Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Andrei Marga, fost ministru de Externe, insistă după ce a spus că Ucraina trebuie să cedeze teritorii României, Rusiei, Ungariei și Poloniei. „Afirmațiile mele corespund adevărului istoric”

Andrei Marga

Foto: RFI

Fost ministru de Externe și al Educației, Andrei Marga a susținut recent că Ucraina are frontiere „nefirești” și că trebuie să cedeze teritorii. După ce declarațiile sale au fost criticate dur, inclusiv de Ambasada Ucrainei la București, Marga a insistat că acestea „corespund adevărului istoric”.

Afirmațiile controversate, care susțin poziția Kremlinului, au fost făcute la Târgul de Carte „Alba Transilvana”, în timpul lansării cărții sale, „Soarta democrației”.

„Suntem într-o situație absolut specială și o spun cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefirești. Ea trebuie să cedeze teritorii: Ungariei Transcarpatia, Poloniei Galiția, României Bucovina și Rusiei Donbasul și Crimeea. Sunt teritoriile altor țări. Ne cramponăm, asta este! Va fi conflict. Ca să fim foarte limpezi: cât timp nu se rezolvă situația printr-o discuție și cu America, Rusia, Germania, Ucraina și China și nu se ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi”, a declarat Marga, potrivit Alba24.

Ambasada Ucrainei a reacționat pe rețele de socializare, precizând că „asemenea declarații nu sunt acceptabile în nicio circumstanță” și că că ele „reprezintă o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina își apără eroic independența sa și securitatea întregii Europe”. „Regretăm că fostul ministru Andrei Marga al unui stat european și democratic face declarații care pun sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptului internațional, în special inviolabilitatea frontierelor. Asigurarea respectului deplin pentru aceste principii este baza securității și stabilității pe continent”.

Andrei Marga a transmis ulterior că nu este mișcat de reacțiile critice. „Repet oricând afirmațiile rostite, căci ele exprimă adevărul cel mai simplu cu putință. Altfel, lucrurile se țin mai departe într-o criză absurdă, la care sunt, totuși, alternative. Afirmațiile mele corespund adevărului istoric, dreptului international și intereselor generale – dincolo de propaganda de azi care, poimâine, va fi socotită doar o eroare. Cum era de așteptat, după aceste afirmații, s-au convocat tot felul de inși și s-a făcut mobilizarea mediatică pentru a le contracara. Nu sunt mișcat. Niciunul nu a adus vreun argument factual împotriva a ceea ce am spus. Este doar adevăr în afirmațiile mele și mi-am făcut datoria profesională, civică și morală să-l rostesc. Ca de obicei, neputându-se contrazice cu argumente, se inventează și se bat câmpii. Unul spune că ar fi vorba de o abordare “iliberală”, apropiată de cea a domnilor Vladimir Putin și Viktor Orban. Susținere complet gratuită, un lamentabil clișeu! Nu știu ce susțin în subiect cei doi lideri și, mai mult decât probabil, nici nu au spus ce am spus eu”, a susținut fostul ministru, potrivit Digi24.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • „acel nimeni” nu sete nimeni ci este cu adevărat o personalitate a culturii române. Din punct de vedere istoric are dreptate. Atenție la sfârșitul celui de al doilea război mondial. Românii nu au avut dreptul să ajungă la Berlin deși au luptat eroic până în Cehia. Alta era granița României azi. Partea din Bucovina luată cu japca ar fi fost în granițele firești.
  • Like 0
 • Că individul trăiește în altă epocă poate fi de de înțeles și,,Grădina domnului”e atotcuprinzătoare. De neânțeles e faptul că atâția ani a fost in fruntea unei instituții de învățământ cu pretenții. Ori ipochimenul nu a fost luat în serios,ori și ceilalți...
  • Like 0
 • Frontierele sunt desenate numai și numai de armate! Apoi se construiește o justificare etnică prin colonizări, Găgăuzia, Transnistria, Crimeea, Kaliningrad etc. . Dl Marga are dreptul la opinia proprie, după cum alții au dreptul la opinia lor. Limitele personale în materie de istorie, logică, bun simț ne definesc manifestarea.
  • Like 2
  • @ Niculae Moromete
   Filbert check icon
   Acel nimeni are si dreptul de a-si tine opiniile pentru el. 'Patriotii' astia ceausisti se fac ca uita ca o data inceputa retrasarea granitelor, nu stii cum se termina. Poate afla erdogan ca in Dobrogea luata la 1878 romanii erau nu prima, nici a doua ci a treia etnie, sub 20% si il suna pe amicu' orban ca sa puna impreuna creionu' pe harta Romaniei ca doar in Transilvania la 1918 n-a fost nici un referendum, au fost doar armatele romane in apropierea Blajului.
   • Like 0
 • ZomaHawk ZomaHawk check icon
  Ar fi fain sa devenim provincie a Italiei: Dacia Ripensis. Italia bella, ciao amore!
  • Like 0
 • Filbert check icon
  De ce i se acorda atit de multa atentie unui nimeni, nu pricep.
  • Like 1
 • Omul este evident de rea credinta ! Adevarul istoric !? Cel mai recent ne convine si pentru asta il ignoram pe cel de lunga durata ! Dupa acest adevar istoric,Bucovina a apartinut Romaniei ce mai mica perioada istorica si Romania nu poate emite pretentii asupra acelui teritoriu pe care nu l-a dobindit prin cine stie ce vitejii istorice ci pentru ca asa au dorit bucovinenii si doar ei sunt cei care pot revendica ceva in numele Bucovinei ! Ma indoiesc ca acest marga nu cunoaste aceste adevaruri istorice,dar....
  • Like 3


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult