Într-un interviu pentru Republica.ro, Andrei Năstase, liderul platformei Demnitate și Adevăr, anunță că protestele de la Chișinău nu vor înceta până când guvernul nu va demisiona și nu se vor organiza alegeri anticipate. În caz contrar, protestatarii vor trece la măsuri radicale, cum ar fi blocarea aeroportului. Vedeți mai jos ce spune Andrei Năstase de „răul suprem” al Moldovei, oligarhul Vladimir Plahotniuc, dar și de asocierea sa la proteste cu tandemul prorus Usatîi-Dodon.
- Cum ați descrie situația în care se găsește Republica Moldova în prezent?
- Este una dintre cele mai dificile situații după războiul de pe Nistru. Republica Moldova este în momentul de față pe punctul de a-i fi instaurată o dictatură, dictatura unui individ care a pus stăpânire pe toate instituțiile de drept, de reglementare. A monopolizat presa în proporție de peste 80%, o folosește în a manipula populația, o folosește drept propagandă, împotriva oponenților politici, a partenerilor de afaceri. Suntem pe punctul de a avea în curând o dictatură absolută a unui individ cu un trecut foarte controversat. De fapt este vorba de un criminal care în anii ‘90 se ocupa de proxenetism, mai apoi de contrabandă, mai apoi de atacuri raider, apoi de preluare de afaceri, de uzurparea puterii în stat. Ați văzut tentativa lui de a deveni prim ministru cu câteva săptămâni în urmă. S-a recurs la șantaj, s-a recurs la corupere politică, s-a recurs la filmulețe erotice. În Republica Moldova este o situație de pre-dictatură.
- Ați dat un ultimatum actualei guvernări ca până joi la ora 17:00 să își anunțe demisia și alegeri anticipate. Ce veți face după ce va expira acest termen dacă nu va fi îndeplinită această cerere?
- Acest ultimatum vine după un an de zile de proteste, de stat în stradă, de strigat revendicări populare, de făcut apel la conștiința clasei politice putrede pe care o avem la Chișinău. Întâi de toate s-a venit cu revendicări de ordin social, economic, anticorupție, proreformă, projustiție. Nimic din asta nu s-a făcut. Pe 6 septembrie s-au solicitat demisii pentru prima oară, demisii în paralel a președintelui Parlamentului și președintelui Republicii, care se făceau complice la furtul miliardelor. Duminică, după un mare protest la care au participat cetățenii, reprezentanți ai întregii populații, indiferent de culoarea politică, de vectorul pe care îl împărtășesc, s-a spus foarte clar că nu se mai poate, s-a mers pe acest ultimatum. Acest ultimatum vine după ce a fost instalat acest guvern, așa cum a fost instalat, noaptea, în pofida protestelor de mare amploare, în pofida unui forum civic care a decis foarte clar că această guvernare trebuie să plece, că trebuie să se producă alegeri anticipate.
- Este puțin probabil că ei vor da curs cererii dumneavoastră. Ce veți face după data de joi, ora 17:00?
- Până atunci, trebuie să vă spun, ca să nu rămână neadus în discuție, că am făcut tot ce ne stă în puteri pentru a-i determina la dialog. Duminică seara Andrian Candu, președintele Parlamentului, a spus că va intra în dialog cu protestatarii. Astăzi este miercuri și nu a intrat cu nimeni în dialog. Eu am mers la reprezentanții partidelor de dezvoltare, la ambasadori, la Delegația Uniunii Europene, am insistat ca ei să intervină și să îi determine pe guvernanți să intre în dialog cu protestatarii. N-o fac, în continuare și sigur, în momentul în care expiră termenul, joi la ora 17:00, noi am spus că vom veni cu acțiuni mult mai drastice față de cele de duminică, atunci când am blocat un traseu național. Care vor fi aceste măsuri? Așa cum am făcut pe data de 20 ianuarie, când am organizat acel forum civic la care a participat întreaga societate civilă, elita moldovenească, așa vrem să facem vineri. Vrem să organizăm vineri un forum la care în urma discuțiilor cu societatea civilă activă, cu partidele de opoziție, parlamentare și extraparlamentare vom lua o decizie cum vom proceda mai departe.
- Care este scenariul cel mai radical? Ați amintit de nesupunere civică. Ce înseamnă asta?
- Nesupunere civică înseamnă grevă la nivel național, grevă la nivel regional, grevă la nivelul unui domeniu de activitate, la nivelul unei ramuri. Acum am dat un exemplu, nu neapărat asta se va întâmpla. Nu excludem nici variante mai dure, precum blocarea chiar și a aeroportului, pentru că din mulțime, dintre oameni, au venit mai multe propuneri, inclusiv blocarea aeroportului.
- Cum să blocați aeroportul?
- Simplu. Se duc 10.000-20.000 la aeroport, și nu mai funcționează aeroportul, nu mai vin și nu mai pleacă avioanele.
- Nu intrați în conflict cu legea?
- Sigur că intrăm, dar ce să facem?! Într-un stat capturat cum este Republica Moldova ce îți mai rămâne să faci...
- Cât de mare e pericolul anarhiei în acest moment în Republica Moldova?
- Este mare pericolul, pentru că oamenii s-ar putea ca într-o bună zi să vină în piață și să nu mai asculte de organizatorii protestelor. Noi tot timpul îi chemăm la acțiuni pașnice, civilizate, democratice și oamenii spun dom’ne, dar ne mai purtați atâta pe drumuri? Avem un an de zile de când tot ieșim în stradă, tot protestăm, facem marșuri - duminică am făcut 20 de kilometri - și nicio reacție.
- Și dacă oamenii nu vor mai asculta de organizatori?
- S-ar putea să se ajungă și la devastări.
- Și atunci nu ați avea o parte din responsabilitate pentru această anarhie care s-ar putea crea?
- Toată responsabiitatea cade pe umerii autorităților care au adus Republica Moldova, pe parcursul a 6 ani de zile, sub drapele europene și sub pretinsa integrare europeană, iată ne-au adus într-un genocid social, de fapt.
- Toată lumea se teme de repetarea, în Republica Moldova, a unui scenariu ca în Ucraina. Ucraina, război civil. Este posibil să vorbim de așa ceva și în Republica Moldova?
- Nicidecum război civil. Dacă există acum două părți, există pe de o parte această guvernare ticăloșită, și pe de alta întreg poporul. 93% din populația Republicii Moldova îl detestă pe Plahotniuc, ca principal beneficiar a ceea ce se întâmplă, al dezmățului din Republica Moldova. Deci nu există două tabere.
- Nu este o chestie ideologică, spuneți că este o mișcare anticorupție. Dvs identificați corupția prin acest om, Vladimir Plahotniuc, care, ați spus acum câteva luni, este „răul cel mai mare din Republica Moldova”. Cum l-ați descrie într-un cuvânt pe acest om, pentru publicul din România?
- Aș pune punct după primul cuvânt. Aș spune proxenet, mai departe aș merge mai departe – contrabandist, uzurpator al puterii de stat.
- Totuși care este călcâiul lui Ahile în cazul lui Plahotniuc? De ce se teme cel mai mult omul acesta ? Așa cum îl descrieți dumneavoastră pare invincibil în acest moment în Republica Moldova.
- De ce se teme? Se teme că va fi lipsit de libertate. A furat atât de mult, a făcut atât de mult rău, încât acum el se bate pentru propria sa libertate. El înțelege foarte bine că dacă iese din cărțile puterii, dacă iese de la putere, următorul lui loc este pușcăria. De asta se teme cel mai mult și va face tot posibilul să rămână la putere. Nu îl interesează nici vectorul european, nici bunăstarea populației, nici să devină un despot luminat. Îl interesează propria sa libertate.
- Și noi avem în România o grămadă de oligarhi, de corupți. Are Plahotniuc un echivalent în România?
- Nu.
- Ați spus, într-o postare pe Facebook, săptămâna trecută, că „Plahotniuc este protejat de instituțiile din România”.
- Într-un anumit context am spus. Am regretat faptul că în România Parchetul, care s-a ocupat cel puțin de o chestiune legată de Plahotniuc, legată de dubla identitate, acolo unde există o ordonanță și s-a spus că unica rațiune pentru care nu face pușcărie este că fapta nu este prevăzută la Chișinău. Din câte cunosc, și am înțeles că DNA-ul s-a sesizat în cazul traseismului electoral, a coruperii electorale la Chișinău, în favoarea lui Ponta, nu știu dacă e adevărat sau nu, dar ar trebui să se avanseze cu aceste anchete. Eu cred că instituțiile românești ar putea face mult mai mult în vederea investigării și de ce nu, poate a aflării unde se află miliardul furat de Plahotniuc. Beneficiarul important al acelui furt de proporții este Plahotniuc.
- Trebuie să spunem că replica dumneavoastră a fost dată în contextul în care îi răspundeați lui Traian Băsescu care vă cerea să vă delimitați de Dodon și Ursatîi, lideri cu o orientare pro-Rusia. Dvs spuneați că declarația lui Traian Băsescu este o nouă încercare de manipulare.
- Nu m-am referit la Traian Băsescu când vorbeam de manipulare, mă refeream în general. Dar chiar nu are prea multă importanță. Am văzut că și azi noapte domnul Traian Băsescu a insistat pe ideea că noi am fi pe punctul de a dărâma o țară în dorința de a pleca Plahotniuc. Și am replicat că dacă mai durează puțin s-ar putea ca Plahotniuc să ne dărâme țara. Trebuie să se înțeleagă foarte clar. Plahotniuc este individul care nu are nici un fel de Dumnezeu. Nu îl interesează pe dânsul România. Prin ciracii lui, prin scribii lui folosește ideea de unire în mod cât se poate de ipocrit, de perfid, așa cum o folosește de exemplu Ghimpu, un oportunist care nu și-ar dori niciodată unirea, pentru că odată făcută unirea el nu ar avea decât un post de portar la Socola la Iași, mai mult nu ar obține. Aceștia sunt niște oportuniști care vorbesc despre unire, care fac tot felul de declarații. Plahotniuc are un singur interes. A furat cât a putut, americanii au vorbit de 10 miliarde furate în ultimii 10-15 ani, acum el vrea să se mențină în libertate, nu se poate menține în libertate decât având sub control procuratura, CNA –ul. Ca să ai toate acestea el înțelege că trebuie să aibă puterea politică.
- Maia Sandu a declarat: „corupții și oportuniștii care ar trebui să fie primii care să se teamă de unire o promovează la nivel declarativ” . Dumneavoastră sunteți un unionist?
- Eu sunt român. Cred că unirea trebuie tratată cu atenție, cu grijă, și într-un context mult mai larg, european, și nu așa cum se întâmplă acum, cum fac oportuniștii și corupții, așa cum spunea și doamna Maia Sandu.
- Ce șanse mai are unirea?
- Acum ar trebui să ne preocupăm de ce se întâmplă în Republica Moldova. Pentru că dacă în România funcționează un DNA, acolo nu funcționează, dacă în România se stârpește corupția, acolo nu se stârpește. Dacă România este un stat european, integrat în UE, Republica Moldova se pare că nu mai are șanse. Am putea să ne angajăm într-un dialog foarte serios la care să participe oameni de valoare din ambele părți. Din punctul meu de vedere o soluție imediată ar viza un cadru mai larg, cadrul european. Să ne ridicăm la nivelul care să ne permită accederea la UE și acolo ne vom regăsi cu toții.
- Care credeți că este avantajul României?
- Libertatea instituțiilor de drept de a funcționa. Dacă în Republica Moldova procuratura ar fi liberă, s-ar întoarce miliardul. Noi nu avem justiție acolo, însemnând DNA și instanțele de judecată. Procurorul general s-a depersonalizat. Îl cunosc foarte bine, este o legumă. După ce a intrat în contact cu Plahotniuc el nu mai contează. Cel de la CNA este fiul unui înaintaș al partidului Democrat al lui Plahotniuc. CNI –ul, care ar trebui să se ocupe de integritatea judecătorilor, a poliției, face jocul lui Plahotniuc. Am ajuns la președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, să nu aibă concurență. El participă la al doilea mandat la concurs și nu are nici un concurent. Pentru că celor care îndrăzneau să concureze ori li se inventa dosar penal, ori erau linșați mediatic, ori erau somați să se retragă. Poalelungi s-a întors de la Strasbourg, unde era judecător și avea 18.000 de euro pe lună ,adică peste 360.000 de lei moldovenești, s-a întors la un salariu de 10.000 de lei pe lună.
- Poate vrea să facă treabă.
- A protejat interesele lui Plahotniuc, a încercat să scoată din bugetul de stat cel puțin 130 de milioane de lei moldovenești la care eu personal m-am opus.
- Multă lume a ridicat din sprâncene în momentul în care dvs., un proeuropean, v-ați asociat în acest protest cu forțele proruse, cu Usatîi și cu Dodon. Dvs. sunteți un pragmatic, mai degrabă decât un om care merge după o ideologie?
- Mai degrabă pragmatic. Dar mai întâi de toate trebuie să vă spun că nu m-am aliat cu nimeni. N-am făcut niciun fel de alianță.
- Sunteți asociat în acest protest...
- Suntem „condrumeți”, mergem pe același drum. Nu înseamnă că ne-am aliat sau că am făcut asocieri. Și ei, și noi pledăm pentru alegeri anticipate ca o modalitate de a scăpa de această oligarhie criminală.
- Știți că partenerii occidentali ai Chișinăului spun că alegerile anticipate ar duce la venirea la putere a forțelor proruse...
- Este un stereotip. Este o sperietoare. Nu este chiar așa. În momentul de față, avem o șansă: suntem 50 – 50 (intenție de vot proeuropeni – proruși din populația care spune că participă la alegeri, n.r). 47 la sută sunt indeciși care, matematic, se îndreaptă spre vectorul proeuropean, nu spre cel estic. Această sperietoare este întreținută de 80 la sută din media moldovenească, de unde se inspiră, din păcate, și media românească, și politicienii români, și, în mod surprinzător și grav, și cancelariile europene și americane.
- Dodon și Usatîi sunt, în acest moment, răul mai mic decât actuala guvernare?
- Mai mare rău decât Plahotniuc, mai mare rău decât a uzurpa puterea judecătorească și procuratura nu există. Deocamdată n-a mai făcut nimeni asta. Pe Dodon și pe Usatîi noi îi putem opri dacă vor avea asemenea apucături.
- Serios?! Noi avem o expresie în România „din lac în puț”...
- Știu expresia asta, dar nu se poate întâmpla așa ceva. Pentru ce ne batem noi acum? Pentru alegeri. Alegeri înseamnă democrație. Dacă Vadim Tudor avea într-o zi 45 la sută (intenție de vot în sondaje, n.n.) și vă speria, atunci nu făceați alegeri? Când 80 la sută din populația Republicii Moldova își dorește alegeri, când 90 la sută nu mai are încredere în această clasă politică, să interzicem democrația pentru că, vai de mine, vin tancurile rusești?! Pe segmentul acesta proeuropean, național, noi avem șansa consolidării unei forțe calitative, serioase, care, dacă ar avea măcar sprijinul moral al cancelariilor europene și al României, s-ar putea amplifica.
- Ieri a fost la București premierul Republicii Moldova. Cum vedeți implicarea României în criza de la Chișinău?
- Pe ultima sută de metri, România a reacționat cât se poate de bine. Nu a acordat acest credit necondiționat, așa cum doreau autoritățile moldovenești, ci a condiționat sprijinul de reforme. Am certitudinea însă că aceste reforme nu vor fi implementate pentru că implementarea reformelor îl duce pe Plahotniuc la pușcărie.
- Avem o discuție similară și în România cu întărirea statului de drept...
- Pretențiile României sunt justificate, dar ele nu vor fi îndeplinite. Mai devreme sau mai târziu vor veni alegerile anticipate. Problema este că avem perioada asta de două luni până la expirarea mandatului lui Timofti și riscăm să-l scăpăm pe Plahotniuc să-și instaleze dictatura absolută pe care o vom putea răsturna doar prin sânge. Pentru că îl știu. Îl cunosc foarte bine pe Plahotniuc. Altfel nu va fi posibil să răstorni această dictatură. Ca să prevenim un asemenea scenariu, România ar putea să se implice la modul cel mai serios. Are dosare, îi cunoaște foarte bine activitatea de aici.
- România înțelege cu adevărat ce se întâmplă în Moldova?
- Unii înțeleg, alții nu...
- La nivel înalt.
- S-ar putea ca unii să înțeleagă mult mai bine decât se vede la talevizor, la întâlnirile bilaterale. Din păcate, atitudinea pe care a avut-o România imediat după ce a fost instalat guvernul Filip a fost defectuoasă. Nu a fost corectă, pentru că modul în care a fost instalat acest guvern cu riscul ca oamenii care protestau să fie bătuți – la o jumătate de oră după ce a fost instalat noul ministru de Interne a curs prima picătură de sânge la protestele pașnice de la Chișinău. Plahotniuc avea nevoie de o mână de fier la ministerul de Interne și o are. E moftul lui de a mai urca o treaptă. Sunt lucruri foarte grave care se întâmplă la Chișinău – președintele a trebuit să-și ducă copiii în străinătate pentru a nu fi afectați fizic - și este păcat că de la o distanță atât de mică, cum este distanța până la București, se văd altfel lucrurile decât le vede de pildă New York Times-ul. De la New York, realitatea din Moldova se vede parcă mai bine decât de la București.
- Revenind la Plahotniuc...
- Da, acest individ v-a mințit cu dubla identitate. Când din Plahotniuc a devenit Ulinici, de parcă Ulinici ar fi un nume românesc. În casă la el se vorbește rusește. Și amintiți-vă cine a dat un guvern proeuropean jos, dacă nu Plahotniuc cu Dodon. Ne-ați spus că suntem într-o asociere cu Dodon. Noi mergem pe același drum cu Dodon către alegeri. Aici, la alegeri, se termină totul. După, fiecare merge pe drumul lui. Nimeni nu ne va schimba nouă vectorul european. Vom merge până la bătaie în Parlament ca să-l menținem. Discuția este acum însă despre scoaterea din captivitate a instituțiilor statului de drept. Și să vă mai spun un lucru, din gura premierului Streleț, cu care am fost într-o emisiune: el mi-a confirmat că 50 la sută din tarifele pe care le plătesc azi moldovenii se duc în buzunarele lui Plahotniuc. Din aproape toate domeniile strategice - pâinea, metalele, transporturile - are între 20-30 la sută și are 50 la sută din energie.
- Câți Plahotniuci are Moldova?
- În fiecare raion își instalează câte un Plahotniucel. Dacă înainte exista un echilibru la nivelul oligarhatului moldovenesc, era o anumită competiție – mai era Filat, mai erau Ghimpu, Stati - acum a rămas un singur oligarh. Care este mai mult decât atât: este un oligarh criminal. Să nu uitați ceva care în România se uită cu ușurință: bunelul acestui individ era un torționar. Ele îi ducea pe bunicii noștri în Siberia.
- Vă temeți pentru viața dvs.?
- Mă tem, dar am depășit bariera asta. Eu mă culc și mă scol cu gândul că... Ce să fac? Acum ne-au mai inventat niște dosare penale pentru instigare la violență.
- Dincolo de doar penal, vă temeți pentru integritatea dvs. fizică?
- Mă tem pentru viața mea. Mă tem pentru libertatea mea. Iată de ce în 2012, atunci când Plahotniuc și un partener de-al lui încercau să-mi intenteze dosare penale, mă filau cu mașini cu numere de înmatriculare transnistrene, Mercedesuri cu E, într-o noapte am luat bilete și mi-am trimis familia în străinătate. A doua zi am plecat și eu. De atunci am familia în străinătate. Nu o pot aduce acasă anume din considerentele acestea.
- Ca carte joacă Putin în Republica Moldova?
- Putin joacă bine: nu face nimic. Așteaptă să se degradeze cât se poate de mult situația. Așteaptă ca vectorul proeuropean să se compromită prin cei care-i duc steagul: Filat l-a compromis, Ghimpu l-a compromis, Plahotniuc... Putin nu se apropie de Plahotniuc, pentru că e toxic, iar Putin înțelege. Din păcate, nu înțeleg acest lucru cancelariile occidentale.
La acest interviu, a contribuit Florin Negruțiu
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Totul decurge din limbajul său.
Nu știu cît de criminal este acel Platohniuc, dar nu-mi vine a simpatiza nici cu lansatorul formulelor din interviu...
Ce e de facut? România trebuie să preia hățurile acestei căruțe care a luat-o pe arătură, dacă o mai scaldă mult, nu m-ar mira ca rusii să aplice procedeul crimeea.
IERTAȚI-MĂ FRAȚI MOLDOVENI, si i-o îs moldovean da parcă nu-s asa tolomac.
CUM PUTEȚI BĂ SĂ APLAUDAȚI SĂ VĂ LASAȚI INFLUENȚAȚI DE UN CRIMINAL DOVEDIT? ???
Nu ințeleg cum de ochelaristu asta mai are tupeul să pozeze in zâna cea virgină, să facă pe omul cel bun, să protesteze împotriva unui regim politic, când locul lui ar trebui sa fie după gratii.
https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=k_ZD5yJTnKQ
Cred ca vajnicii nostrii câini ai democrației (presa libera, independenta neacoperita...etc) sa rămână în spațiu mioritic!
Sau te pomenești ca sunteti sponsorizati de....?
Ia să-mi spună Năstase de unde își permite să întrețină case în Germania? Și nu-mi spuneți că din salariul de procuror sau face bani din avocatură. Nu este adevărat. Năstase este finul oligarhului Victor Țopa, care pe la mijlocul anilor 2000 a avut probleme cu legea în R.Moldova. El trebuia condamnat la ani buni de închisoare pentru faptul că a avut intenția să privatizeze ilegal compania de stat Air Moldova. Și ia ghiciți cine atunci i-a fost procurorul care trebuia să-l pună la răcoare? Da, bravo, ați ghicit! Andrei Năstase...tînărul Andrei Năstase. După ce Năstase la salvat de la pușcărie pe Țopa, ăsta din urma i-a devenit lui Năstase naș de cununie. Mai apoi i-a cumpărat și o casă în Germania. Țopa acum este condamnat în R.Moldova și a fugit în Germania. Vrea să se întoarcă în Moldova și pentru asta se folosește de platforma-partid DA pentru a răsturna puterea și a-i împinge în funcții de stat pe oamenii săi.
Totul e simplu. Jocuri de culise. Jocuri de interese.
Ce e de facut? România trebuie să preia hățurile acestei căruțe care a luat-o pe arătură, dacă o mai scaldă mult, nu m-ar mira ca rusii să aplice procedeul crimeea.
IERTAȚI-MĂ FRAȚI MOLDOVENI, si i-o îs moldovean da parcă nu-s asa tolomac.
CUM PUTEȚI BĂ SĂ APLAUDAȚI SĂ VĂ LASAȚI INFLUENȚAȚI DE UN CRIMINAL DOVEDIT? ???
Nu ințeleg cum de ochelaristu asta mai are tupeul să pozeze in zâna cea virgină, să facă pe omul cel bun, să protesteze împotriva unui regim politic, când locul lui ar trebui sa fie după gratii.
https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=k_ZD5yJTnKQ