Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Andrei Muraru, felicitări! Dar știm amândoi că o să urmeze un brain-drain infernal

Steagul Americii

Foto: Profimedia

Ca descendent al unor străbunici materni, un pic nemți, emigrați în State și stabiliți în Canton, Ohio și al unui bunic născut acolo și revenit în țară, am crescut cu o educație categorică în ceea ce privește planeta pe care trăim: cele mai tari țări ale lumii sunt Statele Unite și Germania. 

Am să transmit același mesaj nepoților și strănepoților (daca îi mai prind), Statele Unite și Germania sunt cele mai tari țări ale lumii, la care am să adaug că și România este o țară tare.

Dar va fi extrem de greu să-i țin lângă mine dacă nu se digitalizează administrația, dacă nu se dezoligarhizeaza sistemul de învățământ, dacă nu încetează furtul din banii de sănătate, dacă nu se reformează sistemul de pensii, dacă nu se închid companiile de stat neprofitabile, dacă nu se construiește infrastructura. Ca să dau doar câteva exemple.

La fiecare 4 ani, de alegeri, ni se promit toate cele de mai sus. Apoi se așterne tăcerea.

Va fi extrem de greu sa ne ținem copiii și nepoții lângă noi când tentația unei vieți și cariere mai bune în țara celor liberi a rămas la fel de mare ca acum 100 de ani, însă astăzi este mult mai ușor de ajuns acolo, cu visa waiver și avionul.

Domnule Ambasador Andrei Muraru, Decrețeii seniori, printre care mă număr și eu, au eșuat în a schimba România și a-și ține copiii lângă ei, fiind complice la criza demografică gravă pe care o traversăm. Cu lașitate pasăm aceasta responsabilitate decrețeilor juniori, celor ca tine, care acum trebuie să găsească soluțiile pentru a reține milenialii și zoomerii în țară.   

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    De parcă tare greu a fost să obții o viză pentru US în ultimii ani…
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult