărul Neidoni. Poate etalarea culturii domniei sale ne va crește standardele de viață.
      • Like 1
    • @ Daniela Vlasie
      Aici este eroarea. Candidati pentru stanga! (Nu cu PSD, spre binele PSD) Poti fi independenta. Romania are, si totdeauna va avea nevoie atat de stanga si de dreapta. Prin natura noastra, noi romanii suntem un fel de extremisti. Trebuie sa avem macar o frana.
      • Like 0
    • @ Dragos Florin Gogu
      Exact. Doar că problema nu este acolo în vârf. Problema suntem noi. Eu nu aș avea nicio reținere să-i dau un brânci Veoricai. Dar eu nu am copii, rate etc și mai sunt și genul boem. Iaca văd și eu puțin cum e la pușcărie. Dar nu pot cere românilor să fie ca mine. Problema suntem noi. Nu cei de la vârf, niște paiațe.
      • Like 0
  • Mihaela check icon
    Trebuie sa raspund la evidenta intrebare retorica din final, dace se poate raspunde. Poate ca nu e oglinda a ceea ce suntem, dar mai degraba a mocirlei in care suntem tarati, fara voia noastra,in lipsa unuei forme de protest vehement. Protestam oarecum, de pe canapea sau pe platform ca aceata. Insa e de ajuns? Uitam ca nu mai e cenzura? Ca avem libertate de exprimare? Ca suntem liberi?
    • Like 2
  • nu citeste, le coloreaza!
    • Like 1
  • Rapund la ultima intrebare, cu toate ca simt retorica ei. In timp ce unora le dicteaza constiinta sa urmeze drumul anevoios al imbogatirii spirituale, ca abia mai apoi sa ajunga oarecum conjunctural imbogatiti si de titluri si averi materiale, altii sunt din start manati in viata de capatuiala. Cat mai rapid si indiferent de mijloace.
    N.au decat. Ar trebui sa respecte doar legile si o minima morala. Societatea le da liber, altfel sa se ajunga.
    Problema sta insa la popor. Un popor cu mai mult de 3 carti citite pe an n-ar trebui sa permita accederea in functii inalte, reprezentative pentru popor si tara a parvenitilor.
    • Like 0
  • Nu numarul de carti citite da valoarea unui politician, avem un exemplu foarte aproape: Corneliu Vadim Tudor. Sau inca unul: Adrian Nastase.
    • Like 0
  • Cristi check icon
    Doar una, singura care conteaza. Si anume, "biblia", adica programul de guvernare, despre care se spune ca Valcov ar fi scris-o in stare de transa.
    • Like 2
  • Atat autorul articolului cat si comentatorii sunt rai cu D-na Vasilica. Se fac ca nu au observat progrese remarcabile in felul in care apare pe TV. D-na Vasilica citeste mult mai bine pe hartiile pe care le are in fata, iar greselile gramaticale cand vorbeste liber sunt mult mai rare. Sa avem putintica rabdare si vom constata din ce in ce mai multe progrese la D-na Vasilica.
    • Like 0
  • Răspunsul la ultima întrebare din text este categoric "da".
    • Like 3
    • @ Ionuț Horoba
      Riguros vorbind, sînt imaginea majorității celor care s-au prezentat la vot. Am fost și eu la vot de fiecare dată, dar mă simt din ce în ce mai... singur. ;)
      • Like 0
  • Alex Mag check icon
    Joseph Goebbels, ministrul propagandei în regimul nazist al lui Hitler: "Când aud de cultură îmi vine să scot pistolul!” adaptat la plaiurile ns. mioritice „ Fa piranda, te uiți toata ziua la telenuvele, da mai pune si tu mâna pe o carte si fa cornete pentru semințe”
    • Like 2
    • @ Alex Mag
      :)))))))))))) că cultura ie brățară dă haur, mînca-ți-aș!
      • Like 0
  • Al Lui Al Lui check icon
    Dc doamna Dancila ar fi citit cu adevarat carti, ajungea astazi in situatia d-lui Tudose.... cu multe vorbe de duh, spuse asa pe neresuflate taman in sedinta de guvern, uneori contrazicand aberatiile familieii primar al Buc + Vol si nu ar suporta penali in guvern, ba chiar s-ar fi gandit chiar si la un viitor PSD ! Insa toate aceste beneficii intelectuale, i-ar fi adus o demitere sigura a guvernului... ceea ce doamna D. a inteles cu prisosinta si se fereste de carti precum d...ku de tamaie.
    • Like 0
    • @ Al Lui
      Filbert check icon
      Zici tu ca eruditia l-a subminat pe Tudose?
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult