Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Andrei Gheorghe (1962-2018): „Sunt obosit. Am fost „generația de sacrificiu” și am crezut că după un drum lung și greu o să ajungem într-o poiană cu soare și flori”

Andrei Gheorghe

Foto: Bogdan Adrian Trandafir

Jurnalistul Andrei Gheorghe a murit luni la locuința sa din Voluntari. Avea 56 de ani, un umor sclipitor, un spirit mereu curios și mereu gata să răspundă, lumii sau celui aflat în fața sa, cu inteligență și cu ironie. Din nebuloasa societății românești decupa cu precizie chirurgicală conturi perfecte în fața cărora nu aveai cum să nu exclami: „ăștia sunt”, „ăștia suntem”.

Aflați mai mult:

Andrei Gheoghe s-a născut la 14 ianuarie 1962, la Lipeţk, în Rusia. A absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine (secţia rusă-engleză) a Universității din Bucureşti.

Între 1991 şi 1993 a fost reporter special la Radio Constanţa şi a realizat mai multe emisiuni la posturile Radio Sky Constanţa (1993- 1996; "Videomania", "Vineri 13"). Apoi a fost ascultat de milioane de oameni la Pro FM Bucureşti (1996-2002;"Midnight Killer" "13-14") şi a realizat "Lanţul Slăbiciunilor" la Pro TV.

A lăsat în urmă cariera în radio și în televiziune, dar vocea sa, lucidă și critică, a continuat să se audă în societate și din afara unui studio. În septembrie 2017, scria pe pagina sa de Facebook: „Sunt obosit. Am fost "generația de sacrificiu" si am crezut ca după un drum lung si greu o sa ajungem intr'o poiana cu soare si flori. Dar nu a fost așa. Drumul nu ducea nicăieri si intr'o zi sătui de foame si mizerie ne'am revoltat, ne'am ucis conducătorii si am crezut ca după un alt drum lung si greu o sa ajungem la malul unei ape dulci. Apa însă e salcie, terenul mlăștinos si cei mai nevolnici și netrebnici dintre noi se răsfață in calești scumpe, copiii lor ni se urca in cap și dansează țonțoroiul iar părinții noștri mor încet de piocianic. Frății fug scirbiti si'si caută fericirea in alte zări. Speranta a leșinat bătută de jandarmi, Infinitul lucrează la un mall iar eu imi număr firfireii și ma gândesc daca'mi ajung de o funie mai sănătoasă. In fata nu văd nimic decit bezna și întuneric, in jurul nostru doar mizerie și dezmăț și nu mai pot și nu mai am răbdare. Am inima uscata si'n gura gust de cenușă. Va blestem conducători ai României si'n pușcărie dacă v'as bagă pe toți, cu nimenea nu as greși. Va blestem cu spitalele, școlile, șoselele, șpăgile, infumurarile și prostia voastră agresiva. Va blestem sa muriți stind la coada, sa trăiți din salariu și sa va petreceți bătrânețea cu o pensie obișnuita, intr'un oraș obișnuit, cu doi copii obezi și beți in sufragerie și cu părinții in întreținere pe veci. Sint obosit și drumul nu se mai zărește.”

Luni seară și marți dimineață cei care l-au cunoscut au vorbit despre el între „ai lor”, cei de pe rețelele de socializare. Au povestit întâmplări și dialoguri cu un prieten bun, care te făcea să râzi, să gândești mai mult, să treci dincolo de zona de confort.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Să fie condus de îngerii care l-au însoțit în această viață şi să se întâlnească cu Sf. Andrei şi Sf. Gheorghe al căror nume l-a purtat. Drum bun printre stele! Drum bun spre Rai!
    • Like 0
  • Sunt constrans de o situatie astrala sa declar ca Romania este cea mai frumoasa tara din lume, cea mai bogata, cea mai iubita, cu baieti si fete din povesti cu Ilene Cosanzene, cea mai din cele mai si cea mai populata cu inteligenta pe cap de locuitor ! Iluzia insa este evidenta si reveria bolnaviciosa, din pacate Andrei Gheorghe a stiut adevarul iar asta l-a costat o viata de om.....
    • Like 1
  • Nu as putea spune că l-am agreat întotdeauna, a fost un rebel al generației lui, normal zic eu fiind cam în aceleasi timpuri născută? Cu toate cele rele( că niciunii nu suntem perfecți) a fost un om drept în gândire, imparțial politic cred, ....un om trist, un om inteligent, un om bun.
    • Like 1
  • Doar doua cuvinte vreau sa scriu despre Andrei Gheorghe. Doar doua cuvinte il pot caracteriza: PREA DESTEPT.Atat.
    • Like 1
  • Imi pare rau pentru disparitia lui. Dumnezeu sa-l odihneasca.
    • Like 1
  • check icon
    De multe ori cinic ori chiar infatuat, dar dur și neiertător în fața prostiei brute, ignoranței, hoției și minciunii specifice din păcate, prea multor români de sus în jos. A scăpat de mocirla din România de azi.
    • Like 4
  • Cineva care a crezut ca mulți alții că o vom duce mai bine după acel ,bine.Dumnezeu sa-l odihnească în pace!
    • Like 1
  • Poate l-am considerat de multe ori prea ironic, sau umorul lui ni s-a parut uneori prea acid sau chiar deplasat. Dar dincolo de toate acestea, acum , la trecerea socanta si neasteptata in nefiinta, mesajul lui Andrei Gheorghe ne cutremura! Un adevar greu ce pluteste in mod fatalist peste o intreaga natie! Dar nu vreau sa cred ca ne vom accepta soarta. El , si altii ca el, adevaratele personalitati si valori ale acestui popor, ne vor ajuta sa ne trezim. Avem nevoie de ei, de toti cei cu dragoste de neamt si tara, pentru a ne reactiva ca POPOR ROMAN in acest an centenar al Unirii. Ne rugam pentru asta, si pentru sufletul tau, Andrei Gheorghe. Odihneste-te in pace!
    • Like 4
  • Un spirit mare a plecat să-și găsească odihna veșnică. Dumnezeu să-l găzduiască în grădină Edenului !
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult