Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Andrei Năstase, după invalidarea alegerilor de la Chișinău: „Este o hotărâre ilegală, arbitrară, politic comandată și executată politic”. Interviu Republica.ro

Andrei Nastase, Republica Moldova

Alegerile din iunie pentru primăria orașului Chișinău au fost câștigate cu 52,08% de pro-europeanul Andrei Năstase, doar pentru a fi invalidate marți de o instanță din Republoca Moldova. Într-un interviu pentru Republica.ro, Andrei Năstase spune că decizia este comandată politic și că ea fură votul liber exprimat al cetățenilor moldoveni. 

L-am sunat pe Andrei Năstase miercuri după-amiază, când nu primise încă motivarea deciziei instanței dată cu o zi înainte și pentru care avea un termen de 24 de ore pentru a o contesta.

„Oamenii sunt dezamăgiți. Au fost în permanență mințiți, dar în acest hal nu li s-a întâmplat niciodată. Niciodată nu li s-a furat votul liber exprimat. Am văzut foarte multă consternare, am văzut foarte multă disperare. Poate nu cunoașteți statisticile: vorbesc despre 56% dintre respondenți care sunt gata să plece peste hotare. Aceste alegeri vor amplifica acest proces și teamă mi-este că la următoarele alegeri nu va mai avea cine să voteze”, a spus Andrei Năstase care a câștgat alegerile din partea Platformei „Demnitate și Adevăr”.

Ați primit motivarea deciziei instanței de a invalida alegerile de la Chișinău?

Nu avem motivarea, deși ni s-a promis că o vom primi până la ora 10:00.

La ce încălcări ale legislației electorale credeți că se referă decizia?

Pot doar să bănuiesc, având în vedere că oponenții mei, Partidul Socialiștilor, coordonați de Vladimir Plahotniuc, oligarhul care controlează justiția din Republica Moldova, au prezentat o hotărâre de judecată prin care se atestă că aș fi încălcat legislația atunci când am făcut apel de mobilizare a oamenilor în ziua alegerilor. Au tratat-o ca pe agitație electorală, în condițiile în care observatorii imparțiali care au monitorizat alegerile au spus foarte ferm că acesta este apel la mobilizare, și nu agitație electorală. În momentul de față nu am mai multe cunoștințe pentru că nu am văzut hotărârea motivată. Așteptăm și noi, așteaptă și diplomații din Republica Moldova, toată lumea așteaptă, dar iată că întârzie. Este deja ora 3 și ceva după-amiaza și nu știm nimic.

Care sunt următorii pași pe care îi veți face?

Avem o zi la dispoziție pentru a fi contestată hotărârea, am așteptat ora 10:00 să ni se dea motivarea, nu ni s-a dat și atunci am depus o cerere de apel scurtă, prin care ne-am exprimat intenția de a contesta hotărârea pentru a nu permite să considere că nu mai suntem în termen. Am contestat hotărârea în care vedem una ilegală, arbitrară, una politic comandată și executată politic. Vom continua, indiferent care va fi decizia. Dacă va fi decizia Curții de Apel una care să mențină această hotărâre vom contesta și la Curtea Supremă, există și această cale. În paralel, am chemat oamenii să vină diseară, începând cu 5 și jumătate în fața Primăriei, iar apoi să mergem la sediul partidului lui Plahotniuc pentru a ne exprima protestul. Vom continua și zilele următoare, ca mai apoi să avem un miting în centrul Capitalei de mai mare amploare.

Despre ce comandă politică credeți că este vorba?

Această comandă politică este motivată de două lucruri: pe de-o parte, înainte de a mi se valida mandatul am deconspirat mai multe scheme de corupție la nivelul Chișinăului, scheme ale mafiei imobiliare controlate de Plahotniuc, începând după excluderea de la guvernare a Partidului Liberal. Sigur că urma să deconspir și să elimin toate aceste scheme de corupție, de hoție, de folosire ilegală a banului public, a patrimoniului municipal. Asta pe de-o parte și atunci mafia imobiliară controlată de Plahotniuc a considerat că trebuie să mă oprească. Pe de altă parte, ei își dau foarte bine seama, în perspectiva alegerilor parlamentare din iarna acestui an, că avem o echipă consolidată a forțelor pro-europene, democratice, anti-oligarhice, mă refer în primul rând la Patforma Demnitate și Adevăr și la Partidul Acțiune și Solidaritate condus de doamna Maia Sandu, la Partidul Liberal Democrat, la societatea civilă activă.

Și sigur că în fața acestui pericol au aplicat tot ce au putut aplica. Au prezentat un motiv pentru a anula aceste alegeri. Nicăieri în lume așa ceva nu s-ar fi întâmplat și nu s-ar fi întâmplat acest lucru dacă ieșea oricare alt candidat la funcția de primar care a concurat în această cursă. Dacă am ieșit eu, sigur că sunt probleme, se știe foarte bine de 7 ani de zile sunt într-o luptă cu regimul oligarhic, cu regimul nedemocratic din Republica Moldova. Unul care astăzi îl are drept partener de nădejde pe Igor Dodon, un președinte de buzunar, un președinte de mucava, care nu face decât să servească regimul oligarhic Plahotniuc.

Care este reacția oamenilor?

Oamenii sunt dezamăgiți. Au fost în permanență mințiți, dar în acest hal nu li s-a întâmplat niciodată. Niciodată nu li s-a furat votul liber exprimat. Am văzut foarte multă consternare, am văzut foarte multă disperare. Poate nu cunoașteți statisticile: vorbesc despre 56% dintre respondenți care sunt gata să plece peste hotare. Aceste alegeri vor amplifica acest proces și teamă mi-este că la următoarele alegeri nu va mai avea cine să voteze. Noi totuși sperăm că prin conjugarea eforturilor în interior, printr-o presiune din partea partenerilor de dezvoltare pe această guvernare, sperăm că totuși această hotărâre va fi anulată și noi vom avea totuși validarea alegerilor.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pentru marii democrati cu proteste tacute , pe FB si care asteapta alegerile sa schimbe PSD-ul prin vot , ar trebui sa ia aminte la ce poate face unul ca Dragnea cind are toate pirghiile puterii in mina.
  Dragnea a furat la vot cind stia ca risca ceva , acum ca vegheaza ministrul justitiei si alti lachei platiti sa nu pateasca nimic , sa vezi jecmaneala.
  Eu am impresia ca oamenii sunt orbi cind au impresia ca PSD mai pleaca de la putere daca au toate pirghiile.
  • Like 1
  • @ Radu Bogdan
   Vrei război civil, nu? Că asta e varianta.
   • Like 0
  • @ Radu Bogdan
   PSD mai pleaca de la putere cum au plecat nazistii lui Hitler. Raportat la puterea economica si militara a Romaniei. Unica speranta la interesele americanilor in zona.
   • Like 0
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Dictatura sau razboi civl sunt alternativele pe care ni le ofera ei . Eu as fi preferat sa nu fi ajuns in situatia asta. Nu au voie sa intoarca constitutia cu capul in jos si sa terfeleasca ideea de justitie in numele unui mandat cistigat cu alte promisiuni . Oamenii nu i-au votat pentru asta.
   As prefera alegerile anticipate ,daca lumea ii voteaza acum inseamna ca poporul asta isi doreste. Imi iau copilul si nevasta si ma car .
   Chiar domnul Dragnea zicea cu gurita lui ca porgramul de guvernare este lege si daca se abat de la el , e grav . Pai chiar asa si este.. Acum ce facem ?
   • Like 0


Îți recomandăm

Tășuleasa Social

„Este o uriașă sală de clasă și o formă de protest. S-au înscris foarte mulți adolescenți și tineri. Generația noastră le lasă lor o datorie. Și uneori le lăsăm conștient datoria asta, iar ei vor trebui să repare toate problemele care decurg din ea”, spune Alin Ușeriu. (Foto: Facebook Tășuleasa Social)

Citește mai mult

Carmen Avram, BEC - Inquam Photos / Octav Ganea

„Erau fericiți că ajunseseră acolo, doreau să facă ceva. Și din față erau ăia, ca la Hollywood, cu ventilatoare, cu...să îi oprească din a avansa”. (Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Citește mai mult