Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Andrei Marga, fost ministru de Externe, insistă după ce a spus că Ucraina trebuie să cedeze teritorii României, Rusiei, Ungariei și Poloniei. „Afirmațiile mele corespund adevărului istoric”

Andrei Marga

Foto: RFI

Fost ministru de Externe și al Educației, Andrei Marga a susținut recent că Ucraina are frontiere „nefirești” și că trebuie să cedeze teritorii. După ce declarațiile sale au fost criticate dur, inclusiv de Ambasada Ucrainei la București, Marga a insistat că acestea „corespund adevărului istoric”.

Afirmațiile controversate, care susțin poziția Kremlinului, au fost făcute la Târgul de Carte „Alba Transilvana”, în timpul lansării cărții sale, „Soarta democrației”.

„Suntem într-o situație absolut specială și o spun cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefirești. Ea trebuie să cedeze teritorii: Ungariei Transcarpatia, Poloniei Galiția, României Bucovina și Rusiei Donbasul și Crimeea. Sunt teritoriile altor țări. Ne cramponăm, asta este! Va fi conflict. Ca să fim foarte limpezi: cât timp nu se rezolvă situația printr-o discuție și cu America, Rusia, Germania, Ucraina și China și nu se ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi”, a declarat Marga, potrivit Alba24.

Ambasada Ucrainei a reacționat pe rețele de socializare, precizând că „asemenea declarații nu sunt acceptabile în nicio circumstanță” și că că ele „reprezintă o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina își apără eroic independența sa și securitatea întregii Europe”. „Regretăm că fostul ministru Andrei Marga al unui stat european și democratic face declarații care pun sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptului internațional, în special inviolabilitatea frontierelor. Asigurarea respectului deplin pentru aceste principii este baza securității și stabilității pe continent”.

Andrei Marga a transmis ulterior că nu este mișcat de reacțiile critice. „Repet oricând afirmațiile rostite, căci ele exprimă adevărul cel mai simplu cu putință. Altfel, lucrurile se țin mai departe într-o criză absurdă, la care sunt, totuși, alternative. Afirmațiile mele corespund adevărului istoric, dreptului international și intereselor generale – dincolo de propaganda de azi care, poimâine, va fi socotită doar o eroare. Cum era de așteptat, după aceste afirmații, s-au convocat tot felul de inși și s-a făcut mobilizarea mediatică pentru a le contracara. Nu sunt mișcat. Niciunul nu a adus vreun argument factual împotriva a ceea ce am spus. Este doar adevăr în afirmațiile mele și mi-am făcut datoria profesională, civică și morală să-l rostesc. Ca de obicei, neputându-se contrazice cu argumente, se inventează și se bat câmpii. Unul spune că ar fi vorba de o abordare “iliberală”, apropiată de cea a domnilor Vladimir Putin și Viktor Orban. Susținere complet gratuită, un lamentabil clișeu! Nu știu ce susțin în subiect cei doi lideri și, mai mult decât probabil, nici nu au spus ce am spus eu”, a susținut fostul ministru, potrivit Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • „acel nimeni” nu sete nimeni ci este cu adevărat o personalitate a culturii române. Din punct de vedere istoric are dreptate. Atenție la sfârșitul celui de al doilea război mondial. Românii nu au avut dreptul să ajungă la Berlin deși au luptat eroic până în Cehia. Alta era granița României azi. Partea din Bucovina luată cu japca ar fi fost în granițele firești.
    • Like 0
  • Că individul trăiește în altă epocă poate fi de de înțeles și,,Grădina domnului”e atotcuprinzătoare. De neânțeles e faptul că atâția ani a fost in fruntea unei instituții de învățământ cu pretenții. Ori ipochimenul nu a fost luat în serios,ori și ceilalți...
    • Like 0
  • Frontierele sunt desenate numai și numai de armate! Apoi se construiește o justificare etnică prin colonizări, Găgăuzia, Transnistria, Crimeea, Kaliningrad etc. . Dl Marga are dreptul la opinia proprie, după cum alții au dreptul la opinia lor. Limitele personale în materie de istorie, logică, bun simț ne definesc manifestarea.
    • Like 2
    • @ Niculae Moromete
      Filbert check icon
      Acel nimeni are si dreptul de a-si tine opiniile pentru el. 'Patriotii' astia ceausisti se fac ca uita ca o data inceputa retrasarea granitelor, nu stii cum se termina. Poate afla erdogan ca in Dobrogea luata la 1878 romanii erau nu prima, nici a doua ci a treia etnie, sub 20% si il suna pe amicu' orban ca sa puna impreuna creionu' pe harta Romaniei ca doar in Transilvania la 1918 n-a fost nici un referendum, au fost doar armatele romane in apropierea Blajului.
      • Like 0
  • ZomaHawk ZomaHawk check icon
    Ar fi fain sa devenim provincie a Italiei: Dacia Ripensis. Italia bella, ciao amore!
    • Like 0
  • Filbert check icon
    De ce i se acorda atit de multa atentie unui nimeni, nu pricep.
    • Like 1
  • Omul este evident de rea credinta ! Adevarul istoric !? Cel mai recent ne convine si pentru asta il ignoram pe cel de lunga durata ! Dupa acest adevar istoric,Bucovina a apartinut Romaniei ce mai mica perioada istorica si Romania nu poate emite pretentii asupra acelui teritoriu pe care nu l-a dobindit prin cine stie ce vitejii istorice ci pentru ca asa au dorit bucovinenii si doar ei sunt cei care pot revendica ceva in numele Bucovinei ! Ma indoiesc ca acest marga nu cunoaste aceste adevaruri istorice,dar....
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult