Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Andrei Gheorghe (1962-2018): „Sunt obosit. Am fost „generația de sacrificiu” și am crezut că după un drum lung și greu o să ajungem într-o poiană cu soare și flori”

Andrei Gheorghe

Foto: Bogdan Adrian Trandafir

Jurnalistul Andrei Gheorghe a murit luni la locuința sa din Voluntari. Avea 56 de ani, un umor sclipitor, un spirit mereu curios și mereu gata să răspundă, lumii sau celui aflat în fața sa, cu inteligență și cu ironie. Din nebuloasa societății românești decupa cu precizie chirurgicală conturi perfecte în fața cărora nu aveai cum să nu exclami: „ăștia sunt”, „ăștia suntem”.

Aflați mai mult:

Andrei Gheoghe s-a născut la 14 ianuarie 1962, la Lipeţk, în Rusia. A absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine (secţia rusă-engleză) a Universității din Bucureşti.

Între 1991 şi 1993 a fost reporter special la Radio Constanţa şi a realizat mai multe emisiuni la posturile Radio Sky Constanţa (1993- 1996; "Videomania", "Vineri 13"). Apoi a fost ascultat de milioane de oameni la Pro FM Bucureşti (1996-2002;"Midnight Killer" "13-14") şi a realizat "Lanţul Slăbiciunilor" la Pro TV.

A lăsat în urmă cariera în radio și în televiziune, dar vocea sa, lucidă și critică, a continuat să se audă în societate și din afara unui studio. În septembrie 2017, scria pe pagina sa de Facebook: „Sunt obosit. Am fost "generația de sacrificiu" si am crezut ca după un drum lung si greu o sa ajungem intr'o poiana cu soare si flori. Dar nu a fost așa. Drumul nu ducea nicăieri si intr'o zi sătui de foame si mizerie ne'am revoltat, ne'am ucis conducătorii si am crezut ca după un alt drum lung si greu o sa ajungem la malul unei ape dulci. Apa însă e salcie, terenul mlăștinos si cei mai nevolnici și netrebnici dintre noi se răsfață in calești scumpe, copiii lor ni se urca in cap și dansează țonțoroiul iar părinții noștri mor încet de piocianic. Frății fug scirbiti si'si caută fericirea in alte zări. Speranta a leșinat bătută de jandarmi, Infinitul lucrează la un mall iar eu imi număr firfireii și ma gândesc daca'mi ajung de o funie mai sănătoasă. In fata nu văd nimic decit bezna și întuneric, in jurul nostru doar mizerie și dezmăț și nu mai pot și nu mai am răbdare. Am inima uscata si'n gura gust de cenușă. Va blestem conducători ai României si'n pușcărie dacă v'as bagă pe toți, cu nimenea nu as greși. Va blestem cu spitalele, școlile, șoselele, șpăgile, infumurarile și prostia voastră agresiva. Va blestem sa muriți stind la coada, sa trăiți din salariu și sa va petreceți bătrânețea cu o pensie obișnuita, intr'un oraș obișnuit, cu doi copii obezi și beți in sufragerie și cu părinții in întreținere pe veci. Sint obosit și drumul nu se mai zărește.”

Luni seară și marți dimineață cei care l-au cunoscut au vorbit despre el între „ai lor”, cei de pe rețelele de socializare. Au povestit întâmplări și dialoguri cu un prieten bun, care te făcea să râzi, să gândești mai mult, să treci dincolo de zona de confort.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Să fie condus de îngerii care l-au însoțit în această viață şi să se întâlnească cu Sf. Andrei şi Sf. Gheorghe al căror nume l-a purtat. Drum bun printre stele! Drum bun spre Rai!
  • Like 0
 • Sunt constrans de o situatie astrala sa declar ca Romania este cea mai frumoasa tara din lume, cea mai bogata, cea mai iubita, cu baieti si fete din povesti cu Ilene Cosanzene, cea mai din cele mai si cea mai populata cu inteligenta pe cap de locuitor ! Iluzia insa este evidenta si reveria bolnaviciosa, din pacate Andrei Gheorghe a stiut adevarul iar asta l-a costat o viata de om.....
  • Like 1
 • Nu as putea spune că l-am agreat întotdeauna, a fost un rebel al generației lui, normal zic eu fiind cam în aceleasi timpuri născută? Cu toate cele rele( că niciunii nu suntem perfecți) a fost un om drept în gândire, imparțial politic cred, ....un om trist, un om inteligent, un om bun.
  • Like 1
 • Doar doua cuvinte vreau sa scriu despre Andrei Gheorghe. Doar doua cuvinte il pot caracteriza: PREA DESTEPT.Atat.
  • Like 1
 • Imi pare rau pentru disparitia lui. Dumnezeu sa-l odihneasca.
  • Like 1
 • check icon
  De multe ori cinic ori chiar infatuat, dar dur și neiertător în fața prostiei brute, ignoranței, hoției și minciunii specifice din păcate, prea multor români de sus în jos. A scăpat de mocirla din România de azi.
  • Like 4
 • Cineva care a crezut ca mulți alții că o vom duce mai bine după acel ,bine.Dumnezeu sa-l odihnească în pace!
  • Like 1
 • Poate l-am considerat de multe ori prea ironic, sau umorul lui ni s-a parut uneori prea acid sau chiar deplasat. Dar dincolo de toate acestea, acum , la trecerea socanta si neasteptata in nefiinta, mesajul lui Andrei Gheorghe ne cutremura! Un adevar greu ce pluteste in mod fatalist peste o intreaga natie! Dar nu vreau sa cred ca ne vom accepta soarta. El , si altii ca el, adevaratele personalitati si valori ale acestui popor, ne vor ajuta sa ne trezim. Avem nevoie de ei, de toti cei cu dragoste de neamt si tara, pentru a ne reactiva ca POPOR ROMAN in acest an centenar al Unirii. Ne rugam pentru asta, si pentru sufletul tau, Andrei Gheorghe. Odihneste-te in pace!
  • Like 4
 • Un spirit mare a plecat să-și găsească odihna veșnică. Dumnezeu să-l găzduiască în grădină Edenului !
  • Like 3


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult