Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Andrei Marga, fost ministru de Externe, insistă după ce a spus că Ucraina trebuie să cedeze teritorii României, Rusiei, Ungariei și Poloniei. „Afirmațiile mele corespund adevărului istoric”

Andrei Marga

Foto: RFI

Fost ministru de Externe și al Educației, Andrei Marga a susținut recent că Ucraina are frontiere „nefirești” și că trebuie să cedeze teritorii. După ce declarațiile sale au fost criticate dur, inclusiv de Ambasada Ucrainei la București, Marga a insistat că acestea „corespund adevărului istoric”.

Afirmațiile controversate, care susțin poziția Kremlinului, au fost făcute la Târgul de Carte „Alba Transilvana”, în timpul lansării cărții sale, „Soarta democrației”.

„Suntem într-o situație absolut specială și o spun cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefirești. Ea trebuie să cedeze teritorii: Ungariei Transcarpatia, Poloniei Galiția, României Bucovina și Rusiei Donbasul și Crimeea. Sunt teritoriile altor țări. Ne cramponăm, asta este! Va fi conflict. Ca să fim foarte limpezi: cât timp nu se rezolvă situația printr-o discuție și cu America, Rusia, Germania, Ucraina și China și nu se ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi”, a declarat Marga, potrivit Alba24.

Ambasada Ucrainei a reacționat pe rețele de socializare, precizând că „asemenea declarații nu sunt acceptabile în nicio circumstanță” și că că ele „reprezintă o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina își apără eroic independența sa și securitatea întregii Europe”. „Regretăm că fostul ministru Andrei Marga al unui stat european și democratic face declarații care pun sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptului internațional, în special inviolabilitatea frontierelor. Asigurarea respectului deplin pentru aceste principii este baza securității și stabilității pe continent”.

Andrei Marga a transmis ulterior că nu este mișcat de reacțiile critice. „Repet oricând afirmațiile rostite, căci ele exprimă adevărul cel mai simplu cu putință. Altfel, lucrurile se țin mai departe într-o criză absurdă, la care sunt, totuși, alternative. Afirmațiile mele corespund adevărului istoric, dreptului international și intereselor generale – dincolo de propaganda de azi care, poimâine, va fi socotită doar o eroare. Cum era de așteptat, după aceste afirmații, s-au convocat tot felul de inși și s-a făcut mobilizarea mediatică pentru a le contracara. Nu sunt mișcat. Niciunul nu a adus vreun argument factual împotriva a ceea ce am spus. Este doar adevăr în afirmațiile mele și mi-am făcut datoria profesională, civică și morală să-l rostesc. Ca de obicei, neputându-se contrazice cu argumente, se inventează și se bat câmpii. Unul spune că ar fi vorba de o abordare “iliberală”, apropiată de cea a domnilor Vladimir Putin și Viktor Orban. Susținere complet gratuită, un lamentabil clișeu! Nu știu ce susțin în subiect cei doi lideri și, mai mult decât probabil, nici nu au spus ce am spus eu”, a susținut fostul ministru, potrivit Digi24.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • „acel nimeni” nu sete nimeni ci este cu adevărat o personalitate a culturii române. Din punct de vedere istoric are dreptate. Atenție la sfârșitul celui de al doilea război mondial. Românii nu au avut dreptul să ajungă la Berlin deși au luptat eroic până în Cehia. Alta era granița României azi. Partea din Bucovina luată cu japca ar fi fost în granițele firești.
  • Like 0
 • Că individul trăiește în altă epocă poate fi de de înțeles și,,Grădina domnului”e atotcuprinzătoare. De neânțeles e faptul că atâția ani a fost in fruntea unei instituții de învățământ cu pretenții. Ori ipochimenul nu a fost luat în serios,ori și ceilalți...
  • Like 0
 • Frontierele sunt desenate numai și numai de armate! Apoi se construiește o justificare etnică prin colonizări, Găgăuzia, Transnistria, Crimeea, Kaliningrad etc. . Dl Marga are dreptul la opinia proprie, după cum alții au dreptul la opinia lor. Limitele personale în materie de istorie, logică, bun simț ne definesc manifestarea.
  • Like 2
  • @ Niculae Moromete
   Filbert check icon
   Acel nimeni are si dreptul de a-si tine opiniile pentru el. 'Patriotii' astia ceausisti se fac ca uita ca o data inceputa retrasarea granitelor, nu stii cum se termina. Poate afla erdogan ca in Dobrogea luata la 1878 romanii erau nu prima, nici a doua ci a treia etnie, sub 20% si il suna pe amicu' orban ca sa puna impreuna creionu' pe harta Romaniei ca doar in Transilvania la 1918 n-a fost nici un referendum, au fost doar armatele romane in apropierea Blajului.
   • Like 0
 • Ar fi fain sa devenim provincie a Italiei: Dacia Ripensis. Italia bella, ciao amore!
  • Like 0
 • Filbert check icon
  De ce i se acorda atit de multa atentie unui nimeni, nu pricep.
  • Like 1
 • Omul este evident de rea credinta ! Adevarul istoric !? Cel mai recent ne convine si pentru asta il ignoram pe cel de lunga durata ! Dupa acest adevar istoric,Bucovina a apartinut Romaniei ce mai mica perioada istorica si Romania nu poate emite pretentii asupra acelui teritoriu pe care nu l-a dobindit prin cine stie ce vitejii istorice ci pentru ca asa au dorit bucovinenii si doar ei sunt cei care pot revendica ceva in numele Bucovinei ! Ma indoiesc ca acest marga nu cunoaste aceste adevaruri istorice,dar....
  • Like 3


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult